Armija RBiH

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14822 times
Been thanked: 25354 times
Status: Offline

Re: Objava Bisere Turković o Sakibu Mahmuljinu koja je razbjesnila Čovićeve medije

Post by Fuddo » 29 Jan 2021, 13:53

HAVANA wrote: 29 Jan 2021, 13:48
Fuddo wrote: 29 Jan 2021, 13:43

Dobro je on proso, da Tvrtko ustane reko bi mu, suti, elham, vidis da je sve na heroinu.
Udari se ti Sakibe nogom u guzicu, kakvi smo smotani, sve ispod 40 je premija.
Jarane pobudalilo sve.Eno i mirelam cita sta je bilo 600 godina poslije isusa,kako islam i sta...Sta bi od barabe nake... :lupa Isus,islam,dedin dedo,dje,sta...Aaaa.Mene za mog dedu zaboli cuna a ne za isusa i kad je islam stigo. :ooo
Frulas je ozbiljan kandidat za reisa.
Ne pita on dzaba, sve je on to skonto, talijanska skola.
Probo bit papa, nije upalilo, daj sta das.
:oo
Dozvolite da se obratimo

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Been thanked: 1 time

Re: Objava Bisere Turković o Sakibu Mahmuljinu koja je razbjesnila Čovićeve medije

Post by prog321 » 29 Jan 2021, 13:54

bosnjakinja wrote: 29 Jan 2021, 12:28
prog321 wrote: 29 Jan 2021, 12:23

To su nasi bosnjaci katolici. Starosjedioci.
Jes da su im susjedi dobrano isprali mozak. Ali stas.
Postoji li negdje neki popis iz osmanskih vremena ? negdje sam citala da je islam najprostraniji bio u 17-18 stoljecu kada je oko 73% Bosne bilo islamske vjere,nakon toga radi raznih ratova,bolesti i selidbi smanjuje se procenat muslimana-bosnjaka...a i ta famozna doseljenja pravoslavnih vlaha u Bosnu od strane turaka :zao je ucinila najvise da se promjeni slika ,ne znam jesul i katolike dovodili ? znam da ih se dosta doselilo u SA za vrijeme Austrougara
Radim. ebem se sa kodovima.

Kad dodjem kuci naci cu ti par gradiva da citas o ovome.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2992 times
Been thanked: 24753 times

Post by HAVANA » 29 Jan 2021, 13:58

prog321 wrote: 29 Jan 2021, 13:52 Istorija je vazna da bi poznavao sebe. Ko si , odakle si, kako si tu ispao.
Inteligentan um uvijek postavlja pitanja.

Naravno. Ima ljudi kojih boli kurko o svemu.
Imate temu birtija. I slusajte pjesme tamo..
Razguli odavde. :oo
S cengic vile.Upozno stari staru na korzu i vjencali se,napravili djecu i rodio se ja.Tu pocinje prica. :ooo
Satra se ti kontajuci a nista skonto nisi. :plavi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 29 Jan 2021, 14:01

Fuddo wrote: 29 Jan 2021, 13:53
HAVANA wrote: 29 Jan 2021, 13:48

Jarane pobudalilo sve.Eno i mirelam cita sta je bilo 600 godina poslije isusa,kako islam i sta...Sta bi od barabe nake... :lupa Isus,islam,dedin dedo,dje,sta...Aaaa.Mene za mog dedu zaboli cuna a ne za isusa i kad je islam stigo. :ooo
Frulas je ozbiljan kandidat za reisa.
Ne pita on dzaba, sve je on to skonto, talijanska skola.
Probo bit papa, nije upalilo, daj sta das.
:oo
Joj prodacu 8 fiata islamskoj zajednici kad on bude. :plavi

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 29 Jan 2021, 14:51

Znati historiju je bogatstvo ali ovo polahko poprima level Miroslava Lazanskog :grana
Ja da sam kandidat na Milioneru i da me pitaju o historiji Bošnjaka prije Osmanlija znao bih dosta odgovora (samo nemam volje mimo toga o tome razmišljati jer nemam potrebe) a i što čovjek više zna više ga cijene.
Naravno kada se čovjek upušta u takve diskusije trebao bi biti što više informisan ali sada napadati običan narod zašto negiraju historiju jer Fadil i Hanka ne objašnjavaju svojoj djeci o Tvrtku i Katatini je nepotrebno.
Trebaju ih eto odgajati kao Srbi pa kada se svako srpsko dijete sa nekim svađa na internetu koristi argument da druga strana ide tražiti ikonu sa tavana umjesto da razmišlja u tim godinama o PlayStationu :roll

Bošnjaci na ovim prostorima su emotivno vezani za dva perioda, današnja Bosna i Hercegovina i SFRJ jer su lično živjeli u tom vremenu (a već imamo današnje roditelje koji nisu bili ni rođeni u SFRJ pa znaju samo za jedan period), sve prije toga, ukoliko nisu historičari, uopšte nije važno o tome govoriti.
Skoro svaki narod, običan narod, osim Srba ne zanima šta je bilo prije 30 godina.

Največa ironija da baš oni isti koji svaku diskusiju vezanu za Bošnjake od 1993. godine odmah sasjeku u početku "pustite krvna zrnca, nije važno jesi li Bošnjak važno je da si dobar čovjek, čim pređeš granicu niko te ne pita više ko si" forsiraju sa druge strane priču da Bošnjaci trebaju znati historiju da je se otac Mustafe zvao Ognjen.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2891 times
Been thanked: 9103 times

Post by Duminjo » 29 Jan 2021, 14:57

Zadnja stranica:
Isus
Husein gradascevic
Tvrtko
Papa
Zapadna njemacka
Semsudin mehmedovic
Cengic vila
Islam
Turci
Grude
Nanic
Krajina
Sarajevo

Moj Sakibe 😂

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 29 Jan 2021, 22:53

prog321 wrote: 29 Jan 2021, 13:54
bosnjakinja wrote: 29 Jan 2021, 12:28

Postoji li negdje neki popis iz osmanskih vremena ? negdje sam citala da je islam najprostraniji bio u 17-18 stoljecu kada je oko 73% Bosne bilo islamske vjere,nakon toga radi raznih ratova,bolesti i selidbi smanjuje se procenat muslimana-bosnjaka...a i ta famozna doseljenja pravoslavnih vlaha u Bosnu od strane turaka :zao je ucinila najvise da se promjeni slika ,ne znam jesul i katolike dovodili ? znam da ih se dosta doselilo u SA za vrijeme Austrougara
Radim. ebem se sa kodovima.

Kad dodjem kuci naci cu ti par gradiva da citas o ovome.

Postoje turski defteri koji govore o pocetku islamizacije u bosni.
nazalost ti defteru su sredinom 17 vijeka ukinuti. i ljudi od tad samo nagadjaju.

ovdje mozes procitati analize nekih tih defter.
John Fine - the bosnian church

Porijeklo bosanskih Muslimana -- Muhamed Hadžijahić.
i
Dominik-Mandić--etnička-povijest bosne -
https://books.google.ba/books/about/Bos ... edir_esc=y
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 268 times

Post by Odraz » 30 Jan 2021, 04:05

insomnia wrote: 29 Jan 2021, 10:28
Odraz wrote: 29 Jan 2021, 10:08
Pa ne znas ni karakter tadasnje bosnjacke vjere, narodne vjere, tzv. bosanske crkve ... bosanska vjera je proganjana kao hereticka jer je bila jednobozacka i nisu gradili zvonike niti su se klanjali idolima ili krizu i smatrali su da Isa nije uskrsnuo, a ismijavali su sveto trojstvo. Po tome su vec bili muslimani a po dolasku osmanlija lako su presli na islam, i bez ikakvog pritiska. Vidis da to znas vise bi cijenila Tvrtka koji je sacuvao tu bosansku vjeru i bio njen pripadnik kao i svi ostali bosanski kraljevi. Isto bi naucila da je Herceg Stjepan kosaca ukopan u turbetu u Tekiji kao musliman.
Jes Tvrtko valjda iz sege spominje Isusa boga a Katarina ostavlja zemlju Vatikanu.
Ovo da su oni vec eto haman bili muslimani pa samo lagano skliznuli ne vrijedi ni spominjati
Katarina Kosaca je iz bogumilske porodice i kad je Stjepan Tomas Kotromanic ozenio, Papa mu je prigovorio da je ozenio heretkinju. Stjepan Tomas Kotromanic je trazio od Pape da ozvanici njegovu krunidbu za kralja, a Papa mu je isto obecao sa uslovom da siri katolicanstvo i napokon iskorijeni bogumilstvo, odnosno bosansku kristijansku vjeru (iako tadasnja bosanska vjera nema nikakvih dodira sa krscanstvom tako je u to vrijeme nazivana).
Papi je bilo jasno da su svi prethodni bosanski kraljevi tajno upraznjavali bosansku vjeru a Rimu i Ugarima su doturali lazne izvjestaje da rade na sirenju krscanstva, pa je obecao Tomasu papinsku krunu i zvanicno prihvatanje njega kao kralja od strane Svete Stolice ukoliko iskorijeni bogumilstvo. Iz tog razloga Katarinu na dvoru uce krscanstvu, za potrebe dodvoravanja Papi.
Nakon sto je sultan izigrao ugovor o nenapadanju koji je potpisao sa prethodnim bosanskim kraljem u zamjenu za bogat porez, otmanske trupe na prepad upadaju u Bosnu i ne nailaze na veci otpor jer niko nije ocekivao skrnavljenje mirovnog ugovora, Tomas trazi pomoc od Rima u vitezovima, ali mu Papa cinicno salje samo krunu. Opkoljen u Jajcu zadnji bosanski kralj biva pogubljen. Katarina uspjeva pobjeci sa papinom krunom i nesto kraljevog blaga i licnih stvari i domoci se Dalmacije.
I gdje ce zena traziti utociste nego kod Pape? Ima njegovu krunu, zena je zadnjeg kralja, djeca su joj u zarobljenistvu, trazi pomoc od Pape medjutim ovaj ne haje ... iscijedili su je finansijski i nikakvu pomoc nije dobila. Umire u Rimu sama i ostavljena od svih ...
Njezinu djecu Zigmunda i Katarinu su zarobili Osmanlije i poslali na dvor, gdje prihvataju islam. Princeza Katarina je umrla prirodnim putem i pokopana je po islamskom obredu u Skoplju, pod imenom Tahiri gdje joj se nalazi turbe koje je podigao Isa-beg Isaković, osnivac Sarajeva. Zigmund je presao na islam i kasnije je postao ugledan vojskovodja. U povijesti je ostao zabilježen kao Ishak-beg Kraljević od Karasija.

Hrvatski izvori tvrde da su njena djeca nasilno prevedena na islam sto je apsolutna i zlonamjerna laz. U islamu nema prisilnog islamiziranja. Da je tako ne bi nijedan pravoslavac ostao u 500 godina vladanja osmanlija. :kafa

... ali mi pricamo o narodu koji su bosnjaci, ne o Katarini Kosaci. Katarina ostavlja zemlju svojoj djeci a njena djeca su presla na islam. :kafa

I Katarina uopce nije zadnja bosanska kraljica da ikome ista bosansko moze darovati.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 30 Jan 2021, 07:30

Odo kod majstora na kafu,bolje o koroni pricat il o golim zenama.Vozdra.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10302 times
Been thanked: 17539 times

Post by spacebound » 30 Jan 2021, 09:55

Oj matero, imamo i vojne stratege, generale itd :D.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 30 Jan 2021, 10:03

spacebound wrote: 30 Jan 2021, 09:55 Oj matero, imamo i vojne stratege, generale itd :D.
Ja ba.Ja jeo,pio i guzio ,nista drugo nisam ni radio i otiso na zuc naku.Pusku vidio u partizanskoj eskadrili.Imam 20 metaka,3 tromblona i automat,uniforma mi crna cohana ko od deke nake a za snijeg one bijele,materijal isto one svercerske kese,hrana kaloricna ne znam kako smo se uspjeli popet na zuc...I opet nesta odbranili pa i uzeli.Eki strategija,ne znam kako smo se ikako odbranili i s cim.U aprilu 92 rastavio pusku zvao komsiju s 15 sprata da je sastavi. :plavi Po svim pravilima i normama niko normalan tu nije bio.Realno, na sta si kreno i sa cim? :lupa

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 30 Jan 2021, 10:13

Nesta kontam da mi je proga odvest u zivkovice il jezera i ostavit.I samo nek dodje do barica,vogosce,gdje hoce...Nako,sad,samo da dodje,na izlet da ode...I sendvic da ponese,moze i bogner jaknu,gojzerice,sta god hoce...Odvedem ga na sampitu kad stigne. :respekt

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 10:17

JNA akademija je bila vrh. Problem kod vrS je bio sto su srpski vojnici po svim parametrima nedisciplinovani i lijeni.
Skoro svi su bili pijani i u pozadini. A na liniji da ne pricamo.

A koliko jna skola znaci dovoljno govori da u armiji gdje nije bilo oficira nije ni postojala organizovana i smisljena odbrana. Uzmite primjer srebrenice gdje je vrs zauzela grad sa tri tenka iako su branitelji imali u posjedu oko trideset zolja i osa. Pa crvene strijele nisu znali koristiti . Pogadjali drva tristo metara od tenka. A obicni vojnici naredbe nadredjenih odgovarali sa mars, idi ti.
Last edited by prog321 on 30 Jan 2021, 13:45, edited 1 time in total.

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 10:20

HAVANA wrote: 30 Jan 2021, 10:13 Nesta kontam da mi je proga odvest u zivkovice il jezera i ostavit.I samo nek dodje do barica,vogosce,gdje hoce...Nako,sad,samo da dodje,na izlet da ode...I sendvic da ponese,moze i bogner jaknu,gojzerice,sta god hoce...Odvedem ga na sampitu kad stigne. :respekt
A ja levata.

Ja zmem telefon.
I zovnem taxi.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 30 Jan 2021, 10:21

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 10:20
HAVANA wrote: 30 Jan 2021, 10:13 Nesta kontam da mi je proga odvest u zivkovice il jezera i ostavit.I samo nek dodje do barica,vogosce,gdje hoce...Nako,sad,samo da dodje,na izlet da ode...I sendvic da ponese,moze i bogner jaknu,gojzerice,sta god hoce...Odvedem ga na sampitu kad stigne. :respekt
A ja levata.

Ja zmem telefon.
I zovnem taxi.
Kud se ja toga ne sjeti. :lupa :plavi

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Jan 2021, 11:16

Veliki ulogu je igralo i gdje je se koje mjesto nalazilo geografski. Zapad ne bi nikada dopustio da se Krajini desi šta je se desilo Srebrenici.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 11:33

Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Jan 2021, 11:46

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 11:33 Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.
Srebrenica i regija je bila važna za entitet rs, da graniči sa Srbijom. Da je se Krajini desilo šta je se desilo Istočnoj Bosni to bi uticalo na Hrvatsku što se kosi sa planovima zapada da se ugasi srpska krajina i hrvatski Srbi se prebace u BiH.

Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 30 Jan 2021, 12:26

Naseef Mushroom wrote: 30 Jan 2021, 11:46 Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom
Ovo jednostavno nije tačno.
Zvornik, vlasenica, bratunac i okolna sela...svijet nije vidio takvih kukavica.
Neću pričati o tome kako su napadali teritorijalnu odbranu koja ih, citat: "zavađa sa komšijama", ali ću pisati o hrabrosti.
Kroz moju kuću prošlo je kamaru tih osoba. Znam da smo u prvoj turi doveli sedmero, pa onda troje, pa četvero, itd.
Mnogi su prošli kroz našu kuću. Kamara krkana ko od brda odvaljeni.
Najbolje se sjećam jednog ogromnog koji bi bez problema tri pune vojne opreme iznjeo na vrh majevice, te onoga što je rekao.
"kad ja" - reče - "zalegnem za puškomitraljez"
Ovo neću zaboraviti ni u momentu kad se podignu svjedoci.
Nije prošla ni hevta, a đubre i kukavica bila je u njemačkoj.
Od svih tih koji su početkom '92. prodefilovali kroz moju kuću, samo je jedan pristupio arbih, i to onaj koji je bio stidan i koji je pričao samo ako ga nešto upitaš.
On je kasnije bio u crnim labudovima.
Svi mi se morete obratit

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 268 times

Post by Odraz » 30 Jan 2021, 12:32

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 11:33 Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.
U Sanski Most prvi su usli Gardisti - sarajlije, a sa njima visocani. Ja bih sad mogao reci ma kakvi krajisnici, visocani nikad nisu ratovali samo meso susili i opet bolji od krajisnika, zauzeli Sanski most sa sudzukom umjesto puske ali necu ne lupam k'o maxim po diviziji, ako uopce znas kako lupa maxim po diviziji ... :DD

Mislim fakat, koliko puta si ranjen i koliko puta si jedva ostao ziv kad si toliko upucen? :hm

Post Reply

Return to “Historija”