Poravnjanje računa sa ljudima sa kojima si živio nije ništa drugo nego jedan oblik traženja oprosta od istih mada si već pod zemljom, pa to hodža uzme u svoje ruke i tad te upute na pravi put fatihom i da dragi Bog oprosti. Ovo već koliko toliko ima smisla. Dobro nije identično, ali je zasnovano na istim ili sličnim elementima. U drugom slučaju je to isključivo vjerski predstavnik koji ti daje oprost u vezi jednog grijeha ili više, a što je apsurd jer bi valjda Bog trebao biti taj koji će ti oprostiti ili ne.Čarobni wrote: 23 Nov 2020, 16:14Nije to nikakva glupost, to je ravnanje računa. Ima smisla poravnat' račune s ljudima s kojima si živio.MarlboroGold wrote: 23 Nov 2020, 13:30
Ma to halalimo je ista glupost kao i ono kad se ispovijede svešteniku u crkvi i kaže oprošteno ti je. Glupost.
Kod svećenika je, barem koliko sam ja primjetio, već druga stvar i nije ni slična ovom.
Ateizam
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22145 times
- Been thanked: 20211 times
- Status: Offline
Re: Ateisti ko fol
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
U suštini, to je to-traženje oprosta, i svako oprašta ono što želi i koliko može, ali ključna razlika, u odnosu na drugi slučaj(koji meni nema smisla, za razliku od prvog) je to što svako oprašta isključivo u svoje ime, za štetu koja je njemu nanesena, što, u biti, ima smisla-ispratit' čovjeka na onaj svijet skidajući mu makar malo tereta.MarlboroGold wrote: 23 Nov 2020, 16:37Poravnjanje računa sa ljudima sa kojima si živio nije ništa drugo nego jedan oblik traženja oprosta od istih mada si već pod zemljom, pa to hodža uzme u svoje ruke i tad te upute na pravi put fatihom. Dobro nije identično, ali je zasnovano na istim ili sličnim elementima. U drugom slučaju je to isključivo vjerski predstavnik koji ti daje oprost u vezi jednog grijeha ili više, a što je apsurd jer bi valjda Bog trebao biti taj koji će ti oprostiti ili ne.Čarobni wrote: 23 Nov 2020, 16:14
Nije to nikakva glupost, to je ravnanje računa. Ima smisla poravnat' račune s ljudima s kojima si živio.
Kod svećenika je, barem koliko sam ja primjetio, već druga stvar i nije ni slična ovom.
Koncept prema kojem čovjek(svećenik) u ime Boga može opraštati drugom čovjeku grijehe, ni meni nije jasan.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Ispovjed je alat u sluzbi psihologije da covjek predje preko necega sto smatra da je lose uradio (grize ga savjest ili nest popularno nazvano) i nastavi dalje sa zivotom odrijesen tog tereta. Sumnjam da ima veze sa Bogom ali koristan alat sociolosko/psiholoski.
- dadojović
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 310 times
Možda će ti biti jasniji koncept ako znaš da se, u prošlosti, oprost ishodio novcem.Čarobni wrote: 23 Nov 2020, 16:44U suštini, to je to-traženje oprosta, i svako oprašta ono što želi i koliko može, ali ključna razlika, u odnosu na drugi slučaj(koji meni nema smisla, za razliku od prvog) je to što svako oprašta isključivo u svoje ime, za štetu koja je njemu nanesena, što, u biti, ima smisla-ispratit' čovjeka na onaj svijet skidajući mu makar malo tereta.MarlboroGold wrote: 23 Nov 2020, 16:37
Poravnjanje računa sa ljudima sa kojima si živio nije ništa drugo nego jedan oblik traženja oprosta od istih mada si već pod zemljom, pa to hodža uzme u svoje ruke i tad te upute na pravi put fatihom. Dobro nije identično, ali je zasnovano na istim ili sličnim elementima. U drugom slučaju je to isključivo vjerski predstavnik koji ti daje oprost u vezi jednog grijeha ili više, a što je apsurd jer bi valjda Bog trebao biti taj koji će ti oprostiti ili ne.
Koncept prema kojem čovjek(svećenik) u ime Boga može opraštati drugom čovjeku grijehe, ni meni nije jasan.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
To je jedan od razloga sto je Evropa planula a Vatikan i Papa zauvijek izgubio pravu moc koju je do tada imao.dadojović wrote: 23 Nov 2020, 16:49Možda će ti biti jasniji koncept ako znaš da se, u prošlosti, oprost ishodio novcem.Čarobni wrote: 23 Nov 2020, 16:44
U suštini, to je to-traženje oprosta, i svako oprašta ono što želi i koliko može, ali ključna razlika, u odnosu na drugi slučaj(koji meni nema smisla, za razliku od prvog) je to što svako oprašta isključivo u svoje ime, za štetu koja je njemu nanesena, što, u biti, ima smisla-ispratit' čovjeka na onaj svijet skidajući mu makar malo tereta.
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
To mi je jasno, jer se crkva postavila na mjesto Boga, ali, gledajući isključivo religijski aspekt, teško da postoji valjano objašnjenje.dadojović wrote: 23 Nov 2020, 16:49Možda će ti biti jasniji koncept ako znaš da se, u prošlosti, oprost ishodio novcem.Čarobni wrote: 23 Nov 2020, 16:44
U suštini, to je to-traženje oprosta, i svako oprašta ono što želi i koliko može, ali ključna razlika, u odnosu na drugi slučaj(koji meni nema smisla, za razliku od prvog) je to što svako oprašta isključivo u svoje ime, za štetu koja je njemu nanesena, što, u biti, ima smisla-ispratit' čovjeka na onaj svijet skidajući mu makar malo tereta.
- dadojović
- Forum [Bot]
Zanimljivo je da se prodavao oprost i za buduće grijehe. Dakle, za one koji će se tek počiniti. I to bez potrebe za pokajanjem i pokorom. Martin Luther je bio jedan od protivnika takve prakse, što je ne koncu dovelo do njegovog udaljavanja od katoličke crkve.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 16:50To je jedan od razloga sto je Evropa planula a Vatikan i Papa zauvijek izgubio pravu moc koju je do tada imao.dadojović wrote: 23 Nov 2020, 16:49
Možda će ti biti jasniji koncept ako znaš da se, u prošlosti, oprost ishodio novcem.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
I osnivanja protestantizma pa reformacije pa kontra-reformacije i ratova da se zatre uticaj crkve sto je na kraju i uradjeno.Indulgencije su prodavane kako bi se punila kasa vatikana.dadojović wrote: 23 Nov 2020, 16:59
Zanimljivo je da se prodavao oprost i za buduće grijehe. Dakle, za one koji će se tek počiniti. I to bez potrebe za pokajanjem i pokorom. Martin Luther je bio jedan od protivnika takve prakse, što je ne koncu dovelo do njegovog udaljavanja od katoličke crkve.
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Protestanti nisu bili u katolicanstvu jer samim nastankom su istupili iz katolicke crkve. Sa druge strane interesantna zajednica je postojala u ceskoj (odakle se sumnja da je i martin luther povukao neke ideje) - husiti.Crkva ih nije mogla da izbrise iako su ih smatrali jereticima itd.
- dadojović
- Forum [Bot]
...sa svojih 95 teza. Da. To bi bio sažetak procesa koji se desio.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:01I osnivanja protestantizma pa reformacije pa kontra-reformacije i ratova da se zatre uticaj crkve sto je na kraju i uradjeno.Indulgencije su prodavane kako bi se punila kasa vatikana.dadojović wrote: 23 Nov 2020, 16:59
Zanimljivo je da se prodavao oprost i za buduće grijehe. Dakle, za one koji će se tek počiniti. I to bez potrebe za pokajanjem i pokorom. Martin Luther je bio jedan od protivnika takve prakse, što je ne koncu dovelo do njegovog udaljavanja od katoličke crkve.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Da u pravu si. Ne mogu se ipak stavljati pod isto.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:03Protestanti nisu bili u katolicanstvu jer samim nastankom su istupili iz katolicke crkve. Sa druge strane interesantna zajednica je postojala u ceskoj (odakle se sumnja da je i martin luther povukao neke ideje) - husiti.Crkva ih nije mogla da izbrise iako su ih smatrali jereticima itd.
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
- dadojović
- Forum [Bot]
Pokolj nad Templarima.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:07Evo kad smo kod toga : Ko zna bez google zasto je petak 13 nesretan dan![]()
- MorningStar
- Inventar foruma

- Mood:
Radi cegadadojović wrote: 23 Nov 2020, 17:09Pokolj nad Templarima.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:07
Evo kad smo kod toga : Ko zna bez google zasto je petak 13 nesretan dan![]()
Hint: Francuski kralj i papa posle:
Last edited by MorningStar on 23 Nov 2020, 17:10, edited 1 time in total.
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Ne znam nista.MorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:07Evo kad smo kod toga : Ko zna bez google zasto je petak 13 nesretan dan![]()
Znam samo da se radujem kad mi Djed Mraz donese poklona za Xmas.
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2283 times
- Been thanked: 5505 times
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2283 times
- Been thanked: 5505 times
Templari ovo onoMorningStar wrote: 23 Nov 2020, 17:07Evo kad smo kod toga : Ko zna bez google zasto je petak 13 nesretan dan![]()
spaljeni vako nako na Petak 13
Last edited by Beni on 23 Nov 2020, 17:13, edited 1 time in total.
Fuck you a friendly note to start the day