saint_mirad wrote: 17 Jan 2021, 01:50
Lavlje_srce wrote: 17 Jan 2021, 01:41
Naravno da u tekstu koji sam citirala ima (dio) ovog ajeta: وَآتُواْ الْيَتَامَى أَمْوَالَهُمْ وَلاَ تَتَبَدَّلُواْ الْخَبِيثَ بِالطَّيِّبِ وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَهُمْ إِلَى أَمْوَالِكُمْ إِنَّهُ كَانَ حُوبًا كَبِيرًا
3. Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili - eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.
Ajetom 129 koji ti citiras, ujedno sam sebi skaces u stomak. Ako ti je receno da jednu zenu ne ostavljas u neizvjesnosti (sve ovo pod uvjetom da si dovoljno financijski potkovan da mozes izdrzavati 4 zene jer ti je i to naredjeno, kao i da imas dovoljno jak razlog za mnogozenstvo), onda se podrazumijeva da ces imati dogovor s njom i dobiti njeno odobrenje po pitanju druge zene.
Sve ovo u SBBKBB situaciji, jer osnovni preduvjet da bi musliman bio pravedan je da bude visokomoralan. Za takvog zene nisu 'rupe' nego suborci kroz zivot i utociste.
Postajes dosadnjikava s tim zenama-rupama, znas i sama da to ne mislim, to je narodski figure of speech. AKo vec pravis strawman mojih upisa, daj makar sta kreativnije.
Ostavljanje u neizvesnosti se odnosi hoces li tu zenu ozeniti ili ne, ne dotice se toga hoces li pored nje jos jednu.
Pa nisam ja nego ti uvela Islam i poligamiju (i 'rupe') gdje im nije mjesto. Takodjer, ti nisi jedini koji je spominjao poligamiju u Islamu in a flippant way, to se desi cesto. Ljudi jednostavno ne shvataju da se poligamija u Islamu bazira na visokomoralnosti prije svega muskarca. Muskarac je taj koji mora obezbijediti svaku od zena, prema svakoj se odnosti podjednako i sa postovanjem. Poligamija u Islamu nema bilo kakve veze sa mokrim snovima onih koji nemaju dovoljno razvijen korteks, savjest ili etiku.
Bit je u odgovornosti muskarca za svaku od zena, dakle nemoguce je da se ta odgovornost zaobidje u odnosu na prvu zenu, dogovor s njom i njenu dozvolu za drugu zenu. Meni pripisujes 'strawmana' (cinjenica je da nemas ni minimum postovanja prema zenama sto dokazujes i u trenutnom dijelu diskusije), a ti nisi u stanju razlikovati plural od singulara.
Jos jednom:
وَإِنِ امْرَأَةٌ خَافَتْ مِن بَعْلِهَا نُشُوزًا أَوْ إِعْرَاضًا فَلاَ جُنَاْحَ عَلَيْهِمَا أَن يُصْلِحَا بَيْنَهُمَا صُلْحًا وَالصُّلْحُ خَيْرٌ وَأُحْضِرَتِ الأَنفُسُ الشُّحَّ وَإِن تُحْسِنُواْ وَتَتَّقُواْ فَإِنَّ اللّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا
129. Vi ne možete potpuno jednako postupati
prema ženama svojim ma koliko to željeli,
ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu ostavite u neizvjesnosti. I ako vi budete odnose popravili i nasilja se klonili, - pa, Allah će, zaista, oprostiti i samilostan biti.
Ne moras se zamarati retorickim vratolomijama da bi odbranio neobranjivo.