Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Post by Peggy Sue » 28 Dec 2012, 14:08

carobnjak Nurudin wrote:Jarane Jasmine ,dobri naš ahbabu iz daleke Francuske ,da ti kaže forumski "hodža" nešto
Ovakve priče ,akcije ,teme i slično tome oko proslave nove godine ,jelki ,deda Mraza itd nemaju nikakvog smisla ,a sad ću ti reći i zašto.
Onaj musliman koji se drži vjere i recimo klanja i posti ,on uopće neće ni razmišljati o tome jer njega to ne zanima ,to nije njegov svijet .
S druge strane muslimani koji recimo dođu samo ponekad na džumu ili uz Ramazan klanjaju neki vakat i znači ignoriše farzove koji stoje u Kur'anu ,zašto misliš da neće ignorisati i to što mu tamo neki hodža ili reis priča o novoj godini i načinu obilježavanja iste.
Normalno da će ignorisati i čak će mu onaj ko ga forsira oko tih pitanja omrznuti vjeru .
Dakle to je potpuno besmisleno oko toga se i truditi jer možeš postići kontraefekat.
Osim toga ,jelke ,pokloni,nova godina i tako to ,to samo po sebi nije haram
već je haram ono što je uvjek haram ,a to je alkohol, prejedanje ,nedolično ponašanje na ulici
i to je ono što nažalost prati takve događaje i čini ih nespojivim sa nekom islamskom kulturom ponašanja
Ovo je reć' sredina.
Svaka čast za zdrav razum... :cool
Image

Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Anonimus 9 » 28 Dec 2012, 15:07

Ma iskulirajte vise o obicajima ,Musliman sam Mu'min trudim se u zivotu da niko nestrada od moje pojave mojih djela mojih rijeci ,novu godinu neslavim iz privatnih razloga ,kao djete kitio sam jelku i to je tradicija koja je ostala i dan danas danas sutra i moje djete ce da kiti jelku ,slika se sa deda mrazom ,ljudi moji ti cinovi donose samo djeci radost a nikako neku stetu a u Islamu je zabranjeno (Haram )samo ono sto steti Vama i drugima manite se šuplje price odjednom ste svi Alimi Hafizi itd cuvajte se velikih grijeha i klonite se malih ukoliko ste u mogucnosti .
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 28 Dec 2012, 19:12

Treba razdvojiti ruralne muslimane i one kako ih drug Blento naziva m92 od ostalih.
Mostarski begovi i age su pili vino i tako je oduvijek bilo,tako se slavio i Bajram.
Dođoše ovi ruralni i ovi m92,dođe i ef. Cerić sa svojim proglasima kako se treba ponašati...i istjeraše pitome.
Sa ovim navedenim se ne družim,tako da su mi totalno strani...tek ih povremeno čitam.
Novokomponovani,na baterije...aj vozdra :mah

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 29 Dec 2012, 01:56

Hana84 wrote:Nista licno, ne bih voljela da to tako protumacis...ALI...
Zao mi je danas mladih ljudi, koji su tek rodjeni u toku rata ili poslije rata, sto breme ratnih dogadjanja u BIH " moraju " ponijeti na svojim ramenima. Danas su vjeroucitelji " Bog i batina !"
ne vidim razlog zasto bi bas te generacije nosile to breme? ako, onda one prije njih. ali o tom potom.
ne radi se ovdje samo o ulozi vjeroucitelja, nego i samih roditelja. tacnije, radi se o osvjescenju bosanskih muslimana. ni vise, ni manje.
Eh...koliko je samo puta Marx ponovio svoju parafrazu : " Religija je opijum za narod !"
Opustite se ljudi...Uzivajte u zivotu, ovaj zivot je samo jedan !
eh, da ti je znati koliko je sa istom pogrijesio. u to se sam uvjerio prilikom smrti, kad su mu meleci dusu cupali. a tek nakon smrti....

sto se mene tice. opusten sam maksimalno. vec rekoh u prethodnom postu da meni takve stvari ne smetaju, niti me interesuje kako ko i sta radi. svako je za sebe odgovoran.

zivot nije za svakog samo jedan. a i poimanje uzivanja se razlikuje od osobe do osobe.
PS: Muslimanka sam, moji su roditelji divni ljudi bili...nikad niko nije u mene upro prstom ni zbog cega, da li je bitno koje obiljezje moj muz nosi ( a ne nosi ) oko vrata ? Jesam li nevaspitana ?
ne upirem ni ja ni na kog prstom. to je nepristojno. jedino sto cinim jeste to da skrenem najblizima paznju na neke stvari. nisam tu da sudim o tebi ili bilo kom' drugom. tvoj zivot je tvoja stvar.

Sheval wrote:Treba razdvojiti ruralne muslimane i one kako ih drug Blento naziva m92 od ostalih.
Mostarski begovi i age su pili vino i tako je oduvijek bilo,tako se slavio i Bajram.
titula te ne cini muslimanom tj. muslimanom vjernikom. alkohol je Kur'anom zabranjen i nema tog ucenjaka, reisa, bega, age ili bilo kog' ko njegovo konzumiranje moze opravdati. siguran sam da ces isti odgovor dobiti od svakog - da ga tako nazovem - prijeratnog muslimana vjernika.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 29 Dec 2012, 02:22

sto se mene tice. opusten sam maksimalno. vec rekoh u prethodnom postu da meni takve stvari ne smetaju, niti me interesuje kako ko i sta radi. svako je za sebe odgovoran.

zivot nije za svakog samo jedan. a i poimanje uzivanja se razlikuje od osobe do osobe

Za ove rijeci,, :aplauzz
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 29 Dec 2012, 03:09

titula te ne cini muslimanom tj. muslimanom vjernikom. alkohol je Kur'anom zabranjen i nema tog ucenjaka, reisa, bega, age ili bilo kog' ko njegovo konzumiranje moze opravdati. siguran sam da ces isti odgovor dobiti od svakog - da ga tako nazovem - prijeratnog muslimana vjernika.

bas tako
pa zasto onda seronje iz rukovodstva" iz" izdaju fetvu ili sta god da je to bilo ,
zabranjuju da se trosi alkohol za bajramske praznike
kuran je to zabranio i bez bajrama
prave cirkus od nase vjere
zar neko moze da zabranjuje sto je kuran vec zabranio
da su nas htjeli podsjetiti na tu zabranu , pa da i shvatim(mada pravom vjerniku
podsjecanje na to nije potrebno)
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 29 Dec 2012, 03:26

ne znam, blento. u pravu si. to je nesto sto bi svaki musliman trebao znati.
NeK pUkNu DuSmAnI...

jasmin05
Na probnom
Na probnom

Post by jasmin05 » 30 Dec 2012, 00:10

Znao sam da me mnogi nece razumjeti, jel neznam trudim se ali ipak neznam koje rjeci da nadzem da objasnim sta sam zelio da kazem kad sam zapoceo ovu temu, zelio sam da kazem da meni nesmetaju ni jelke, ni bozic, ni nova godina, ni pokloni, sto se tice toga neutralan sam, kad sam sazno da neke stvari nisu nase mislim da nepostoje u nasoj vjeri, od tada sam sam sebi reko mogu i bez toga i za mene to nema vise nikakvog znacaja, radilo se to o bajki, o prazniku ili sta ja znam, nezelim licno da to pratikujem nit da ucim moju djecu neke stvari koje nisu nase, jel nebi volio da neke stvari postanu ko obaveza ili nesto vazno zbog koje tad se moramo sastati familiom, prijateljima, veseliti ili obradovati djete kad to mozemo ko sto sam vec reko isto uciniti kad god zelimo ako imamo volju, zelju i naravno finansisku mogucnost . Jedno veliki hvala carobnjak Nurudin neke stvari koje si mi reko znao sam druge ne, ja svakog volim slusati kad ko sta ima reci, jel od svakoga po malo nesto mozes nauciti, i jos jednom kad sam zapoceo ovu temu cilj mi nije bio da kazem nekom to nevalja, sto to radite, nego sam zelio vidjeti da li ko ima isto moje misljenje, i da li su te stvari normalne svugdje, mislim da li svugdje za nas narod to je nesto normalno ili vazno, i skojim ciljom te stvari pratikuju, eto vecina su odgovorili da bi obradovali djecu, i reko sam vec neka necine nista lose i odgovorio sam im mojim misljenjem bez namjere da ikog uvrjedim, ili da ispane da ja govorim drugima sta valja sta ne i da to netreba pratikovati ili sta ja znam .
Samo eto zao mi je kad sam vidio komentar od majora :
- Gdje je uloga roditelja, ti si nam upravo tvojim primjerom docarao, da si djecu usmjerio u onom drugom pravcu.

Ja znam svoje kao sto i ti znas svoje, znaci ako zelim da moju djecu obradujem poklonom ili drugim nacinom bilo kad u godini a ne za novu godinu, to znaci da ih usmjeravam drugim pravcom ? Hajd nebitno ja mislim da bi najbolje bilo kad bi se ova tema mogla zakljucati, jel nevrjedi uopste raspravljati o tome, kad ce uvjek neko nekog pogresno svatiti .

Hana84
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Hana84 » 30 Dec 2012, 01:43

carobnjak Nurudin wrote:Jarane Jasmine ,dobri naš ahbabu iz daleke Francuske ,da ti kaže forumski "hodža" nešto
Ovakve priče ,akcije ,teme i slično tome oko proslave nove godine ,jelki ,deda Mraza itd nemaju nikakvog smisla ,a sad ću ti reći i zašto.
Onaj musliman koji se drži vjere i recimo klanja i posti ,on uopće neće ni razmišljati o tome jer njega to ne zanima ,to nije njegov svijet .
S druge strane muslimani koji recimo dođu samo ponekad na džumu ili uz Ramazan klanjaju neki vakat i znači ignoriše farzove koji stoje u Kur'anu ,zašto misliš da neće ignorisati i to što mu tamo neki hodža ili reis priča o novoj godini i načinu obilježavanja iste.
Normalno da će ignorisati i čak će mu onaj ko ga forsira oko tih pitanja omrznuti vjeru .
Dakle to je potpuno besmisleno oko toga se i truditi jer možeš postići kontraefekat.
Osim toga ,jelke ,pokloni,nova godina i tako to ,to samo po sebi nije haram
već je haram ono što je uvjek haram ,a to je alkohol, prejedanje ,nedolično ponašanje na ulici
i to je ono što nažalost prati takve događaje i čini ih nespojivim sa nekom islamskom kulturom ponašanja

E, vala bas tako ! Ne volim glumljenje, a ovamo SVI mi znamo u toku godine i poslije Ramazana kako se pojedini otkache na proslavama.
A tek o kriminalne radnje koje samozvani uceni ljudi mogu napraviti,eeeh...ni mali milion namaza nece ih njihovog harama spasiti.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 30 Dec 2012, 01:44

ma jasmine, ne beri brige, bolan. ;)

ko te je shvatio, shvatio. ko nije, njemu dva :D

nisi ti nikog uvrijedio, niti si pokusao ili htio nekome nesto nametnuti. samo si iznio svoje vidjenje i iskustvo (sa kojim se u potpunosti slazem). mojne da te sekiraju ili iritiraju izjave pojedinih ovdje. takav je forum. to je normalno.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7605 times
Been thanked: 17852 times

Post by Maja » 30 Dec 2012, 10:16

jasmin05 wrote:Znao sam da me mnogi nece razumjeti, jel neznam trudim se ali ipak neznam koje rjeci da nadzem da objasnim sta sam zelio da kazem kad sam zapoceo ovu temu, zelio sam da kazem da meni nesmetaju ni jelke, ni bozic, ni nova godina, ni pokloni, sto se tice toga neutralan sam, kad sam sazno da neke stvari nisu nase mislim da nepostoje u nasoj vjeri, od tada sam sam sebi reko mogu i bez toga i za mene to nema vise nikakvog znacaja, radilo se to o bajki, o prazniku ili sta ja znam, nezelim licno da to pratikujem nit da ucim moju djecu neke stvari koje nisu nase, jel nebi volio da neke stvari postanu ko obaveza ili nesto vazno zbog koje tad se moramo sastati familiom, prijateljima, veseliti ili obradovati djete kad to mozemo ko sto sam vec reko isto uciniti kad god zelimo ako imamo volju, zelju i naravno finansisku mogucnost . Jedno veliki hvala carobnjak Nurudin neke stvari koje si mi reko znao sam druge ne, ja svakog volim slusati kad ko sta ima reci, jel od svakoga po malo nesto mozes nauciti, i jos jednom kad sam zapoceo ovu temu cilj mi nije bio da kazem nekom to nevalja, sto to radite, nego sam zelio vidjeti da li ko ima isto moje misljenje, i da li su te stvari normalne svugdje, mislim da li svugdje za nas narod to je nesto normalno ili vazno, i skojim ciljom te stvari pratikuju, eto vecina su odgovorili da bi obradovali djecu, i reko sam vec neka necine nista lose i odgovorio sam im mojim misljenjem bez namjere da ikog uvrjedim, ili da ispane da ja govorim drugima sta valja sta ne i da to netreba pratikovati ili sta ja znam .
Samo eto zao mi je kad sam vidio komentar od majora :
- Gdje je uloga roditelja, ti si nam upravo tvojim primjerom docarao, da si djecu usmjerio u onom drugom pravcu.

Ja znam svoje kao sto i ti znas svoje, znaci ako zelim da moju djecu obradujem poklonom ili drugim nacinom bilo kad u godini a ne za novu godinu, to znaci da ih usmjeravam drugim pravcom ? Hajd nebitno ja mislim da bi najbolje bilo kad bi se ova tema mogla zakljucati, jel nevrjedi uopste raspravljati o tome, kad ce uvjek neko nekog pogresno svatiti .

Jasmine legendo ne sekiraj se :ruke
Kao što kaže Paparaci ovo je forum i na forumima svako ima neko svoje mišljenje.
Da svi mislimo isto forumi ne bi ni postojali.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 30 Dec 2012, 14:37

Obradovani mališani iz ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja
"Djeda mrazovi na točkovima" dijelili paketiće u Zenici
FOTO: A. Džonlić
"Djeda mrazovi na točkovima" dijelili paketiće u Zenici

Image
Tridesetak motociklista, "bajkera" iz Zenice, članova i simaptizera moto - kluba "MC Condor" danas je upriličilo dan za pamćenje za stotinjak mališana iz ustanove za brigu o djeci bez roditeljskog staranja "Dom - porodica" u Zenici.

Nakon promotivne vožnje gradskim ulicama Zenice, bajkeri su došli pred dječiji dom, da bi mališanima uručili novogodišnje paketiće. Dolazak tridesetak "djed-mrazova" na motorima, a potom i druženje, fotografisanje za uspomenu i igra ostaće mališanima zasigurno u dugom sjećanju.

Zauzvrat, mališani su gostima priredili jednosatni program sa recitacijama, pjesmama, plesom i igrom, što je izazvalo emocije, a i poneku suzu na licima "djed-mrazova".
Vrlo, vrlo humana i za pozdraviti akcija Zenickih "bajkera"
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 30 Dec 2012, 15:37

Bajkerima svaka cast, svake godine ovo rade :respekt

Jedne godine, kad je Arzija zabranila deda Mraza u vrticima i podjelu paketica, nas par roditelja smo se prvi pobunili i odlucili po svaku cijenu da djeci to ne uskratimo. Jer, ja prva svom djetetu nisam mogla objasniti zasto nece imati paketic u vrticu i nema Deda Mraza. Pokusavali smo se organizovati na sve strane, ali su nam neki ljudi trazili zaista velike sume da budu dedice. Navecer gledam tv, i covjek sam kaze da ako ga roditelji pozovu pristaje da besplatno dodje u vrtic i uradi to za djecu. Meni ne bude mrsko nazovem ga, sve se lijepo dogovorimo kako i sta, roditelji prikupe pare za paketice sa tim da kupimo bar 10-ak paketica vise i za ovu djecu,ciji roditelji podrzavaju odluku Arzije. Vjerujte mi, tu radost djece kad su ugledali paketice,Deda Mraza ne mogu uporediti sa nicim.
A naravno paketice su dobila sva djeta,bez izuzetka.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 870 times

Post by Sheval » 30 Dec 2012, 16:09

paparaci wrote: titula te ne cini muslimanom tj. muslimanom vjernikom. alkohol je Kur'anom zabranjen i nema tog ucenjaka, reisa, bega, age ili bilo kog' ko njegovo konzumiranje moze opravdati. siguran sam da ces isti odgovor dobiti od svakog - da ga tako nazovem - prijeratnog muslimana vjernika.
Zbog toga sam i spomenuo ove ruralne i ove m92,koji su prije trebali dozvolu da kažu nešto a danas svima sole pamet.
Čak štoviše,najglasniji su.
Dakle,svaki pravi vjernik zna(što je i logično ako je vjernik)kako se ponašati i koji su kodeksi vjere..
Ne treba efendija da govori šta se smije a šta ne smije,niti ovi navedeni trebaju da određuju norme življenja drugima.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 30 Dec 2012, 17:37

butterfly wrote:Bajkerima svaka cast, svake godine ovo rade :respekt

Jedne godine, kad je Arzija zabranila deda Mraza u vrticima i podjelu paketica, nas par roditelja smo se prvi pobunili i odlucili po svaku cijenu da djeci to ne uskratimo. Jer, ja prva svom djetetu nisam mogla objasniti zasto nece imati paketic u vrticu i nema Deda Mraza. Pokusavali smo se organizovati na sve strane, ali su nam neki ljudi trazili zaista velike sume da budu dedice. Navecer gledam tv, i covjek sam kaze da ako ga roditelji pozovu pristaje da besplatno dodje u vrtic i uradi to za djecu. Meni ne bude mrsko nazovem ga, sve se lijepo dogovorimo kako i sta, roditelji prikupe pare za paketice sa tim da kupimo bar 10-ak paketica vise i za ovu djecu,ciji roditelji podrzavaju odluku Arzije. Vjerujte mi, tu radost djece kad su ugledali paketice,Deda Mraza ne mogu uporediti sa nicim.
Respekt za taj vid hrabrosti :aplauzz , sta znaci hrabrost, najnormalniji gest naspram djece koja se raduje poklonima pa odakle god oni dosli.
Naravno da se radost tih malih neduznih i nevinih dusa i njihova radost nemoze uporediti sa nicim na ovom svijetu.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 30 Dec 2012, 17:39

aman ljudi, samo veliko srce i normalna svijest
svaka cast momcima
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7605 times
Been thanked: 17852 times

Post by Maja » 30 Dec 2012, 18:53

butterfly wrote:Bajkerima svaka cast, svake godine ovo rade :respekt

Mene čudi kako nisu rekli djeci da vrate paketiće.

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 30 Dec 2012, 19:03

Pa hajd reci to djetetu od 5 god. Bila bi Gargamel i Grinch u jednom :oo
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

Anonimus 9
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Anonimus 9 » 30 Dec 2012, 19:06

butterfly wrote:Pa hajd reci to djetetu od 5 god. Bila bi Gargamel i Grinch u jednom :oo
ma 100 % :cool
Em sam izbjeglica ,em rođen na carski rez ,nit kuce nit picke materine

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce » 30 Dec 2012, 20:18

Kako volim ova natjecanja u cinjenju dobra, narocito kad su u pitanju djeca. Fino od bajkera. :)

Ima nesto jos bolje za one koji se imaju cime uhvatiti u utrku. :oo

Rainbow family - sponsor a child. :srce

Primaju seljake, gradjane i one koji zive u metropolama. Ne pitaju jeste li ateisti ili vjernici, samo imate li srca. Pa bujrum. :jupi
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Post Reply

Return to “Religija”