Elitizam u osnovnim školama i bullying

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Grom
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 42 times
Been thanked: 23 times
Status: Offline

Re: Cazin: U srednjoj školi maltretirali dječaka s autizmom, oglasio se i direktor

Post by Grom »

insomnia wrote: 29 Nov 2020, 17:04
I caci mu i materi pride
Ja nisam za nasilje, al' ovakvi tipovi to zaslužuju.
Da se radi o nekom mom članu porodice ili familije da je ovako napadnut, nema šanse da bi zlostavljač prošao bez batina.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22494 times
Been thanked: 20616 times

Re: Cazin: U srednjoj školi maltretirali dječaka s autizmom, oglasio se i direktor

Post by Masamune »

Stoka... trebaju kazniti obojicu (i ovog što dobacuje), kao i njihove roditelje. Uglavnom sva ova ponašanja dolaze iz kuće.

Da idem s njima u razred iživljavao bih se na toj dvojici sa još par učenika. Dok škola i drugi reaguju metod "when a bully becomes bullied" pomaže itekako u cilju da im se otvore oči i skontaju šta su radili.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Koji debili, ybt zljeb
Samo sabura
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by jelena... »

Klipani - na snimku ih je dvojica nasilnika.
Ovaj što instrukcije prima i bespogovorno izvršava i ovaj iza kamere što ih daje.

Srednja škola - neobavezna, višegodišnja zapuštenost u korekciji ponašanja i ko zna kakav porodični background...

Neće tu obična školska kazna, u obliku smanjenja vladanja ili izbacivanja iz škole, učiniti mnogo,
ali će svakako zaštititi ovu žrtvu i slične, barem u okviru škole i školskog dvorišta za vrijeme nastave.

Dajbože da škola ima školskog psihologa i pedagoga - za početak.
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi »

To je sve iz kuce. Ako je on takav, mozes misliti kakvi su mu roditelji.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3881 times

Post by Naseef Mushroom »

Jedina pozitivna stvar kod ovakvih stvari na današnjem vremenu je da se danas skoro sve može snimiti i objaviti. Pa kada portali objave članak sa videom i onako "novinarski korektno" ne objave ime ili objave samo inicijale uvijek se među komentarima nađe neko ko će postaviti pravo ime i Facebook profil siledžije.
Vidjeli smo kod slučaja kada je onaj psihopata zgazio psa traktorom i neko objavio njegov profil koliko i kakvih poruka je dobio, morao seljačina kasnije komentare na profilu zaključati.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3823 times
Been thanked: 7047 times
Status: Online

Post by Matan »

Kucni odgoj, pod prvo..
moje dijete, ovo nikad nece napraviti..
sta uraditi..
ovakvi slucajeva je uvijek bilo i bit ce..
ne moze se to iskorijeniti, zlo je u covjeku..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Belay Queen
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 101 times
Been thanked: 142 times

Post by Belay Queen »

Stoka :bua
Panta rei...
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

Naseef Mushroom wrote: 29 Nov 2020, 18:15 Jedina pozitivna stvar kod ovakvih stvari na današnjem vremenu je da se danas skoro sve može snimiti i objaviti. Pa kada portali objave članak sa videom i onako "novinarski korektno" ne objave ime ili objave samo inicijale uvijek se među komentarima nađe neko ko će postaviti pravo ime i Facebook profil siledžije.
Vidjeli smo kod slučaja kada je onaj psihopata zgazio psa traktorom i neko objavio njegov profil koliko i kakvih poruka je dobio, morao seljačina kasnije komentare na profilu zaključati.

Pogrešan je taj stav čak i odraslim ljudima potrebno je zadržati identitet Studije su pokazale ustvari je i taj nasilnik najvjerovatnije žrtva nasilja od oca ili recimo starijeg brata .

Postoji zakon o maloljetnicima koji se sprovodi od 2014 godine u RS-u kod nas u Federaciji od 2015 godine imaju osposobljeni i Certificirani pripadnici policije i Službnici Ustanova za Socijalni skrb koji zajedno za Resornim Tužiocima za maloljetna lica vrste sprovedebe istog zakona .

Nebih da vas zamaram i ulazim u detalje ,ovisno od slozenijih KD-a a posebno ako se počine KD-seksualnog ili Krvnog delikta,preciziran je i način ispitivanja kako osumnjicenih lica s tako i oštećenih lica uposebnim prostorijama koje su za to namjenjene uz audio i video zapis.

Sve je usmjereno na to da se pomogne maloljetnicima .👍
Ostalo je cutanje.
nida
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 236 times
Been thanked: 763 times

Post by nida »

Kad ovako nešto vidim, zapitam se uvijek otkud toliko zlo da se maltretira dijete/osoba s poteskocama u razvoju, koje se ne može odbraniti.

Pa onda pomislim na svoje dijete, da ga neko ovako zlostavlja, još pritom da ga snima.... pa okrenula bih skolu naopako, i sve odgovorne, a posebno roditelje ovih “mangupa” .

U dvije godine sam živaca i zdravlja, truda, i ne znam čega vise još uložila da ga iščupam iz autizma koliko toliko, i da se nadju neki potencijali iz čisto neke zabave, eto oni mangupi.

Sto nisu sebi ravnog nasli? Da ne lajem...

Sreća sto je ovO moje cudo hujavo i borbeno, i dok još bude bolje napredovao, i bude spreman odmah ću ga upisati na borilačke vještine.... pa nek mu se nadje da i to zna.
the most beautiful thing you can wear is confidence”
Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija »

Bit je u tome da roditelj žrtve nasilja na vrijeme primjeti da mu djete bude maltretiranlo,isti to obicno krije i drži u sebi ,zato je potrebno pratiti dijete,njegovo ponašanje,eventualnu potištenosr,čudne povrede na njemu,isparanu odjeću ,neraspoloženje.

Mnogo toga ovisi i o prosvetnim radnicima i Nastavnom osoblju te bukvalno i od sredine gdje djeca žive .🌝

U nekim sredinama organizuje se i predavanja na tu temu u zajednici sastanci ,medu predavačima je i moja malenkosti. Ima boljitaka hajrom .👍
Ostalo je cutanje.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Gdje vidite te video klips i sve te dodatne informacije?

Ja vidim samo sliku na uvodnom postu.
SociologBosmal
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 36 times
Been thanked: 92 times

Post by SociologBosmal »

U Splitu ima najjaci Centat za autizam i rani razvoj djece.

Nekome sam bio predlagao, da ode doli, kopira sta, kako, jos se nije nazalost realizovalo.

Vidjeti cemo li makar nova Vlada u KS, nesto uraditi za ovu djecu.
Zivim tu kod Vladimira Nazora, teske au to muke roditeljima , s ovakvom djecom gdje treba biti strpljiv i stalozen.

Sramota me ovoliki grad, ustvari sad kasaba, da nema centat za Autizam.

Doduse, napravili su nedavno u Tuzli, nesto.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2742 times
Been thanked: 4917 times

Post by Nora Ibsenova »

nida wrote: 29 Nov 2020, 19:21 Kad ovako nešto vidim, zapitam se uvijek otkud toliko zlo da se maltretira dijete/osoba s poteskocama u razvoju, koje se ne može odbraniti.

Pa onda pomislim na svoje dijete, da ga neko ovako zlostavlja, još pritom da ga snima.... pa okrenula bih skolu naopako, i sve odgovorne, a posebno roditelje ovih “mangupa” .

U dvije godine sam živaca i zdravlja, truda, i ne znam čega vise još uložila da ga iščupam iz autizma koliko toliko, i da se nadju neki potencijali iz čisto neke zabave, eto oni mangupi.

Sto nisu sebi ravnog nasli? Da ne lajem...

Sreća sto je ovO moje cudo hujavo i borbeno, i dok još bude bolje napredovao, i bude spreman odmah ću ga upisati na borilačke vještine.... pa nek mu se nadje da i to zna.
Ti si mi pala na pamet kad sam pročitala ovu vijest.

Mene ovakve stvari nevjerovatno bole, a mogu misliti kako je tebi. :cvijece

Čuvaj ga nido, i taman, uči ga da se brani.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14247 times
Been thanked: 23732 times
Status: Online

Post by Fuddo »

Pogani je vazda bilo, ne mozes ti to iskorijenit,
A ovo danasnje je jos gore,
Kofol demokratija, razgovor, treba mu dat sansu...
To se bolan uzme i odere od batina, da nemre pisat dva mjeseca kako treba, onda mozda nesta i nauci, ispadne kakav takav podnosljiv insan od njega.
Al dobro, ne sumnjam da ce se neko o tome i postarat nakon ovog snimka.
Dozvolite da se obratimo
Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija »

Osnovne Škole imaju predvidjene stručne osobe koje pružaju pomoć djeci sa poteskoćama u razvoju,srednje nazalost nemaju .

Malo se ljute Prosvetni radnici oko njegovog postavljanja ali video nadzor mnogo pomaže u prevenciji i suzbijaju Maloljetničke delikvencije .Bit je u tome na maloljetni nasilnik naiđe na osudu ostalih vrsnjaka ,najgore je udruzivanje u grupi a i to se često dešava.🌝
Ostalo je cutanje.
Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija »

Fuddo wrote: 29 Nov 2020, 19:38 Pogani je vazda bilo, ne mozes ti to iskorijenit,
A ovo danasnje je jos gore,
Kofol demokratija, razgovor, treba mu dat sansu...
To se bolan uzme i odere od batina, da nemre pisat dva mjeseca kako treba, onda mozda nesta i nauci, ispadne kakav takav podnosljiv insan od njega.
Al dobro, ne sumnjam da ce se neko o tome i postarat nakon ovog snimka.

Žalosno je Fuddo sto se ovo desilo,ovdje su zakazali svi ,doduše kako je Pandemija Corona virusa,neke stvari se ne sprovode .
Ostalo je cutanje.
nida
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 236 times
Been thanked: 763 times

Post by nida »

Hurija.

Ovako ću ti iz ugla mame dječaka koji ima autizam.
Na ovo tvoje ću se osvrnuti da roditelji djeteta- žrtve nasilja primjeti da je maltretirano?
Primjetiti?
Znaš li možda sta je autizam?

Dijete neverbalno, ne pokazuje/ne kanalise emocije....
Sve zavisi od spektra.

Iz tipičnog djeteta je teško izvuci da mu se nešto desilo, a kamoli iz djeteta koje ima autizam.
Vjeruj mi ja to znam najbolje.

O sistemu/sredini necu ni da komentarisem.... toliko neupućenosti, bezvolje da ista urade za djecu/osobe s poteskocama u razvoju.

O tome kako su sve zivo zakazali... školstvo, zdravstvo.... Itd.... Itd...

Edus program koje je moje dijete pohađalo, i koje je dalo toliko napretka našoj djeci... evo sta bi?
Tolika borba nas roditelja... i neee može.
the most beautiful thing you can wear is confidence”
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Hurija wrote: 29 Nov 2020, 19:41 Osnovne Škole imaju predvidjene stručne osobe koje pružaju pomoć djeci sa poteskoćama u razvoju,srednje nazalost nemaju .

Malo se ljute Prosvetni radnici oko njegovog postavljanja ali video nadzor mnogo pomaže u prevenciji i suzbijaju Maloljetničke delikvencije .Bit je u tome na maloljetni nasilnik naiđe na osudu ostalih vrsnjaka ,najgore je udruzivanje u grupi a i to se često dešava.🌝
Problem je sto su ovakvi cesto “popularni”. Ostala djeca rijetko osude da se i oni ne bi nasli na udaru
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Hurija
Pandora
Pandora

Post by Hurija »

Tako je Insomnia i ovi nasilnici se vuku još iz Osnovne škole,slicno im je ponašanje i na ulici ,
Ostalo je cutanje.
Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”