Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times
Status: Offline

Re: Islam

22 Dec 2012, 15:52

paparaci wrote:KATAR

Milijarda dolara za film o Poslaniku Muhammedu

Kompanija Alnoor Holding iz Katara dodijelila je budžet od milijardu dolara za filmski projekat koji će tematizirati život Poslanika Muhammeda.

Direktor Alnoor Holdinga Ahmed El-Hasemi izjavio je kako je ova kompanija osigurala buždet za snimanje filma u sedam dijelova. Hasemi je kazao da su budžet povećali na jednu milijardu dolara sa prethodnih 1,5 miliona dolara koliko je bilo dogovoreno prije tri godine.
Sujeta, sve je sujeta.

U medjuvremenu Zapadnjaci-humanitarci skupljaju novac za gladnu sirijsku i palestinsku djecu.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

22 Dec 2012, 15:56

Image
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

22 Dec 2012, 17:53

Prosto nevjerovatno, utrositi 1000 miliona dolara za film o Poslaniku Muhamedu, dok im na samom kucnom pragu svakodnevno umiru nevina djeca
i zene a u susjedstvu (Afrika) muslimnke sestre i muslimani braca umiru od gladi.
Film će biti snimljen u okviru islamskih pravila i u njemu se neće vidjeti lik poslanika Muhammeda.
Kur'an kojega vec imamo nista drugo sem kroz film ce jos jednom biti docaran/presnimljen.

Dali se ovo, pitam se uopste uklapa u pravila Islama, spontano bih rekao da ce to ukoliko dodje do prosipanje tolike sume novca biti veliki haram.
Uruciti novac mnogim humanitarnim organizacijamna bi puno veci sevap.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

22 Dec 2012, 20:47

Lavlje_srce wrote:
paparaci wrote:KATAR

Kompanija Alnoor Holding iz Katara dodijelila je budžet od milijardu dolara za filmski projekat koji će tematizirati život Poslanika Muhammeda.

Direktor Alnoor Holdinga Ahmed El-Hasemi izjavio je kako je ova kompanija osigurala buždet za snimanje filma u sedam dijelova. Hasemi je kazao da su budžet povećali na jednu milijardu dolara sa prethodnih 1,5 miliona dolara koliko je bilo dogovoreno prije tri godine.
Sujeta, sve je sujeta.

U medjuvremenu Zapadnjaci-humanitarci skupljaju novac za gladnu sirijsku i palestinsku djecu.
Zapadnjaci su i izazvali ratove u tim područjima i nije tačno da ove arapske bogate zemlje ne pomažu taj narod ,pomažu itekako . Kad su nas ovako daleko pomagali da neće njih ,prve komšije.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

22 Dec 2012, 20:53

Major wrote:
Prosto nevjerovatno, utrositi 1000 miliona dolara za film o Poslaniku Muhamedu, dok im na samom kucnom pragu svakodnevno umiru nevina djeca
i zene a u susjedstvu (Afrika) muslimnke sestre i muslimani braca umiru od gladi.
Film će biti snimljen u okviru islamskih pravila i u njemu se neće vidjeti lik poslanika Muhammeda.
Kur'an kojega vec imamo nista drugo sem kroz film ce jos jednom biti docaran/presnimljen.

Dali se ovo, pitam se uopste uklapa u pravila Islama, spontano bih rekao da ce to ukoliko dodje do prosipanje tolike sume novca biti veliki haram.
Uruciti novac mnogim humanitarnim organizacijamna bi puno veci sevap.
Najlakše je dijeliti i humanitarisati sa tuđima parama .
Svako ima pravo da radi sa svojim imetkom šta hoće (naravno ne da ga troši na haram) ,a ulaganje u film o Muhamedu a.s. je sigurno veliki sevap u vrijeme ovolikih svakodnevnih napada na ime našeg Muhameda a.s.
Davno je još snimljen film "pod zastavom Muhameda" i to je jedini film te tematike ,a ja mislim da skoro nema muslimana da to nije pogledao ,a sad u ovom vremenu virtualnom kad ljudi žele da im se sve vizualno dočara ,sigurno da je jedan film u dobroj produkciji na tu temu vrlo potreban

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

22 Dec 2012, 23:17

Plemenitost našeg Poslanika je bila OGROMNA. Moje mišljenje je da bi njegov savjet i uputa u ovim uslovima ipak bila da se nahrane gladni, zbrinu obespravljeni...prije nego da se razbacuju ogromni novci na jedan ovakav film...Čovjek je na prvom mjestu... i briga o čovjeku...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

22 Dec 2012, 23:20

carobnjak Nurudin wrote: Zapadnjaci su i izazvali ratove u tim područjima i nije tačno da ove arapske bogate zemlje ne pomažu taj narod ,pomažu itekako .
Za prvi dio - svako radi ono sto moze, kome moze. Ljudi su jednostavno takvi, postuju samo one kojih se plase, vecina ljudi je na nivou djeteta.

Ima li negdje statistika pomoci ovih bogatih - zemljama poput Palestine, Sudana, Somalije, Sirije?
Kad su nas ovako daleko pomagali da neće njih ,prve komšije.
Oni pomagali, a nasi krali iz ruku sirotinje. Znam ja nas...
Memento Mori

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

23 Dec 2012, 02:55

stvarno bezze dizete prasinu oko toga. vjecito te "dobronamjerne" kritike kako bi pare bilo pametnije donirati siromasnim, ovim, onim. ne treba ici na hadz, ne treba to i to.

kao sto Nurudin rece. najlakse je humanitarisati tudjim novcem. niko od vas ne zna da li je ta ista kompanija i/ili Katar kao drzava pomogla i u kojem iznosu bilo kog od svojih komsija. cemu onda tolika vika?!

ovaj poduhvat je sigurno veliki sevap, jer ce se na taj nacin sigurno dobrom mjerom stati u kraj lazima koje se iznose na Muhammeda s.a.v.s. i islam opcenito. dalje, mnogo ce pomoci i samim muslimanima sirom svijeta da se bolje i lakse upoznaju sa vlastitom vjerom. znaci, ta donacija ce stici do "svakog" muslimana na svijetu. neka taj film tj. serijal pobudi kod 10% muslimana ono najljepse, te ih ucvrsti i usmjeri na njihovom putu - vrijednost je neprocjenjiva. kako za sam ummet, tako i za ostale.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

23 Dec 2012, 10:16

paparaci wrote:stvarno bezze dizete prasinu oko toga. vjecito te "dobronamjerne" kritike kako bi pare bilo pametnije donirati siromasnim, ovim, onim. ne treba ici na hadz, ne treba to i to.
Slusaj paparaci, pripazi sta pises. Ne znas ti ko je dobronamjeran ko nije, uostalom i ja isto tako mogu posumnjati u tvoju 'dobronamjernost'. Ko si ti da 'nama' dajes savjete?

Nauci da ljudi imaju razlicita misljenja, ali ti razlicitost u misljenju ne daje pravo da vrijedas one koji misle drugacije od tebe.
kao sto Nurudin rece. najlakse je humanitarisati tudjim novcem. niko od vas ne zna da li je ta ista kompanija i/ili Katar kao drzava pomogla i u kojem iznosu bilo kog od svojih komsija. cemu onda tolika vika?!
Prije svega niko ne vice. I za tvoju informaciju, ja 'humanitarisem' svojim posteno zaradjenim novcem. A ti?
ovaj poduhvat je sigurno veliki sevap, jer ce se na taj nacin sigurno dobrom mjerom stati u kraj lazima koje se iznose na Muhammeda s.a.v.s. i islam opcenito. dalje, mnogo ce pomoci i samim muslimanima sirom svijeta da se bolje i lakse upoznaju sa vlastitom vjerom.
Islamu ne treba reklama (odnosno muslimani su mu reklama (ili ne) svojim ponasanjem).

Pravi put se razlikuje od zablude.

Onaj kome treba film od milijardu dolara da se upozna s Islamom, bolje mu je da se drzi podalje od istoga.
Memento Mori

Blackhawk

23 Dec 2012, 10:25

'Budi zadovoljan sa onim sto ti je Allah odredio, bit ces najbogatiji covjek...'

Image

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

23 Dec 2012, 23:16

Tobe jarabi paparaci,
ti bi Poslanika kao i jaran ti carobnjak, Poslanika ono pravo komercalijazirao.
Cisto sumnjam da ce taj vid komercijalizacije ovom ionako naopakom dunjaluku bilo sta donijeti, bar tim Arapima,
oni ga, Poslkanika imaju u malim prstima, Poslanikove vrline, njima to pak nije potrebno, no i pored te saznaje o Poslaniku
konstantno iz jedne katastrofe ulaze u drugu.
Nama Bosnjacima je to pak najmanje potrebno, mi smo u bilo kojem pogledu neuporedivi sa njima, Arapima, mi smo racionalniji, mi trenutno imamo
par stotina radikalnih selafista, i to je haman neprimjetno, slabo ko im posvecuje paznju.

Ni jednom praznom stomaku Palestincu ili Etiopljaninu nece biti pun stomak od te komercalizacije Poslanika.
Kamo srece da od te sulude sume novac oforme jednu grupu privrednika i da razrade plan kako pomoci Palestincima i Etiopljanima, ali koga to uopste interesuje.
Nisu li u tim drzavama njihove sestre i braca ?
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

paparaci
Hadžija
Hadžija

24 Dec 2012, 02:39

Lavlje_srce wrote:Slusaj paparaci, pripazi sta pises. Ne znas ti ko je dobronamjeran ko nije, uostalom i ja isto tako mogu posumnjati u tvoju 'dobronamjernost'. Ko si ti da 'nama' dajes savjete?
kao prvo. mojne mi prijetnji. pogotovo ne jednom Krajisniku :djed
kao drugo. iznosim samo svoje misljenje, kao i vi. kad ste vi sebi vec za pravo uzeli dijeliti drugima savjete i iznijeti svoje misljenje, zasto bi meni isto bilo uskraceno?
Nauci da ljudi imaju razlicita misljenja, ali ti razlicitost u misljenju ne daje pravo da vrijedas one koji misle drugacije od tebe.
gdje sam ja to nekog uvrijedio?
Prije svega niko ne vice. I za tvoju informaciju, ja 'humanitarisem' svojim posteno zaradjenim novcem. A ti?
vice, vice. i to na sav glas. :D.
ne kontam bas sta si mi htjela sa boldiranim dijelom reci. osim da ja svoj novac eventualno na neposten nacin zaradjujem?!
Islamu ne treba reklama (odnosno muslimani su mu reklama (ili ne) svojim ponasanjem).

Pravi put se razlikuje od zablude.

Onaj kome treba film od milijardu dolara da se upozna s Islamom, bolje mu je da se drzi podalje od istoga.
ovdje uopste nije rijec o reklami.

radi se o tome da se u zadnje vrijeme Poslanik s.a.v.s., kao i sam islam, jako vrijedja, prestavljajuci ih neistinito. duznost je svakog muslimana da protiv lazi i nepravde ustane. zar ovo nije puno ljepsi nacin da se to ucini, nego recimo agresivni protesti koje smo nedavno gledali, gdje je neduzan covjek zivot izgubio, a silna steta raznim radnjama i ostalim objektima pricinjena?!

ova velika svota novca koja se ulaze osigurava samo sredstva za jedan jako kvalitetan film. ni vise, ni manje.

ljudi su prije spremni pogledati film, da bi se s necim (bolje) upoznali - nego da se late literature. to je realnost.
da su autori sramnog filma o Poslaniku s.a.v.s. samo objavili neki manuskript od recimo stotinjak stranica - tesko da bi imalo toliki odijek kao film.

sigurno ti je poznato da je slika o islamu i muslimanima u svijetu jako iskrivljena i nimalo pozitivna. poznato ti je isto da sutnja znaci odobravanje. znaci, ako i dalje sjedimo skrstenih ruku na ovo sve, onda ce drugi zaista povjerovati u bljuvotine i gluposti koje ovi zli i bolesni ljudi sire. u njemackoj recimo nije rijedak slucaj da svabe od "normalnih" muslimana traze da se ograde od misljenja i djelovanja recimo nekih radikalnih struja i slicnog.
Major wrote:Tobe jarabi paparaci,
ti bi Poslanika kao i jaran ti carobnjak, Poslanika ono pravo komercalijazirao.
o kakvoj komercijali ti pricas, kruha ti?!
mozda razmislio o opciji koja se zove obrazovanje?!
Cisto sumnjam da ce taj vid komercijalizacije ovom ionako naopakom dunjaluku bilo sta donijeti, bar tim Arapima,
oni ga, Poslkanika imaju u malim prstima, Poslanikove vrline, njima to pak nije potrebno, no i pored te saznaje o Poslaniku
konstantno iz jedne katastrofe ulaze u drugu.
Nama Bosnjacima je to pak najmanje potrebno, mi smo u bilo kojem pogledu neuporedivi sa njima, Arapima, mi smo racionalniji, mi trenutno imamo
par stotina radikalnih selafista, i to je haman neprimjetno, slabo ko im posvecuje paznju.
film je posvecem cijelom dunjaluku, a ne samo Arapima. cuj, oni ga imaju u malom prstu. nidje veze, stvarno. to sto je neko musliman, ne znaci da je vjernik. ne znaci da poznaje osnove islama, ni nesto vise od toga, a kamo li zivot Poslanika a.s.. posjedovati znanje je jedno, ali prakticiranje stecenog je nesto sasvim drugo. to ne vazi samo za Arape i Poslanika a.s. koje u ovom slucaju spominjes, nego i i za sve drugo.

procitaj jos jednom sta sam u prethodnom postu napisao. mozda shvatis.

to vazi i za ovaj dio:
Ni jednom praznom stomaku Palestincu ili Etiopljaninu nece biti pun stomak od te komercalizacije Poslanika.
Kamo srece da od te sulude sume novac oforme jednu grupu privrednika i da razrade plan kako pomoci Palestincima i Etiopljanima, ali koga to uopste interesuje.
Nisu li u tim drzavama njihove sestre i braca ?
NeK pUkNu DuSmAnI...

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

24 Dec 2012, 09:02

paparaci wrote:kao prvo. mojne mi prijetnji. pogotovo ne jednom Krajisniku :djed
kao drugo. iznosim samo svoje misljenje, kao i vi. kad ste vi sebi vec za pravo uzeli dijeliti drugima savjete i iznijeti svoje misljenje, zasto bi meni isto bilo uskraceno?
Paparaci, nismo u obdanistu. Ti si taj koji brani ideju o ovom filmu dovodeci u pitanje tudju dobronamjernost. Time samo govoris o sebi. O meni nisi rekao nista.
vice, vice. i to na sav glas.
ne kontam bas sta si mi htjela sa boldiranim dijelom reci. osim da ja svoj novac eventualno na neposten nacin zaradjujem?!
Sada to ponovo radis. Nastavio si vrijedjati govoreci o 'humanitarisanju tudjim novcem', dok sam ja govorila o sujeti. Niti znam na koji nacin zaradjujes novac, niti me to zanima. Pitala sam da li trosis svoj novac u humanitarne svrhe kao odgovor na tvoje provociranje.
ovdje uopste nije rijec o reklami.

radi se o tome da se u zadnje vrijeme Poslanik s.a.v.s., kao i sam islam, jako vrijedja, prestavljajuci ih neistinito. duznost je svakog muslimana da protiv lazi i nepravde ustane. zar ovo nije puno ljepsi nacin da se to ucini, nego recimo agresivni protesti koje smo nedavno gledali, gdje je neduzan covjek zivot izgubio, a silna steta raznim radnjama i ostalim objektima pricinjena?!
Imaju muslimani mnogo vecih problema nego 'ustajanje' na provokacije.

Provokacije se mogu i ignorisati, a u vecini zemalja postoji zakon protiv diskriminacije na religijskoj osnovi pa se to moze rijesiti legalnim putem. Neces mi reci da mislis ce bilo kakav film promijeniti misljenje onih ne vole Islam i muslimane? To je beskrajno naivna ideja, i nikada se nece desiti.
povjerovati u bljuvotine i gluposti koje ovi zli i bolesni ljudi sire. u njemackoj recimo nije rijedak slucaj da svabe od "normalnih" muslimana traze da se ograde od misljenja i djelovanja recimo nekih radikalnih struja i slicnog.
Trazili bi to i muslimani od kriscana u obratnoj situaciji, to nije nista cudno. Ko se ubija u Siriji? Pobunjenici i ovi oko Asada. Zasto? Jednostavan odgovor je da tako Zapadnjacima odgovara. Malo je kompliciranije odgovoriti na to kako to muslimani tako cesto dizu ruke jedni na druge. Zapadnjaci to ne rade

Jednostavan odgovor je - korupcija u muslimanskim drustvima. O njoj pricaju Pakistanci, Afganistanci, Iracani, Libijci, sigurna sam i Sirijci. Treba li spomenuti Bosnu?

Zato kazem da muslimani imaju mnogo vecih problema nego baviti se time sta o njima misli Zapad. Nikakav film to nece promijeniti, niti ce se stanje muslimana promijeniti dok se ne izmijene iznutra, sto nam je i receno u Svetoj Knjizi.

To bi bilo sve.
Memento Mori

paparaci
Hadžija
Hadžija

27 Dec 2012, 03:36

u pravu si.

(eto meni kuce u dzennetu, ako Bog da :oo :hihi )
NeK pUkNu DuSmAnI...

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

28 Dec 2012, 01:04

paparaci wrote:u pravu si.

(eto meni kuce u dzennetu, ako Bog da :oo :hihi )
To zato sto si mi blizu. :)
Memento Mori

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

29 Dec 2012, 14:36

[ytube][/ytube]

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

29 Dec 2012, 19:44

Čula sam odavno za ovaj film,i tad sam pisala upravo na ovom forumu da sam izrazito protiv,zbog razloga koji su i ostali spomenuli.....
Kad sam to pričala ženi koja navodno prakticira islam,i pitala nije li sevapnije gladne nahraniti,ona meni kaže ovako"ma ne radi se uopće o sevapuu,jojj i tebe,to je borba,ne shvataš ti to sve" :123

Ne radi se uopće o sevapu????Onda i ne shvatam zaista,da o čemu se radi?Sve će se satrati gledajući ga i mijenjajući mišljenje neprijatelji islama.......

Vidim zatrpaće lovom nemuslimana,(da im taj film odradi),koji pripada istim onima koji su im kako tvrde,neprijatelji....

Ove rečenice tipaju"imaju oni pravo sa svojom lovom šta hoće"-tačno je,imaju,imaju pravo da je potroše i na gore načine,ali onda neka se ne nazivaju vjernicima uopće :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

30 Dec 2012, 08:23

stvar je u tome što ne gledate pozitivne strane koje može takav film imati i direktno utjecati na živote ljudi.
Elem, danas u svijetu kad musliman dođe na aerodrom ili ako slučajno počne klanjati odmah zovu specijalce ,a skoro su i prizemljli jedan avion kad je čovjek počeo klanjati u njemu .
Muslimana ima svugdje po svijetu i svugdje na njih gledaju sa sumnjičavošću samo ako se slučajno pokaže da praktikuju svoju vjeru ,pokrivene žene definitivno teže dobijaju posao čak i ako su bolje kvalifikovane ,a takvima koje su recimo rođene u SAD ,viču "go home in Arabia !" iako su možda njihovi roditelji iz Bosne.
Snimljeno je na stotine filmova u kojima se uvjek neko bori protiv nekih terorista koji su obavezno muslimani i viču "Allahu ekber" ,
uglavnom islam je stalno u negativnom svijetlu u svijetu ,a kako je islam onda je logično da su i muslimani.
Kad se napravi jedan skup i dobar film koji će pogledati veliki broj ljudi ,može to biti jedan veliki korak ka boljoj poziciji muslimana u svijetu i društvu . Dakle film ne mora imati nikakav cilj da neko pređe na islam i slično ,već da pokaže ljudima islam u svijetlu činjenica i da samim time pomogne boljem prihvaćanju u društvu milionima muslimana po svijetu .
Zar to nije najveći sevap ,pomoći ljudima?

P.S. Tema islam je više informativnog karaktera ,pa ako se nastavi rasprava u vezi filma onda bi bilo dobro da se otvori tema o tome ,a postovi odavde prebace tamo

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Dec 2012, 08:45

Ulagati toliki novac za jedan film, koji gotovo niko od nemuslimana nece ni gledati, je besmisleno. Mnogo pametnije bi bilo uloziti taj novac u edukaciju omladine, izvuci ih iz siromastva i nauciti ih da borba protiv onih drugih, koristeci bombe i samoubijati se, je kontraproduktivna i da je jedini nacin da svijet gleda na Islam ljepsim ocima onaj gdje ce im se pokazati suprotno od onoga u sta vjeruju kada im se spomene Islam i muslimani.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

30 Dec 2012, 12:21

carobnjak Nurudin wrote: Kad se napravi jedan skup i dobar film koji će pogledati veliki broj ljudi ,može to biti jedan veliki korak ka boljoj poziciji muslimana u svijetu i društvu.
Ta ideja je promisljena poput one kada su Sarajlije krenule s pjesmom na usnama na tenkove, snajpere i granate.
Memento Mori

Post Reply

Return to “Religija”