MarlboroGold wrote: 10 Nov 2020, 15:57
Tačno se vidi da nikad nisi bio na jednoj takvoj.
Radio sam 10 godina kao konobar u jednom restoranu u mjestu gdje dolaze Bošnjaci i Hrvati (mjesto je većinski bošnjačko ali odmah pored je selo sa hrvatskom većinom pa navraćaju svi u taj objekat)
Tu godinama SDP pobjeđuje, SDA nema šanse a i Hrvati ne pominju HDZ. Znači sve korektno, nikada nije bilo rasprave ili svađe o politici, svi sjede zajedno, nagledao se stotinu multi-kulti sjedaljki sa stotinama učesnika kada se sve sabere.
Ipak sam primjetio određene situacije prisutne u multi-kulti sredinama i sjedaljkama kada se ponekad pomene nacionalnost;
Hrvati su uvijek Hrvati i tako će reći za njih i Bošnjaci a i Hrvati za sebe da su Hrvati dok za Bošnjake nikada neće reći Bošnjaci nego uvijek Muslimani ili Bosanci, čak i Bošnjaci ih neće ispraviti i reći pred njima da su Bošnjaci nego potvrditi da su Muslimani
Hrvati će uvijek naručiti Ožujsko i Karlovačko dok će Bošnjaci naručiti Tuzlansko i Sarajevsko samo kad su sami, čim sjede sa Hrvatima i pitaju ih šta žele piti niko ne naručuje Tuzlansko ili Sarajevsko. Nećeš nikada vidjeti da Hrvat pije Sarajevsko ili Tuzlansko (osim možda Hrvati iz Tuzle zbog ličnog interesa, ako rade tu ili podržavaju svoj grad)
Kada god igra Hrvatska Bošnjaci podržavaju i navijaju za hrvatsku reprezentaciju. Idući dan je odmah diskusija kako je super Hrvatska igrala, kako im je drago što su pobijedili ili krivo kad su izgubili dok sa druge strane nema komentara sa hrvatske strane kako je igrala BiH a kamoli tek da su navijali za njih.
Te stvari su u u mutli-kulti društvo nepisano pravilo. Možda ko zna 2-3 slučaja da nije tako ali sam ja vidio desetine, ako ne i preko stotine takvih primjera u svom i drugim objektima.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.