Mjesoviti brak?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2544 times
Been thanked: 4399 times
Status: Offline

Re: Većina na Balkanu izbjegava mješovite brakove: ‘Samo nek je naš’

Post by Nora Ibsenova »

MarlboroGold wrote: 10 Nov 2020, 12:13
Mister No wrote: 10 Nov 2020, 12:09

Jel ti trudna žena?
Šesti mjesec :ooo

Ali nisam još oženjen. Korona poremetila planove :D.
Viču roditelji hajd makar dijete kad se još niste uzeli
Pa cigarooo

Image
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

amidza idriz wrote: 10 Nov 2020, 13:20 Neke pacijente sa tim dijagnozama lijecis dobrovoljno a neke prisilno.
Mislim da su ovakvi za prisilno izljecenje...ili istjerivanje djavola.
Vrelim olovom
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3893 times
Been thanked: 3591 times

Post by Naseef Mushroom »

Mala_Mu wrote: 10 Nov 2020, 11:09
Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 09:21 Ma može se oženiti Srpkinja, onako fina, neopterećena politikom, religijom, nacionalizmom. Prva familijarna sjedaljka, svadba, rođendan, rođenje djeteta... na 9 od 10 fešti će kada se zasjedne duže, popije se, opusti se, ludi ujko početi pričati o Turcima, Aliji, Janjičarima, srpskom svatu.
Ako nije ujak onda je stric, otac, brat, šogor, deda ili bratić od 18 godina.
Govoris iz iskustva ili?

Ja iz iskustva mogu reci ne nekom prve sjedaljke.. nego nakon 35 godina braka moji ovo nisu dozivjeli.
Znam ja takva sjedaljke.
Sjede Milan i Omer i supruge im.
Veli Milan "Baš smo ja i Senada sa malim Zdravkom navratili do moje mame Stane, Slava joj je. Ne gledam ja na te vjerske praznike i ne opterećujem se time, ja gledam jesi li dobar čovjek ili ne ali red je majku obići, ona to slavi pa se raduje kada vidi unuče. Navrati joj komšija Franjo, velim majstore ajde jedi sa nama, veli on da je petak a on Hrvat, ne jede meso taj dan kažem ja njemu ne brini majstore ima riba, poštujem ja tvoje. Poslije sretoh nekog turistu koji pita za put, vidim ja ne zna srpski pa sam mu objasnio na engleski gdje će"

a njemu će Omer
"Bio sam i ja kod svoje mame. Navratio ja sa suprugom Ivanom i malim Zoranom da je obiđemo (neće reći da je bajram bio pa ga je zato mater molila da dođu, da ne kvari atmosferu vjerskim temama), ma i meni je samo važno jesi li dobar čovjek ili ne inače ne bih ja kao Musliman oženio Ivanu (ne daj Bože da je do mame navratio komšija Hasan pa ga ponudili da jede a on kaže da ne jede, Ramazan, tek bi onda postalo veselo u diskusiji). Sretoh i ja nekog turistu vidim da ne govori naš jezik pa sam mu objasnio na engleski".

Kod takvih sjedaljki izbjeći osjetljive i nacionalističke izraze poput Bošnjak ili bosanski jezik i ništa neće stojati jednoj uspješnoj multi-kulti večeri na putu.

Image
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar »

Moras se zamaskirati u popa kad na slavu/bozic/vaskrs krenes to je najpametnije a onda i znas kakve planove tajno kuju sa zenom/muzem ti.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8846 times
Been thanked: 5606 times

Post by Mister No »

Mijesani brakovi su i u bivsoj (zajedničkoj nam drzavi) bili izuzetak a ne pravilo.
Pogotovu su bili rijetkost u manje urbanim sredinama (manjim gradovima, o selima da ne pricamo).
Politika forsiranja "Jugoslovenstava" u tadašnjoj drzavi je imala i uticaj na rast broja "mijesanih" brakova.
Međutim, i tada u periodu najveće expanzije Jugoslovenstva, broj takvih brakova na nivou Jugoslavije se kretao oko 10% (koliko se sjećam).
Neke sredine poput Zagreba, Sarajeva, Tuzle su bile karakteristicne za njihov veći procenat, ali u drugim, pogotovo manjim sredina, se nikada "mijesani brak" nije posebno razvio.
Razloga za tako nesto ima vise, ali kljucni su vjerska razlika i neodobravanje sredine.
Takvi brakovi su (pored svih problema koje brakovi nose) obično bili izloženi i dodatnim pritiscima, osudama i neodobravanjem rodbine, prijatelja, a vrlo cesto i samih roditelja.

Činjenica ja da ljudi iz mijesanih brakova obicno iskazuju vecu toleranciju prema drugome, ali je činjenica da se poneko od njih vremenom povampiri pa postane turbo cetnik poput npr. Nikole Špirića.

Uglavnom danas nakon svih desavanja, su takvi brakovi postali egzotika i kreću se do par procenata u odnosu na ukupan broj sklopljenih.
Last edited by Mister No on 10 Nov 2020, 14:24, edited 1 time in total.
The Dark Side Of The Forum...
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

insomnia wrote: 10 Nov 2020, 12:40 Nije ovo narod ovo je dijagnoza
Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je za Srnu da je prema njegovom mišljenju Valentin Inzko "pristrasan i okorjeli srbomrzac".

"Ne čudi nas više njegov odnos prema srpskom narodu, kojem se na svoj način sveti zbog svojih predaka koji su ginuli u ratovima sa Srbima u namjeri da nas pokore i koriste naša bogatstva čineći ogromne zločine", smatra Pavlović.

Dodao je da BiH mora da se oslobodi tutorstva visokih predstavnika i da sama kreira svoj put po volji tri konstitutivna naroda, te da Republika Srpska krene ka ostvarenju svog cilja, a to je osamostaljenje i nezavisnost.
Naravno da je dijagnoza. Hebo majku svoju, nek smatra da je pristrasan zbog nekih svojih postupaka prema srpskom narodu zbog nečeg šta je uradio lično, zbog nečega šta je uradio u 2010., 2015. ili 2019. godini ali odmah ide priča o precima i starim ratovima.
I onda napadnu po društvenim mrežama, portalima, forumima što nećemo da budemo dobre komšije, daleko im moja kuća bila od djeteta od 5 godina do starca od 70 godina, od SDSovca do člana Njihove Stranke što smatra da je alarmantno stanje što ima više Bošnjaka od Srba u BiH.

Pa ako neko mene i ostalih koji razmišljaju poput mene smatra zbog ovoga gownetom, nacionalistom, fašistom jer imam nešto protiv nekoga zato što je druge nacionalnosti, što pripada drugom narodu, slavi druge praznike ili govori drugim jezikom neka uvezu stanovnike Puerto Rica, Fiji Ostrva ili Grenlanda pa ćemo slaviti multi-kulti i slaviti moje i njihove praznike. Pjevat ćemo pjesme i slaviti i veličati ličnosti od Alije preko Joe Bidena do njihovih kraljeva, careva i Bogova.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by jelena... »

insomnia wrote: 10 Nov 2020, 11:42
jelena... wrote: 10 Nov 2020, 11:36

Ko dozvoli da ga svakakva glupost i svaka budala uvrijedi - taj je uvijek donji.

Plus, opšte je poznato da su najuvredljiviji oni koji su i sami skloni vrijeđati druge - na kolektivnom planu pogotovo.
Ma ja stas se vrijedjati. Sjedi slusaj kako su muslimani sami sebe ubijali, pitaj se ko nas zavadi i slicno
il kako su vlasi genocidni i uzepeovci...ne treba im vjerovati, nego stalno s njima na oprezu jer nikad ne znaš kad im može prahnut da te prikolju, al sve je to samo većina, nisu svi.

A Bosanci...to tek mozga ni morala nema ako nisu i Bošnjaci, Hrvati, Srbi... il su zlonamjerni jer nisu ono što se od njih očekuje da budu, al najčešće su samo naivni i izmišljeni uinat konstitutivnima...

itd. itd. do u nedogled...
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3723 times
Been thanked: 6834 times

Post by Matan »

Pa jesu muslimani sami sebe ubijali u Kladusi, npr..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2774 times
Been thanked: 22917 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 14:06
Mala_Mu wrote: 10 Nov 2020, 11:09

Govoris iz iskustva ili?

Ja iz iskustva mogu reci ne nekom prve sjedaljke.. nego nakon 35 godina braka moji ovo nisu dozivjeli.
Znam ja takva sjedaljke.
Veli Milan "Baš smo ja i Senada sa malim Zdravkom navratili do moje mame Stane, Slava joj je. Ne gledam ja na te vjerske praznike i ne opterećujem se time, ja gledam jesi li dobar čovjek ili ne ali red je majku obići, ona to slavi pa se raduje kada vidi unuče. Navrati joj komšija Franjo, velim majstore ajde jedi sa nama, veli on da je petak a on Hrvat, ne jede meso taj dan kažem ja njemu ne brini majstore ima riba, poštujem ja tvoje. Poslije sretoh nekog turistu koji pita za put, vidim ja ne zna srpski pa sam mu objasnio na engleski gdje će"

a njemu će Omer
"Bio sam i ja kod svoje mame. Navratio ja sa suprugom Ivanom i malim Zoranom da je obiđemo (neće reći da je bajram bio pa ga je zato mater molila da dođu, da ne kvari atmosferu vjerskim temama), ma i meni je samo važno jesi li dobar čovjek ili ne inače ne bih ja kao Musliman oženio Ivanu (ne daj Bože da je do mame navratio komšija Hasan pa ga ponudili da jede a on kaže da ne jede, Ramazan, tek bi onda postalo veselo u diskusiji). Sretoh i ja nekog turistu vidim da ne govori naš jezik pa sam mu objasnio na engleski".

Kod takvih sjedaljki izbjeći osjetljive i nacionalističke izraze poput Bošnjak ili bosanski jezik i ništa neće stojati jednoj uspješnoj multi-kulti večeri na putu.

Image
Jebo ja svoju mater ako znam od sigurno 300 prijatelja srba i hrvata da neko slavi tu naku slavu ili ne jede petkom. Cuj ne jede petkom, osta mu je to? A i da slavi il ne jede sta me briga, sebi slavi i ostace gladan. Kakve teme i price, ne znam jesmo ikad o tome pricali, bilo cemu takvom. Al dobro u mene cafir do cafira. :lud Bogme ako je to kod vas tako i ne petljajte se. Svak svom jatu i svi sretni.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Dokle god se ljudi svedu samo na ,,musliman katolik orthodox juda Buda isusovac jehovac “nema nama spasa - zamazali su nam šire bolje ljudske vidike i za sledecih 300 godina
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1211 times
Been thanked: 3835 times

Post by Laser »

Calla wrote: 10 Nov 2020, 15:17 Dokle god se ljudi svedu samo na ,,musliman katolik orthodox juda Buda isusovac jehovac “nema nama spasa - zamazali su nam šire bolje ljudske vidike i za sledecih 300 godina
Ali, to si sociološke zakonitosti. Nije bilo ni jednog trenutka u povijesti kad nije bilo tako. Ljudi su se uvijek dijelili, po raznim osnovama.

Da li su nacionalne ili vjerske podjele baš najgore? Da li su one izvor svakog ili najgoreg zla? Postoje li razornije podjele?
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

HAVANA wrote: 10 Nov 2020, 15:01
Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 14:06
Znam ja takva sjedaljke.

a njemu će Omer

Image
Jebo ja svoju mater ako znam od sigurno 300 prijatelja srba i hrvata da neko slavi tu naku slavu ili ne jede petkom. Cuj ne jede petkom, osta mu je to? A i da slavi il ne jede sta me briga, sebi slavi i ostace gladan. Kakve teme i price, ne znam jesmo ikad o tome pricali, bilo cemu takvom. Al dobro u mene cafir do cafira. :lud Bogme ako je to kod vas tako i ne petljajte se. Svak svom jatu i svi sretni.
Pročitaj ponovo moj komentar. Niko iz te sjedaljke koju sam naveo u primjeru ne slavi slave niti jede samo ribu petkom
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21836 times
Been thanked: 19881 times

Post by Masamune »

Tačno se vidi da nikad nisi bio na jednoj takvoj.
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 15:46
HAVANA wrote: 10 Nov 2020, 15:01

Pročitaj ponovo moj komentar. Niko iz te sjedaljke koju sam naveo u primjeru ne slavi slave niti jede samo ribu petkom
Zašto bi jeli samo ribu petkom?
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Dokle god naša svjest ne ukapira te razlike po vjerskim dogmama da su licnog karaktera u bogoslužju ,,traži i voli tog boga u sebi a ne šetaj ga izvan sebe u komsiluku drugom gradu drugoj državi i ne nameći nikome svoje molitve koje važe samo za tebe vidno srednji put pronaći kao pravac za dobre odnose između svih ljudi bilo bi super pohvalno sto nije nimalo laka zadaća da pronađemo način i samo dobre i korisne metode propagirati u vjerskim zajednicama ne bi li ljudi promjene prihvatili kao prvu lekciju za uvazavanje različitosti !
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

dadojović wrote: 10 Nov 2020, 15:57
Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 15:46

Imaju uoči Velikog petka da ne jedu meso taj dan, samo ribu
https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/h ... cu-cijene/
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi »

Laser wrote: 10 Nov 2020, 15:43
Calla wrote: 10 Nov 2020, 15:17 Dokle god se ljudi svedu samo na ,,musliman katolik orthodox juda Buda isusovac jehovac “nema nama spasa - zamazali su nam šire bolje ljudske vidike i za sledecih 300 godina
Ali, to si sociološke zakonitosti. Nije bilo ni jednog trenutka u povijesti kad nije bilo tako. Ljudi su se uvijek dijelili, po raznim osnovama.

Da li su nacionalne ili vjerske podjele baš najgore? Da li su one izvor svakog ili najgoreg zla? Postoje li razornije podjele?
Na Balkanu jesu.
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 16:37
dadojović wrote: 10 Nov 2020, 15:57

Pa veliki petak je jednom u godini.
Jesi li ti siguran da nisi nešto krivo shvatio?
I ne, ne mora se jesti riba na veliki petak.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3723 times
Been thanked: 6834 times

Post by Matan »

dadojović wrote: 10 Nov 2020, 16:47
Naseef Mushroom wrote: 10 Nov 2020, 16:37

Pa veliki petak je jednom u godini.
Jesi li ti siguran da nisi nešto krivo shvatio?
I ne, ne mora se jesti riba na veliki petak.
Samo se posti..
Jelo se sto se imalo..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1211 times
Been thanked: 3835 times

Post by Laser »

MunDzi wrote: 10 Nov 2020, 16:40
Laser wrote: 10 Nov 2020, 15:43

Na Balkanu jesu.
Zbilja?
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”