Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Duminjo wrote: 21 Oct 2020, 09:31
Mislim da je Malo bezveze porediti Hrvatsku i Bosnu. Uslovi za bilo kakvo pregovaranje su bili mnogo bolji kod Hrvata..
insomnia wrote: 21 Oct 2020, 09:36
Ne da je malo nego potpuno bezveze. Hrvatska je od pocetka imala podrsku MZ
Jedan od razloga zasto mi se smuči na priču kako je Tuđman bio profesionalac i nije pregovarao sa teroristima u Hrvatskoj a Alija je u svojoj BiH im dao legitimitet a stranac prije ijednog ispaljenog metka oboji RBiH u zeleno-crveno-plavu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Ne držiš se mog citata, uhvatio si se njega, a sve ostalo si pogrešno pretpostavio i stvorio svoju priču koja veze nema s mojim citatom.
Opet ponavljam, nije problem da sve to izjaviš nezavisno, ali nadovezivat' se na moj citat pričom koja veze s istim nema, je promašaj.
Napisao si da je Alija napravio preko 100 grešaka a neke od tih su pregovaranje sa teroristima i islamizacija ARBiH što apsolutno nije istina. Citirati tebe i napisati da nije istina nije "uhvatio si se mog citata i stvorio neku svoju priču"
Ne možeš negirati činjenice, Alija JESTE sjeo za pregovarački stol sa teroristima i time im dao legitimitet, Alija JESTE vršio islamizaciju ARBiH, pokušavajući od nas napravit' džamahiriju. Taj neuki i nesposobni političar nas je ostavio u amanet Turcima.
Način na koji se Izetbegović borio, iz svih razloga, za evropske vrijednosti, bio je to nezamislivo. Način na koji je odbijao podršku Iranaca i mračnih sila radikalnog islama, dok ga je Evropa prodavala, to je bilo nezamislivo. Način na koji je ovaj čovjek zakona, odbacio puno toga da bi postao vođa u ratu, način na koji se sve ove godine obavezao na rat kojeg nije volio, bio je nevjerovatno.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Fufe wrote: 21 Oct 2020, 13:04
Ako je ovo ispod istina, sve bi ih trebalo pohapsiti i osuditi na dugogodišnje kazne zatvora.
Cees Wiebes, autor, za sada jedine, studije o ulozi obavještajnih službi u ratu u Bosni i Hercegovini:
''Sjećam se jednog citata na koji sam naišao i u kome tadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u UN, Muhamed Šaćirbegović, kaže – NAKON PADA SREBRENICE IMAMO JEDAN PROBLEM MANJE -.
Radi se o podjeli teritorija 51:49 na koju je pristao politički mag alija.
Posebno ako se ovaj dio uzme u obzir
Karakteristika svih mirovnih inicijativa za Bosnu i Hercegovinu bila je njena podjela po nacionalnom principu, što je na kraju i inaugurisano Dejtonskim mirovnim sporazumom. Važnost takve opcije rasla je kod zapadnih saveznika srazmjerno vojnoj situaciji i osvajanjima na frontu.
Što u slobodnom prevodu znači, dok su gazili građane BiH k'o plitak potok sve je bilo OK, ali kad Armija BiH poče da gazi (uz pomoć HV) e onda je odnio vrag šalu, sad ćemo mi njima Dejtonski mirovni nabrzinu .... pa ko je jamio jamio
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
Čarobni wrote:
Tuđman je za Aliju izmislio politiku.
Tuđman je katolik u većinski katoličkoj evropi.
Njemu je sve bilo tri put lakše.
Sve mu bilo lakše, Vukovar mu poklali pred očima međunarodne zajednice, dali mu embargo k'o i svima i opet je pušku izabr'o pored pregovaračkog stola, nije prizn'o teroriste, odjeb'o međunarodnu zajednicu, izmislio politiku za Aliju.
Da se Alija pit'o, genocidna tvorevina bi sad postojala i u Sloveniji i u Hrvatskoj, ali je nema, jer su te zemlje bile u rukama pravih političara.
Prva asocijacija na ideale i idealizam mi je: „za ideale ginu budale!“ – taj sam, ne znam da li samo 'bio' ili 'bio i ostao' – o tome najčešće okolnosti, tj. konretna situacija ima odlučujući uticaj, tako da... svakom ostaje da sam razmisli o idealima i idealizmu generalno, a i da za sebe procijeni i to koliko su „živi 'ideali' Alije Izetbegovića“.
U tom smislu i s tom svrhom postaviću dva posta u kojima ću izdvojiti neke njegove izjave i grupisati ih kao „političke“ i „vjerske“, te naglasiti meni najvažnije dijelove tj. misli, odnosno ono što smatram da bi svaki čovjek trebao imati 'na umu' prilikom promišljanja o tim temama, posebno u kontekstu Bosne i Hercegovine.
Ovo je, da tako kažem, 'politički dio':
Jugoslavija nije mogla opstati onakva kakva je bila iz dva osnovna razloga: prvo, zbog svog političkog modela, koji je doživio historijski poraz širom svijeta i, drugo, zbog srpske hegemonije koja je, da tako kažem, genski bila ugrađena u tu tvorevinu još od samog početka.
Ne može se jednostavno prestati sa ratom, osim ako hoćete da kapitulirate. A mi nećemo, i nemamo razloga, da kapituliramo. Znate koliko tragamo za koliko-toliko pravednim mirom i mislim da je to općepoznato. Sve mirovne ponude mi smo prihvatili. Srbi su ih redom odbijali. Postoji neka donja granica ispod koje ne možemo i nećemo ići.
Što se tiče radikalizma, ako mislimo na istu stvar, on ovdje ne bi vodio ničemu. Bosna se nalazi na razmeđu svjetova i uz to opkoljena sa svih strana. Na ovoj geopolitičkoj poziciji i u ovakvoj situaciji radikalizam bi vodio izolaciji. Izazov i odziv ne bi bili ni u kakvoj proporciji, pa bi se radikalizam sveo na verbalizam i parole. I konačno, zar naša oružana borba nije dovoljno radikalan odgovor. Uporedite je sa albanskom pasivnom rezistencijom na Kosovu, pa ćete shvatiti razliku.
Neprihvatljivi su zahtjevi da mi neprijatelju u svemu odgovorimo ravnom mjerom. Prvi razlog (i razlika) je principijelne naravi: mi smo demokrate, oni su fašisti. Druga razlika je što oni hoće cijepanje Bosne i za sebe traže jedan dio tako razbijene Bosne, mi hoćemo cjelovitu Bosnu u međunarodno priznatim granicama. Ovakva Bosna moguća je samo kao demokratska država. Politička isključivost i radikalizam imaju svoju cijenu a to je redukcija političkog cilja od cjelovite Bosne na njen dio. Ta zavisnost je prvo što moramo znati ili, ako ne znamo, to treba da naučimo i objašnjavamo narodu. Mi ne možemo imati naš cilj a njihovu političku logiku. Stoga mi ne možemo rezonirati na sljedeći način: oni ruše džamije, mi ćemo rušiti crkve, oni protjeruju naš narod, mi ćemo protjerivati njihov itd. Uostalom mi smo država, oni su paradržave, naša Armija je vojska, njihove oružane formacije su paravojske itd.
Bosna je evropska zemlja. Ja sam musliman, ali istovremeno i Evropljanin. Dobro se osjećam što mogu biti i jedno i drugo. Slična je stvar sa Bosnom. Ona pripada Istoku i Zapadu. To je jedna interesantna zemlja, zemlja na tzv. velikoj granici. Linija trenja između dva svijeta, Istoka i Zapada, šetala se preko Bosne kroz više stotina godina i ona je stvorila ono što zovemo bosanski duh. Osnovna karakteristika tog duha jeste tolerancija, sposobnost da se živi s nekim ko se razlikuje od vas. Nedavno su se desili masakri u Srebrenici i Žepi. Nije bilo ni pokušaja revanša u BIH prema srpskom narodu. Dakle, to je moj odgovor. Pripadnici smo dva svijeta i sretni smo što je tako.
Ja nemam rizika, kada odem u Francusku, Englesku, Ameriku, da me neko upita: zašto ste vi protjerivali ljude ili rušili mostove, bogomolje itd. Ja nemam tih problema, naprotiv, svugdje sam dobro dočekan, ne kao Alija Izetbegović, da se razumijemo, nego kao predsjednik jedne države koja je opravdala naziv civilizirane zemlje.
Mi smo uspjeli da pribavimo i sačuvamo naklonost svijeta. Kada kažem naklonost svijeta, ne mislim na naklonost vlada, nego naroda, običnih ljudi. Malo vlada nas je podržavalo. Tri i po godine gledali su kako nas tuku, dok se nisu odlučili da nešto urade, a njihovi narodi su smatrali da je to od početka trebalo da učine. Ja sam dosta putovao ovih godina, vidio sam šta obični ljudi misle o Bosni, onaj običan svijet, onaj policajac na ulazu u Ženevu, onaj carinik u Njujorku ili prolaznik na ulici, vidio sam kako nas dočekuje običan svijet. Neki dan bio sam u Francuskoj i osjetio to. Hoću da kažem da svijet, i to baš njegov najbolji dio, a najbolji dio su obično njegovi pjesnici, umjetnici, ludi idealisti, onaj pomalo – kako se to kaže – 'uvrnuti' svijet – ali to su obično najbolji ljudi, upravo su nas oni podržavali. Oni nisu kalkulanti, kao što su političari, a, eto, mi smo ovdje svi političari, mi smo lošiji dio jednog naroda, nažalost je tako.
Mislim da ljude treba dijeliti na civilizirane i barbare i da je to jedina 'prava' podjela.
Kada je riječ o islamu htio bih da kažem da mi trebamo zaista prosvijećeni islam. Kod nas ima mnogo primitivizma. Potrebno je podizati naš narod, ne odricati se njega. Mi smo evropski muslimani. To nam je sudbina. Mi hoćemo da budemo i muslimani i Evropljani. Ja lično najkomotnije se osjećam kada kažem da sam evropski musliman, jer to jesam. Kada odem na Istok, ponešto mi tamo smeta, smeta mi ponešto i kada odem na Zapad. Najbolje se osjećam ovdje, u Bosni. Valjda zato što je to i Istok i Zapad, i to ono što ima dobrog na jednoj i na drugoj strani.
Nakon mnogo godina komunističke represije došlo je do vraćanja religiji, i to je gotovo opća pojava. Religija je jedna velika ideja, ali je vrlo često zloupotrebljavana. To se događalo ovih godina na Balkanu. Ja lično sam religiozan čovjek, ali mogu vam dati pregršt primjera iz historije o zloupotrebi religije. Ali, to neće uništiti religiju, kao ni mnogi raniji žalosni događaji. Hristova ideja je nadživjela krstaške ratove i loše pape, i mnogo čega tragičnog i lošeg, jer je vjera u nešto više neuništiva kao i život.
Islam je religija okrenuta prirodi, a Kur'an knjiga prožeta duhom posmatranja. Podsjećam na one pozive Kur'ana: gledajte, posmatrajte, putujte, pomalo neobične za jedan vjerski spis. Drugi su poslušali te pozive, mi nismo.
Moć Zapada nije prvenstveno u snazi njegovih armija ili ekonomije. To je vanjski izgled stvari. U osnovi ove moći nalazi se eksperimentalna metoda mišljenja koju zapadna civilizacija baštini još od Bacona (Bekon). Posmatranje prirode, društva i ljudi je temelj osnovnog obrazovanja koje dobijaju djeca zapadnog svijeta. Nema vanjske moći bez ove promjene duhovnog stava.
Spomenuo sam jaz koji se širi odlivom muslimanskih naučnika na Zapad. Postoji još jedan, mnogo opasniji, unutar muslimanskih društava: jaz između običnog naroda i intelektualne elite: običan narod – neobrazovan, intelektualna elita – obrazovana.
Umjesto da smo otvarali škole i dovodili učitelje i profesore iz svijeta, mi smo našu djecu slali u bijeli svijet. Ona su se odatle vraćala sa osjećanjem duboke inferiornosti prema bogatom Zapadu i superiornosti prema siromašnoj i zaostaloj sredini iz koje su nikli.
Nema istinske nezavisnosti bez sposobnosti da sami primjenjujemo i koristimo tekovine nauke i da ove tekovine dalje unapređujemo. U svom prvom nastupanju islam je bez predrasuda prišao prikupljanju cjelokupnog znanja koje su ostavile ranije civilizacije. Ne znamo zašto bi se islam današnjice drukčije odnosio prema tekovinama euro-američke civilizacije s kojom se dodiruje na tako dugačkoj liniji.
Nije, dakle, pitanje u tome da li ćemo ili nećemo prihvatiti nauku i tehniku – jer ćemo ih morati prihvatiti ako hoćemo da opstanemo – nego kako ćemo to učuniti – sa dostojanstvom ili sa osjećanjem inferiornosti. Da li ćemo se u ovom neizbježnom razvoju izgubiti, ili ćemo sačuvati svoje tradicije, svoju kulturu i svoje vrijednosti?
Pitanja koja su u posljednje vrijeme zaokupljala moju pažnju:
Prvo pitanje: naš svijet je netačan, kao da nema kalendara i sata. Kako se to moglo dogoditi u svijetu čija je molitva vezana za vrijeme i gdje je sve izraženo u satima i minutama?
Drugo pitanje: naši gradovi su prljavi. Kako je to moguće u svijetu u kojem su čistoća i čišćenje sastavni dio vjere i organski, neodvojivi dio molitve?
Treće pitanje: naš duh se uspavao i okrenuo ka mistici a negdje i praznovjerju. Kako to objasniti uprkos posmatračkom duhu Kur'ana i njegovoj okrenutosti prirodi i vanjskom svijetu?
I, konačno, četvrto pitanje: otkud kult ličnosti u svijetu Al-akide (la ilahe illalah) koja svjedoči da nema božanstva osim Boga, da je samo Bog velik i nepogrješiv, a da to ljudi, bez obzira na porijeklo i društveni status, nikada nisu?
To su ta četiri pitanja.
Onaj ko bi odgovorio na ova pitanja, u stvari, ko bi riješio ovu zagonetku, zaslužio bi sljedeću međunarodnu nagradu kralja Fejsala. Hvala.
(drugi dio ovog posta je većinom iz govora koji je Alija I. održao prilikom dodjele ove nagrade)
Ovo sa Azerima,je haman indenticno,asocira me na BH. Pratim zapadne medije,niko i nikad dosad ni jednom rjecju da osudi Jermene
jer su okupirali tudju teritoriju,stavise,precutno se solidarisu sa njima.
Sigur sam,to je njihov zvanican stav,njihovih vlada.
@CAROBNI,smanji malo emocije i dozivljaje.
Nije ti to lijepo,pa kako hos ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Još ću jednu stvar da kažem, pa kako bude. Po meni je i žrtvovanje jednog dijela vlastitog naroda zarad šućura drugog dijela isto tako ratni zločin. Ima video, koji ću i priložiti, na kojem Alija sav zadihan i uzrujan odgovara voditeljici emisije zašto je govorio da se mirno spava i da rata neće biti. On tu tvrdi da je to rekao zato što je odgovoran čovjek. Kao, cijelo vrijeme je bio svjestan da se neminovno ide u rat ali nije bilo prikladno da se takvo nešto kaže u datom trenutku. Pa zatim još veli i da se prvo za rat mora pripremiti pa tek onda ratovati. I zatim tvrdi da su i izvršene te pripreme.
Dakle, u te pripreme evidentno nije ulazila strategija da se narod evakuiše tamo gdje nema nikakve šanse, već da se taj narod uljulja i pruži kakav-takav otpor neminovno idući u biološki nestanak dok se ovi drugi pripreme. Znači - nek se četnici s njima pozabave tako da mi dobijemo na vremenu. Šta je to po vama? Zločin ili odbrambena jedna strategija? Zašto se ljudi nisu mogli evakuisati na vrijeme i tamo gdje treba umjesto da ih se prepusti stihiji i najgoroj tragediji da bi se pripremilo na drugu stranu? Ja kako vidim, nije mu bilo nimalo jednostavno na ovom videu:
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Nadalje, crno na bijelo tvrdi i ovo: “Govorio je da će rata biti tamo gdje je trebalo”. Pa zatim kaže i slijedeće: “Ne naoružava se narod, naoružava se dio tog naroda tamo gdje treba”.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Pašago, ja da znam da se svjesno išlo na žrtvovanje jednog (dobrog) dijela golorukog stanovništva radi pripreme odbrane drugog plus još možda igrajući na kartu reagovanja MZ kad se sve to desi i kad to vide, ja bih ih lično sve tužio u Haagu. I njih kao i ove druge.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Melek wrote: 21 Oct 2020, 18:43
Nadalje, crno na bijelo tvrdi i ovo: “Govorio je da će rata biti tamo gdje je trebalo”. Pa zatim kaže i slijedeće: “Ne naoružava se narod, naoružava se dio tog naroda tamo gdje treba”.
u onom kraju,mogao sam imati i tenk,samo bi zadzaba izgino bez zrna baruta
a koliko je takvog naroda
Da smo za ledjima imali i Albaniju,bolje bi prosli
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Melek wrote: 21 Oct 2020, 18:51
Pašago, ja da znam da se svjesno išlo na žrtvovanje jednog (dobrog) dijela golorukog stanovništva radi pripreme odbrane drugog plus još možda igrajući na kartu reagovanja MZ kad se sve to desi i kad to vide, ja bih ih lično sve tužio u Haagu. I njih kao i ove druge.
nemogu svasta pisati...kontas
naravno,imam svoje vidjenje,a i vidio,osjetio debelo
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce