Maturski i prijemni ispiti

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7975 times
Been thanked: 18881 times
Status: Offline

Maturski i prijemni ispiti

Post by Maja » 28 May 2012, 17:15

Trenutno je u Hr aktuelna državna matura i navodno ima nekih grešaka, kao i teških pitanja.
Šta mislite jesu li potrebni maturski i prijemni ispiti?

S jedne strane to je provjera znanja, ali s druge možda nepotrebno opterećenje.
Čemu matura ako su srednjoškolci već završili 4 razreda i samim tim dali do znanja da su prilično savladali gradivo. Zašto se prednost daje pojedinim predmetima, tipa matematika, jezik i neki stručni predmet.. je li logičnije ako već imaš maturski ispit da te testiraju iz svih predmeta.
Kakav je to test iz jezika gdje pišeš sastav na neku temu?
Kome je važno koliki si talenat u pisanju?

Vezano za prijemne ispite za srednju školu i fakultet...hajde srednja ok jer ne možeš baš u gimnaziju ili medicinsku, ekonomsku, primiti nekoga ko je čitavu osnovnu prolazio s dvicom. Vjerovatno bi tada svi upisivali te škole i bilo bi stotine učenika samo jednog razreda, a zanate ne bi niko upisivao..Ali fakultet...čemu prijemni?
Mislite li da svakome treba dati šansu, jer ionako na prvoj godini odustane 80 posto studenata.
Ili recimo, ako se prijavi puno studenata na npr ekonomiju, a prima se 100, je li bolje umjesto prijemnog ispita uzeti one sa najvećim prosjekom u srednjoj školi?

Možete pisati i o vašim maturama i prijemnim.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Re: Maturski i prijemni ispiti

Post by Dust » 28 May 2012, 17:31

Ne znam kako to ide kod vas, ali ja sam pored prijemnog na fakultet morala proci i intervju. Selekcija je bila striktna i nisu se samo gledale ocjene.
Da li treba prijemni? Svakako. Na ekonomiju se ne upisuju samo djeca iz ekonomske skole... sta ako neki odlikas iz recimo trgovacke skole odluci da upise ekonomiju zajedno sa nekim odlikasem iz gimnazije koja je teza? Svakom treba dati sansu za prijemni, ali sam protiv toga da se upisuje samo na osnovu prosjeka ocjena iz srednje skole.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9808 times
Been thanked: 11542 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 28 May 2012, 17:54

Mislim, da taj maturski na završetku srednje škole, nije potreban.
Nekako, nema svrhu, jer odmah poslije njega, dolazi na red prijemni
na fakultet a koji vjerovstno, nema nikakve veze sa kriterijima, koji
su važili za maturski. Prijemni bi trebao postojati ali i da to nešto znači.
Odnosno, da pitanja budu dobro balansirana, kako bi kandidati, mogli
iskazati znanje iz oblasti, potrebnih za studiranje na tom fakultetu.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 May 2012, 23:10

Ali fakultet...čemu prijemni?
Matura nema svoje svrhe , sem bodovanja za odlazak na fakultet.
Prijemni na fakultetu po mom viđenju i te kako bi trebao biti, jer ako je neko jedva srednju završio a specijalista je upravo kod neke struke na dotičnom fakultetu ( recimo mašinstvo ) - zašto toj osobi ne bi omogućili da mu prijemni pomogne kod upisa .
Ako bi bio prijemni , to bi značilo da neki odličnjaci iz srednje i ne bi baš bili u daljnjem školovanju propali studenti , već bi ih odmah na početku desetkovali.
To je moje mišljenje :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 28 May 2012, 23:18

Ja sam za to da se svakome da šansa, pa i ovima koji su bili prosječni učenici tokom osnovne i srednje škole, jer ne znam jedan primjer, već masu, da su takvi završili fakultete.
Nisam imala prijemni, pa me zanima iz kojih predmeta bude.
Ako neko hoće da upiše npr elektro fakultet budu li opšti predmeti ili stručni?
Ako ima i stručnih, znači da se gimnazijalci, ekonomisti, medicinari itd ne mogu upisati jer neće položiti prijemni?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 May 2012, 23:25

Maja wrote: Ako neko hoće da upiše npr elektro fakultet budu li opšti predmeti ili stručni?
Ako ima i stručnih, znači da se gimnazijalci, ekonomisti, medicinari itd ne mogu upisati jer neće položiti prijemni?
To znači da on već u startu nema pojma o pojmu; ne zna za ohmov zakon , kirhofov prvi i drugi zakon , ne zna osnove elektrotehnike i taman posla da ga na fakultetu uče temeljnih predmeta :pusi
Još žalosnije je to da neko ko već 4 godine srednje škole uči elektro smjer al ima slabije ocjene izvisi zbog nekog sa dobrim ocjenama - smjera koje si ti nabrojala .
Primjemni bi trebali biti stručni predmeti a opšte predmete na stručnim fakultetima ukinuti.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 28 May 2012, 23:33

A koje fakultete će upisivati gimnazijalci? Jedino im preostaju jezici.
Ko upisuje pravni fakultet, kad ne postoji takva srednja škola?

Sve se to da naučiti. I sa mnom su išli studenti koji su završili gimnaziju i nisu znali šta je konto, šta aktiva i pasiva, šta bilans itd, pa su uspješno završili.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 May 2012, 23:37

Maja wrote:A koje fakultete će upisivati gimnazijalci? Jedino im preostaju jezici.

Sve se to da naučiti. I sa mnom su išli studenti koji su završili gimnaziju i nisu znali šta je konto, šta aktiva i pasiva, šta bilans itd, pa su uspješno završili.
Pravni fakultet je za gimnazijce a valjda su gimnazijci kud i kamo usposobljeniji za ekonomiju od bilo kojeg građevinara, medicinca, stolara isl.
U gimnaziju idu oni što ne znaju šta u stvari žele.
Ok, svako svoje mišljenje ima al po mom bi i te kako trebali biti prijemni ispiti a nikako matura, jer matura nikome ništa ne znači - sem onim u komisiji , da pokupe pare :pusi

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha » 28 May 2012, 23:42

Nisam nikada razmišljala o tome na takav način, ali sada kada gledam na to i jeste taj maturski bespotreban.Kod nas se ionako ne gleda puno kako si odbranio maturski.
Mislim da treba svima dati šansu, ionako će ubrzo odustati oni što su se jedva provlačili u srednjoj.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 May 2012, 23:53

gejsha wrote: Mislim da treba svima dati šansu, ionako će ubrzo odustati oni što su se jedva provlačili u srednjoj.
To je teoretski izvedivo al u praksi je drugačije ; Fakultet može primiti npr. tri razreda po 30 studenata = 90 studenata.
Prijavi se cca 250.
Koga sad primiti ?
Jel onog što ima iz nevažnih predmeta odlične ocjene il onog što ima iz važnih predmeta odlične ocjene ?
Da budem jasniji; elektro fakultet , osoba X se prijavila iz elektrotehničke srednje , iz maternjeg , geografije , povijesti , ....... ima jedva dvojke a iz osnove elektrotehnike, električne instalacije , krmiljenje i prakse ima odlične ocjene.
Osoba Y , dolazi iz gimnazije i niti jednog jedinog stručnog predmeta nema a ima samo petice,........
Koga uzeti na fakultet ?
Zato ja mislim da bi trebali biti prijemni , pa ko prođe - prođe :pusi

king95
Na probnom
Na probnom

Post by king95 » 17 Dec 2012, 20:33

Da li neko ovdje studira medicinu i da li neko ima iskustva sa prijemnim za medicinu i td i td

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 18 Dec 2012, 11:07

Maja wrote:A koje fakultete će upisivati gimnazijalci? Jedino im preostaju jezici.

Kako ne postoji? Postoji poslovno pravni tehničar.

Maturski ispiti su suvišni (već ste naveli dovoljno razloga).

Prijemne bih zadržala i možda čak i pooštrila. Zašto? Pri upisu na moj fakultet nije bilo prijemnog, nego se gledao samo prosjek ocjena iz odredjenih oblasti. Bili su bitni Bosanski jezik i Historija. Imala sam dobre ocjene iz navedenih predmeta, ali je iznad mene na rang listi bila moja komšinica koja je završila zanat, potom polagala četvrti stepen, a imala historiju SAMO U PRVOM RAZREDU. Kako?

A Bosanski jezik bih uvela kao obavezan predmet uvijek i svugdje, jer se na nepismenost naprosto osipam... Kad vidim negaciju zajedno sa glagolom :bua .. Ovdje ne govorim o srednjoskolcima i studentima, nego o mojim kolegama (VSS)... Žalosno..
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9808 times
Been thanked: 11542 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 18 Dec 2012, 11:19

nepodobna wrote:

Kako ne postoji? Postoji poslovno pravni tehničar.

Maturski ispiti su suvišni (već ste naveli dovoljno razloga).

Prijemne bih zadržala i možda čak i pooštrila. Zašto? Pri upisu na moj fakultet nije bilo prijemnog, nego se gledao samo prosjek ocjena iz odredjenih oblasti. Bili su bitni Bosanski jezik i Historija. Imala sam dobre ocjene iz navedenih predmeta, ali je iznad mene na rang listi bila moja komšinica koja je završila zanat, potom polagala četvrti stepen, a imala historiju SAMO U PRVOM RAZREDU. Kako?

A Bosanski jezik bih uvela kao obavezan predmet uvijek i svugdje, jer se na nepismenost naprosto osipam... Kad vidim negaciju zajedno sa glagolom :bua .. Ovdje ne govorim o srednjoskolcima i studentima, nego o mojim kolegama (VSS)... Žalosno..
Vjerovatno zato što je komšinica ostavila bolji umjetnički dojam.
To jeste neke dajdže i amidže. Nego ako si već dobra iz historije
kad ćeš nam to i demonstrirati? ;)

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 18 Dec 2012, 11:23

Krokodil Behko wrote:Vjerovatno zato što je komšinica ostavila bolji umjetnički dojam.
To jeste neke dajdže i amidže. Nego ako si već dobra iz historije
kad ćeš nam to i demonstrirati? ;)
OOO, moj Behko.. Prošlo svršeno vrijeme.. Bila dobra, u svoj vakat... :) Kad je trebalo za ocjenu.. :)
Jedino da počnem gledat Sulju, pa da odjednom počnem briljirat podacima o Turskom carstvu :)
Image

dacina_curica

Post by dacina_curica » 18 Dec 2012, 16:07

Naumpade mi sad. :lud Posto ja nisam zavrsila srednju skolu kod nas (zaratilo se u medjuvremenu) nego u inostranstvu interesuje me kako izgledaju maturski ispiti kod nas?

Ja sam srednju zavrsila u Njemackoj i zadnje dvije sedmice skole smo imali maturske testove iz SVIH predmeta i koji su obuhvatali svo gradivo radjeno u zadnje dvije godine skolovanja. Na osnovu tih rezultata i prosijeka ocijena smo se upisivali na fakultet, znaci nismo imali prijemni ali nam je ovo matursko testiranje sluzilo umjesto istog. Kroz maglu se sjecam (eto koliko sam ja stara :grana) da je arhitektura imala najstriktnije uslove za upis i trebao nam je prosijek od 1.3 do 1.0 i cak se ni za ove sa 1.3 nije znalo hoce li "upasti" ili ce zavrsiti na listi cekanja. Zbog takvih uslova vecina nas je se upisivala na neki dodatni smijer (ja usput upisala gradjevinu i hemiju, kontam da makar pocnem pa kasnije se lrebacuj :grana). A sjecam se kao da je jucer bilo kad sam u sanducetu nasla prijemno pismo od fakulteta. Mislim da sam ustrcala na 5. sprat u 12 sekundi i svo vrijeme sam urlikala k'o budala. :valja

A buraz je na masinstvu u Tuzli imao prijemni...I izludio nas je dok se spremao :lud

P.S. edita jer ne citam postove ispocetka kako valja :lupa

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 18 Dec 2012, 16:17

dacina_curica wrote:Naumpade mi sad. :lud Posto ja nisam zavrsila srednju skolu kod nas (zaratilo se u medjuvremenu) nego u inostranstvu interesuje me kako izgledaju maturski ispiti kod nas?

Ja sam srednju zavrsila u Njemackoj i zadnje dvije sedmice skole smo imali maturske testove iz SVIH predmeta i koji su obuhvatali svo gradivo radjeno u zadnje dvije godine skolovanja. Na osnovu tih rezultata i prosijeka ocijena smo se upisivali na fakultet, znaci nismo imali prijemni ali nam je ovo matursko testiranje sluzilo umjesto istog. Kroz maglu se sjecam (eto koliko sam ja stara :grana) da je arhitektura imala najstriktnije uslove za upis i trebao nam je prosijek od 1.3 do 1.0 i cak se ni za ove sa 1.3 nije znalo hoce li "upasti" ili ce zavrsiti na listi cekanja. Zbog takvih uslova vecina nas je se upisivala na neki dodatni smijer (ja usput upisala gradjevinu i hemiju, kontam da makar pocnem pa kasnije se lrebacuj :grana). A sjecam se kao da je jucer bilo kad sam u sanducetu nasla prijemno pismo od fakulteta. Mislim da sam ustrcala na 5. sprat u 12 sekundi i svo vrijeme sam urlikala k'o budala. :valja

A buraz je na masinstvu u Tuzli imao prijemni...I izludio nas je dok se spremao :lud

P.S. edita jer ne citam postove ispocetka kako valja :lupa
kad sam ja u bosni isla u skolu, matura je bila samo u gimnaziji.. u hrvatskoj je bila matura u svim smjerovima.. a u njemackoj, znam da djeca, koja idu u gimnaziju, polazu maturu ali ne iz svih predmeta, nego zavisno od profila imaju 2 obavezna i treci sami biraju.. prijemnog za fakultet nema ali se gledaju ocjene i na neke fakultete, poput prava ili medicine, ne mogu se upisati ako nisu zavrsili gimnaziju...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

dacina_curica

Post by dacina_curica » 18 Dec 2012, 16:27

Ja sam isla u FOS u Njemackoj i mi smo (tada prije sto godina) imali maturski iz svih predmeta. Doduse, mi smo vec bili podijeljeni po smijerovima tako da nije ni bilo potrebe dalje birati ispite. :)

Ovdje imaju standardizovane testove i na osnovu tih rezultata i prosijeka ocjena u srednjoj skoli se upisuju na faks. Mada ovdje svako moze upisati nesto, neki fakulteti imaju jako niske donje granice tako da svako nadje mjesto negdje.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 18 Dec 2012, 16:29

dacina_curica wrote:Ja sam isla u FOS u Njemackoj i mi smo (tada prije sto godina) imali maturski iz svih predmeta. Doduse, mi smo vec bili podijeljeni po smijerovima tako da nije ni bilo potrebe dalje birati ispite. :)

Ovdje imaju standardizovane testove i na osnovu tih rezultata i prosijeka ocjena u srednjoj skoli se upisuju na faks. Mada ovdje svako moze upisati nesto, neki fakulteti imaju jako niske donje granice tako da svako nadje mjesto negdje.
a sta je to FOS..? nema to u nas
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

dacina_curica

Post by dacina_curica » 18 Dec 2012, 16:32

Ma mora biti. :) Fachoberschule pa posle nje ides na Fachhochschule.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Luna. » 18 Dec 2012, 16:39

dacina_curica wrote:Ma mora biti. :) Fachoberschule pa posle nje ides na Fachhochschule.
nema... nije u svim pokrajinama isto.. u istocnoj njemackoj, npr. imas mittelschule, pa onda oberschule, sto kod nas nema... a moze bit i da ima, moram se raspitat... mada, kolko znam, kod nas ima fachschule i fachhochschule...
Djole

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”