Percepcija silovanja u našoj regiji

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9818 times
Been thanked: 16556 times
Status: Offline

Re: NIKO NE ŽELI BITI SILOVAN Kako smo kao društvo podbacili: Osuda žrtve i neprocesuiranje zlostavljača dovode do šutn

Post by spacebound »

MarlboroGold wrote: 19 Jan 2021, 09:08 Teže je muškarcima priznati jer budu još veći predmet šprdnje, ismijavanja i osude javnosti, pa i porodice.

"ha de reci jel ti ga ućerao hahaha" itd
Zar ima neko da tako ismijava. Prestrasno :bua
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21923 times
Been thanked: 19980 times
Status: Online

Re: NIKO NE ŽELI BITI SILOVAN Kako smo kao društvo podbacili: Osuda žrtve i neprocesuiranje zlostavljača dovode do šutn

Post by Masamune »

spacebound wrote: 19 Jan 2021, 09:09
MarlboroGold wrote: 19 Jan 2021, 09:08 Teže je muškarcima priznati jer budu još veći predmet šprdnje, ismijavanja i osude javnosti, pa i porodice.

"ha de reci jel ti ga ućerao hahaha" itd
Naravno da ima. I hajd se ti otvori u takvom okruženju. Bolje iskopati sebi grob, leći u sanduk i tražiti da te zakopaju. Ima ih koji skupe hrabrosti pa kažu, ali rijetki jer se na to gledalo kao još veća sramota nego kad je u pitanju nasilje ili silovanje nad ženom iako je dosta rjeđe.
Last edited by Masamune on 19 Jan 2021, 09:12, edited 1 time in total.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2703 times
Been thanked: 8373 times

Post by Duminjo »

Strah da ce pocinitelj opet uciniti isto
Strah da ne bude odbacena (da je drugi ne gledaju drugacije)
Strah da ce je drugi osuditi
Strah od neefikasnosti policije i sudstva da pocinioca zatvore i osiguraju njen zivot

Neki strahovi su opravdani, neki nisu. Al hajd ti nekome ko je trenutno u takvom stanju, objasni da ima strah bez razloga.
Debeli su to zidovi okolo. Jos ako zrtva nije imala nekoga bliskog od prijatelja i ako nije u dobrom odnosu sa porodicom, nema ni podršku (ona misli da nema podršku a to je isto kao i da je nema) pa ostaje opet zatvorena.

Zivotna iskustva mogu dosta uticati. Ako su neku djevojku, prije tog zločina, više puta ljudi slagali i razocarali, vjerovatno ima manje povjerenja u ljudi i vjerovatno ce se jos teze otvoriti.

Vjerujem da ima i mnogo, naizgled, sitnih detalja koji su nama nebitni a zrtvi opet mnogo znace pa je koce da se otvori nekome.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Naseef Mushroom wrote: 18 Jan 2021, 17:51
Calla wrote: 18 Jan 2021, 17:37 Melek I Naseef ajde ostavite Space na miru nista vam nije loseg napisala. nego je navela primjer za dublje razmisljanje o muskim zlocincima, sad je nebitno sto vam se ne svidaju pojedine recenice!! ME too mozemo zamjeniti sa jos brutalnijim izvjestajima, silovanje u ratu gdje su muskarci glasno pjevali imam dva oruzja pusku za ubijanje I penis za zadovoljstvo. muskarci su oduvjek silovali sa ogromnom svjescu o nekaznjivosti I to je trajalo. U skladu sa muskim zakonima zivoti silovanih Zena nisu uzeti u obzir prvo u optuznicama a niti u presudama medunarodnih tribunala ni u Leipzigu, Konstatinopolju ni u Nürnbergu I Tokiju, Zene su ili cutale ili niko nije htio da ih slusa. I tako bi bilo I dalje. Medutim Augusta 1992 silovanje u ratu u BI H je dospjelo u zizu svjetske javnosti zahvaljujuci prezivjelim zenama feministickim aktivistkinjama koje su ih podrzale I pravnim expertkinjama koje su konacno mogle da djeluju na polju humanitarnog prava. A zemlja se I dalje okrece I sunce I dalje sija dok trenutno zene Afrike dozivljavaju svakodnevno sto grupna sto pojedincna silovavanja a muskarci koji to cine vecinom nikada ne budu procesuirani, MI zaista nemamo prava da postavljamo pitanje zasto je neko danas odlucio da progovori ili za pet dana ili za 5 mjeseci.
Šta sam uradio loše space pa da je moram ostaviti na miru? :cudi
Čak šta više pohvalio sam je kao dobronamjernu osobu koja je izmanipulisana ovim Me Too pokretom.
Ali eto, ti si samo još potvrdila kako je štetan taj Me Too pokret
Porediš pravo silovanje u BiH ili bilo kojem drugom ratu ili miri sa pokretom "Prije 10 godina mi je gledao u grudi a ne u oči i sada sam skupila hrabrosti da o tome govorim".

I onda neko misli da sam pretjerao kada pišem da je zadnje 3-4 godine Me Too najčešći razlog zašto žrtve silovanja niko ne izima za ozbiljno.
Jesi pretjerao si I sa umanjivanjem znacenja pokreta me too jer se radi o pomoci zlostavljanim zrtvama, I sa ovim pokretom sve se mjenja u musko zenskim odnosima promjena je uvjek neprijatna I I nije uvjek pozeljna zato prestanite junacki braniti muskarce stanite barem jednom na zastitnickuu stranu zeni kao pravi muskarac otac, svjet je pun kukavica pokazite nam dostojanstveno da zelite biti na nasoj strani barem na ovakvim temama 🙏
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

prog321 wrote: 19 Jan 2021, 08:43 Onda se odjavljujem sa teme.

Ne mogu pricati o psihologiji zrtve ako mislim da nikake zrtve nije bilo.
A zdrav razum mi ne da povjerovati sve sto se kaze bez dokaza.
Maja bi ti rekla,, idi lezi 😁ne moras biti Detektiv😎kada muskarci uvide da I'm se polako gube prava za koja su od vremena pecinskog covjeka mislili da im pripadaju krecu u ofenzivu trazenja nekakvog krivca umjesto samo da pazljivo saslusaju o cemu se ovdje zapravo radi 😅😅
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Odraz wrote: 19 Jan 2021, 06:02 Stukao bih ga cekicem da je moje dijete u pitanju. :kafa
Tako jednostavna recenica a ostavlja prijatan osjecaj jednoj zeni 👍
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Calla wrote: 19 Jan 2021, 09:18 Jesi pretjerao si I sa umanjivanjem znacenja pokreta me too jer se radi o pomoci zlostavljanim zrtvama, I sa ovim pokretom sve se mjenja u musko zenskim odnosima promjena je uvjek neprijatna I I nije uvjek pozeljna zato prestanite junacki braniti muskarce stanite barem jednom na zastitnickuu stranu zeni kao pravi muskarac otac, svjet je pun kukavica pokazite nam dostojanstveno da zelite biti na nasoj strani barem na ovakvim temama 🙏
#metoo je dobro počeo i imao je zdrave korijene, ali sve što ima zdrave korijene vremenom pokupi i veliki broj anomalija. Istom su se priključile i one veoma glasne manjine žena/feministkinja izmišljajući svakakve gluposti i svrstavajući u isti nešto što nema nikakve veze sa nasiljem, a pogotovo ne silovanjem. Jbt takve i obični dick pic smatraju silovanjem. Taj pokret je izmakao kontroli i zato se negativno percipira od strane velike većine ljudi - i muškaraca i žena, jer je obezvrijedio prave žrtva nasilja i silovanja, a i dalje nastavlja to raditi. Prerastao je u lov na vještice i šprdnju umjesto da su u fokusu prave žrtve, traume koje su pretrpile i najvažnije od svega - činjenice.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Naseef Mushroom wrote: 18 Jan 2021, 17:52
Calla wrote: 18 Jan 2021, 16:53 Trebalo bi da se podrazumjeva da toj osobi prije svega vjerujemo I da je ni na koji nacin osudimo, okruzenje treba biti podrska dok osoba kojoj se silovanje desilo treba sama donijeti odluku da li ce prijjaviti silovanje ili ne, I da li ce kada I kome I koliko govoriti o tome.
A šta je sa onima što ucjenjuju muškarce sa silovanjem? Hoćemo li i njima slijepo vjerovati?
Zato se mora muskarac pobrinuti da dokaze suprotno uzeti Advokata I parnicu predati na sud!
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Kako dokazati nesto od prje 20 godina
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3933 times
Been thanked: 3624 times

Post by Naseef Mushroom »

Calla wrote: 19 Jan 2021, 09:39
A šta je sa onima što ucjenjuju muškarce sa silovanjem? Hoćemo li i njima slijepo vjerovati?
Zato se mora muskarac pobrinuti da dokaze suprotno uzeti Advokata I parnicu predati na sud!
A narod osudio muškarca prije i advokata i suda
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

MarlboroGold wrote: 19 Jan 2021, 09:31
Calla wrote: 19 Jan 2021, 09:18 Jesi pretjerao si I sa umanjivanjem znacenja pokreta me too jer se radi o pomoci zlostavljanim zrtvama, I sa ovim pokretom sve se mjenja u musko zenskim odnosima promjena je uvjek neprijatna I I nije uvjek pozeljna zato prestanite junacki braniti muskarce stanite barem jednom na zastitnickuu stranu zeni kao pravi muskarac otac, svjet je pun kukavica pokazite nam dostojanstveno da zelite biti na nasoj strani barem na ovakvim temama 🙏
#metoo je dobro počeo i imao je zdrave korijene, ali sve što ima zdrave korijene vremenom pokupi i veliki broj anomalija. Istom su se priključile i one veoma glasne manjine žena/feministkinja izmišljajući svakakve gluposti i svrstavajući u isti nešto što nema nikakve veze sa nasiljem, a pogotovo ne silovanjem. Jbt takve i obični dick pic smatraju silovanjem. Taj pokret je izmakao kontroli i zato se negativno percipira od strane velike većine ljudi - i muškaraca i žena, jer je obezvrijedio prave žrtva nasilja i silovanja, a i dalje nastavlja to raditi. Prerastao je u lov na vještice i šprdnju umjesto da su u fokusu prave žrtve, traume koje su pretrpile i najvažnije od svega - činjenice.
Istina da, ima I ova strana koju smatram jos vaznijom od negativnih sprdnja, me too ostat ce kao pokret zauvjek I sa svim problemima sa ulice morali su se muskarci I u unutarnjosti firmi suociti, uvedeni su novi zakoni na radnim mjestima koje stite zaposlene od seksualnog uznemiravanja I diskriminacije na osnovu pola, znaci stvarne promjene su bitne I odnekle se mora poceti a I promjene nivoa plate za zene je jos tema u cjelom svjetu muskarcima moraju zene otvoriti oci a muskarci moraju isto dobro da otvore oci sa kojom zenom trebaju ili zele biti I ostati nasamo!
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3933 times
Been thanked: 3624 times

Post by Naseef Mushroom »

Calla wrote: 19 Jan 2021, 09:18
Naseef Mushroom wrote: 18 Jan 2021, 17:51
Šta sam uradio loše space pa da je moram ostaviti na miru? :cudi
Čak šta više pohvalio sam je kao dobronamjernu osobu koja je izmanipulisana ovim Me Too pokretom.
Ali eto, ti si samo još potvrdila kako je štetan taj Me Too pokret
Porediš pravo silovanje u BiH ili bilo kojem drugom ratu ili miri sa pokretom "Prije 10 godina mi je gledao u grudi a ne u oči i sada sam skupila hrabrosti da o tome govorim".

I onda neko misli da sam pretjerao kada pišem da je zadnje 3-4 godine Me Too najčešći razlog zašto žrtve silovanja niko ne izima za ozbiljno.
Jesi pretjerao si I sa umanjivanjem znacenja pokreta me too jer se radi o pomoci zlostavljanim zrtvama, I sa ovim pokretom sve se mjenja u musko zenskim odnosima promjena je uvjek neprijatna I I nije uvjek pozeljna zato prestanite junacki braniti muskarce stanite barem jednom na zastitnickuu stranu zeni kao pravi muskarac otac, svjet je pun kukavica pokazite nam dostojanstveno da zelite biti na nasoj strani barem na ovakvim temama 🙏
Ko brani na ovoj temi junački muškarce?
Je li ko pravda silovanje?
I onda kažeš da sam pretjerao da je Me Too zlo i karcogeno za društvo jer je pčigledno da ste poprimili taj mentalitet
Melek poče normalno logično diskutovati odmah se okrenu tema na oca što siluje kćerke.
Ja pokušavam razumno razgovarati i dobijam pseudofeminističko ponašanje " miškarci protiv žena, busi pravo muško i otac".
Hvala vam samo na potvrdi da je Me Too u zadnje 3 godine najveća prepreka zašto je ženama teško dokazati i da je ozbiljnije shvate kada joj se nešto strašno poput silovanja desi
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Naseef Mushroom wrote: 19 Jan 2021, 09:45
A narod osudio muškarca prije i advokata i suda
Narod je narod, Trac je Trac, trag I dokaz mene samoga je vaznije puno vaznije za dusevni mir tjeraj mak na konac pravedni mora pobjediti🌞
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

insomnia wrote: 19 Jan 2021, 09:41 Kako dokazati nesto od prje 20 godina
Ispricati dozivljeno, mozes uvjek!
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2585 times
Been thanked: 4471 times

Post by Nora Ibsenova »

Me too je sranje.
Alisa Milano je prva od javnih ličnosti koja je ovaj pokret gurnula u žižu javnosti. Kada je konzervativni političar bio optužen za seksualno zlostavljanje od strane uposlenice njegovog kabineta Alisa je bila tu da je podrži, da širi njenu priču, i prije nego je dokazana uz opravdanje da žrtvi treba vjerovati no matter what. (A vidjeli smo šta je to automatsko vjerovanje žrtvi učinili Johnny Deppu recimo).

No, kada je Joe Biden optužen od strane svoje sekretarice za seksualno uznemiravanje Alisa je šutjela. Šutjela je sve dok pitanja novinara nisu postala previše direktna i učestala a onda je odgovorila da se treba sačekati da se završi sudski proces i da ona ima povjerenja u pravosuđe.

Samo jedan mali prikaz licemjerstva.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz »

MarlboroGold wrote: 19 Jan 2021, 09:10
spacebound wrote: 19 Jan 2021, 09:09

Naravno da ima. I hajd se ti otvori u takvom okruženju. Bolje iskopati sebi grob, leći u sanduk i tražiti da te zakopaju. Ima ih koji skupe hrabrosti pa kažu, ali rijetki jer se na to gledalo kao još veća sramota nego kad je u pitanju nasilje ili silovanje nad ženom iako je dosta rjeđe.
Pricao jaran - zafrkan lik ... kaze znas kako poniziti opasnog lika koji se nicega ne boji? Silujes ga - nikad vise nece biti isti.

Taj jaro jednom bio u kaficu sa zenom, i neki klosari sa Alipasina zauzeli kafic. I on da izbjegne belaj krene izaci sa zenom a jedan mu se isprijeci. Jaro ga zgrabio za potiljak i zazvalio pred svima, uvalio mu jezik u usta, i pusti ga i kaze "p...kice, kad budem imao vremena zabavicu se sa tobom ..." Osto frajer k'o jeban ...
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9818 times
Been thanked: 16556 times

Post by spacebound »

Odraz wrote: 19 Jan 2021, 10:02
MarlboroGold wrote: 19 Jan 2021, 09:10
Pricao jaran - zafrkan lik ... kaze znas kako poniziti opasnog lika koji se nicega ne boji? Silujes ga - nikad vise nece biti isti.

Taj jaro jednom bio u kaficu sa zenom, i neki klosari sa Alipasina zauzeli kafic. I on da izbjegne belaj krene izaci sa zenom a jedan mu se isprijeci. Jaro ga zgrabio za potiljak i zazvalio pred svima, uvalio mu jezik u usta, i pusti ga i kaze "p...kice, kad budem imao vremena zabavicu se sa tobom ..." Osto frajer k'o jeban ...
I ti to zoves jaranom?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz »

Calla wrote: 19 Jan 2021, 09:29
Odraz wrote: 19 Jan 2021, 06:02 Stukao bih ga cekicem da je moje dijete u pitanju. :kafa
Tako jednostavna recenica a ostavlja prijatan osjecaj jednoj zeni 👍
Ja sam takav. Koliko god mogu biti dobar i tolerantan, ima linija preko koje niko ne smije preci, i to naglasavam svakome, nek se zna. Meni je muka kad citam kako je neko nekome ubio dijete i ovaj godinama trazi pravdu ... ja bih ga odlezao bez trena razmisljanja. :kafa
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz »

spacebound wrote: 19 Jan 2021, 10:04 I ti to zoves jaranom?
Sta je pogresno uradio osim sto je ostar na djelima? :plavi :plavi :plavi
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

To bi bilo ok da im cesto javnost ne presudi prije odluke Suda. Ne samo prije odluke Suda, vec i prije zavrsene istrage i sacinjavanja optuznice ukoliko do nje dodje ako postoje uvjerljivi dokazi. To jednostavno nije ok... i nekako ako je optuzenik (ipak postoje dokazi), ali dok je osumnjicen? Dok to sve prodje i muskarac optuzi zenu za klevetu, lazi i zatrazi naknadu stete i sve ostalo obicno je vec pretrpio veliku stetu kako na zivcima tako i na vlastitoj reputaciji. Cak i kad se to sve zavrsi i dalje ce postojati osobe koje ga smatraju krivcem ili koje ce, u najmanju ruku, i dalje sumnjati u njega. To je etiketiranje i stigmatizacija osobe do kraja zivota. To uopste nije jednostavno.

Ako cemo realno skoro svaka zena moze nekog optuziti za silovanje kojeg nije ni bilo ( ukoliko to hoce uraditi) - u danasnjem vremenu. To nikad nije bilo lakse izvesti nego danas.
Last edited by Masamune on 19 Jan 2021, 10:10, edited 1 time in total.
Post Reply

Return to “Drustvo”