BiH: Popis stanovništva 2013.

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 37 times
Been thanked: 829 times
Status: Offline

Re: BiH: Popis stanovništva 2013.

02 Dec 2012, 18:58

blento59 wrote:bojim se majorovog cina
u sustini si sve rekla
i ja sam za ......
malo te kopiram
ali......
znaci sviramo...........
bice bolje

ma to lutko moja :ljub to džukelo moja :plavi

ajde kad budes dolazio da se upises vodim te na sarajevsku :pivo i klopu po zelji :pusi

ako i Major dodje vodimo ga u Hilminu pivnicu tamo imaju dobre kobasice isto njemacke :respekt :pusi

ma svi smo mi :ruke cika Major :ljub

i nemoj da ruzis :cvijece

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

02 Dec 2012, 19:05

znas ti nas ..........
opet josip
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

02 Dec 2012, 19:36

Odlican tekst, neupuceni neka odvoje malo vremena i procitaju:

Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni.

Piše: Alija ISAKOVIĆ

Neuk i neobaviješten čovjek često brka pojmove Bošnjak, Bosanac, Musliman, Bosanski Musliman, musliman. Nažalost, u taj svijet spadaju i neki naši novinari i neki naši ljudi na visokim položajima. Jednostavno, ima svijeta kojeg to do sada nije zanimalo. To je pretežno onaj nas sloj i soj koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o vjeri i naciji. To su najčesće oni ljudi koji misle da su izuzetno napredni, izvan i iznad običnog puka. To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom. U velikoj mjeri to je i svojevrsna mimikrija kakvu ima i životinjsko carstvo.

Dakle, Bošnjak je tradicionalno nacionalno ime bosanskohercegovačkih muslimana, sandžačkih muslimana i svih drugih muslimana koji govore bosanskim jezikom. Osim nas koji se znamo, u samoj Turskoj je oko šest miliona Bošnjaka (iz više generacija), a danas ih ima od Kanade do Novog Zelanda. U sovjetskim naučnim djelima i enciklopedijama, u turskim enciklopedijama, i u nekih drugih naroda koji su s nama imali historijske kontakte, mi smo uvijek predstavljani kao Bošnjaci.

Termin Musliman (u nacionalnom smislu), koji je uveden u popis stanovnistva 1971, zamijenjen je terminom Bošnjak na posljednjem Bošnjačkom saboru, septembra 1993. godine, na kojem je jednodušnom aklamacijom vraćeno ovo narodno viševjekovno ime, u atmosferu potpune saglasnosti i olakšanja da se to natezanje s imenom okonča, bez velikih riječi i bez ikakvih prenemaganja, tumačenja i pravdanja...

Savez komunista uveo je za nas termin Musliman, umjesto Bošnjak da bi se Musliman asimiliralo u musliman, a musliman može biti bilo koje nacije. Citirao bih o ovome izvanredno zapažanje dvojice naših vrsnih intelektualaca dr. Enesa Karića i dr. Rešida Hafizovića u njihovom pogovoru knjizi Emira Šekiba Arslana "Zašto su muslimani zaostali, a drugi napredovali?", Sarajevo 1993. godine:

"Napokon, kada je naše historijsko pamćenje postalo isto sto i posvemašnji zaborav, tada su nas, opet drugi, oslovili imenom Muslimani, ali samo zato da bi najavili lovnu sezonu na Muslimane, do istrebljenja. Zar naša svakodnevica nije najbolje svjedočanstvo za to? Nisu nas, naime, oslovili Muslimanima s ciljem da nas posvjeste porjeklo naših pravih duhovnih korijena i da nas nepogrešivo upute na već zaboravljenu duhovnu zavičajnost, već da bi nam, uz podsmjeh i prezir, priznali pravo na etnicitet koji nikako nema pravo na sopstvenu prošlost i na sopstveni duhovni kontinuitet. A ako bi nam to pravo i priznali kad su nas vec bili usmjerili da koračamo tuđim putem i da budemo sudionici tuđe historije i tude kulturne tradicije."

Ostaje termin musliman (u vjerskom smislu) i piše se malim "m", malim početnim slovom kao i kršćanin, hrišćanin, protestant... Termin musliman označava svakoga od milijardu pripadnika islamske vjere, bez obzira gdje žive, kojim jezikom govore i bez obzira koje su nacije. Poznato je da svaki od islamskih naroda ima svoje narodno ime.
Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni. U tome ima i sličnosti s terminom Srbijanac i Srbin. Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.

Ima čak i obrazovnih pojedinaca koji misle da se pod termin Bošnjak može podvesti Bošnjak-musliman, Bošnjak-katolik, Bošnjak-pravoslavac. To su proizvoljnosti, čak štetne proizvoljnosti koje mirišu na neku vrstu bh. unitarizma. Naši bh. pravoslavci su Srbi, a katolici Hrvati. Zna se od kada je to tako (druga polovica 19. vijeka) i zna se zašto. To se mora uvažavati, inače bismo sličili onima koji prave neko novo sveto trojstvo u tome. To ne.

(Alija Isaković je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih dramatičara, pisca, leksikografa i historičara jezika i književnosti. Utemeljitelj je moderne bosanske jezičke kulture. Jedan je od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca uopće. Rođen je u Stocu 1932., a preminuo u Sarajevu 1997. godine)
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

02 Dec 2012, 20:01

To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom. U velikoj mjeri to je i svojevrsna mimikrija kakvu ima i životinjsko carstvo.
Isakovicu, u malo da ti ne zdrma tvoju nanu zivotinjsku.
Ti insane svrstavas pod zivotinjsku mimikriju, a sta vele, jedan od najznacajnijih intelektualaca,
pa ako i intelektualci tako kake onda smo puke fukare.

Gdje si bio prije na edukovanju, jos uvjek nije kasno za vise seminara do iduce godine....ja kakve ti ublehe i govora mu.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Sigmund
Na probnom
Na probnom

11 Dec 2012, 15:02

Najveći problem sa popisom će imati oni ljudi koji, ili čiji roditelji, su se 1991. izjasnili kao "Muslimani". Tada je pod tim imenom jedna skupina bila do te mjere homogena da pitanje većinskog naroda nije bilo upitno.
Dvije godine kasnije se vratilo povijesno ime "Bošnjak", ali je unutar one skupine koji su se 1991. izjasnili kao "Muslimani" nastao raskol. Kada je vraćeno povijesno ime "Bošnjak" potpuno pogrešno se bosanske muslimane pokušalo opet pod jednim nacionalnim imenom homogenzirati.

Međutim, tada na scenu stupaju dvije institucije koji su čak i najzaslužniji za vraćanje povijesnog nacionalnog imena - IZBiH i SDA.
Ovi prvi su za svoje vjernike prigrabili ime "Bošnjak" pa su to nacionalno ime počeli osporavati svakom ateisti, agnostiku, "slabim muslimanom" koji je trebao da bude nacionalni Bošnjak. Iz revolta prema takvoj politici IZBiH, mnogi nacionalno svijesni Bošnjaci, a koji su sebe smatrali ateistima, agnosticima, muslimanima koji ne praktikuju islam... su počeli koristiti nacionalno ime "Bosanac" kao neustavnu kategoriju i na taj način bili svrstavani u aktegoriju "Ostali".
Drugi faktor je tada vladajuća stranka među bosanskim muslimanima - SDA. U onim godinama odbrane Bosne od agresije, sebi su pridodavali atribut glavnog aktera odbrane, glavnog nosioca bošnjaštva, čuvara islama... pa je nastala priča da "nisi pravi Bošnjak ako nisi u ili simpatizer SDA".

Danas se i jedan i drugi faktor ograđuju od svojih pogrešnih politika u pogledu nacionalnog izjašnjavanja pa indirektno podržavaju nevladine organizacije "Bitno je biti Bošnjak", nekakve Tokiće, Laviće i njima slične.
Rezultat popisa bi mogao biti veoma poguban za Bošnjake. Činjenica je da će se ogroman broj ljudi u onom dijelu FBiH gdje su Bošnjaci u većini, izjasniti kao "Bosanac" i time će se broj Bošnjaka znatno smanjiti. Postoje izgledi da bi upravo zbog toga Srbi bili najbrojnija nacija u BiH što bi pitanje opstanka BiH u avnojevskim granicama ponovo moglo dovesti u pitanje.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

11 Dec 2012, 16:07

Fino ti to nama objasni ali i znali smo mi to uglavnom-u 5 deka.

Samo,i SAMO!- cinjenica da bi "Srbi" mogli biti najbrojniji nakon popisa(sto bi bilo katastrofalno i porazavajuce za sve ostale), je to sto me na neki nacin tjera da "preskocim preko svoje sjenke" i izjasnim se ipak kao Bosnjak,pa makar samo na broj,jer one druge jos, daleko manje volim.

Niti me interesuje IZ Bosne i Hercegovine nesto posebno(al ok,musliman sam i to moram ciniti) a jos manje sam se ikada uopste poistovjecivao sa onim prevarantima- tipa SDA.I jos u mom zivotu nisam nikad imao neke koristi od te sorte.Naprotiv.
Last edited by STrendzer on 11 Dec 2012, 16:22, edited 2 times in total.

Sigmund
Na probnom
Na probnom

11 Dec 2012, 16:17

camargue wrote:Fino ti to nama objasni ali i znali smo mi to uglavnom-u 5 deka.

Samo,i SAMO!- cinjenica da bi "Srbi" mogli biti najbrojniji nakon popisa(sto bi bilo katastrofalno i porazavajuce za sve ostale), je to sto me na neki nacin tjera da "preskocim preko svoje sjenke" i izjasnim se ipak kao Bosnjak,pa makar samo na broj,jer one druge jos,daleko manje volim.

Niti me interesuje IZ Bosne i Hercegovine nesto posebno(al ok,musliman sam i to moram ciniti) a jos manje sam se ikada uopste poistovjecivao sa onim prevarantima- tipa SDA.I jos u mom zivotu nisam nikad imao neke koristi od te sorte.Naprotiv.
Nisam ni rekao da niste znali. Super što jeste. Ja nisam baš sve postove pročitao pa ne znam ko šta misli tačno o ovome. :zubi

U svome postu se jasno vidi koliko u jednoj skupini ljudi ima nesuglasica i to je najveći problem oko popisa. Naglašavam da je razlog tvog "preskakanja sjenke" politika IZBiH i djelimično SDA. Da su drugačije djelovali niko od nas ne bi morao preskakati sjenku da bi se izjasnio onako kako misli da je najbolje za njega.

Svrha mog javljanja na ovu temu je navesti uzrok zbog čega postoji podjela unutar jedne skupine ljude. Taj problem treba riješiti.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

11 Dec 2012, 16:42

Sigmund,vecina nas to zna da je tako,ti si to fino rekao gdje je problem.
Kako sam vec rekao,samo iz razloga sto ne zelim ni po koju cijenu da Srbi preuzmu sve,glasat cu kako sam rekao.
Sto ne mora znacit da sam zaista ono za sta sam glasao.
Ali,o tom-po tom.

Ban Kulin
Sitna buranija
Sitna buranija

11 Dec 2012, 16:55

garantujem 99% da će ovako će izgledati popis 2013.

Image
Historija Bosne : forum, facebook

Image

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

11 Dec 2012, 16:59

:grana
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

11 Dec 2012, 17:10

Slažem se da je politika dovela ljude u konfuzno stanje oko tog izjašnjavanja ali to traje puno duže nego je Sigmund naveo ,ta zbunjenost traje 100 godina skoro, a upravo u tom vijeku su se nacije u svijetu izdefinisale ,nakon raspada tri velika carstva ,ruskog ,A-U i osmanskog.
Što se tiče zadnjih 20godina ,konfuziju je najviše doprinijelo to što u stvari uopće nije postojao neki jasan bošnjački korpus u politici jer su se većinu vremena te neke naše stranke bavile samima sobom i podjeli vlasti .
Takva situacija je dovela Bošnjake u poziciju da se nemaju za šta "uhvatiti" pa su jedini koji su se angažovali oko tog etničkog pitanja bili čelnici Islamske zajednice. Ne zato što je to njihova dužnost ,nego zato što nikoga drugog nije bilo briga.
Rijetki su naši akademici poput Filipovića koji su se stalno zalagali za osvješćavanje bošnjaštva (a on je koliko znam agnostik),a ostali su radili nešto što se zove intelektualna prostitucija ,tj samo im je bilo bitno da svoju reputaciju i inteligenciju unovče ,a nikako da čine neki hizmet u ime Bošnjaka.
Drugi intelektualci koji su bili aktivni po tom pitanju su opet bili iz IZ-a .
Evo i sad su opet ti ljudi najaktivniji od reisa pa nadalje ,međutim treba imati na umu jednu stvar ,a to je da oni ispred IZ nikoga drugog ne mogu pozivati na bošnjaštvo ,nego muslimane :cudi
Ne može reis pozivati ateiste ,pa da ga ismijavaju i da govore da se petlja u građansko društvo i šta ja znam
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2912 times

17 Dec 2012, 17:46

SEVALE

Jednim djelom sto napisa,slozio bih se.
Sto se tice dijaspore,ima ih koji nisu trebali ni maknuti sa kucneg praga.
Zatim oni sto zaista morase,neimadose izbora.
Ima i masa onih,koji kad bi se vratili upropastili bi i to malo sto je od derzave.
Tu su dabome i oni sto se za njih moze reci,bosna je sretna kad odose,ako se
moze reci da je sretna.
To ti je jako povrsna konstatacija da Bosna ima stete od tih ljudi :jok
Ima se tu hejbet toga reci,zavisi cime se bavimo,uzrocima ili posljedicama.

:hm
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

20 Dec 2012, 00:56

Slika o nama i našem popisu... o našoj BiH... :grana o narodima koji u njoj žive.... :grana

POPIS STOKE ILI STANOVNIŠTVA - KOLIKO ĆE HRVATA, BOŠNJAKA I SRBA "PASTI" PO METRU KVADRATNOM

Piše: Martina Mlinarević-Sopta

Image
RIJETKO kad mi je muka što živim u ovom pokušaju i sprdnji od zemlje. Jer ma koliko bila nenormalna, nelogična i spojena na aparate za preživljavanje (dok se sva rodbina nada da neće izdržati), jedina je zemlja koju imam. Odem često u savršene apoteke svijeta poput nekakvih Norveški ili Švedski, samo da se još jednom uvjerim kako najbolje funkcioniram jedino s hercegovačkim kamenom, burom koja premješta kosti i s tri rastuća nacionalizma u venama "srcaste zemlje". Popis stanovništva koji se treba dogoditi u 2013.oj, a njegov probni eksperiment je već počeo prije par dana u nekoliko gradova, testira, međutim, sav moj donkihotovski optimizam za wannabe državicu koja posljednjih godina mjesečari na ivici ludila.

"Pa to je Bosna i Hercegovina..." – postala je najčešće izgovarana rečenica kojom posprdno susjedi i ostali fini svijet pokušava racionalizirati naš kaos. Jer sve što je poremećeno, ovdje je sasvim prigodno i da je drugačije svi bi se čudili. Bosna i Hercegovina je kao mutavi akrobat u cirkusu koji fula sve žice i mreže, ali svojom nesposobnošću ludo zabavlja publiku. I strance koji se na njoj napajaju priželjkujući uvijek nova sranja, i komšije kojima je u funkciji stalnog i besplatnog podizavača samopouzdanja, jer oni nikad ne mogu toliko zaglibiti, a da Bosna i Hercegovina nije bila ili još uvijek jeste, dublje.

Sve to, međutim, većinu stanovnika Bosne i Hercegovine niti sad, niti inače, uopće ne tangira. Na nedavnim izborima pobijedili su nam, pazi čuda, HDZ-SDA-SDS. A šta trenutno radimo? Prebrojavamo se jarane! Hajde, na trenutak je prestala svakodnevna nam maloumnost – jedni mole da zemlje nestane i sve rade na tom planu, drugi se grčevito drže patriotizma koji je u stvari patriotizam samo jednog naroda, a treći kao i obično čekaju Treći. Enitet, kanal, svejedno, Treći je veći Godot od Godoa.

Za glupe već su ispunjene rupe

Popis stanovništva kojeg su se jedni plašili, a drugi ludo za njega navijali, dogodit će se početkom sljedeće godine i trenutno nema teme koja više zaokuplja bosanskohercegovačku javnost, medije, intelektualce od krucijalnog pitanja – Koliko će nas biti?! Naravno, ni obična papirologija kojom se lafo demokratski izjašnjavamo o nekoliko stavki glede sebe i samo sebe osobno, ne može proći bez ultimativnog silovanja zdravog razuma. Tako to i nije obični popis, nego među rajom nosi radni naziv: "Ko će koga zajebati"?! Popis u BIH je dakle konačna bitka u miru nakon rata, najveći sraz tri idiotska plemena od devedesetih pa do danas, koji će pokazati šta je čije, koliko je koga, tko je na koliko posto zguran, tko nestaje, tko ostaje, ima li Bosne i Bosanaca, a koliko je Svemiraca, Klingonaca...

Svaki novi dan je zato za nijansu luđi šou-program. Naime, u ovoj zemlji se naravno ne poznaju osnovni postulati individualnosti, ljudskih prava i demokracije i nema šanse da se izjasniš kako se ti osjećaš, nego kako ti oni kažu. Ustvari, nacrtaju. Kao uputstvo za debile internetom i tiskanim medijima kruže već zaokruženi listići s onim osnovnim pitanjima kojima gori pod nogama – etničko/nacionalno, jezično i izjašnjavanje o vjeroispovijesti. Kad tome dodamo da je ova zemlja pretežno nastanjena ljudima koji često brkaju pojmove vjere, nacije, naroda, etnosa, regionalne pripadnosti, onda ne možete ni zamisliti o razmjerima kojeg kuršlusa govorimo.

Bitka do zadnjeg Srbina, Hrvata i Bošnjaka

Srbi bahato kuliraju jer se zbog razjedinjenosti kod Bošnjaka nadaju brojčanoj i teritorijalnoj nadmoći na popisu. Pobjeda svih pobjeda bila bi dokazati da ih je najviše s najvećim teritorijem u BIH. Nitko naravno ne postavlja pitanje pustahije u određenim krajevima poput istočne Hercegovine koja više nalikuje na apokalipsu zaboravljenih jahača koji nikako ne prolaze niti dolaze, nego samo seobom odlaze prema Banja Luci ostavljajući taj čudesni kraj prazan kao dno od konzerve. Hrvati kao endemska vrsta razvikanog slučaja "Ugroženost" sebi ne smiju dozvoliti nikakve luksuze drugosti osim onoga što već na gorespomenutim uputama i sa bombastičnom glazbom u pozadini kruži – "Hrvat, katolik, jezik hrvatski". Sve mimo toga biti će kažnjavano tipičnom hrvatskom – izdajice roda svoga. Kod Bošnjaka je zato cirkus u najtežoj fazi. Rasuti od Bošnjaka do Bosanaca, Muslimana s malim ili velikim "m" (s ponekim Jugoslavenima, još živima), svi oni ljudi koji baštine imena koja odskaču od srpskih ili hrvatskih, ovih su dana pod najvećim pressingom političkih elita, kvazi nezavisnih intelektualaca i nevladinih (građanskih, pazi te parodije)organizacija, da odbace sve drugo i svrstaju se pod Bošnjake, jer sve drugo će ih rastaviti na proste faktore. Srbi i Hrvati s kokicama u rukama uživaju u ovom scenariju.

Nikog naravno od tih kretena, ne zanima kako se ti osobno osjećaš i šta osjećaš. Svi moraju vratiti nekakav nepostojeći dug, pojesti govno i biti ono što nalaže većina, komšiluk i politika, da bi bili prihvatljivi klauni u ovom putujućem nedemokratičnom užasu. Ne znam pitaju li se te velike nacionalne i moralne gromade sutra dok čekaju red za transplantaciju, je li organ kojeg će primiti njihovo bolesno dijete srpski, bošnjački ili hrvatski? Je li živio u Bosni ili Hercegovini? Je li bio fašista, ustaša, separatista, unitarista? Ne, tada je srce svima srce i važno je jedino da radi. Sjajna, mlada hercegovačka grupa Siledžije ima odličan stih: "Ova zemlja je dokaz, Bog ima dobar smisao za humor"

Mi danas u Bosni i Hercegovini imamo svega osim svoje slobodne volje. O srcu da ne govorim. Ovdje samo "izdajicu naroda" pogađa sudbina običnog čovjeka u drugom etnosu. I samo budala voli ovu nakaradnu zemlju. Samo jedan krivi korak je dovoljan da padneš iz pragmatike u patetiku. A na popisu je potrebno više nego ikad napraviti pravi korak. Najpraviji. Da se zadovolji stoka. Šta će vam djeca jesti sutra, smislit će već nekako Srbi, Hrvati i Bošnjaci.
Image
http://www.index.hr/vijesti/clanak/popi ... 42883.aspx
[/i]
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Pasaga
Hadžija
Hadžija

24 Dec 2012, 17:39

Kolege forumasi.
Citam ovdje raznih polemika,dobrih ,kao i losih.
Ovaj gore Major,malo strsi po svom neznanju i neobavjestenosti ili neobrazovanosti.
Eli-nejse,ljudi smo,nijesmo Gacani. :plavi
Sto se tice tog izjasnjavanja,popisa,to je krucijalno upravo za Bosnjake.
Ja,kao jedinka,izjasnit cu se kao Bosnjak,i svi moji ukucani,a ima nas,masala. ;)
To bih preporucio svim,koji se osjecaju Muslimanima,Bosanstvo je nesto drugo nebitno u ovom slucaju.
U ustavu BH,to stoji,i ja cu da postujem taj ustav,i postupit po ustavu.
Zadnjeg popisa 91,to nas je kostalo jako skupo.
U prosjeku u svakoj carsiji smo izgubili oko 1,5%stanovnistva/glasova.
Savjetovao bih,svima da se konsutuju,informisu svoje najblize.
:ćitire :ćitire
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

24 Dec 2012, 19:20

Savjetovao bih,svima da se konsutuju,informisu svoje najblize.
Drug, samo ti izvoli dok jos imas vremena, obavjestavaj tvoje nablize i sugeriraj im da je to pravi put,
ali budi ljubazan i dozvoli i drugima da se izjasnjavaju onako kako to oni hoce, pa makar da se oni i kao OSTALI izjasnili.
Ti se mozes izjasniti i kao Aboridzini, meni uopste ne smeta...obostrani respekt kao da bi ti malo ljepse stajao.

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

24 Dec 2012, 20:10

Maja wrote: Ovaj zakon, uz usvajanje zakona o državnoj pomoći i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, jedan je od uslova koje BiH treba da usvoji kako bi odblokirala svoj put ka EU.
Imajmo na umu ovu rečenicu prije nego bilo šta napišemo na temi. Donošenje ovog zakona ima prvenstveno za cilj da odblokira put BiH ka EU.
Koliko će pripadnika kojeg naroda biti po popisu to ne zavisi od popisivača nego od onih koji se izjašnjavaju. Kako se ko izjasni formiraće se baze podataka koje će u kasnijim projektima biti osnova svima koji ih provode. Ko nije savladao onu stariju, a i ovu bližu historiju, spavao na satu ili na drugi način propustio da upamti lekciju zbog koje je pognulo 200 000 ljudi taj će se izjasniti kako misli da treba, a ne onako kako ga je historija tebala naučiti.
Nakon toga (popisa) treba gledati naprijed i konačno ne samo deklarativno biti orijentisan prema EU, nego neka svako dobro razmisli šta on može donijeti kao pojedinac na tom putu.
I na kraju, ovaj popis će donijeti nove podjele, svima je jasno u kojem tzv "nacionalnom korpusu" jer su veće ideloške razlike između Bošnjaka i Bosanaca.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

26 Dec 2012, 18:54

Tempy wrote:
Maja wrote: Ovaj zakon, uz usvajanje zakona o državnoj pomoći i provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, jedan je od uslova koje BiH treba da usvoji kako bi odblokirala svoj put ka EU.
Imajmo na umu ovu rečenicu prije nego bilo šta napišemo na temi. Donošenje ovog zakona ima prvenstveno za cilj da odblokira put BiH ka EU.
Koliko će pripadnika kojeg naroda biti po popisu to ne zavisi od popisivača nego od onih koji se izjašnjavaju. Kako se ko izjasni formiraće se baze podataka koje će u kasnijim projektima biti osnova svima koji ih provode. Ko nije savladao onu stariju, a i ovu bližu historiju, spavao na satu ili na drugi način propustio da upamti lekciju zbog koje je pognulo 200 000 ljudi taj će se izjasniti kako misli da treba, a ne onako kako ga je historija tebala naučiti.
Nakon toga (popisa) treba gledati naprijed i konačno ne samo deklarativno biti orijentisan prema EU, nego neka svako dobro razmisli šta on može donijeti kao pojedinac na tom putu.
I na kraju, ovaj popis će donijeti nove podjele, svima je jasno u kojem tzv "nacionalnom korpusu" jer su veće ideloške razlike između Bošnjaka i Bosanaca.
Ovo je bez sumnje jedan veliki ispit zrelosti.
Rezultati toga mogu donjeti,sto je vrlo vjerovatno nove promjene u sastavu Vjeca Ministara,Predsjednistvu,sadasnjoj koaliciji.
Te refleksije mogu biti i pozitivne i negativne.
Volio bih kad bi se desile ove pozitivne,da se nesto pozitivno desi Bosni nakon toliko vremena nazadovanja,ne stagnacije.
Kad to kazem,prvenstveno mislim na nestajanje ovih torova i ovih ublehasa koji se odrzavaju torovskom mantrom na vlasti.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

17 Jan 2013, 16:05

Naslovnica » Vijesti » Iz minute u minutu | objavljeno: 17.01.2013. 15:33 | Autor: Fena
Print
Odluka Vijeća ministara
Popis stanovništva u BiH bit će odgođen za oktobar
FOTO: Arhiva
Popis stanovništva u BiH bit će odgođen za oktobar

Vijeće ministara BiH razmotrilo je dopunjeni Izvještaj o pripremama za popis stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. i zadužilo Agenciju za statistiku da Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostavi nacrt zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine, kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne promatračke misije o pomjeranju održavanja popisa za šest mjeseci.

Vijeće ministara BiH odredilo je ministra komunikacija i prometa Damira Hadžića da bude veza između Vijeća ministara BiH i Agencije na koordinaciji svih aktivnosti u svezi s pripremama popisa stanovništva, kućanstava i stanova u 2013. godini

Zadužena je Agencija za statistiku da pripremi i Vijeću ministara dostavi akcioni plan s tačno utvđenim rokovima i nosiocioma aktivnosti u svezi s pripremom popisa.Na sjednici je naglašena potreba rješavanja otvorenih pitanja koja se odnose na neusuglašenost pravnih propisa, neutvrđenost entitetske linije, nepostojanje jedinstvenog registra prostornih jedinica i određene probleme u svezi s planiranjem sredstava u statističkim institucijama potrebnim za finansiranje troškova popisa.
Aha, ne spremni smo, bolje i odgoditi ga nego glavom kroz zid.
Ko ce ti ga znati u cemu je sustina problema, popis je u svakom slucaju neophodan.

Natalie
Na probnom
Na probnom

08 Feb 2013, 23:58

Žalosno je, da su Bosanci u Bosni ostali.
Ja bih mnoge stvari shvatila, da mi ih drugi nisu objasnili...

Sablja Dimiskija
Na probnom
Na probnom

13 Feb 2013, 13:07

Sramota je da se bizgovi na BH-politickoj sceni jos nisu dosjetili da treba sprovesti popis pucanstva :grana Ne treba palamuditi, treba to sprovesti, 22 godina bez popisa, kakve dileje :aplauzz

Post Reply

Return to “BiH”