Ruana wrote:Zasto bi se trebao odreci muzike za sva vremena?
I zasto mislis da nije dobro pokrivena, sta nedostaje?

Malo mi je neprijatno što ti moram odgovoriti na ovo pitanje (tačnije želim ti odgovoriti), jer i sama slušam muziku. Znači govorit ću ti o pravilima koje i sama kršim

Možda ovo nije mjesto, ali dozvoli..
Uzvišeni Allah u Kur'anu je zabranio muziku riječima: "Ima ljudi koji kupuju lehvel hadis, da bi ne znajući (koliki je to grijeh) s Allahova puta odvodili." (Prijevod značenja Kur'ana,Lukman,6.). Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..."rekao: "To je muzika." (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe).
Eh, sad zašto je muzika zabranjena, mogla bih ti i to objasniti, ali zahtijevalo bi obostrano stpljenje i otvoren um bez predrasuda.
Uzdajući se u Božju milost - ja se ovog pravila ne pridržavam (znam - sebično od mene).
Drugi dio tvog pitanja vezan je za njeno pokrivanje. Ako pokušamo objasnit SMISAO pokrivanja (kako ga mi pogrešno nazivamo) doći ćemo do zaključka da smisao nije pokriti kosu (kosa nije ono sto muskarce najcesce navodi na grijeh, zar ne). Smisao pokrivanja je
ne privuci paznju, pokriti tijelo, ostati skrivena, dostupna samo muzu koji ima pravo na tebe. Mlada Selma to kilama nakita i jaaako napadnom sminkom nije uspjela...
Nije mi cilj da drzim lekcije. Pogotovo ne ja, koja slusam muziku, koja nisam pokrivena i koja sam nasminkana i kad idem u prodavnicu. Ovaj post nek bude mali podsjetnik. To je sve. Ja bih voljela da imam vise snage i vise hrabrosti (a i pameti?) da se pridrzavam svega. Nisam toliko jaka vjernica. Malo ko u mom okruzenju zna koliko prakticiram vjeru. Jer tu relaciju Bog-ja ljubomorno cuvam samo za sebe.
Pokrivene (opet taj pogresni termin) djevojke , zene, moraju znati da je njihovo ponasanje pod lupom. Moraju biti uzor, model prave islamske zene muslimanke. Ja se s tim bremenom ne bih mogla nositi. Zato biram ovakav nacin zivota, svjesna svojih slabosti.