Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9097 times
Been thanked: 10786 times
Status: Online

Nakon izjave Bisere Turković o ukidanju entiteta, političari iz RS-a traže ostavku i izvinjenje

Post by Krokodil Behko » 12 Dec 2020, 18:58

Image

Nakon što je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković prilikom gostovanja na FACE TV-u sinoć, između ostalog, kazala da bi ukidanje entiteta u BiH "trebalo učiniti voljom naroda, a naravno i podrškom stranaca", iz Republike Srpske su stigle brojne osude.

Turković je govorila o Kongresu SAD-a na kom se govorilo i o Bosni i Hercegovini, o Zakonu o kršenju ljudskih prava koji je usvojila EU i promjenama koje bi međunarodna politika mogla donijeti u BiH. Tim povodom je govorila o ideji ukidanja, kantona, entiteta i Distrikta, odnosno promjeni ustava.

Zvaničnicima iz Republike Srpske posebno je zasmetala ta izjava o ukidanju entiteta "voljom naroda" i navodno poređenje srpskog naroda sa nacistima. Neki su je osudili, dok su drugi tražili ostavku i izvinjenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je izrazio zabrinutost zbog "konstantnog neuvažavanja drugih naroda od bošnjačkih nosilaca funkcija u državnim institucijama".

"Izjava Turković, ne samo da ne priliči ministru vanjskih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu", rekao je Tegeltija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala kako su riječi Bisere Turković zapravo odraz sarajevskog ekstremizma, te da ona takva ne može predstavljati BiH.

Predsjednik vlade ovog entiteta Radovan Višković je kazao da bi u normalnom svijetu ljudi koji su "zaslijepljeni mržnjom" bili smijenjeni sa ovako važne javne funkcije.

"Bisera Turković obmanjuje javnost u BiH i sama pokazuje da na ovakav način i ovakvim izjavama BiH nije ni održiva", istakao je Višković komentarišući da je RS upravo nastala voljom naroda i da se sličnim izjavama samo jača želja za razvijanjem RS-a.

Nisu se oglasili samo vladajući iz Republike Srpske, s obzirom na to da je i predsjednik SDS-a Mirko Šarović kazao da su izjave ministrice vanjskih poslova "skandalozne, neprihvatljive i netačne". On ističe da bi ovakva retorika mogla vratiti "spiralu sukoba u BiH" i da se moraju poduzeti nekakve mjere i potezi nakon njene izjave.

PDP-ov zastupnik u Parlamentu BiH Branislav Borenović je pozvao sve političke sudionik u BiH da Republiku Srpsku prihvate kao jednu trajnu realnost s obzirom na to da je ona "trajna kategorija koja ima međunarodnu verifikaciju".

(klix)

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21478 times
Been thanked: 5794 times
Status: Offline

Re: Nakon izjave Bisere Turković o ukidanju entiteta, političari iz RS-a traže ostavku i izvinjenje

Post by Veca » 12 Dec 2020, 19:07

:haha
...ih, kad sam im rekla, da bi najbolje za sve bilo, da se samoukinu, da se drzava uredi kao i sve ostale normalne drzave, ali :jok ne slusaju oni vecu! :)
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2877 times

Re: Nakon izjave Bisere Turković o ukidanju entiteta, političari iz RS-a traže ostavku i izvinjenje

Post by Pasaga » 12 Dec 2020, 19:09

nisam citao,niti preslusao intervyu,mada mi je dostupan
Za ove sto se pronadjose,vjerovatno imaju razloga za zabrinutost.
Neznam kako rezonuju,vide,kolko se vidi da nisu informisani,svjesni,fakti,novog vremena
Posebno se gnusa covjeku na te nebuloze o nastanku te protuhe.
Krajnje je vrjeme da legalna vlada,preuzme neku diplomatsku ofanzivu,akciju,na uspostavljanju normalne Drzave,ma koliko to kostalo.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4148 times
Been thanked: 3052 times

Post by Melek » 12 Dec 2020, 19:12

Može, al hronološki. Prvo da Dodik da ostavku i izvinjenje za sve one silne izjave o otcjepljenju i pripojenju, pa ćemo tek onda da razmotrimo ovo. Red je red :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10010 times

Post by insomnia » 12 Dec 2020, 19:15

Glaj ti Bisere nacionaliste sto nas zavadja sa komsijama. A sta cemo sa Musanom Topalovicem Cacom to vi meni recite?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Jimmy
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Jimmy » 12 Dec 2020, 19:24

sto bi pokojni zlatko maric melodicno govorio biseri: lozi, lozi, lozi me...

Jimmy
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Jimmy » 12 Dec 2020, 19:25

insomnia wrote: 12 Dec 2020, 19:15 Glaj ti Bisere nacionaliste sto nas zavadja sa komsijama. A sta cemo sa Musanom Topalovicem Cacom to vi meni recite?
sto?
valjda mu nije ostecen mezar ono kad su alijin digli uzrak. nije valjda bio toliko blizu aliji

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca » 12 Dec 2020, 19:28

Pasaga wrote: 12 Dec 2020, 19:09 nisam citao,niti preslusao intervyu,mada mi je dostupan
Za ove sto se pronadjose,vjerovatno imaju razloga za zabrinutost.
Neznam kako rezonuju,vide,kolko se vidi da nisu informisani,svjesni,fakti,novog vremena
Posebno se gnusa covjeku na te nebuloze o nastanku te protuhe.
Krajnje je vrjeme da legalna vlada,preuzme neku diplomatsku ofanzivu,akciju,na uspostavljanju normalne Drzave,ma koliko to kostalo.
...bice to, Pasa, i prije nego ti u pemziju odes! :hihi ...nikoga to nista kostati nece, osim politicara, mafije i njma slicnih! ...da ne bi ratovali?! ...lete!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13326 times
Been thanked: 21818 times

Post by Fuddo » 12 Dec 2020, 19:35

Skandalozno, sokantno, neverovatno
Hot hot hot
Dozvolite da se obratimo

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 12 Dec 2020, 19:40

meni je stvarno zao sto su se sva kola slomila na Bosni i Hercegovini i da se jos ne vidi kraj glupostima,

srpska republika ,hercegbosna ,bosnjaci taj udrobljeni trio ,

pruzite vec vise ruku pomirenja jedni drugima i recite glasno dosta smo se igrali neozbiljnosti prema Bosni i Hercegovini
ajde da se uozbiljimo i zapocnemo konacno fer igru zajedno :grana :roll
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 12 Dec 2020, 19:42

Calla wrote: 12 Dec 2020, 19:40 meni je stvarno zao sto su se sva kola slomila na Bosni i Hercegovini i da se jos ne vidi kraj glupostima,

srpska republika ,hercegbosna ,bosnjaci taj udrobljeni trio ,

pruzite vec vise ruku pomirenja jedni drugima i recite glasno dosta smo se igrali neozbiljnosti prema Bosni i Hercegovini
ajde da se uozbiljimo i zapocnemo konacno fer igru zajedno :grana :roll
Reci ne drogi
Dozvolite da se obratimo

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 12 Dec 2020, 19:44

tesko je jako tesko ,ali izvodljivo!

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2519 times
Been thanked: 7801 times
Status: Online

Post by Duminjo » 12 Dec 2020, 19:47

Sila samo silu poznaje

Kakvo crno ukidanje preko televizije 🙄

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca » 12 Dec 2020, 19:50

...poslace malog drazu kod Senada, on ce nam javno objaviti :haha ...dodijalo brate, odjavu rata vise cekati!

orbit
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by orbit » 12 Dec 2020, 19:51

Krokodil Behko wrote: 12 Dec 2020, 18:58

Zvaničnicima iz Republike Srpske posebno je zasmetala ta izjava o ukidanju entiteta "voljom naroda" i navodno poređenje srpskog naroda sa nacistima. Neki su je osudili, dok su drugi tražili ostavku i izvinjenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija je izrazio zabrinutost zbog "konstantnog neuvažavanja drugih naroda od bošnjačkih nosilaca funkcija u državnim institucijama".

"Izjava Turković, ne samo da ne priliči ministru vanjskih poslova bilo koje zemlje, već duboko vrijeđa osjećaje i oživljava strahote koje je srpski narod preživio u Drugom svjetskom ratu", rekao je Tegeltija.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala kako su riječi Bisere Turković zapravo odraz sarajevskog ekstremizma, te da ona takva ne može predstavljati BiH.

Predsjednik vlade ovog entiteta Radovan Višković je kazao da bi u normalnom svijetu ljudi koji su "zaslijepljeni mržnjom" bili smijenjeni sa ovako važne javne funkcije.

"Bisera Turković obmanjuje javnost u BiH i sama pokazuje da na ovakav način i ovakvim izjavama BiH nije ni održiva", istakao je Višković komentarišući da je RS upravo nastala voljom naroda i da se sličnim izjavama samo jača želja za razvijanjem RS-a.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9477 times
Been thanked: 15879 times

Post by spacebound » 12 Dec 2020, 19:53

Uvrijedilo se, jadno :lejla
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10010 times

Post by insomnia » 12 Dec 2020, 19:53

Calla wrote: 12 Dec 2020, 19:44 tesko je jako tesko ,ali izvodljivo!
Ko li bi prvi trebo poceti?
Mozda da za pocetak kazu dje su nam zakopali oceve i sinove koje jos trazimo?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 12 Dec 2020, 19:53

IzviNte izviNte
Zaista
Dozvolite da se obratimo

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi » 12 Dec 2020, 19:54

insomnia wrote: 12 Dec 2020, 19:53
Ih tebe.
Puno trazis.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 12 Dec 2020, 20:04

insomnia wrote: 12 Dec 2020, 19:53
osjecam ja vas sve kroz diskusije na forumima koliko vas je ranjenih i tuznih ovdje i nazalost taj uzasan bol nece nikad proci,

i kada se grobnice pokazu i kada se prede prag tuge zlocin se ne zaboravlja :tuga :roll

Post Reply

Return to “Politika u BiH”