Percepcija silovanja u našoj regiji

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3952 times
Been thanked: 3638 times
Status: Offline

Re: NIKO NE ŽELI BITI SILOVAN Kako smo kao društvo podbacili: Osuda žrtve i neprocesuiranje zlostavljača dovode do šutn

Post by Naseef Mushroom »

spacebound wrote: 25 Jan 2021, 17:59
Naseef Mushroom wrote: 25 Jan 2021, 11:29
Jah, možda sam staromodan ali šta bi sa onim klasičnim da prijaviš silovatelja policiji i tužis ga? Jeble ih više socijalne mreže i objave na profilima.
Ovdje ne trebaš biti vidovit da shvatiš da ova Me Too glupost dolazi na Balkan. Krenut će ozbiljno sa 2-3 krmka koja su stvarno silovala i onda će letiti glave nedužnih u bitci koju su već unaprijed izgubili jer će se početi sada javljati najmanje 50 poznatih žena sa ovih prostora u ovoj godini kako su sve skupile hrabrost nakon 20 godina da progovore.

Kao nisu imali hrabrosti se povjeriti majci, sestri, najboljoj prijateljici, policajcu, komšiji jer im je bilo bolno o tome govoriti i krmka strpati iza rešetaka a ne stide se svaki detalj iznijeti pred milionima na svom profilu.
Znaš li da ako bude kao u Americi (a krenulo je) da bi mogla npr. Lepa Brena iz dosade ako ne voli Sašu Popovića da objavi na statusu kako je se Saša ponašao ovako i onako kada su bili sami i ne opra ga niko sa takvom neprijateljskom atmosferom.

Ko je nekoga silovao ili zlostavljao neka ga tuže, tu niti koga krivim niti branim dok sud ne odluči je li kriv ali da sada nasjedam na ovu Me Too hajku gdje osobe prije suđenja objavljuju svašta na svojim profiilma to mi ne pada na pamet. Tu možeš facepalmovati do sutra.
Hajde malo na fb prelistaj grupu Nisam trazila, pa ces se posramit svakog slova u ovom postu, direkto od zrtava ces naci odgovore na sva svoja pitanja.
Covjece Bozji, citam sinoc da je sud odbacio optuzbe za silovanje 5ogodisnje kceri, iako je dijete majka odvela na pregled, ustanovljene povrede vagine, iako je djevojcica ispricala i doktorici i inspektorici i psihologu sta joj je tata radio. Ne samo da su optuzbe odbacene, nalozeno je da dijete MORA posjecivati oca, u suprotnom ce biti ODUZETO majci!!! Idi, iscitaj, par ispovijesti, ne samo ti, negi svi vi koji krivicu svaljujete na zrtvu.
:bua
Pa eto, ti navodiš konkretan slučaj gdje imaju povrede na djevojčici i taj slučaj je strašan, sramota i skandal i o tome se treba govoriti.
Problem je što je taj Me Too pokret izgleda došao na naše prostore pa će na svako logično pitanje "Ako te je dirao po nozi zašto si nastavila ići na njegove časove godinama i tek progovorila nakon 25 godina?"
odmah tu osobu koja to pita konfrontirati istinitim horor pričama o dokazanom silovanju i osobu koja pita sasvim normalno pitanje pretvoriti u monstruma, šupka i nekoga ko opravdava silovanje i ismijava žrtve.

Ako sam ja dobio ovakav odgovor od tebe koji sam samo napisao da ne treba poletiti odmah nakon svakog Facebook statusa zamisli onda kako će biti nemoćni svi nedužni glumci, producenti i režiseri koje kolegice koje nisu dobile određenu ulogu ili platu optuže za silovanje pa kad on kaže da se sačeka suđenje njega počnu bombardovati sa komentarima "Ima curica od 5 godina što je silovana a znamo o Weinsteinu i Miki, kako se usuđuješ?"
Ne treba nam sud, ludilo je počelo
Image
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2703 times
Been thanked: 8377 times

Re: NIKO NE ŽELI BITI SILOVAN Kako smo kao društvo podbacili: Osuda žrtve i neprocesuiranje zlostavljača dovode do šutn

Post by Duminjo »

Nenad Suzić, bivši ministar prosvjete Republike Srpske i redovni profesor Univerziteta u Banjoj Luci, osuđen je na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djevojčice.

Image

Kako je saopćeno iz Okružnog suda u Banjoj Luci, Suzić je proglašen krivim zbog krivičnog djela obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina.

Optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 05.6.2019. godine do 5.12.2019. godine.
Također, izrečena mu je mjera zabrane potpunog vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti profesora pri čijem obavljanju se ostvaruje neposredan kontakt sa djecom.

Suzić je uhapšen 5. juna 2019. nakon što je šokantan slučaj policiji prijavila osnovna škola koju pohađa djevojčica koja je bila žrtva.

Zaposlen je kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci i to na predmetima opća pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada, ali je suspendovan s ove pozicije dok mu traje mjera pritvora.

klix.ba
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4111 times
Been thanked: 3080 times

Post by Lavlje_srce »

Naseef Mushroom wrote: 25 Jan 2021, 11:29 Jah, možda sam staromodan ali šta bi sa onim klasičnim da prijaviš silovatelja policiji i tužis ga? Jeble ih više socijalne mreže i objave na profilima.
Ovdje ne trebaš biti vidovit da shvatiš da ova Me Too glupost dolazi na Balkan. Krenut će ozbiljno sa 2-3 krmka koja su stvarno silovala i onda će letiti glave nedužnih u bitci koju su već unaprijed izgubili jer će se početi sada javljati najmanje 50 poznatih žena sa ovih prostora u ovoj godini kako su sve skupile hrabrost nakon 20 godina da progovore.
Nisi ti 'staromodan', ti samo ne posjedujes empatiju i nisi u stanju preispitati vlastite stavove (i to ne samo na ovoj temi). Zauzmes neki stav i onda tupis jedno te isto do iznemoglosti. Pametan covjek zastane i razmisli ako mu 5 ljudi govori suprotno od onog sto on tvrdi.

Mali problem u tvom autisticnom pristupu ovoj problematici, je sto se ovo ne daj Boze moze desiti nekome do koga ti je stalo, ili tebi (ne daj Boze) pa bi sve shvatio bez dodatnog pojasnjavanja. Shvatio bi otkud sutnja (zbog nesposobnosti da se prica o najstrasnijoj traumi koje ljudsko bice moze dozivjeti), otkud sram, otkud rasipanje duse u 1000 komadica bez bilo kakve garancije da ces je ikada vise sakupiti u smislenu cjelinu. Tezina traume je obrnuto proporcionalna dobi seksualno zlostavljane ili silovane osobe (sto je mladja, posljedice su dalekoseznije, i mogu ici do potpunog raspada sistema).

Btw, ti si jel'da 'veliki Bosnjak'? Intervjuisi malo Bosnjakinje i Bosnjake koji su bili u logorima u toku rata. Moglo bi ti se desiti da iznenada povjerujes u svaku rijec napisanu na ovoj temi.

Ove djevojke nisu sutile '25 godina'. Ona koja je anonimna medju njima ima 17 godina i silovana je od ovog Monstruma prije par mjeseci. Srusena joj je mladost, nada u buducnost i vjera u ljude. Sve to jednim potezom. Posto se radi o perfidnom zlostavljacu, a uz to vrlo uticajnom, da ga je sama prijavila mi za to nikad ne bismo culi, jer bi ovaj lesinar nasao advokata da malu proglasi mentalno nestabilnom i to bi bilo to. Milena je postupila potpuno ispravno (vjerovatno se i posavjetovala s nekim advokatom koji ima integritet) i krenula sa javnim istupom jer je to jedina sansa protiv ovakve vrste zlostavljaca koji ih je godinama (kroz kompletno djetinjstvo) pripremao na seksualno zlostavljanje, a uz to je vrlo mocan.

On je za njih bio idol i tu sigurno ima elemenata Stokholmskog sindroma. Zato su se vracale (sto je apsolutna tragedija). Napravio je sektu sa ciljem zlostavljanja maloljetnica i niko ga nije mogao zaustaviti. Za njih je ovo bio jedini nacin i sansa.

Evo ti jos jedan clanak koji govori o vjerodostojnosti njihovih optuzbi:

POSLJEDNJA ŽRTVA ZLOSTAVLJANA PRIJE DVA MJESECA: ADVOKAT GLUMICA O SLUČAJU PROTIV ALEKSIĆA IZNIO NEVJEROVATNE DETALJE

Najvažnija stvar, one nisu stigmatizovane već su prepoznate kao hrabre djevojke. Pominje se da je prošao dug vremenski period - samo u slučaju Milene prošlo je četiri godine, ali imamo i žrtvu koja je zlostavljana prije godinu dana i jednu maloljetnu prije samo dva mjeseca.

Ovo je rekao Jugoslav Tintor, advokat Milene Radulović, Ive Ilinčić i još dvije žrtve koje optužuju učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje i zlostavljanje.

To je niz krivičnih djela koja su se dešavala. Zastupam četiri žrtve, od kojih je posljednja zlostavljana prije dva mjeseca. Iskazi traju i po 5 sati, raspravlja se sve u detalje, slaže se jedan dokazni mozaik. Ti dokazi se provjeravaju, saslušavaju se svjedoci, oni mogu da potkrijepe njihove iskaze, a tu su i vještaci – objašnjava Tintor na TV Prva.
Na pitanje kako je izgledalo to svjedočenje, kako su se djevojke osjećale, Tintor naglašava da su one pet sati pričale o strahotama.

Prolazile su kroz ličnu dramu, prvi put prolaze kroz ovako nešto. Ja sam tu da zaštitim njihova prava, pripremam ih tako što im kažem da je bitno da se sjete i najsitnijeg detalja, opisuju čitav jedan period. Da mogu, objavio bih iskaze tri žrtve i tada bi svima sve bilo jasno, ali hendikepiran sam, ne mogu, sud je tako odlučio.

Dodaje da će se one suočiti sa Aleksićem.

Svakako da će Iva i Milena morati da se suoče sa Aleksićem, procijenio sam da one to mogu, spremne su da ga pogledaju u oči. S druge strane, imate treću djevojku koja je znatno mlađa i nije spremna da podnese taj teret i pritisak, ona je ostala anonimna.
Otkriva i ko ga je i kada kontaktirao.

Angažovan sam u trenutku kada je to već krenulo, Ivin otac me je pozvao, ima povjerenja u mene za slučaj gdje je njegovo dijete žrtva. Koliko god vjerovali u sistem, ovdje je okrivljeni ugledna ličnost i morate da sagledate sve to. U nastavku je najvažnije da se uzmu svi iskazi do detalja, da se ispitaju svjedoci, i potom vještačenje. Jedino što je važno jeste da se svaki dokaz brižljivo sagleda i da se bude uvjeren u istinitost tog dokaza, od toga će zavisiti presuda. Ne insistiram na brzini već da bude kvalitetno – jasan je Tintor.

https://hayat.ba/posljednja-zrtva-zlost ... je/339040/
Last edited by Lavlje_srce on 26 Jan 2021, 00:02, edited 1 time in total.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4111 times
Been thanked: 3080 times

Post by Lavlje_srce »

spacebound wrote: 25 Jan 2021, 18:22 Nasla sam

Image

Image

Image
Ovo je STRASNA ISTINA.

Dijete od 5 godina nema koncept o ovim stvarima, osim ako ih ne dozivi.

Trebala se obratiti visim instancama od ovih kojim se obratila i dici medijsku halabuku.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21962 times
Been thanked: 20022 times
Status: Online

Post by Masamune »

Mislim da ovdje neki nisu fer ni kad drugima govore da nemaju empatiju prema žrtvama. Empatija postoji.

Razlika je što neki ipak smatraju da treba povući ručnu u smislu da se na ovo treba gledati kao individualni slučajevi i krivice i odgovornosti, a ne da se dopusti prelazak istih sa individualnih na kolektivne kao što se može vidjeti kod Mike kad je trenutno cijela akademija na udaru i to ne samo u Srbiji. Novinari i slični bombarduju ljude koji se bave istim zanimanjem sa pitanjima koliko ste i vi krivi što u vašim filmovima i predstavama ima golotinje, pa se oni lično moraju izvinjavati kao da imaju ikakvu vezu sa tim čitavim slučajem. To je witch hunterski metod kad se unaprijed formira sud o osobi i njenom zanimanju i od koje se očekuje da će se izvinjavati, pravdati itd. iako oni nemaju oraha u džepu. Solidarnost sa žrtvama mora doći bez toga i ima je, a ne da se ista po defaultu zahtijeva na takav nizak i neprofesionalan način. To nije korektno.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3952 times
Been thanked: 3638 times

Post by Naseef Mushroom »

Lavlje_srce wrote: 25 Jan 2021, 23:38
Naseef Mushroom wrote: 25 Jan 2021, 11:29 Jah, možda sam staromodan ali šta bi sa onim klasičnim da prijaviš silovatelja policiji i tužis ga? Jeble ih više socijalne mreže i objave na profilima.
Nisi ti 'staromodan', ti samo ne posjedujes empatiju i nisi u stanju preispitati vlastite stavove (i to ne samo na ovoj temi). Zauzmes neki stav i onda tupis jedno te isto do iznemoglosti. Pametan covjek zastane i razmisli ako mu 5 ljudi govori suprotno od onog sto on tvrdi.

Mali problem u tvom autisticnom pristupu ovoj problematici, je sto se ovo ne daj Boze moze desiti nekome do koga ti je stalo, ili tebi (ne daj Boze) pa bi sve shvatio bez dodatnog pojasnjavanja. Shvatio bi otkud sutnja (zbog nesposobnosti da se prica o najstrasnijoj traumi koje ljudsko bice moze dozivjeti), otkud sram, otkud rasipanje duse u 1000 komadica bez bilo kakve garancije da ces je ikada vise sakupiti u smislenu cjelinu. Tezina traume je direktno proporcionalna dobi seksualno zlostavljane ili silovane osobe (sto je mladja, posljedice su dalekoseznije, i mogu ici do potpunog raspada sistema).

Btw, ti si jel'da 'veliki Bosnjak'? Intervjuisi malo Bosnjakinje i Bosnjake koji su bili u logorima u toku rata. Moglo bi ti se desiti da iznenada povjerujes u svaku rijec napisanu na ovoj temi.

Ove djevojke nisu sutile '25 godina'. Ona koja je anonimna medju njima ima 17 godina i silovana je od ovog Monstruma prije par mjeseci. Srusena joj je mladost, nada u buducnost i vjera u ljude. Sve to jednim potezom. Posto se radi o perfidnom zlostavljacu, a uz to vrlo uticajnom, da ga je sama prijavila mi za to nikad ne bismo culi, jer bi ovaj lesinar nasao advokata da malu proglasi mentalno nestabilnom i to bi bilo to. Milena je postupila potpuno ispravno (vjerovatno se i posavjetovala s nekim advokatom koji ima integritet) i krenula sa javnim istupom jer je to jedina sansa protiv ovakve vrste zlostavljaca koji ih je godinama (kroz kompletno djetinjstvo) pripremao na seksualno zlostavljanje, a uz to je vrlo mocan.

On je za njih bio idol i tu sigurno ima elemenata Stokholmskog sindroma. Zato su se vracale (sto je apsolutna tragedija). Napravio je sektu sa ciljem zlostavljanja maloljetnica i niko ga nije mogao zaustaviti. Za njih je ovo bio jedini nacin i sansa.

Evo ti jos jedan clanak koji govori o vjerodostojnosti njihovih optuzbi:

POSLJEDNJA ŽRTVA ZLOSTAVLJANA PRIJE DVA MJESECA: ADVOKAT GLUMICA O SLUČAJU PROTIV ALEKSIĆA IZNIO NEVJEROVATNE DETALJE

Najvažnija stvar, one nisu stigmatizovane već su prepoznate kao hrabre djevojke. Pominje se da je prošao dug vremenski period - samo u slučaju Milene prošlo je četiri godine, ali imamo i žrtvu koja je zlostavljana prije godinu dana i jednu maloljetnu prije samo dva mjeseca.

Ovo je rekao Jugoslav Tintor, advokat Milene Radulović, Ive Ilinčić i još dvije žrtve koje optužuju učitelja glume Miroslava Miku Aleksića za silovanje i zlostavljanje.

To je niz krivičnih djela koja su se dešavala. Zastupam četiri žrtve, od kojih je posljednja zlostavljana prije dva mjeseca. Iskazi traju i po 5 sati, raspravlja se sve u detalje, slaže se jedan dokazni mozaik. Ti dokazi se provjeravaju, saslušavaju se svjedoci, oni mogu da potkrijepe njihove iskaze, a tu su i vještaci – objašnjava Tintor na TV Prva.
Na pitanje kako je izgledalo to svjedočenje, kako su se djevojke osjećale, Tintor naglašava da su one pet sati pričale o strahotama.

Prolazile su kroz ličnu dramu, prvi put prolaze kroz ovako nešto. Ja sam tu da zaštitim njihova prava, pripremam ih tako što im kažem da je bitno da se sjete i najsitnijeg detalja, opisuju čitav jedan period. Da mogu, objavio bih iskaze tri žrtve i tada bi svima sve bilo jasno, ali hendikepiran sam, ne mogu, sud je tako odlučio.

Dodaje da će se one suočiti sa Aleksićem.

Svakako da će Iva i Milena morati da se suoče sa Aleksićem, procijenio sam da one to mogu, spremne su da ga pogledaju u oči. S druge strane, imate treću djevojku koja je znatno mlađa i nije spremna da podnese taj teret i pritisak, ona je ostala anonimna.
Otkriva i ko ga je i kada kontaktirao.

Angažovan sam u trenutku kada je to već krenulo, Ivin otac me je pozvao, ima povjerenja u mene za slučaj gdje je njegovo dijete žrtva. Koliko god vjerovali u sistem, ovdje je okrivljeni ugledna ličnost i morate da sagledate sve to. U nastavku je najvažnije da se uzmu svi iskazi do detalja, da se ispitaju svjedoci, i potom vještačenje. Jedino što je važno jeste da se svaki dokaz brižljivo sagleda i da se bude uvjeren u istinitost tog dokaza, od toga će zavisiti presuda. Ne insistiram na brzini već da bude kvalitetno – jasan je Tintor.

https://hayat.ba/posljednja-zrtva-zlost ... je/339040/
Ironično je da pominješ 5 ljudi jer toliko je otprilike bio broj forumaša koji su opominjani na ovoj temi i da će im biti brisani postovi jer nisu odmah krenuli sa lovom na vještice dok se ne sazna više detalja.

I evo opet, i ti slično radiš kao i prethodnici na forumu i na svim društvenim mrežama. Na diskusiji da treba više od jedne objave na svom profilu da bi nekoga odmah proglasili silovateljem ti navodiš primjere o silovanim Bošnjakinjama u ratu, neko drugi o djeci silovanim od oca, neko treći će o djevojci koja je stvarno silovana.

Tako će biti i ubuduće, krenulo je sa Mikom Aleksićem koji je ozbiljan slučaj ali ćemo poslije imati 50-100 glumica i pjevačica koji su sve odjednom odlučile progovoriti i to na društvenim mrežama umjesto da čekaju suđenje od kojih bi moglo mnogo od tih objava na profilima biti samo antipatije koje neke glumice ili pjevačice imaju prema određenim likovima ali će iskoristiti trenutnu atmosferu i osuditi ih za silovanje jer znaju da će uništiti toj osobi ugled.
Kada bi onda druga strana pokušala ispričati svoju priču odmah bi dobio 100 komentara o pričama kako su žene i djeca silovana i kako se čovjek braniti?

Još jednom, ovdje niko ne pravda ili relativizira silovanje, ne zove žrtve lažovima ili krivi žene da su silovane da su provocirale, ovdje se samo piše da treba više od Facebook statusa da bi nekoga okrivili jer svako može nešto napisati na Facebooku.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

U vezi postova koji govore o tome zašto žrtve nisu uradile ovo ili ono...
O sindromu traume silovanja

Ann Wolbert Burgess i Linda Lytle Holmstrom su, bazirano na svom istraživanju na ženama koje su preživjele seksualno nasilje, čitav niz simptoma i posljedica nazvale „sindrom traume silovanja“ (53). Ustanovile su da žene proživljavaju značajan stupanj emocionalne i fizičke boli za vrijeme silovanja, neposredno nakon silovanja, ali i duže vremensko razdoblje nakon toga.

Sindrom traume silovanja uključuje tjelesne i psihološke reakcije te promjene ponašanja, kao neposredne posljedice traumatskog iskustva i direktne i intenzivne prijetnje za život. Karakteristično je da ga u većoj ili manjoj mjeri proživljavaju sve silovane / seksualno zlostavljane žene te da sve žene prolaze kroz tri faze RTS-a.

Sindrom traume silovanja se sastoji od dvije faze: akutne faze i faze reorganizacije. U daljnjem tekstu bit će navedene osnovne karakteristike obiju faza.

1. faza: AKUTNA FAZA
Javlja se neposredno nakon silovanja i može trajati satima, danima, čak i tjednima. Postoje dva osnovna tipa neposrednog reagiranja na traumatsko iskustvo:

ekspresivne reakcije: karakterizira ih otvoreno pokazivanje osjećaja kao što su strah, bijes, tjeskoba, tuga i očaj. Osoba plače, viče, vrišti, nekontrolirano se trese uznemirena je i potresena,

kontrolirane reakcije: za njih je karakteristično da žena skriva ili maskira svoje osjećaje i na prvi pogled djeluje mirno i sabrano. Zamjetljiva je neprimjerena mirnoća, nedostatak bilo kakvog iskazivanja osjećaja, pretjerano prisebno i staloženo ponašanje.

Osjećajne i tjelesne reakcije žena koje su preživjele silovanje / seksualno zlostavljanje ovise o čitavom nizu faktora, kao što su: kako je došlo do napada, koliko su teške pretrpljene ozljede, je li napadač uhvaćen, je li od ranije postojao kakav odnos između napadača i preživjele (je li napadač poznat ili ne).

Akutnu fazu karakteriziraju sljedeći simptomi:

Tjelesne reakcije: šok, povraćanje, lupanje srca, osjećaj gušenja, pritisak u grudima, poremećaji spavanja. Dio reakcija je usko vezan uz fizičku traumu uzrokovanu napadom, kao što su rane i ogrebotine specifične za povrijeđena mjesta (npr. grlo, vrat, grudi, bedra, ruke, noge, genitalije). Jaka mišićna tenzija može dovesti do izrazitih glavobolja, umora, a može utjecati i na probleme spavanja. Javlja se i gubitak apetita, kao i mučnina i povraćanje. Osim toga, moguće su i neke fizičke komplikacije kao rezultat silovanja: genito-urinarne infekcije, ginekološke smetnje, popratne nuspojave sredstava protiv začeća (morning after pill).

Emocionalne reakcije:

Širok raspon intenzivnih osjećaja, akutne stresne reakcije:

šok i nevjerica: da se seksualno nasilje dogodilo baš njoj/njemu, osjećaj potpune preplavljenosti proživljenim užasnim iskustvom;
strah: za život (fizička povreda, sakaćenje, smrt), od mogućnosti zaraze spolno prenosivim bolestima, do eventualne trudnoće;
osjećaj krivnje i samooptuživanja: da je sama na neki način izazvala napad, zbog svega što joj se događa i kako se osjeća;
bijes: na napadača, na sebe, na bliske osobe koje nisu bile prisutne kako bi je zaštitile;
sram: osjeća da je prljava, odbačena, obezvrijeđena, označena (svi znaju što je proživjela).

Promjene u ponašanju – česte reakcije su nemogućnost smirenja i odmora, potreba za opsesivnim pranjem, povećana zloupotreba sredstava ovisnosti (cigareta i alkohola, tableta za smirenje). Neke osobe imaju izražen nemir, želju za bijegom. Karakteristično je da osoba ne može jesti, ni spavati. Nije rijetkost da u tom prvom razdoblju neke osobe žele biti same i iritira ih prisutnost i briga drugih.

2. faza: FAZA REORGANIZACIJE
U toj fazi žena koja je preživjela seksualno nasilje nastoji traumatski događaj inkorporirati u okvire koje može razumjeti i prihvatiti. Za fazu reorganizacije karakteristično je javljanje sljedećih ponašanja / reakcija (sve navedeno može i ne mora biti prisutno):

A. Promjene životnog stila
Silovanje intenzivno utječe na svakodnevne životne navike i obrasce ponašanja. U nekim slučajevima ne mijenja se samo jedan, nego velik broj različitih životnih navika. Dolazi i do značajnih promjena u svakodnevnom životu, nivo funkcioniranja je često bitno smanjen, što direktno uvjetuje smanjenje efikasnosti na poslu, izbjegavanje poslovnih obaveza ili napuštanje posla ili škole.

Osobe žele pobjeći, preseliti se, promijeniti telefonski broj sve u cilju zaštite od mogućeg ponavljanja napada.
Izbjegavanje određenih situacija ili prostora je također karakteristično.

B. Noćne more
Snovi vezani uz napad i noćne more česti su simptomi vezani uz silovanje, javljaju se i u akutnoj i u reorganizacijskoj fazi.
Postoje dvije osnovne vrste noćnih mora karakterističnih za osobe koje su preživjele silovanje:

noćne more koje su gotovo identične stvarnom događaju, u kojima osoba pokušava pobjeći i osloboditi se, ali ne uspijeva, iz sna se bude okupane znojem i vrišteći (flashback dreams);

noćne more u kojima osoba stječe moć nad napadačem i osvećuje se (mastery dreams), karakteristične su za fazu oporavka.

C. Fobije
Čest oblik psihološke obrane koji se može vidjeti kod žrtava seksualnog nasilja je razvijanje strahova i fobija usko povezanih uz situacijske uvjete napada; npr. strah od samoće, strah da u kuću ili lift ulazi sama, strah od osoba sa sličnim fizičkim karakteristikama napadaču, strah od određenih mirisa. Kod nekih se žena razvija generalizirani strah od svega. Bez pomoći i rada na tim strahovima oni se mogu razviti u generaliziranu anksioznost ili u fobije.

D. Seksualne disfunkcije
Osobe koje su preživjele seksualno zlostavljanje mogu iskusiti čitav niz disfunkcionalnih reakcija, kao što je gubitak seksualne želje, gubitak seksualnog zadovoljstva. Seksualni odnosi mogu biti okidač za ponovno proživljavanje napada, „fleshbackove“, osjećaj vulnerabilnosti.

E. Kompleksne reakcije
Osobe mogu tražiti stručnu pomoć kada se traumatsko iskustvo udruži s problemima vezanima uz obitelj, novac, školovanje, zloupotrebu sredstava ovisnosti, tj. u situacijama kad se uz probleme vezane za seksualno nasilje nadovezuju brojni drugi problemi. Ti problemi mogu biti u direktnoj vezi sa seksualnim nasiljem (npr. zloupotreba sredstava ovisnosti zbog proživljenog nasilja) ili mogu biti vezani uz trenutno životno razdoblje (npr. obiteljski problemi). U svakom slučaju, značajno otežavaju situaciju i osoba se teško može nositi s njima.

Faza reorganizacije se dijeli na 3 podfaze.
Idealno bi bilo da u tom razdoblju postoji podrška terapeuta/kinje ili savjetodavca/kinje.

1. Razdoblje pseudorazrješenja
Obično se javlja u razdoblju oko 6 tjedana nakon napada. Tada osoba nastoji u potpunosti zaustaviti misli o napadu u nadi da će sve to zaboraviti i nastaviti živjeti kao prije. Česte su sljedeće reakcije:

negiranje („To se meni nije dogodilo!“)
potiskivanje („O tome ne želim ni misliti, ne sjećam se apsolutno ničega!“)
racionalizacija („To i nije bilo “pravo” silovanje.“)

Takve reakcije su rezultat potrebe žrtve da ponovo uspostavi kontrolu nad svojim životom i da nastavi živjeti uobičajenim načinom. U tom razdoblju česte su pogrešne procjene od strane obitelji i prijatelja kako je osoba sve to preboljela i ponovno je dobro. Međutim, takvo potiskivanje osjećaja s ciljem uspostavljanja uobičajene svakodnevne životne rutine iziskuje jako puno energije, a osjećaji mogu „izlaziti van“ na različite indirektne načine.
Moguće je preusmjeravanje bijesa i ljutnje na bliske i važne osobe u životu, kao što su partner, obitelj, suradnici na poslu. Bijes mogu izazvati i neke situacije ili stvari koje inače nikada ne bi izazvale reakciju. Preusmjereni bijes može biti okrenut i prema sebi (autodestruktivno ponašanje koje može varirati od loše brige o svom psihofizičkom stanju, depresije ili do pokušaja suicida).

Za ovu fazu su karakteristične:

dramatične promjene raspoloženja;
poremećaji hranjenja (gubitak apetita, pretjerani apetit, bulimija, anoreksija);
poremećaji spavanja (noćne more, nesanica, pretjerano dugo spavanje);
seksualne poteškoće (odbojnost prema seksualnom kontaktu i odnosu s voljenom osobom, nelagodnost i strah od fizičkog dodira…);
kognitivni problemi (problemi vezani uz koncentraciju, pamćenje, prisjećanje, sjećanja koja se neprestano vraćaju, prisilne misli…);
promjene u ponašanju (autodestruktivnost, poremećeni odnosi s drugim ljudima, teškoće pri donošenju odluka, zloupotreba cigareta, alkohola, lijekova, droga…);
problemi u nošenju sa svakodnevnom rutinom;
neurotske reakcije (tikovi, prisilne radnje, npr. izuzetno često pranje određenog dijela ili cijelog tijela, mucanje…);
psihosomatske smetnje (glavobolje, lupanje srca, gušenje, bol u želucu, probavne smetnje);
izbjegavanje mjesta, ljudi ili stvari koje mogu podsjetiti na silovanje / seksualno zlostavljanje.

2. Razdoblje prorade traume
Ciljevi ove podfaze su pomoći osobi da proradi emocionalnu bol vezanu uz napad i vrati se na prijašnji nivo funkcioniranja. Savjetodavne osobe mogu pomoći u razvijanju novih mehanizma i vještina u nošenju sa stresom.
Vrlo je važno omogućiti osobi slobodno izražavanje svih osjećaja. Često se upravo u toj fazi osobe odlučuju za aktivno uključivanje u proces savjetovanja i rad na razrješenju svojih osjećaja o napadu i napadaču. Povećava se spremnost da se proživljeno iskustvo integrira u vlastiti život.
Dio osoba uspijeva samostalno prevladati traumatsko iskustvo seksualnog nasilja, no većini je u tom procesu dobrodošla podrška stručne osobe. Takva pomoć dovodi do brže prorade traumatskog iskustva, olakšava emocionalno „pražnjenje“ i umanjuje moguće posljedice nasilja.

3. Završno razdoblje / prekid savjetovanja
U tom završnom razdoblju, koji se sam po sebi teško razlikuje od razdoblja prorade, efekti napada na samopouzdanje i sliku o sebi, odnose s drugim osobama i očekivanja od života, integrirani su u osobni koncept. Osoba sama radi evaluaciju svog napretka, sprema se privesti savjetovanje / terapiju kraju i anticipira moguće probleme, ali i prednosti koje za sebe vidi u budućnosti.

Nasilje prate izražene psihičke i fizičke posljedice vezane uz traumu i traumatsko iskustvo, ali i ekonomske posljedice s obzirom da brojne žrtve napuštaju svoj posao, fakultet, mijenjaju radna mjesta ili mjesta boravka. Sve to ima dugoročan utjecaj na osobu, njezinu karijeru i profesionalan razvoj.
Pročitati pa se vratiti na temu.
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 469 times
Been thanked: 1426 times

Post by edo_79 »

MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 00:31 Mislim da ovdje neki nisu fer ni kad drugima govore da nemaju empatiju prema žrtvama. Empatija postoji.

Razlika je što neki ipak smatraju da treba povući ručnu u smislu da se na ovo treba gledati kao individualni slučajevi i krivice i odgovornosti, a ne da se dopusti prelazak istih sa individualnih na kolektivne kao što se može vidjeti kod Mike kad je trenutno cijela akademija na udaru i to ne samo u Srbiji. Novinari i slični bombarduju ljude koji se bave istim zanimanjem sa pitanjima koliko ste i vi krivi što u vašim filmovima i predstavama ima golotinje, pa se oni lično moraju izvinjavati kao da imaju ikakvu vezu sa tim čitavim slučajem. To je witch hunterski metod kad se unaprijed formira sud o osobi i njenom zanimanju i od koje se očekuje da će se izvinjavati, pravdati itd. iako oni nemaju oraha u džepu. Solidarnost sa žrtvama mora doći bez toga i ima je, a ne da se ista po defaultu zahtijeva na takav nizak i neprofesionalan način. To nije korektno.
+1

U potpunosti se slažem s ovim :aplauzz :aplauzz :aplauzz
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

dobro je da polako pravednost ide u korist Zene radikalno maknuti sve one koji cine stite sute I koji navijaju za gnusna djela 🙁
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 00:31 Mislim da ovdje neki nisu fer ni kad drugima govore da nemaju empatiju prema žrtvama. Empatija postoji.

Ma neka gori sve, drzavu zapaliti dok se ne pomete sve od tih izvrnutih muskih vrjednosti godinama I nema vise opravdanja I floskula kadiija tuzi kadiija sudi sve muske pretresti po ponasanju prema zenskim studenticama od prvog zaposlenog dana poredati Ih i izbaciti napolje ako se. Kodeksi I pravila fakulteta ne postuju, napisati imena javno I okaciti na oglasnu plocu fakulteta pri samom ulazu pa ce svi novajlije brzo ukapirati kako se ponasati na ovakvim mjestima!!
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

Treba se razviti kolektivna svijest, a od jucer, na temi sa cudnim komentarima i pitanjima, je jednostavno zakljuciti, da postoji nedostatak osnovnog znanja, nedostatak empatije, i opce ozbiljnosti o temi!

Prije nije bilo interneta, zato je utjecaj medija pristupacniji, ali se zato vise sakrivalo.

Internet je dans Stub Srama, ima svoju svrhu, ne znam, zasto pojedincima to smeta, ako postoje opravdani argumenti.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Venera wrote: 26 Jan 2021, 09:42

Treba se razviti kolektivna svijest, a od jucer, na temi sa cudnim komentarima i pitanjima, je jednostavno zakljuciti, da postoji nedostatak osnovnog znanja, nedostatak empatije, i opce ozbiljnosti o temi!

Prije nije bilo interneta, zato je utjecaj medija pristupacniji, ali se zato vise sakrivalo.

Internet je dans Stub Srama, ima svoju svrhu, ne znam, zasto pojedincima to smeta, ako postoje opravdani argumenti.
Svijest da (uglavnom kroz odgoj i obrazovanje), ali nametati kolektivnu odgovornost nije pravi put. Nametanjem će se samo stvoriti kontraefekat.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Calla wrote: 26 Jan 2021, 09:36

Ma neka gori sve, drzavu zapaliti dok se ne pomete sve od tih izvrnutih muskih vrjednosti godinama I nema vise opravdanja I floskula kadiija tuzi kadiija sudi sve muske pretresti po ponasanju prema zenskim studenticama od prvog zaposlenog dana poredati Ih i izbaciti napolje ako se. Kodeksi I pravila fakulteta ne postuju, napisati imena javno I okaciti na oglasnu plocu fakulteta pri samom ulazu pa ce svi novajlije brzo ukapirati kako se ponasati na ovakvim mjestima!!
A šta sa ženama koje to isto rade ili samo muške?

https://www.gloria.hr/gl/fokus/price/in ... a-15044352

Kako bismo nazvali ovo što ova profesorica radi svojim studenticama? Matrijarhat i matrijarhalna ponašanja? Patrijarhat, kako to neke najbolje vole reći, ne može biti nikako :oo
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 10:08
Venera wrote: 26 Jan 2021, 09:42

Svijest da (uglavnom kroz odgoj i obrazovanje), ali nametati kolektivnu odgovornost nije pravi put. Nametanjem će se samo stvoriti kontraefekat.
Citanje strucnih clanaka, vijesti, legalnih procesa i sudbina zena nije nametanje!
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 10:11

Kako bismo nazvali ovo što ova profesorica radi svojim studenticama? Matrijarhat i matrijarhalna ponašanja? Patrijarhat, kako to neke najbolje vole reći, ne može biti nikako :oo
Pa eto, vijest je objavljena!

Naravno da je to uzasno, ali kako ce ju je silovati?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Venera wrote: 26 Jan 2021, 10:16

Penetratacija predmetima također potpada pod silovanje. Ili stvarno misliš da ovog nema nigdje na planeti? Jest da nema u članku, ali je i ovo dovoljno za krivični postupak.

Žrtva je žrtva o kome god da se radilo.
Last edited by Masamune on 26 Jan 2021, 10:19, edited 1 time in total.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Bjezi ba, ima da se pokrijete I sutite jos najmanje 100 godina I da hocemo ne mozemo vas prestignuti!!
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Calla wrote: 26 Jan 2021, 10:19

Bjezi ba, ima da se pokrijete I sutite jos najmanje 100 godina I da hocemo ne mozemo vas prestignuti!!
Aha znači jedna žrtva seksualnog nasilja je važnija od neke druge samo zato što je muškarac počinilac. Jesam li te dobro shvatio?
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Venera wrote: 26 Jan 2021, 10:14
MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 10:08

Citanje strucnih clanaka, vijesti, legalnih procesa i sudbina zena nije nametanje!
Očigledno je da ne primjećuješ šta je nametanje.
Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera »

MarlboroGold wrote: 26 Jan 2021, 10:19
Venera wrote: 26 Jan 2021, 10:16

Penetratacija predmetima također potpada pod silovanje. Ili stvarno misliš da ovog nema nigdje na planeti? Jest da nema u članku, ali je i ovo dovoljno za krivični postupak.

Žrtva je žrtva o kome god da se radilo.
Podrzavam da se pise o tome, al si ti, od jutros, kontradiktoran, jer ovo ti se dopada, a ovo ne, jednostavno si selektivan :hm

Ako mislis umanjiti vaznost ili skrenuti pozornost sa sil9vanja zena od strane muskaraca, radis pogresno!
Post Reply

Return to “Drustvo”