Pa mozda bi mogla biti svjetlija, s obzirom na jako suncano vrijeme tog dana. Nije mi nekako vjerodostojna. Mada sam je vise stavila jer si rekao da postavim bilo sta s cega mozes procitati podatke.
Vec sam gore spomenuo da tvoj fotoaparat radi prema postavkama automatskog snimanja. To se moze iscitati iz tvoje slike. Na taj nacin imamo tehnicke podatke. Na osnovu toga moze se zakljuciti da tvoj fotoaparat radi kako valja.
E sad, zasto slika nije svjetlija, to znamo prema tehnickim podacim slike. Posto koristis automatski nacin snimanja, fotoaparat automatski odredjuje postavke snimanja za odredjenu scenu (sliku). To je to sto ti fotoaparat nudi kod automatskog snimanja. Ukoliko zelis svjetliju (ili tamniju) sliku, tada ti valja napustiti automatske postavke fotoaparata i prijeci na manualne. Manualne postavke fotoaparata omogucuju ti kompenzaciju automatskog snimanja. Manualne postavke valja aktivirati. Cim se aktiviraju, tada imamo kontrolu nad fotoaparatam (a ne obratno).
S manualnim postavkama mogla si dobiti svjetliju ili tamniju sliku. Kao sto vidis, nije do fotoaparata nego do tebe. Sto se tvoje slike tice, po meni cak je dobro ispala – ukoliko uzmemo u obzir kategoriju fotoaparata. U drugu ruku, rjetko dobijemo savrsenu sliku iz fotoaparata. Pogledajmo tvoju sliku: na desnoj strani, u prvom planu, nalazi se jaka sjena koju pravi drvo ili zgrada u blizini... Sunce je na desnoj strani, a svjetlo pomjesano sa sjenom (na desnoj obali, travi). Na lijevoj strani, obali nema sjene, nego samo svjetlo (sunce), a nebo je bezlicno i sjajno. Tu fotoaparat ima problema i ne moze snimiti ono sto tvoje oko vidi. Jaki kontrasti svjetla prevladavaju u prirodi i zadaju muke svakom fotoaparatu. Bez obzira na to, fotoaparat ce odabrati neku srednju (optimalnu) vrijednost.
Ovu sliku sam ofrlje snimio. Za prvu koristio sam WB Auto (balans bijele boje). Moj fotoaparat je automatski prilagodio balans bijele boje prema sceni.
Za drugu sliku, nisam koristio WB Auto, nego sam koristio manualnu WB, tako zvanu PRE opciju. Na taj nacin kompenzirao sam WB Auto.
Razlika je ocita. (Uz ove dvije opcije WB, mogao sam i neku drugu odabrati)