Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40854 times
Been thanked: 27338 times
Status: Online

Re: Korona virus

Post by Rum » 21 Oct 2020, 20:20

VIDEO: Potresna svjedočanstva Zeničana koji su preživjeli koronu
21.10.2020.

Image

Potresna svjedočanstva Zeničana koji su preživjeli koronu – Osjećaj “kao da hiljadu igli izlazi iz tijela i očiju”, nedostatak daha, bunilo i buka glavi – samo su neki od simptoma koje su doživjeli Zeničani univerzitetski profesor Fuad Klisura, pilot Vahidin Mahmutović i bibliotekar i animator u kulturi Midhat Kasap, koji su prebolovali koronu.

Odlučili su da svoje iskustvo podijele javno kako bi uticali na svijet svojih sugrađana i upozorili ih da ovaj virus postoji i da su posljedice užasne.

“Mi koji smo prebolovali koronu i osjetili na svojoj koži šta sve može donijeti smatramo da imamo pravo i obavezu da o tome progovorimo javno i upozorimo sugrađane koji se nehatno odnose. Ne postoji dovoljan obzir spram onoga čime korona prijeti. Mnogo mladih i meni bliskih je umrlo”, rekao je Kasap.
Supruga provjeravala da li dišem

On je jedini od njih trojice bio u bolnici. Sreća je, kako su mu ljekari rekli, da je stigao na vrijeme. Prvi simptome je osjetio 12. augusta i tada se javio porodičnom ljekaru te ostao kući. Dva dana je imao temperaturu, a snimak pluća nije pokazivao nikakvu upalu. Međutim, stanje se iznenada pogoršalo tokom vikenda. Nije imao previsoku temperaturu do 38,6, ali je nije mogao skinuti. Najgore od svega je bilo, kako je rekao, što nije mogao disati.

“Supruga je tokom noći ulazila u sobu da vidi da li dišem. Ujutro je hitna došla po mene i odmah su me odvezli u Covid bolnicu gdje su me priključili na kisik. Odmah su mi dali i terapiju. Nisam imao gubitak čula okusa niti problem s apetitom već s temperaturom koju nisu mogli oboriti i gubitkom daha. U mom oporavku puno je pomogla ekipa iz Covid bolnice”, rekao je Kasap.
Nisam vidio dva metra ispred sebe

Mauhmutović je od prvih simptoma imao bolove u mišićima i kostima te temperaturu od 37 stepeni, ali nakon par dana temperaturu je naglo skočila na 39 pa i na 40 stepeni i to je trajalo danima. Kada je obortio na 38,5 stepeni bio je, kaže, presretan.

“To bunilo kada gubite dah, kada se uspaničite, to bi trebao dobar pisac da sjedne i opiše tu jezu. Dolaze vam informacije o ljudima koji su uporedo s vama bolesni i koji odlaze s ovog svijeta od te iste korone protiv koje se vi u tom trenutku borite. Najveći problemi se javljaju kada počnete gubiti dah, tada je bolest uzela daha i samo je pitanje momenta da li ćete završiti u bolnici na kiseoniku ili respiratoru ili možete ostati kući i pokušati da se izborite”, rekao je Mahmutović.

Sa ljekarima Covid ambulante se prvi put susreto tri dana nakon pojave simptoma. Pohvalio ih je zbog empatije i posvećenosti te je istakao kako je zahvaljujući dr. Pezi danas živ.

“Na vrijeme je uključio terapiju da se spriječi dalje propadanje pluća. Promjene na mojim plućima su započele 3. ili 4. dan od prvih simptoma. Nisam mogao fokusirati pogled i nisam vidio dva metra ispred sebe. U svom tom bunilu značilo je kada svaki dan imate poziv od nekoga iz te covid ambulante i da neko brine o vama”, rekao je Mahmutović.
“Hiljade igli i osjećaj da ćete ostati bez kože i očiju”

Klisura je bio u najvećem strahu jer je imao ugrađne dva stenta i autoimunu bolest. Redovno je nosio masku, rukavice i vršio dezinfekciju ruku. Ne zna kako se zarazio. Simptome je dobio u petak navečer oko 22.30 kada ga je uhvatila groznica od koje se tresao. Ali, s obzirom da mu je temperatura bila 37,5 nije se pretjerano brinuo. Panika ga je uhvatila kada je tu noć cijelu imao dijareju, a u pola tri ujutro i supruga mu je dobila temperaturu. U subotu je bio bolje, ali su nedjelju stanje pogoršava i tada se javlja u Covid ambulantu. Pri tome, supruga ne može skinuti temperaturu već drugi dan.

“Javio mi se ljekar koji me umirio i rekao koga da zovem u ponedjeljak. Nakon okretanja 10 brojeva na koje se niko nije javio, pozvao sam ponovo i rekli su mi da nemaju testova te da zovem bolnicu i platim testiranje tamo. U bolnici su mi isto rekli da nemaju testova. Zvao sam prijatelje u Sarajevu koji su mi preporučili privatnu kliniku, otišli smo isti dan. U povratku ka Zenici zvao sam drugo ljekara i uraidli smo CT pluća. Kod supruge su pluća bila uredu, kod mene su već viđene dvije mrlje od pola centa. Ljekar mi je rekao da se smirim, da sam pozitivan i dali su mi terapiju. Ostale dane sam se preznojavao, ali nisam imao simptoma. Supruga je sve vrijeme imala temperaturu”, prisjetio se.

Naredni petak je otišao na kontrolu i snimak pluća je bio uredan zbog čega su mu prekinuli terapiju. mislio je da je završio s ovom bolešću, ali iznenađenje je krenulo odmah navečer.

“Počinje tornado. Dobijam temperaturu 38,8 stepeni, fata me panika. Presvlačio sam se sedam puta i narednu noć isto. I djeca su bila pozitivna bez simptoma. Vikend sam obarao temperaturu i u naredni ponedjeljak zvao ljekar da dođem i uradim snimak pluća – s lijevog krila je prešlo na desno. Ponovo su mi uveli terapiju i do sljedećeg petka dešavale se strava i užas. Imao sam osjećaj da iz mene izlazi hiljade igli, da ću opstati bez kože i očiju, nisam izgubio čulo mirisa i njuha, a kada je neko pričao imao sam osjećaj da se glasovi duplaju i da galame. Psihički sam bio loše jer su mladi ljudi iz mog Bugojna umirali”, rekao je Klisura.

Nakon korone većina ih se suočila s diskriminacijom.

“Neki su prelazili na drugu stranu ulice kada bi me vidjeli, okretali glavu ili pobjegli. Ja im sve halalim”, rekao je Kasap.

Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13990 times
Been thanked: 23178 times
Status: Offline

Post by Fuddo » 21 Oct 2020, 22:49

Umro nakav frajer sto je primio eksperimentalnu vakcinu.
Problemi.
Dozvolite da se obratimo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9691 times
Been thanked: 11431 times

Post by Krokodil Behko » 21 Oct 2020, 23:22

Fuddo wrote: 21 Oct 2020, 22:49 Umro nakav frajer sto je primio eksperimentalnu vakcinu.
Problemi.

Jel to ona pfizer vakcina?

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 21 Oct 2020, 23:27

Fuddo wrote: 21 Oct 2020, 22:49 Umro nakav frajer sto je primio eksperimentalnu vakcinu.
Problemi.
Nije točno.
Bio je u kontrolnoj skupini, što znači da NIJE primio cjepivo.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2712 times
Been thanked: 8443 times

Post by Duminjo » 22 Oct 2020, 00:01

Rum wrote: 21 Oct 2020, 20:20 VIDEO: Potresna svjedočanstva Zeničana koji su preživjeli koronu
21.10.2020.

Image

Potresna svjedočanstva Zeničana koji su preživjeli koronu – Osjećaj “kao da hiljadu igli izlazi iz tijela i očiju”, nedostatak daha, bunilo i buka glavi – samo su neki od simptoma koje su doživjeli Zeničani univerzitetski profesor Fuad Klisura, pilot Vahidin Mahmutović i bibliotekar i animator u kulturi Midhat Kasap, koji su prebolovali koronu.

Odlučili su da svoje iskustvo podijele javno kako bi uticali na svijet svojih sugrađana i upozorili ih da ovaj virus postoji i da su posljedice užasne.

“Mi koji smo prebolovali koronu i osjetili na svojoj koži šta sve može donijeti smatramo da imamo pravo i obavezu da o tome progovorimo javno i upozorimo sugrađane koji se nehatno odnose. Ne postoji dovoljan obzir spram onoga čime korona prijeti. Mnogo mladih i meni bliskih je umrlo”, rekao je Kasap.
Supruga provjeravala da li dišem

On je jedini od njih trojice bio u bolnici. Sreća je, kako su mu ljekari rekli, da je stigao na vrijeme. Prvi simptome je osjetio 12. augusta i tada se javio porodičnom ljekaru te ostao kući. Dva dana je imao temperaturu, a snimak pluća nije pokazivao nikakvu upalu. Međutim, stanje se iznenada pogoršalo tokom vikenda. Nije imao previsoku temperaturu do 38,6, ali je nije mogao skinuti. Najgore od svega je bilo, kako je rekao, što nije mogao disati.

“Supruga je tokom noći ulazila u sobu da vidi da li dišem. Ujutro je hitna došla po mene i odmah su me odvezli u Covid bolnicu gdje su me priključili na kisik. Odmah su mi dali i terapiju. Nisam imao gubitak čula okusa niti problem s apetitom već s temperaturom koju nisu mogli oboriti i gubitkom daha. U mom oporavku puno je pomogla ekipa iz Covid bolnice”, rekao je Kasap.
Nisam vidio dva metra ispred sebe

Mauhmutović je od prvih simptoma imao bolove u mišićima i kostima te temperaturu od 37 stepeni, ali nakon par dana temperaturu je naglo skočila na 39 pa i na 40 stepeni i to je trajalo danima. Kada je obortio na 38,5 stepeni bio je, kaže, presretan.

“To bunilo kada gubite dah, kada se uspaničite, to bi trebao dobar pisac da sjedne i opiše tu jezu. Dolaze vam informacije o ljudima koji su uporedo s vama bolesni i koji odlaze s ovog svijeta od te iste korone protiv koje se vi u tom trenutku borite. Najveći problemi se javljaju kada počnete gubiti dah, tada je bolest uzela daha i samo je pitanje momenta da li ćete završiti u bolnici na kiseoniku ili respiratoru ili možete ostati kući i pokušati da se izborite”, rekao je Mahmutović.

Sa ljekarima Covid ambulante se prvi put susreto tri dana nakon pojave simptoma. Pohvalio ih je zbog empatije i posvećenosti te je istakao kako je zahvaljujući dr. Pezi danas živ.

“Na vrijeme je uključio terapiju da se spriječi dalje propadanje pluća. Promjene na mojim plućima su započele 3. ili 4. dan od prvih simptoma. Nisam mogao fokusirati pogled i nisam vidio dva metra ispred sebe. U svom tom bunilu značilo je kada svaki dan imate poziv od nekoga iz te covid ambulante i da neko brine o vama”, rekao je Mahmutović.
“Hiljade igli i osjećaj da ćete ostati bez kože i očiju”

Klisura je bio u najvećem strahu jer je imao ugrađne dva stenta i autoimunu bolest. Redovno je nosio masku, rukavice i vršio dezinfekciju ruku. Ne zna kako se zarazio. Simptome je dobio u petak navečer oko 22.30 kada ga je uhvatila groznica od koje se tresao. Ali, s obzirom da mu je temperatura bila 37,5 nije se pretjerano brinuo. Panika ga je uhvatila kada je tu noć cijelu imao dijareju, a u pola tri ujutro i supruga mu je dobila temperaturu. U subotu je bio bolje, ali su nedjelju stanje pogoršava i tada se javlja u Covid ambulantu. Pri tome, supruga ne može skinuti temperaturu već drugi dan.

“Javio mi se ljekar koji me umirio i rekao koga da zovem u ponedjeljak. Nakon okretanja 10 brojeva na koje se niko nije javio, pozvao sam ponovo i rekli su mi da nemaju testova te da zovem bolnicu i platim testiranje tamo. U bolnici su mi isto rekli da nemaju testova. Zvao sam prijatelje u Sarajevu koji su mi preporučili privatnu kliniku, otišli smo isti dan. U povratku ka Zenici zvao sam drugo ljekara i uraidli smo CT pluća. Kod supruge su pluća bila uredu, kod mene su već viđene dvije mrlje od pola centa. Ljekar mi je rekao da se smirim, da sam pozitivan i dali su mi terapiju. Ostale dane sam se preznojavao, ali nisam imao simptoma. Supruga je sve vrijeme imala temperaturu”, prisjetio se.

Naredni petak je otišao na kontrolu i snimak pluća je bio uredan zbog čega su mu prekinuli terapiju. mislio je da je završio s ovom bolešću, ali iznenađenje je krenulo odmah navečer.

“Počinje tornado. Dobijam temperaturu 38,8 stepeni, fata me panika. Presvlačio sam se sedam puta i narednu noć isto. I djeca su bila pozitivna bez simptoma. Vikend sam obarao temperaturu i u naredni ponedjeljak zvao ljekar da dođem i uradim snimak pluća – s lijevog krila je prešlo na desno. Ponovo su mi uveli terapiju i do sljedećeg petka dešavale se strava i užas. Imao sam osjećaj da iz mene izlazi hiljade igli, da ću opstati bez kože i očiju, nisam izgubio čulo mirisa i njuha, a kada je neko pričao imao sam osjećaj da se glasovi duplaju i da galame. Psihički sam bio loše jer su mladi ljudi iz mog Bugojna umirali”, rekao je Klisura.

Nakon korone većina ih se suočila s diskriminacijom.

“Neki su prelazili na drugu stranu ulice kada bi me vidjeli, okretali glavu ili pobjegli. Ja im sve halalim”, rekao je Kasap.

Virus ne postoji.. Ovo je nama neko poturio :kafa

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Oct 2020, 00:25

dadojović wrote: 21 Oct 2020, 23:27
Problemi.
Nije točno.
E jebiga sad
Dozvolite da se obratimo

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2279 times
Been thanked: 5488 times

Post by Beni » 22 Oct 2020, 00:28

Fuddo wrote: 22 Oct 2020, 00:25
dadojović wrote: 21 Oct 2020, 23:27

Nije točno.
E jebiga sad

I s Univerziteta Oxford su potvrdili da će se nastaviti s ispitivanjem nakon što je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava vakcine.

Brazilski list O Globo izvijestio je da je dobrovoljac primio placebo (lažnu), a ne vakcinu koja se testira, piše Reuters
Fuck you a friendly note to start the day

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Oct 2020, 00:29

Beni wrote: 22 Oct 2020, 00:28
Fuddo wrote: 22 Oct 2020, 00:25

E jebiga sad

I s Univerziteta Oxford su potvrdili da će se nastaviti s ispitivanjem nakon što je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava vakcine.

Brazilski list O Globo izvijestio je da je dobrovoljac primio placebo (lažnu), a ne vakcinu koja se testira, piše Reuters
Pusti ti to
Nista je njima ne vjerujem
Dozvolite da se obratimo

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3773 times
Been thanked: 6930 times

Post by Matan » 22 Oct 2020, 00:30

Kao mali sam imao obicnu tempereturu,
tako jaku, da su zidovi se zalijetali u mene..
i prezivio..
coroneu mnogi, ne prezive, tj, oni, koji su vec bolesni od neki smrtonosni bolesti..
zdravi je i ne osjete..
i sta je sad pumpanje panike preko media, cemu, svrha..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Oct 2020, 00:32

animals wrote: 22 Oct 2020, 00:30 Kao mali sam imao obicnu tempereturu,
i prezivio..
coroneu mnogi, ne prezive, tj, oni, koji su vec bolesni od neki smrtonosni bolesti..
zdravi je i ne osjete..
Ma ne osjete hargiju
Vidio si onog bildera
Sliko se prije i poslije
Momak brdo razbit sa njim
Nakon mjesec dana isto da je iz ausvica taze izaso.
Izgleda ima vise vrsta ovog cuda
Ako te jamije onaj zajeban
Halali huso materi
Dozvolite da se obratimo

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 22 Oct 2020, 00:36

Fuddo wrote: 22 Oct 2020, 00:32
i prezivio..
zdravi je i ne osjete..
Ma ne osjete hargiju
Vidio si onog bildera
Sliko se prije i poslije
Halali huso materi
Ma ako te bilo sta jami, gotov si..najmladja zrtva u Hrvatsoj, 33 godine, vec bila smrtno bolesna od drugi bolesti..
ma mediji pumpaju, samo ne znam zasto..
sta je bilo sa tvojom zenom..
ako je toliko bolest jebena, kako da je svi zdravi prebole bez problema..

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 22 Oct 2020, 00:38

animals wrote: 22 Oct 2020, 00:36
Fuddo wrote: 22 Oct 2020, 00:32

Ma ne osjete hargiju
Vidio si onog bildera
Sliko se prije i poslije
Halali huso materi
Ma ako te bilo sta jami, gotov si..najmladja zrtva u Hrvatsoj, 33 godine, vec bila smrtno bolesna od drugi bolesti..
ma mediji pumpaju, samo ne znam zasto..
sta je bilo sa tvojom zenom..
ako je toliko bolest jebena, kako da je svi zdravi prebole bez problema..
Sta je bolan prebolila bez problema?
Deset dana nije ustala kako treba.
I sad joj se zamanta, reko joj doktor trebace joj jos mjesec dana da dodje sebi.
Slomi organizam, isto boNba da te pukne.
Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2712 times
Been thanked: 8443 times

Post by Duminjo » 22 Oct 2020, 00:41

i prezivio..
zdravi je i ne osjete..
I Meni se ovo par puta desavalo. Lezim i cijelo vrijeme plafon se ruši na mene 😂 Plus neki veliki balon pun vode kako se obara na mene a nikad da me udari.
Osim toga haluciniro da oca rahmetli najbolji jaran muči i udara a svi nesto okolo ko vezani, niko ne moze da pomogne. To sve kad Sam Bio skroz mali. Poslije desete godine zivota, nikad nisam imo Temperaturu preko 37

Ovo boldano bas i nije tacno. Osjeti se bogami. Nego je problem sto je jos uvijek sve nepoznato, bar nama obicnim smrtnicima, pa se ne zna ni o mogucim posljedicama koje mnogi spominju.. I opet, svaciji organizam je drugaciji. Neko ce dva puta kihnuti i Malo se preznojiti a neko drugi se jedva ziv izvuci. Nisu dzaba onoliko pricali o imunitetu na pocetku ovoga svega.

Kakva god belaj baja da se spusti na pluca, zajebano je.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 22 Oct 2020, 00:41

Ne daj Boze, da je nas pest pogodila ko u trinestom stoljecu..
pa poumirali bi svi..

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 22 Oct 2020, 00:45

Duminjo wrote: 22 Oct 2020, 00:41
i prezivio..
zdravi je i ne osjete..
I Meni se ovo par puta desavalo. Lezim i cijelo vrijeme plafon se ruši na mene 😂 Plus neki veliki balon pun vode kako se obara na mene a nikad da me udari.
Osim toga haluciniro da oca rahmetli najbolji jaran muči i udara a svi nesto okolo ko vezani, niko ne moze da pomogne. To sve kad Sam Bio skroz mali. Poslije desete godine zivota, nikad nisam imo Temperaturu preko 37

Ovo boldano bas i nije tacno. Osjeti se bogami. Nego je problem sto je jos uvijek sve nepoznato, bar nama obicnim smrtnicima, pa se ne zna ni o mogucim posljedicama koje mnogi spominju.. I opet, svaciji organizam je drugaciji. Neko ce dva puta kihnuti i Malo se preznojiti a neko drugi se jedva ziv izvuci. Nisu dzaba onoliko pricali o imunitetu na pocetku ovoga svega.

Kakva god belaj baja da se spusti na pluca, zajebano je.
Geni su cudo ..
i moj mali je imao do 7 godine jake tempereture..
kao i ja..
i sad nestalo, normalno sve..
za ovu coronu, ne znam..
prenapuhano je sve, mediji uvelicavaju, pa svaki dan neko umre, u svakom mjestu, od bilo cega..
sad sv se coroni pripisuje..
ma jebat, je niti je se bojim, niti me corona zanima uopce..

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 22 Oct 2020, 07:05

Nabrajate vi nekom ono nekom ovo a cinjenica da preko pedeset i do debelo preko pedeset posto zarazenih nece ni kihnuti
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 22 Oct 2020, 07:06

Koji vam je ba kurac. Mediji naravno izvlace najzajebanije slucajeve. Ta nece pisati kako se Hurija dosadjivala kod kuce i forumala
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 22 Oct 2020, 07:22

Ma ne samo ona, dvojica moji radni kolega imala na testu..
a u stvarnosti , nisu ni nahladjeni bili..
pa ko tu koga jebe..
a mediji, pisu svaki dan o hiljadama oboljeli, ko da je smak svijeta..
ljudi su preplaseni putem medija, da ce se razboliti psihicki prija..

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija » 22 Oct 2020, 07:26

insomnia wrote: 22 Oct 2020, 07:06 Koji vam je ba k..... Mediji naravno izvlace najzajebanije slucajeve. Ta nece pisati kako se Hurija dosadjivala kod kuce i forumala
Relativno je dobro proslo Insomnia ali nije ni bezazleno,bogu hvala pa nisam bila teži klinički slučaj ima tu svega
Ostalo je cutanje.

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija » 22 Oct 2020, 07:27

animals wrote: 22 Oct 2020, 07:22 Ma ne samo ona, dvojica moji radni kolega imala na testu..
a u stvarnosti , nisu ni nahladjeni bili..
pa ko tu koga jebe..
a mediji, pisu svaki dan o hiljadama oboljeli, ko da je smak svijeta..
ljudi su preplaseni putem medija, da ce se razboliti psihicki prija..
Kome prija ako je bolestan kad dobiješ koronu kao da imas kugu

:rumenko ,šta vam je
Ostalo je cutanje.

Post Reply

Return to “Zdravlje”