D6: Oprostiti prevaru

Zaključane teme i one bez ikakvog smisla
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: D6: Oprostiti prevaru

Post by Jaca »

Ruana wrote:Svako zasto ima zato.
Ako nas neko prevari, znaci potrazio je nesto sto mu nedostaje, nesto sto mu nikad nismo pruzili, ne radi se samo otici u krevet sa nekim, nego ponekad mnogo vise od toga.
Zapitali se kad "prevareni" zasto sam prevaren/a.
ok Ruana fali nekom nesto u vezi-braku ali kako moze poslije ostati sa tom osobom i kako moze pogledati sebe u ogledalo i njega-nju u oci
:cudi
bolje biti malo lud nego malo pametan
Ruana

Post by Ruana »

Maja wrote:
Krokodil Behko wrote:
Maja wrote:
dacina_curica wrote:Ja licno je ne bih oprostila jer je prevara indikator i cesto rezultat mnogo dubljeg problema.
Baš iz tog razloga bi trebalo oprostiti jer kao što kažeš to je rezultat mnogo većeg problema. Znači i ti si sama u nečemu pogriješila i djelomično si kriva za prevaru. Ne kao on, naravno, ali da je sve štimalo s tvoje strane ne bi te prevario.
Znači prevara se dešava isključivo ako na drugoj strani nešto ne štima?
I baš nikada se to ne dešava iz nekih drugih razloga? Na primjer zagledaš
se u drugog momka? Odjednom ti se svidja. Da li je to nemoguće?
Svaka prevara nije ista. Ništa nije isto. Čak postoji i ubistvo iz nehata. Tako i za prevaru postoje neke olakotne okolnosti.
Zamislite sebe u ulozi prevaranta...eto sad ćete reći ja ne bih nikad...ali dešava se..niko ne zna šta nam život nosi. Prevarite, ali ne želite razvod/prekid veze. Biste li rekli supružniku nemoj mi opraštati nisam zaslužio ili biste se hvatali za slamku i na milion mogućih načina nastojali da opravdate taj svoj čin.
Tacno tako, svi mi imamo ponekad trenutke slabosti.
Andjelko
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Andjelko »

Tempy wrote:
andjelko wrote: sve je stvar karaktera
Anđelko zvani čvrst karakter hehe. Scena 6
Brodolom, spas, pusto ostrvo , sam ti i ljubav tvog života sa kojom nisi više u vezi.
Imaš partnera kome ćeš na tom ostrvu ostati vjeran čak i da znaš da nema nade za dolazak spasioca. Istinu molim
Istinu hoces :oo Pa prije bi ga zabiJo sam sebi nego nesto s doticnom imao al' to sam samo ja :oo andjelko zv. cvrst karakter :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote: Svaka prevara nije ista. Ništa nije isto.
Tu si u pravu. Nisu sve prevare iste. Postoje jednostruke i višestruke ali su to ipak sve prevare.

Čak postoji i ubistvo iz nehata. Tako i za prevaru postoje neke olakotne okolnosti.
Koje su to okolnosti? Bio pod uticajem alkohola? Ma dajjj.
Takve olakšavajuće okolnosti mogu postojati samo ako onaj koji je prevario ili prevarila može kod kuće, prije polaska na posao na primjer, ostaviti i srce i sva sjećanja na svoju dugogodišnju vezu. Prije nego što se odluči za taj kontakt, kroz glavu će mu/joj proći da je već u vezi. Šta je to što će tu osobu natjerati da to saznanje pogazi?
Koja je to olakšavajuća okolnost?
Biste li rekli supružniku nemoj mi opraštati nisam zaslužio ili biste se hvatali za slamku i na milion mogućih načina nastojali da opravdate taj svoj čin.
Ja bih to uistinu rekao. Rekao bih neću moliti za opstanak veze nego učini što želiš i to je to. Mene je zaista teško vidjeti u tim molećivim situacijama. Ne volim ih i činim sve da u njima i ne završim. Pa prema tome očito je da to pitanje više ne stoji. I ono što je još važnije...ako sam ja učinio sve da do toga ne dodje nije li logično da to treba biti obostrano.....ili?
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca »

Tempy ako tako nastavis promijenit cemo ti nik u svaler sa cvrstim karakterom za prevare
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Ruana wrote: Tacno tako, svi mi imamo ponekad trenutke slabosti.
Definiši mi trenutak slabosti. Šta to znači? "Pukla sam na onog momka i prevariću nekoga jer sam pukla"?
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca »

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote: Tacno tako, svi mi imamo ponekad trenutke slabosti.
Definiši mi trenutak slabosti. Šta to znači? "Pukla sam na onog momka i prevariću nekoga jer sam pukla"?
za sve trenutke slabosti moramo odgovarati
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca »

sta je sad vi koji bi prevarili ili oprostili dogovarate se sami sa sobom :bla
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8210 times
Been thanked: 19309 times

Post by Maja »

Mi kad saznamo da je neko prevaren, prva asocijacija nam je jaooo jadnica/jadnik...nevini anđelak....
A koliko je slučajeva da neko živi sa hladnim supružnikom, ljubavi više i nema/skoro da nema, ta osoba se jako promijenila tokom godina...
I upoznaš npr na poslu ženu koja te ne samo fizički privlači nego ti daje utjehu i bjeg od stvarnosti..pruža ti toliko željenu nježnost i uzbuđenje kakvu već godinama nisi dobio od supružnika. Ali ne želiš razvod i ostaješ u braku zbog djece jer su još maloljetni i teško bi im pao razvod.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

I Majo ode od teme...
Ne govorimo da li prevariti ili ne, i da li imaju razlozi za prevaru ili ne... Nego da li oprostiti prevaru..
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca »

Maja wrote:Mi kad saznamo da je neko prevaren, prva asocijacija nam je jaooo jadnica/jadnik...nevini anđelak....
A koliko je slučajeva da neko živi sa hladnim supružnikom, ljubavi više i nema/skoro da nema, ta osoba se jako promijenila tokom godina...
I upoznaš npr na poslu ženu koja te ne samo fizički privlači nego ti daje utjehu i bjeg od stvarnosti..pruža ti toliko željenu nježnost i uzbuđenje kakvu već godinama nisi dobio od supružnika. Ali ne želiš razvod i ostaješ u braku zbog djece jer su još maloljetni i teško bi im pao razvod.
onda je to cisti interes i egoizam ..nesto se mora zrtvovati ...da se nebi pomakli i ili mozda ugrozili svoju komociju bolje ostati u braku jer tu imamo ono ostalo sto je potrebno za zivot i jos mozda svega dovoljno al fali ljubav, strast onda samo fino se malo posluzimo sa strane i opet u svoju idilu ....
pa kako neko to moze i jos gore kako neko to moze oprostiti
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Maja wrote:Mi kad saznamo da je neko prevaren, prva asocijacija nam je jaooo jadnica/jadnik...nevini anđelak....

Daj Majo..ova logika ti je na par s onom o djevojci u minicu koja je zasluzila sta je dobila :maja...

Osim toga, zar djeca nece manje patiti sa dva sretno razvedena roditelja nego sa dva mizerna roditelja u istoj kuci....slobodno pogledaj dokumentarac o djeci iz razvedenih porodica I dobices odgovor.
Jaca
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Jaca »

ako neko i oprosti cijeli zivot bi se to spominjalo i stojalo kao kamen spoticanja
kad se nesto razbije nemoze se vise sastaviti ...ako se zalijepi opet ima ona linija :cudi
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

BlackHawk wrote:I Majo ode od teme...
Ne govorimo da li prevariti ili ne, i da li imaju razlozi za prevaru ili ne... Nego da li oprostiti prevaru..
Nisam ja otišla od teme nego je behko pitao koje su to olakšavajuće okolnosti i ja sam mu navela jedan od primjera koji je drugačiji od samog "umakanja" gdje stigneš.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times

Post by Lavlje_srce »

Krokodil Behko wrote:Ama kakav oprost. Da li bi to bilo to ikada više?
Svi neka razmisle prije nego što se izjasne. Lako je reći "praštam" ali hajde nadjite se u toj situaciji pa da vidimo da li je baš lako ili ne. Uvjeravam vas da je oprost prevare ujedno i poraz vrijednosti veze. Ona/j kome se prašta, znat će da to ponovo može učiniti a vas će zauvijek proždirati sumnja koja će se pojavljivati i u bezazlenim situacijama.
Najmanje znaju oni koji misle da sve znaju.

Bila sam u toj situaciji, priznao mi je prevaru i oprostila sam mu. I ne samo da se nismo rastali, nego me je drzao kao malo vode na dlanu, a ja mu to vise nikada nisam spomenula. :) I nikada vise me nije prevario. Znala sam da je nasa ljubav bila tako velika da cemo to moci prevazici. Ali to ne moze svako, i ne moze svaka ljubav proci taj test.

Ali ako imate veliku ljubav, ne zurite sa odlukom. Za one manje ili male nije bitno. To bi se raspalo i tako i tako. Ali velika ljubav je vrijedna i velikog oprosta, izmedju ostalog i zato jer je veoma rijetka.

Dakle ima prevara koje ne bih oprostila, nekome ne mogu oprostiti ni lijepu rijec, ali postoje ljubavi koje oprost te greske definitivno zasluzuju.
Last edited by Lavlje_srce on 13 Dec 2012, 22:05, edited 1 time in total.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Nije mi jasno kako se moze pricati o ljubavi, a u isti tren pricati i o tome kako te neko prevario... To dvoje ne ide skupa...
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

dacina_curica wrote:

Daj Majo..ova logika ti je na par s onom o djevojci u minicu koja je zasluzila sta je dobila :maja...

Osim toga, zar djeca nece manje patiti sa dva sretno razvedena roditelja nego sa dva mizerna roditelja u istoj kuci....slobodno pogledaj dokumentarac o djeci iz razvedenih porodica I dobices odgovor.
Nikad nisam vjerovala tim statistikama i dokumentarcima na osnovu par pojedinačnih slučajeva. Ja samo znam da i kod razvedenih roditelja djeca najviše pate jer se lomi preko njihovih leđa, partneri se inate i koriste djecu kako bi naudili jedno drugom. Malo je razvoda gdje bivši ostanu prijatelji.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times

Post by Lavlje_srce »

BlackHawk wrote:Nije mi jasno kako se moze pricati o ljubavi, a u isti tren pricati i o tome kako te neko prevario... To dvoje ne ide skupa...
Znaci ti ne mozes pogrijesiti? Ne moze ti se to desiti?

Ja znam da mogu. A posto znam da ja mogu, moze i onaj koga volim. Ako se iskreno pokaje, ko sam ja da mu sudim?
Last edited by Lavlje_srce on 13 Dec 2012, 22:07, edited 1 time in total.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

Ruana wrote:Svako zasto ima zato.
Ako nas neko prevari, znaci potrazio je nesto sto mu nedostaje, nesto sto mu nikad nismo pruzili, ne radi se samo otici u krevet sa nekim, nego ponekad mnogo vise od toga.
Zapitali se kad "prevareni" zasto sam prevaren/a.
ne... prevareni su uvijek "olicenje morala" oni ne bi to nikad :maja
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Maja wrote:
dacina_curica wrote:

Nikad nisam vjerovala tim statistikama i dokumentarcima na osnovu par pojedinačnih slučajeva. Ja samo znam da i kod razvedenih roditelja djeca najviše pate jer se lomi preko njihovih leđa, partneri se inate i koriste djecu kako bi naudili jedno drugom. Malo je razvoda gdje bivši ostanu prijatelji.

PS koja to majka rado šalje djecu preko vikenda bivšem i njegovoj ljubavnici.
Locked

Return to “Kontejner”