Mala djeca i skupe stvari

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7830 times
Been thanked: 18484 times
Status: Offline

Mala djeca i skupe stvari

11 May 2011, 14:22

samo najkvalitetnije pelene, kašice, jaknice, cipelice, igračke, kolica itd

koliko ljudi troše na svoju djecu i koliko je to pametno?
nije u redu da djete oskudjeva i da hoda u neudobnoj obući, ali isplati li se dati puno novca za komad odjeće kojeg će nositi samo jednu zimu/jedno ljeto?

također djetetu ne treba davati smeće da jede ali ima kvalitetnih stvari solidne cijene. zašto to mora biti hipp, fructal, kinder, onda onaj puding monte, milke i šta ja znam. mislim, toga uopće nije bilo kad smo mi bili djeca, ni pelena pampers npr a sad SVI kupuju samo pampers. djeca se na to nauče i onda kad im kupiš nešto jeftinije negoduju.

ali ono što nikako ne mogu da shvatim su hrpe i hrpe igračaka koje imaju današnja djeca. kad im kupiš nešto zanimljivo im je samo prvi dan. poslije to samo skuplja prašinu. zašto barem ne pokupe igračke pa ne daju u dom za djecu bez roditelja. nije da neće, ali se niko toga ne sjeti.

šta vi mislite o tome?

žele li time roditelji zaista najbolje svoj djeci ili žele da dokažu drugima da oni mogu i hoće

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Re: Mala djeca i skupe stvari

11 May 2011, 16:56

Pa ako neko svom djetetu može priuštiti skupe svari,zašto da ne.Ne vidim ništa loše u tome.Ne volim ni ja kada se neko rasipa,ali ako imaju uslove za normalan život onda treba podariti djetetu mnogo toga.Hiljadu puta sam vidjela primjer škrtih roditelja ,mame koje kupuju samo sebi,a za dijete šta ostane,žale dati malo više novca za dječije igračke,hranu i odjeću.
Ne treba se rasipati,ali brate ni škrtariti.Ne bih dozvolila da mom djetetu išta nedostaje.Ali ne bih mu ni kupovala neke preskupe stvari koje će mu brzo okraćati,zaista se ne isplati.Dok sam bila dijete roditelji su mi zaista mogli priuštiti sve što sa željela,nije mi nedostajalo i nadam se da ću i ja moći svojoj djeci isto tako.Samo ih treba naučiti da ne plaču ako nekad ne možeš da im kupiš nešto preskupo,treba sa djetetom lijepo razgovarati,a ne da te sramoti pred stotinu ljudi u prodavnici i da viče kako nećeš da mu kupiš nešto.Dijete to ne razumije ,a za to su roditelji krivi jer ne razgovaraju sa djecom,nego odmah idu batine i dijete misli da mrzi svoje roditelje zbog toga,a to je smiješno.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

bmw
Sitna buranija
Sitna buranija

11 May 2011, 21:00

Odlucila sam se za jedno dijete koje nece morati gledati kako njegovi vrsnjaci imaju vise od njega kao sto sam to ja morala. Bila sam zeljna onih osnovnih stvari pocev od hrane, obuce i ostalog. Cim sam smogla pocela sam stedjeti da moje dijete ima lijep zivot i da nema ni vise ni manje nego drugi.Dzeparac koji sam mu davala nikad nije trosio. Prije tri godine je polozio vozacku i odmah sam mu htjela kupiti auto onako osrednje za pocetnika pa nekad kasnije malo bolje. Novac za auto jos uvijek stoji, kaze da mu auto ne treba.Ne znam da iko trosi manje od njega, da sam znala mogla sam "komotno" jos koje rodit'.

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

11 May 2011, 21:41

Za djecu sam uvjek kupovala ono najbolje ,odjecu ,igracke ,zaista imaju previse i kazem da necu kupiti al nemam srca da ih odbijem ili da ne uzmem kad vidim nesto sto im se svidja .I ne zalim ,jer kad ne bih mogla sve im to priustiti onda bi zaista zalila i osjecala krivicu .Djeca ipak zasluzuju sve najbolje .

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times

11 May 2011, 22:23

Jedina stvar za što mi nije žao dati puno novaca jeste kvalitetna hrana...što ne znači da mora biti i najskuplja...
Dječija odjeća i obuća je fakat preskupa,mada ni tim stvarima ne mogu odoljeti,sve je preslatko...teško se meni i mome džepu kada jednoga dana budem imala svoje dijete :lol
Pelene...ko ih je izumio :respekt ... ne znam kako su one ženice prije zaista,peri-deri-peglaj jednu pelenu stotinu puta...kakva je to muka bila,samo one znaju...

Dijete u svakom slučaju treba da zna i da se nauči od malih nogu ,da ne može sve da dobije što poželi...ne treba pretjerivati ni u čemu,puno više će cijeniti i igračku i čokoladu ako mu se sve to kupuje povremeno!
Mada roditelji teže uvijek ka tome da pruže djetetu što više mogu...razumljivo je...ko može i treba tako,ali opet ponavljam sve u granicama normale!
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7830 times
Been thanked: 18484 times

12 May 2011, 03:22

nikad čovjek ne zna kad može zapasti u finansijsku krizu, a djeca koja su od malih nogu naučila da imaju sve najbolje neće imati razumjevanja kada im roditelji kažu da im ne mogu više pružati onoliko koliko traže.

po meni je bolje višak novca polagati na njihov račun, pa kad postanu punoljetni da imaju neku rezervu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9636 times
Been thanked: 11382 times
Status: Online

13 May 2011, 21:31

Svaki roditelj daje svaku raspolozivu paru za djecu.. ja drugacije roditelje ne poznajem.. I svaki roditelj brine o njima do zadnjeg dana zivota,bez obzira na starosnu dob djece.. tesko je sad reci im ne kupujte im ovo ili ono.. Moji ratici,imaju sve sto mogu zamisliti.. Kazu da je njihov stari comp (za baciti valjda) AMD 3.7GHz..pa se po tome vidi taj zapadni standard.. Tu je i nintendo Wii pa play station 3,X box 360,laptopi,fotoaparati,mobiteli i sta sve ne.. za njih ne bi bilo dobro da se vracaju u BiH jer djeca ne bi mogla navici na ovu neimastinu i krizu...

alma75
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

27 Dec 2011, 00:29

Ne treba ni u čemu pretjerivati i ne treba djecu učiti na to da je njihova želja naša zapovijed, jer će i oni sutra imati porodicu i moraće znati rasporediti novac. Naravno, ne treba zanemariti njihove potrebe i radi sitnih ušteda rizikovati njihovo zdravlje, znači, pampers - zato što je jako važno da je pelena udobna i funkcionalna, obuća - udobna, odjeća - od prirodnih materijala. Što se tiče hrane, mislim da je ono što je prorodno zdravije, nema smisla kupovati hipp kad imam pravu jabuku :)

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Rađanje djeteta preskupo za roditelje u BiH

09 Dec 2012, 09:55

Image

Jedna i po prosječna plaća potrebna je mjesečno za novorođenče

Rađanje djeteta u Bosni i Hercegovini odavno je postala jedna od najozbiljnijih životnih investicija. Da bi sve bilo spremno za bebin dolazak na svijet, osim krova nad glavom, potrebno je imati krevetac s dušekom i posteljinom, kadicu za kupanje, ćebence, peškire, pelene, benkice, bodije, kapice, rukavice, čarapice... Neizostavne su kreme, masti, puderi, vlažne maramice, štapići za uši, bebi sapuni, flašice, cucle...

Djeca gladuju

Sve to, naravno, mnogo košta. Lela Kauković (24) iz Fojnice po zanimanju je fizioterapeut i prvi put očekuje prinovu te kupuje stvari za bebu koja bi se trebala roditi krajem mjeseca. Na pitanje koliko košta rođenje djeteta, odgovara: "Mnogo."

- S obzirom na to da samo muž radi, kupili smo najosnovnije stvari. Dosta su nam pomogli njegovi i moji roditelji. Da nije bilo njih, morali bismo pozajmiti pare da kupimo sve što je potrebno. Ono što ima cijenu, obično nema pravu vrijednost, a najveće bogatstvo su upravo djeca. Ipak, svako ima svoju nafaku - uvjerena je Lela.

Oni koji su prošli kroz "zanat" roditeljstva, ne preporučuju kupovinu preskupih stvari, jer se kratko koriste pa je novac bolje sačuvati za druge namjene.

U svakom slučaju, prema cijenama u prodavnicama za bebe u Banjoj Luci i Sarajevu, više od 1.000 maraka mjesečno potrebno je za novorođenče ili jedna i po prosječna mjesečna plaća u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja je u avgustu iznosila oko 800 KM. Samo za dječija kolica "tri u jedan" potrebno je izdvojiti najmanje 1.000 KM, krevetac košta od 150 do 500 KM, a za odjeću za bebe treba dvjestotinjak maraka...

Socijalna radnica iz Udruženja samohranih roditelja "Ponos" u RS Dijana Sajić napominje, međutim, da su samohrani roditelji daleko najugroženiji.

- Trenutno u Republici Srpskoj postoji skoro 3.700 samohranih roditelja i više od 7.000 djece. Udruženje nastoji da putem humanitarne pomoći redovno snabdijeva 150 porodica koje nemaju apsolutno nikakav prihod osim dječijeg dodatka, a povremeno pomažemo skoro 1.000 porodica - izjavila je Sajić za "Dnevni avaz".

Kako napominje, u ovih 150 porodica djeca doslovno gladuju, a Udruženje zadovoljava njihove potrebe putem mreže solidarnosti, odnosno privatnih humanitarnih donacija. To, naravno, nije ni blizu dovoljnog, ističe Sajić. Ovo udruženje bori se za prava samohranih roditelja i potrebu da se taj pojam zakonski prizna u RS.

Socijalna pomoć

Doktor Abdulah Granić, ginekolog iz Zenice, ističe da su, pored samohranih majki, ugrožene i žene koje nemaju zadravstveno osiguranje. Prema njegovim riječima, sam porod, bez bolničkog ležanja, košta 200 maraka.

- Carski rez žena, posebno onih koje dolaze u bolnicu iz drugog kantona, s ležanjem u bolnici dva dana i ishranom košta 1.400 KM. No, one žene koje su osigurane, ne plaćaju ništa, počevši od redovnih ginekoloških pregleda za vrijeme trudnoće do poroda - kaže Granić.

Pored svih izdataka, mnoge majke uskraćene su i za pravo na dječiji doplatak. Tako u Bosni i Hercegovini djeca "različito vrijede" ovisno o tome gdje žive. Negdje ne vrijede ni marku, a negdje doplatak iznosi od 70 do 80 KM.

Jedan od vidova socijalne pomoći porodiljama u Kantonu Sarajevo je dječiji dodatak koji je nekim porodicama jedino primanje. U svim općinama KS doplatak se dodjeljuje za dvije kategorije, a iznosi 33, odnosno 49,50 KM, dok 11,75 KM dobiva dijete rođeno u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je 21.120 djece obuhvaćeno ovim pravom. Djeca iz socijalno ugrožene porodice u Tuzlanskom kantonu dobiju po 20 KM mjesečno, a 30 KM u Srednjobosanskom kantonu.

U RS se daje doplatak samo onome ko dobije i drugu bebu, i to 35 KM po djetetu. Brčko je mnogo ispred ostatka zemlje s doplatkom, koji iznosi 10 posto od prosječne mjesečne plaće u Distriktu.

Od najjeftinijih do najskupljih stvari

Krevetac 200 - 500
Dušek 50 - 200
Posteljina 15 - 30
Ćebe 20 - 50
Kolica 150 - 2.000 KM
Nosiljka 30 - 150
Komoda 100 - 400 KM
Kadica 20 - 100 KM
Peškir 10 - 40
Benkica 5 - 25
Bodi do 25
Čarapice 2 - 10
Kapica do 20
Pelene 21 - 26
Flašica 4 - 10
Cucla do 10
Krema 3 - 7
Vlažne maramice 2,5 - 7
Bebi sapun 3
Štapići za uši 4
Kašice 1,5 - 1,6
Sokići 1,5 - 2
Šampon 4 - 6
Bebi ulje 5 - 9

Izvor:d.avaz

Ruana

Re: Rađanje djeteta preskupo za roditelje u BiH

09 Dec 2012, 12:45

Kako su se djeca prije podizala, bez kremi, ulja, benkica, kupovnih pelena, kolica, krevetaca i ostalog?

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

09 Dec 2012, 13:14

Ruana wrote:Kako su se djeca prije podizala, bez kremi, ulja, benkica, kupovnih pelena, kolica, krevetaca i ostalog?
Ne radi se u ovom tekstu samo o tome sto si ti nabrojala . Cinjenica je da se bez toga moze ali tempo i nacin zivota nam je sve to nametnuo , pa razne bolesti kojih nekada nije bilo. Po tvojoj logici ne bi trebala ni da koristis internet , auto , mobitel itd.
Takodje ne bi trebala ici ni ginekologu jer zene prije nisu isle , ne bi trebala roditi u bolnici vec onako negdje na njivi dok kopas krompir . Zene prije nisu ( uglavnom veci postotak ) nisu bile zaposlene i imale su vise vremena za djete , pa eto draga nemoj ni ti slucajno da se zaposlis ili napusti posao ako vec radis .
Ovde je bit da se drzava ne brine oko opcenito djece a sto bi itekako trebalo da drzavi bude prioritet.

Ruana

09 Dec 2012, 13:29

Rodila sam dvoje i dok sam podizala radila nekad i 45 sati sedmicno kao i vecina ovdje. Uz sve to ucila jezik i isla u skolu.
Nije duznos drzave da se brine o mojoj djjeci nego moja. Djeciji doplatak je ovdje tek toliki da mozes da mu kupis pantale i majicu i dolazi svako tri mjeseca i samo na prvo dvoje djece. Pa ljudi ipak radjaju i po petero, ja nazalost nisam imala priliku da rodim vise djece.
Da mislim, upravo to, ako nemas drzavnog posla, paraola je snadji se, kopaj njuvu, cisti, radi bilo sta posteno, ali prehrani svoju djecu. Ne cekaj da ti drzava dadne.
Kod nas dole postala navika svaljivati na drzavu. Nedavno sam imala posjetu iz BIH i kad su vidjeli kao se ovdje radi, trci i zivi, kazu "ne bih ja nikad mogla, pa vi uopste nemate vremena za sebe". "izlazite li vi igdje"
Naravno da zena treba da ide ginekologu nisma to rekla, i ne moze biti tacno da ne znam gdje zivi da ne moze otici jednom u tri godine ginekologu. Ovdje je obaveza jednom u tri godine. A znam neke koje nikad ne idu.
Ja sam isla redovno ali ipak nije primjetila rak materice.
A po ovome gore tekstu ispada da ako ne moze da mu kupi svu ovo luksuziju i ako ne moze da ide ginekologu ne treba ni da radja. Odma kriva drzava.

Trepavica

09 Dec 2012, 13:41

Objektivno gledajuci , troskovi za djecu su vrlo visokih cijena , ne samo u BiH , nego u opste u EU..Vrtici , tete za cuvanje itd , su visokih cijena, da po pitanju , cijena , bolje ostati kuci i brinuti sam o djeci ,nego ici raditi i posle placati druge sto cuvali djecu..a opet djeca bez mame , su bas tuzna djeca..Idealno je biti uz djete ,nakon rodenja do 3-4 godine..poslije , ako zena mogucnost ima da ide raditi , svakoj bih proporucila neka ide..

Malo koja drzava da brine o djeci , od rodenja pa do kraja skolovanja ... ( mozda ima i takvih , a meni da je to nepoznato ) Usvari bilo bi to prelahko za pojedince , radali bi djecu , i uz to da drzva brine o njemu..E pa nemoze , cija su djeca , neka brine o njima..

Ako ne zeli , onda zna se sta ce..Kondomi su bar jeftini , njih na svakom koraku..Najlakse je roditi djete , a ostalo sto slijedi je tesko , uz rast djece , raste i potrosnja..

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

09 Dec 2012, 13:49

Nije duznos drzave da se brine o mojoj djjeci nego moja.
Eeee Ruana, haman totalno netacno.
Briga o djeci je pored roditelja isto tako i drzavni rezon, jer na djecu se isplati svaka moguca investicija, hocu da kazem briga,
oni su nasa i drzavna buducnost u bolje sutra.
Drzava koja se ne brine o djeci,losa je drzava.

Sta se ovdje dogadja (Njemacka):
djeci doplatak

-prvo i drugo dijete 184 €
-trece dijete 190 €
-cetvrto dijete 215 €

Zakonom zagarantovano da djeca moraju imati mjesto u obdanistu
mutterschaftsurlaub (rodiljni dopust) od trajanju od godinu dana, na izbor koji dio roditelja ce to da koristi,
naravno uz novcanu nadoknadu.

Dakle, drzava se ite kako brine i vodi veliku brigu o novorodjencadima.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Ruana

09 Dec 2012, 14:02

Major wrote:
Nije duznos drzave da se brine o mojoj djjeci nego moja.
Eeee Ruana, haman totalno netacno.
Briga o djeci je pored roditelja isto tako i drzavni rezon, jer na djecu se isplati svaka moguca investicija, hocu da kazem briga,
oni su nasa i drzavna buducnost u bolje sutra.
Drzava koja se ne brine o djeci,losa je drzava.

djeci doplatak

-trece dijete 190 €
-cetvrto dijete 215 €

mutterschaftsurlaub (rodiljni dopust) od trajanju od godinu dana, na izbor koji dio roditelja ce to da koristi,

Majore, kad si ti planirao tvoju djecu, jesi li razmisljao o djecijem doplatku i podrsci drzave, nisi naravno.
Ne mozes porediti Njemacku sa Bosnom.
Procitaj tekst gore, kaze kolica "tri u jednom" to je luksuz Majore. Garant su i tebe kao i mene podigli u nekoj besici, jelde. A kod nas ima sume ako nema nista drugo, pa ako ne mozes kupiti krevet, onda ga napravi ili napravi besiku.
Ova gore kaze, skupo je ali pomogli su nam roditelji da kupe sve to sto treba, jesmo li mi cekali da nam roditelji kupe.? Ali opet kaze "svako ima svoju nafaku" znaci ona radja pa sta Bog da,i Trepavica je upravu, ako ne mozes odgajati, nemoj ni radjati.
Ja sam sa mojom djecom bila kuci samo 11 mjeseci koliko imam i pravo uz 80% plate koju sam prije toga imala. A da sam bila na sociali imala bi 60%. A tu socijalu moras odradjivati, znaci opet poslje 11 mjeseci, ides na posao a djeca u instituciju. Moze naravno reci i za socijalu "ne hvala" ali onda nemas nista, bas kao i u Bosni.
Poslje toga su isli u institucije na cuvanje dok smo mi na poslu. I danas je tako mali mi sin je tek treci razred i ne moze sam doci kuci, zato ostaje na cuvanju poslje skole dok mi ne zavrsimo sa poslom.

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 9 times

09 Dec 2012, 14:05

Major wrote:
djeci doplatak

-trece dijete 190 €
-cetvrto dijete 215 €

Brine se da!
Da su normalni i naši bi se brinuli ali ne brinu :lup
Nijemci imaju novca da bi pravili bebe,ali fali im onoga čega mi imamo u izobilju :ooo ... šta mislite čega... vremena naravno
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

09 Dec 2012, 14:39

Ruana wrote: Kod nas dole postala navika svaljivati na drzavu.

:grana

Ostaću bez komentara.... nemam riječi. Zaista je smiješna konstatacija :ha
Pročitaj nešto o "Pravima djeteta", pominje se tu i Država... Na kraju i naša država je potpisnica "Konvencije o pravima djeteta", a to se ubraja u domen ljudskih prava.

Konvencija o pravima djeteta je medunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. novembra 1989. godine, a sadrži standarde koje država potpisnica mora jamciti svakom djetetu
PRAVO NA ŽIVOTNI STANDARD

Svako dijete ima pravo da se podmire sve njegove

potrebe koje se odnose na prehranu,odijevanje i

stanovanje. Roditelji su dužni novčano uzdržavati dijete,

a ako to ne mogu, onda je država dužna pomoći.

PRAVO DJETETA BEZ OBITELJI NA ZAŠTITU

Također, djeca koja iz bilo kojeg razloga ne žive sa svojom obitelji,

imaju pravo na posebnu pomoći zaštitu države u kojoj žive.

Za njih treba biti osigurana briga i skrb izvan njihovih obitelji

na mjestima i u zajednici sa drugom djecom gdje će biti sretni

i gdje će dobro napredovati. Također, može se odlučiti i da žive u

drugoj obitelji (npr.kod udomitelja ili posvojitelja), Ali će se prvo dobro

provjeriti da li će ta druga obitelj u svemu biti dobra djetetu.

http://os-novigrad.skole.hr/panoi/djecja_prava
Bosni i Hercegovini prijeti "bijela kuga". Zbog katastrofalnog stanja u državi, zbog silne nezaposlesnesti (oko 550.000), zbog niskih i neredovnih primanja, zbog jako nerealno visokih cijena, zbog nemogučnosti obezbjeđivanja krova nad glavom svojoj porodici... mnogi parovi nisu u mogučnosti planirati rađanje djeteta, nisu čak u mugočnosti da sklapaju brakove.
Država jeste dužna da brine brigu o djeci, to je njihovo pravo, a obaveza države. Kod nas je tako haotično stanje da, Država pokradena i osiromašena nema sredstava da bi preuzela brigu o novorođenim i dala podstrek, stimulans na rađanje.
Smiješan je ovaj iznos dječijeg dodatka i socijalene pomoći koji primaju najugroženiji... Užas!

Pitanje oko toga se pokrenulo u Parlamentu, pa valjda nešto bude ... krajnje je vrijeme..

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... aa1c12c7ae

[/i]
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

dacina_curica

09 Dec 2012, 14:44

Radjanje i odgoj djeteta je svugdje astronomski skup poduhvat.

SAD je drama po ovom pitanju, od samog troska poroda preko pelena i osnovnih djecijih potrepstina pa do astronomskih cijena jaslica i obdanista. U mom slucaju kada sam se porodila, uprkos odlicnom zdravstvenom osiguranju sam morala platiti nesto sto se zove "deductible" odnos iznos bolnickog troska koji je obaveza pacijenta a ne osiguranja (najcesce 20% ili u mom slucaju maksimum iznos) sto znaci da uopste prije nego sto sam napustila bolnicu morala sam im napisati cek za $1250. Znaci odmah u startu si zakinut za pozamasnu svotu novca. Naravno mi smo znali za to pa smo i planirali taj trosak i sve pet, bez problema. Eh sada, porodiljsko mi je trajalo 3 mjeseca i znaci sa 3 mjeseca moj malisan je morao krenuti u jaslice (jer nemam opciju da ga cuvaju bake i djede jer sve cetvoro rade). Elem, jaslice u gradu u kojem ja zivim su (prije pet godina bile) $1280 mjesecno uz to da su roditelji morali donositi jednokratne pelene, vlazne maramice, hranu, mlijeko, VODU za flasice, posteljinu itd... Ovo sto kazem da smo donosili je bilo OBAVEZNO, jaslice samo nude minimalne usluge. Znaci kad sve saberem troskovi jaslica su mjesecno bili najmanje $1800.

Ja uvijek kazem da smo mi jako sretni jer smo oboje (jako dobro) zaposleni te si mozemo priustiti ovako nesto ali sta je sa onim ljudima koji rade za minimalnu satnicu od nekih $7.25. Njima mjesecna plata ne moze biti da samo pokriju troskove djecijih jaslica a kamo li ostatak zivotnih potrepstina kao sto su stan, rezije, hrana.

Ne kaze niko da se drzava MORA brinuti o djeci ali nesto se mora promijeniti. Njemacka stimulise djeciji fond iz razloga sto se radja sve manje i manje djece te im je radna snaga sve starija i penzionerski "bazen" sve puniji i siri. SAD nema taj problem, naprotiv, pa im se bas i ne cese za roditelje a ni djecu. Bosna ionako ne pomaze nikome osim guzonjama na vrhu te me ne cudi da imaju ovakav odnos prema ovom problemu.

Ruana

09 Dec 2012, 15:58

silence wrote:

Ostaću bez komentara.... nemam riječi. Zaista je smiješna konstatacija :ha
Pročitaj nešto o "Pravima djeteta", pominje se tu i Država... Na kraju i naša država je potpisnica "Konvencije o pravima djeteta", a to se ubraja u domen ljudskih prava.

Konvencija o pravima djeteta je medunarodni dokument, usvojen na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 20. novembra 1989. godine, a sadrži standarde koje država potpisnica mora jamciti svakom djetetu
PRAVO NA ŽIVOTNI STANDARD

Svako dijete ima pravo da se podmire sve njegove

potrebe koje se odnose na prehranu,odijevanje i

stanovanje. Roditelji su dužni novčano uzdržavati dijete,

a ako to ne mogu, onda je država dužna pomoći.

PRAVO DJETETA BEZ OBITELJI NA ZAŠTITU

Također, djeca koja iz bilo kojeg razloga ne žive sa svojom obitelji,

imaju pravo na posebnu pomoći zaštitu države u kojoj žive.

Za njih treba biti osigurana briga i skrb izvan njihovih obitelji

na mjestima i u zajednici sa drugom djecom gdje će biti sretni

i gdje će dobro napredovati. Također, može se odlučiti i da žive u

drugoj obitelji (npr.kod udomitelja ili posvojitelja), Ali će se prvo dobro

provjeriti da li će ta druga obitelj u svemu biti dobra djetetu.

http://os-novigrad.skole.hr/panoi/djecja_prava

[/i]
Pa eto mozes da se smiijes do mile volje, ako ti ovo ne bude smijesno neka te neko poskaklji.
Ne radaju se djeca zbog toga sto im se nekom konvencijom garantuje nesto, nego zbog potomstva, nijedno dijete nije trazilo da se rodi, pa zbog toga ga trebaju hraniti oni koji su trazili da se ono rodi.
Niti ti te drzava nagoni da ga radjas.

dacina_curica

09 Dec 2012, 16:34

Ruana, u pravu si po pitanju roditeljske odgovornosti u donosenju djece na svijet.

Djecu radjamo (ili bi bar tako trebalo biti) jer ih zelimo a ne zato sto nas neko (pogotovo ne drzava) na to tjera i da, mi se trebamo brinuti o njima a ne ocekivati pomoc na svakom koraku. Ja se prva zgrazam na silne price i reportaze iz Bosne (kao i stvari koje gledam oko sebe ovdje, na drugom kraju svijeta) o roditeljima sa punom kucom djece koja nemaju ni hljeba jesti a kamo li sta drugo i prva reakcija nakon tuge zbog jada u kojem ta djeca zive je "Imaju li ovi roditelji mozak?".

Medjutim druga strana medalje se jako rijetko prikazuje a to je strana ljudi koji zele djecu ali nemaju uvjete za odgajanje iste, te i iz straha ne poduzimaju taj sljedeci korak.

Nazalost, zbog lose ekonomske situacije u kojoj se nalazi nasa drzava kao i zbog velike stope nezaposlenosti i uopsteno losih zivotnih uvjeta, nesto prirodno poput radjanja svog potomstva je se pretvorilo u dugogodisnje planiranje i racunicu, i na kraju krajeva za mnoge mlade ljude LUKSUZ koji si ne mogu priustiti.

Zar pravo na potomstvo treba da bude samo privilegija onih dobrostojecih? Zasto drzava ne bi pomogla porodice koje zele djecu a ne mogu djetetu priustiti osnovne zivotne potrepstine? Na kraju krajeva u interesu drzave je da se djeca radjaju jer to je buduca radna snaga, buducnost drzave. Zasto ne bi ulagali u svoju buducnost umjesto sto filujemo guzonjine dzepove?

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”