Dado Polumenta oženit će lijepu vjeroučiteljicu Selmu Mekić

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14403 times
Been thanked: 9960 times
Status: Offline

Re: Dado Polumenta oženit će lijepu vjeroučiteljicu Selmu Me

Post by Julia-Klara » 12 Dec 2012, 17:44

Krokodil Behko wrote:
Julia-Klara wrote:mi govorimo nepravilno :)
Dada-Dadina
Dado-Dadova
Behka-Behkina
Behko-Behkova
Mi vaše komšije se ne slažemo sa tim.

Dada - Dadina
Dado - Dadina

Kako kažeš...?

Dino - Dinina
Mozes se ti neslagat koliko hoces, ali pravila nisam izmislila ja.
I naravno da koristim nepravilnu verziju, i nastavicu.
No gramatika kaze drugacije, htjeli mi to priznati (prihvatiti) ili ne :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Blackhawk

Post by Blackhawk » 12 Dec 2012, 19:52

Svako svoje breme nosi..
Zasto je ko, kako je ko, sta ko radi... to nas ne treba da interesuje.. Imamo svoje kuce, svoje avlije i tu treba da brinemo da nam bude onako kako treba da bude..

A ulazit u to da li je ispravno ili nije..
Ona kao vjerouciteljica zna sva ta pravila i zna sta je smjela sta nije po islamu... I sama prihvata to, znaci i da ce nositi se stim.. Nase nije da osudjujemo...

Sto se tice pjevanja.. moze se slusati :)

Ruana

Post by Ruana » 12 Dec 2012, 22:58

Kod nas se isto kaze Dadova, Dinova, Mujova, Svabova itd...
Ne znam sta je ispravno ali mi tako govorimo.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by niska grana » 12 Dec 2012, 23:09

dacina_curica wrote:Malo "off topic" ali me zaitrigira ovo "DADOVA" familija/izabranica itd...Interesuje me je li ovo "po srbijanski" (znam da je vojvodjanski ali ne znam je li tako svugdje) ili se i u BiH ovako govori? (Naumpade mi jedna zena iz BG koja je cuvala mog Daria i uvijek je mene pred djecom zvala "Dadova mama".)
Ruana wrote:Kod nas se isto kaze Dadova, Dinova, Mujova, Svabova itd...
Ne znam sta je ispravno ali mi tako govorimo.
Mislim da se tako govori u istočnoj Bosni i istočnoj Hercegovini.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Ruana

Post by Ruana » 12 Dec 2012, 23:11

Tacno, ja sam iz istocne Hercegovine.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by niska grana » 12 Dec 2012, 23:48

I ja sam, ali samo prezimenom (tj. porijeklom) :oo , tako da sam se jezički srednjobosnizirao i ne dodajem -ov, niti znam izgovoriti tvrdo č....ipak, mislim da je Klara najvjerovatnije u pravu i da je takav (tvoj, vaš) način izgovora pravilan.
Istočnohercegovačko narječje je poslužilo kao temelj za standardizaciju hrvatskog i sprskog jezika, ali sve i da nije tako postoji niz nelogičnosti. Tako će se npr. u slučajevima Behko, Zlatko kod nas reći Behkov i Zlatkov. Ako je u pitanju Salko ili Zajko - bit će Salkin/Zajkin. Željko - u obje varijante i tako ukrug. S druge strane, u najvećem dijelu istočne BiH (izuzev donjeg Podrinja), Srbiji i Hrvatskoj se koliko mi je poznato u slučaju muškog imena uvijek dodaje -ov. Preostaje jedino mogućnost da je u standardnom bosanskom jeziku ispravno i jedno i drugo.
Šteta što Nela nije tu.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Ruana

Post by Ruana » 12 Dec 2012, 23:56

Isto je i za dolje, mi tako kazemo, dok vecina iz Bosne kaze dole sto je ustvari ekavski.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 12 Dec 2012, 23:57

Cestitke i sa srecom. Nije mi mogla promaci ova vjencanica.. onako lijepo stvorenje, sa onako groznom haljinom je uzas.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 13 Dec 2012, 08:00

dacina_curica wrote:Malo "off topic" ali me zaitrigira ovo "DADOVA" familija/izabranica itd...Interesuje me je li ovo "po srbijanski" (znam da je vojvodjanski ali ne znam je li tako svugdje) ili se i u BiH ovako govori? (Naumpade mi jedna zena iz BG koja je cuvala mog Daria i uvijek je mene pred djecom zvala "Dadova mama".)
Kod njih je to ispravno jer naglašavaju muški rod
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 13 Dec 2012, 09:40

Kad svi idu u of, mogu i ja, jel tako :)

Prvo, po šerijatu nema zabavljanja (nisam rekla nista novo, neko je to vec lijepo spomenuo). Ali oni ce biti nagradjeni za to sto su (ako su) izbjegli fizički kontakt prije braka.

Drugo, po Islamu je obaveza da zena zadrzi svoje prezime. To sto mi imamo potpuno pogresnu praksu - nas je problem.

I treće, zbog čega i pišem ovaj post jest mlada Selma. Zaista nisam osoba koja kritikuje, niti osudjuje. Potpuno sam sirokih vidika, ali ovakav nacin "pokrivanja" me zaista nervira. Da ne bih obrazlagala (ne treba mi to ovako rano) samo ću reći da joj fizički izgled uopće nije u skladu s Islamom. Ni približno! Nadam se da bar ponašanje jest. A da jest, valjda bi birala nekog ko je zivio i zivi u skladu s Islamskim propisima. Ne kazem da se nije mogao pokajati, ali u tom slucaju bi se morao ostaviti muzike za sva vremena.

Prisjetimo se jednog spota (preporucujem da ton iskljucite):

[ytube][/ytube]
Image

Ruana

Post by Ruana » 13 Dec 2012, 19:18

Zasto bi se trebao odreci muzike za sva vremena?
I zasto mislis da nije dobro pokrivena, sta nedostaje?
Image

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 14 Dec 2012, 08:53

Ruana wrote:Zasto bi se trebao odreci muzike za sva vremena?
Image
Malo mi je neprijatno što ti moram odgovoriti na ovo pitanje (tačnije želim ti odgovoriti), jer i sama slušam muziku. Znači govorit ću ti o pravilima koje i sama kršim :( Možda ovo nije mjesto, ali dozvoli..

Uzvišeni Allah u Kur'anu je zabranio muziku riječima: "Ima ljudi koji kupuju lehvel hadis, da bi ne znajući (koliki je to grijeh) s Allahova puta odvodili." (Prijevod značenja Kur'ana,Lukman,6.). Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..."rekao: "To je muzika." (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe).

Eh, sad zašto je muzika zabranjena, mogla bih ti i to objasniti, ali zahtijevalo bi obostrano stpljenje i otvoren um bez predrasuda.

Uzdajući se u Božju milost - ja se ovog pravila ne pridržavam (znam - sebično od mene).

Drugi dio tvog pitanja vezan je za njeno pokrivanje. Ako pokušamo objasnit SMISAO pokrivanja (kako ga mi pogrešno nazivamo) doći ćemo do zaključka da smisao nije pokriti kosu (kosa nije ono sto muskarce najcesce navodi na grijeh, zar ne). Smisao pokrivanja je ne privuci paznju, pokriti tijelo, ostati skrivena, dostupna samo muzu koji ima pravo na tebe. Mlada Selma to kilama nakita i jaaako napadnom sminkom nije uspjela...

Nije mi cilj da drzim lekcije. Pogotovo ne ja, koja slusam muziku, koja nisam pokrivena i koja sam nasminkana i kad idem u prodavnicu. Ovaj post nek bude mali podsjetnik. To je sve. Ja bih voljela da imam vise snage i vise hrabrosti (a i pameti?) da se pridrzavam svega. Nisam toliko jaka vjernica. Malo ko u mom okruzenju zna koliko prakticiram vjeru. Jer tu relaciju Bog-ja ljubomorno cuvam samo za sebe.

Pokrivene (opet taj pogresni termin) djevojke , zene, moraju znati da je njihovo ponasanje pod lupom. Moraju biti uzor, model prave islamske zene muslimanke. Ja se s tim bremenom ne bih mogla nositi. Zato biram ovakav nacin zivota, svjesna svojih slabosti.
Image

Trepavica

Post by Trepavica » 14 Dec 2012, 09:07

Prvi put ga vidim , sto znaci i nije poznat..van BiH..

I sta ako se zeni ?!

Sretno neka mu je..i drugi su se zenili , pa...

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 14 Dec 2012, 12:25

BlackHawk wrote:Svako svoje breme nosi..
Zasto je ko, kako je ko, sta ko radi... to nas ne treba da interesuje.. Imamo svoje kuce, svoje avlije i tu treba da brinemo da nam bude onako kako treba da bude..

Ona kao vjerouciteljica zna sva ta pravila i zna sta je smjela sta nije po islamu... I sama prihvata to, znaci i da ce nositi se stim.. Nase nije da osudjujemo...

Pa ako nas niko i ništa ne treba da interesuje,onda i ne trebamo biti na forumu,jeli ;)

Mi ovdje polemišemo kako znamo i umijemo,zato smo tu da pričamo....shvatam ja da si ti pobožan,i ja to poštujem vjeruj,ono što ljude buni,a i mene samu,kako to da jedan kafanski čovjek,koji nastupa tamo gdje se toče cisterne alkohola i koji ima sina Dorijana,kojem se ne zna ni ko je mati,ženi jednu vjeroučiteljicu,kako će oni uopće živjeti skupa?

Hoće li ga ona pratiti po nastupima po diskotekama tako pokrivena ili će se toga odreći totalno,dakle nikada muža neće uživo vidjeti kako radi?

Osim toga,u diskotekama(a najviše se tamo nastupa)pored alkohola i svega,brate imaš cura koje hodaju haman pa gole....sve na izvol'te.....kako neko može između njih pijanih vrckati i pjevati,i šta će,kad dođe kući klanjati?
Ja ne razumijem,nije mi namjera da vrijeđam već da shvatim.

Isto tako nisam kužila ono o svecima u katolizmu,pa pitam,znači nije mi u redu ni jedno,ni drugo,ne trebam zato sad što je ovo moje,reći da je u redu.

Što se tiče pjevanja-jednom sam vidjela reklamu,lik mi riče i antipatičan je totalno i u prvi plan stavlja svoj sat da se dobro vidi :grana
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2012, 18:10

Čovjek se je kako sam kaže ,promijenio ....,stil života ,ima druge ciljeve i kaže da će se u budućnost okrenuti duhovnoj muzici .
Tako bar kaže u ovom intervju .
Ja sam ga prije pamtio po onoj zezi na njegovu pjesmu "ona je ljepša po noći " :D.

[ytube][/ytube]

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 14 Dec 2012, 18:32

Zagorka wrote:Čekajte :stop sad se sjetih,sto se tiče zabavljanja ili asikovanja,negdje na netu je bio snimak,nekog pokrupnog čove sa prosijedom bradom,kako objasnjava da asikovanja u serijatu NEMA :jok
Aha,sta cete sad? :travolta
:oo

Dakle zvucao je otprilike ovako:"zabavljanja nema nikako,momak i djevojka ne smiju nikako setati ni pricati ni zabavljati se,cak i da je pun park ljudi oko njih"

Eto,ako neko nađe,neka postavi,ako hoće :kafa

Malo smo otjerali temu,ali nema veze.....nismo daleko :ooo
Zagorka koliko ja znam smije se ašikovati, ali u prisustvu barem još jedne osobe, naravno strogo bez fizičkog dodira.
Ne znam da li sam u pravu, ali to je koliko ja znam.

Njima neka je sretno..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2012, 18:48

Smije se ašikovati u smislu ono da pričate ili razgovarate o osjećajima ,samo se ne smijete osamljivati . To ne znači da neko mora sjediti stalno kod vas, nego ono sjediš na nekom javnom mjestu gdje ima više naroda

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 14 Dec 2012, 18:51

BlackHawk wrote:Svako svoje breme nosi..

upravo tako..istog misljenja,,,Svi znamo svoje...
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 14 Dec 2012, 18:51

carobnjak Nurudin wrote:Smije se ašikovati u smislu ono da pričate ili razgovarate o osjećajima ,samo se ne smijete osamljivati . To ne znači da neko mora sjediti stalno kod vas, nego ono sjediš na nekom javnom mjestu gdje ima više naroda
Vidiš,a ja gledala lika nekog debelog sa bijelom bradom(možda ti i nađem,ali ne garantujem)i doduše ono što je pričao,djelovalo mi je prestrogo,onaj dio-taman da je pun park ljudi oko vas,ne smijete ašikovati,pričati itd.......... :hm
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2012, 19:01

nepodobna wrote:
Ruana wrote:Zasto bi se trebao odreci muzike za sva vremena?
Image
Malo mi je neprijatno što ti moram odgovoriti na ovo pitanje (tačnije želim ti odgovoriti), jer i sama slušam muziku. Znači govorit ću ti o pravilima koje i sama kršim :( Možda ovo nije mjesto, ali dozvoli..

Uzvišeni Allah u Kur'anu je zabranio muziku riječima: "Ima ljudi koji kupuju lehvel hadis, da bi ne znajući (koliki je to grijeh) s Allahova puta odvodili." (Prijevod značenja Kur'ana,Lukman,6.). Od Seida Ibn-Džubejra se prenosi da je Ibn-Abbas za ajet: "Ima ljudi koji kupuju lehvel-hadis ..."rekao: "To je muzika." (Vjerodostojna predaja, Bejheki i Ibn-Ebi-Šejbe).

Eh, sad zašto je muzika zabranjena, mogla bih ti i to objasniti, ali zahtijevalo bi obostrano stpljenje i otvoren um bez predrasuda.

Uzdajući se u Božju milost - ja se ovog pravila ne pridržavam (znam - sebično od mene).

Drugi dio tvog pitanja vezan je za njeno pokrivanje. Ako pokušamo objasnit SMISAO pokrivanja (kako ga mi pogrešno nazivamo) doći ćemo do zaključka da smisao nije pokriti kosu (kosa nije ono sto muskarce najcesce navodi na grijeh, zar ne). Smisao pokrivanja je ne privuci paznju, pokriti tijelo, ostati skrivena, dostupna samo muzu koji ima pravo na tebe. Mlada Selma to kilama nakita i jaaako napadnom sminkom nije uspjela...

Nije mi cilj da drzim lekcije. Pogotovo ne ja, koja slusam muziku, koja nisam pokrivena i koja sam nasminkana i kad idem u prodavnicu. Ovaj post nek bude mali podsjetnik. To je sve. Ja bih voljela da imam vise snage i vise hrabrosti (a i pameti?) da se pridrzavam svega. Nisam toliko jaka vjernica. Malo ko u mom okruzenju zna koliko prakticiram vjeru. Jer tu relaciju Bog-ja ljubomorno cuvam samo za sebe.

Pokrivene (opet taj pogresni termin) djevojke , zene, moraju znati da je njihovo ponasanje pod lupom. Moraju biti uzor, model prave islamske zene muslimanke. Ja se s tim bremenom ne bih mogla nositi. Zato biram ovakav nacin zivota, svjesna svojih slabosti.
"levhel hadis " je više prazna priča ili nešto što navodi na grijeh .
Postoji i više hadisa iz vjeroostojnih zbirki koji govore o tome kako je Muhamed a.s. vodio svoju ženu hazreti Aišu na razne proslave u kojima se pjevalo ,sviralo i igralo ,pa je ona onda to prenijela kao prva u lancu prenosioca .
Hadisi se ne mogu posmatrati kad govore o nekoj temi ,kao zasebna cjelina već se moraju gledati svi hadisi koji govore o toj temi ,pa se onda zaključi da postoji dobra i loša muzika .
Mnogo je muzike koja navodi na lijepe i pozitivne osjećaje ,naročito duhovna muzika pa oni koji se drže stava na osnovu jednog hadisa sebe nepotrebno ograničavaju
Kur'an nije zabranio lijepe stvari samo traži od nas da smo umjereni i da ne pretjerujemo ,pa čak i kad su ljudi pretjerivali u postu ,Poslanik a.s. im je to zabranjivao.
O vjernici, ne uskraćujte sebi lijepe stvari koje vam je Allah dozvolio, samo ne prelazite mjeru, jer Allah ne voli one koji pretjeruju. (trpeza)

Reci: "Ko je zabranio Allahove ukrase, koje je On za robove Svoje stvorio, i ukusna jela?" Reci: "Ona su za vjernike na ovome svijetu, na onome svijetu su samo za njih." Eto, tako Mi podrobno izlažemo dokaze ljudima koji znaju. (bedemi)

Post Reply

Return to “Showbiz”