Armija RBiH

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Objava Bisere Turković o Sakibu Mahmuljinu koja je razbjesnila Čovićeve medije

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 10:20

HAVANA wrote: 30 Jan 2021, 10:13 Nesta kontam da mi je proga odvest u zivkovice il jezera i ostavit.I samo nek dodje do barica,vogosce,gdje hoce...Nako,sad,samo da dodje,na izlet da ode...I sendvic da ponese,moze i bogner jaknu,gojzerice,sta god hoce...Odvedem ga na sampitu kad stigne. :respekt
A ja levata.

Ja zmem telefon.
I zovnem taxi.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2992 times
Been thanked: 24753 times

Re: Objava Bisere Turković o Sakibu Mahmuljinu koja je razbjesnila Čovićeve medije

Post by HAVANA » 30 Jan 2021, 10:21

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 10:20
HAVANA wrote: 30 Jan 2021, 10:13 Nesta kontam da mi je proga odvest u zivkovice il jezera i ostavit.I samo nek dodje do barica,vogosce,gdje hoce...Nako,sad,samo da dodje,na izlet da ode...I sendvic da ponese,moze i bogner jaknu,gojzerice,sta god hoce...Odvedem ga na sampitu kad stigne. :respekt
A ja levata.

Ja zmem telefon.
I zovnem taxi.
Kud se ja toga ne sjeti. :lupa :plavi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 30 Jan 2021, 11:16

Veliki ulogu je igralo i gdje je se koje mjesto nalazilo geografski. Zapad ne bi nikada dopustio da se Krajini desi šta je se desilo Srebrenici.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 11:33

Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Jan 2021, 11:46

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 11:33 Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.
Srebrenica i regija je bila važna za entitet rs, da graniči sa Srbijom. Da je se Krajini desilo šta je se desilo Istočnoj Bosni to bi uticalo na Hrvatsku što se kosi sa planovima zapada da se ugasi srpska krajina i hrvatski Srbi se prebace u BiH.

Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 30 Jan 2021, 12:26

Naseef Mushroom wrote: 30 Jan 2021, 11:46 Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom
Ovo jednostavno nije tačno.
Zvornik, vlasenica, bratunac i okolna sela...svijet nije vidio takvih kukavica.
Neću pričati o tome kako su napadali teritorijalnu odbranu koja ih, citat: "zavađa sa komšijama", ali ću pisati o hrabrosti.
Kroz moju kuću prošlo je kamaru tih osoba. Znam da smo u prvoj turi doveli sedmero, pa onda troje, pa četvero, itd.
Mnogi su prošli kroz našu kuću. Kamara krkana ko od brda odvaljeni.
Najbolje se sjećam jednog ogromnog koji bi bez problema tri pune vojne opreme iznjeo na vrh majevice, te onoga što je rekao.
"kad ja" - reče - "zalegnem za puškomitraljez"
Ovo neću zaboraviti ni u momentu kad se podignu svjedoci.
Nije prošla ni hevta, a đubre i kukavica bila je u njemačkoj.
Od svih tih koji su početkom '92. prodefilovali kroz moju kuću, samo je jedan pristupio arbih, i to onaj koji je bio stidan i koji je pričao samo ako ga nešto upitaš.
On je kasnije bio u crnim labudovima.
Svi mi se morete obratit

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 268 times

Post by Odraz » 30 Jan 2021, 12:32

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 11:33 Ma ja. Zapad ne bi dopustio da sa tri tenka udju u bihac.
U Sanski Most prvi su usli Gardisti - sarajlije, a sa njima visocani. Ja bih sad mogao reci ma kakvi krajisnici, visocani nikad nisu ratovali samo meso susili i opet bolji od krajisnika, zauzeli Sanski most sa sudzukom umjesto puske ali necu ne lupam k'o maxim po diviziji, ako uopce znas kako lupa maxim po diviziji ... :DD

Mislim fakat, koliko puta si ranjen i koliko puta si jedva ostao ziv kad si toliko upucen? :hm

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 30 Jan 2021, 12:38

Taare wrote: 30 Jan 2021, 12:26
Naseef Mushroom wrote: 30 Jan 2021, 11:46 Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom
Neću pričati o tome kako su napadali teritorijalnu odbranu koja ih, citat: "zavađa sa komšijama", ali ću pisati o hrabrosti.
Kroz moju kuću prošlo je kamaru tih osoba. Znam da smo u prvoj turi doveli sedmero, pa onda troje, pa četvero, itd.
Najbolje se sjećam jednog ogromnog koji bi bez problema tri pune vojne opreme iznjeo na vrh majevice, te onoga što je rekao.
Od svih tih koji su početkom '92. prodefilovali kroz moju kuću, samo je jedan pristupio arbih, i to onaj koji je bio stidan i koji je pričao samo ako ga nešto upitaš.
Kako god, Krajina bi na kraju imala podršku od strane zapada zbog Hrvatske i nestankom srpske krajine, Oluja itd. dok bi sa druge i Istočna Bosna bolje prošla da nisu graničili sa Srbijom ili da je republika srpska u BiH doživjela istu sudbinu kao srpska republika u Hrvatskoj.
Nije Istočna Bosna pala zbog kukavičluka Bošnjaka nego zbog kukavičluka Holanđana.

Današnje teritorije koje smo mi odbranili i koje su Srbi zauzeli nisu mjerilo koliko je ko bio hrabar nego koliko su strane sile odlučile koliko smijemo biti hrabri, da nije tako Banja Luka i Doboj bi pripadali danas Federaciji

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 268 times

Post by Odraz » 30 Jan 2021, 12:43

Taare wrote: 30 Jan 2021, 12:26
Ja ti i vjerujem i ne vjerujem, evo zasto - istina prvi su istocnjaci zbrisali, mislim na focake. Jaran mi je rekao da su imali spremne zavezljaje pored vrata i organizovane zbjegove vec kod prvih barikada u Sarajevu, sve se spakovalo za Sarajevo i samo cekali bjezaniju. Ali i za razumjet je to, sjecaju se oni cetnickih pokolja iz proslog rata ...
Jedan od nasih najhrabrijih boraca je bio focak, i ohladio je prilican broj cetnika. Bio je jedan rus koji je sicao redom, pokusavali ga pocistiti vikicevci i par nasih, medju njima on. Rus izadje na krov sa teskim pancirom i IPC sljemom sa navarenim licem, kad zapucaju na njega on vidi odakle je gadjan sidje i ohladi neiskusne. I on ga je ohladio, propuco ga medju oci.
Kad je padao Grebak focaci su se borili ko zmajevi i toliko su cetnika izbacili iz stroja da vise nisu imali snaga da prodju do Golog Brda. Sest popova ih je sahranjivalo nakon borbi na Grepku.
Znaci kako koji ... jedan moj jaran focak je bio u prvoj vikicevoj ceti, drugi (bivsi jaran :123 ) je bio asistent kuhara i zavrsio fakultet nosajuci profesorima svjez hljeb za ocjene.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Jan 2021, 12:49

Naravno, slažem se, bilo je hrabrih. Eto, u tekstu iznad spomenuh jednog.
Ali, ogromna većina ljudi iz gradova koje spomenuh i okolnih sela, bile su kukavice.
Svi mi se morete obratit

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1411 times
Been thanked: 4685 times

Post by Laser » 30 Jan 2021, 12:51

prog321 wrote: 30 Jan 2021, 10:17 JNA akademija je bila vrh. Problem kod vrS je bio sto su srbi po svim parametrima nedisciplinovan i lijen narod...
Nayebo si kad Behko pročita. :D.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 30 Jan 2021, 13:02

Nije bilo slonova. Mozda je do toga
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 30 Jan 2021, 13:03

Strasna JNA dobila po picki na prvoj prepreci. U Vukovaru izgubili more ljudi i tehnike. Morali sravniti grad sa zemljom i na kraju pocinili ratni zlocin
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Jan 2021, 13:07

Što se tiče sarajeva, smatram da kolega prog nije u pravu.
Knjige su napisane o jednom lenjingradu, rađeno bezbroj dokumentaraca, snimani filmovi...
Lenjingrad je sinonim opsade.
Ali, malo ljudi zna da je sarajevo bilo duže u okruženju; duže blokirano od lenjingrada.
U lenjingradu nikada nije obustavljeno snabdijevanje, a u sarajevu jeste.
U lenjingradu ljudi preko zaleđene vode postavili šine. Vozovi dovlačili hranu i oružje, a ljeti brodovi.
U sarajevu ptica nije mogla sletjeti.

Kasnije nešto malo kroz onaj tunelčić, ali nedovoljno da bi se ostvario zapažen rezultat.
Neću se plaho osvrtati na period uoči rata i ono nosanje titinih slika po tz i sa dok se u istočnoj bosni vršio pokolj.
Msm, lako je biti general poslije bitke.
Samo ću kazati da smo čudan narod.

Ali, iz takvih uslova kakvi su bili u blokiranom sarajevu očekivati deblokadu, definitivno nije realno.
Jednostavno, nije se imalo čime.
Četnici naoružani do zuba. Imali su toliko granata da im nije bio problem da iz dana u dan sipaju hiljade granata na jednu malu kotu.
Toliko su imali oružja da im je bio uspjeh kada sa par hiljada granata neutrališu dva vojnika arbih.
Da su sarajlije imale trećinu artiljerije i odgovarajuće municije od onoga što su imali četnici, onda bi im se moglo zamjerati.
Ovako, elham. Grad koji se odbranio iako je bio u gorim uslovima nego što je bio lenjingrad, definitivno zaslužuje da ga se nazove herojskim.
Svi mi se morete obratit

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 13:42

Laser wrote: 30 Jan 2021, 12:51
prog321 wrote: 30 Jan 2021, 10:17 JNA akademija je bila vrh. Problem kod vrS je bio sto su srbi po svim parametrima nedisciplinovan i lijen narod...
Nayebo si kad Behko pročita. :D.
Shoo ?

Sa onolikom tehnikom da srpske snage ne zauzmu cijelu bosnu je nejasno svim vojnim stratezima. Zapamti da u maju 1992 jna a kasnije vrs je posjedovala preko 2 hiljade tenkova i oklopnih srestava dok je armija u to vrijeme imala tri 34e a hvo nekih desetak 55ica.

Sa tolikim srazmjerom vojne tehnike nema drugog objasnjenja nego da su srpski vojnici jednostavno nekompetentni za rat.
Ne vjerujem da je do jna vojne skole jer bosanski najbolji oficiri dudakovic, alagic, nanic upravo poticu odatle.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Jan 2021, 13:50

Sad par riječi o javašluku u bih za vrijeme rata

Kad sam ljetos obilazio bihaću regiju, to sam ustvari radio zbog bivših boraca prema kojima imam ogroman respekt.
Divni ljudi. Preskromni. I haj, pošto im je bila želja, odvedem ih. Cirkusanti, samo šala. Ali, kad ih pitaš o ratu, ne vole da pričaju.
Ne vole dok ne popiju jednu il dvije :zubi
Onda rat bude glavna tema.
I opet gledaju da te ratne priče zapakuju u neki šaljivi kontekst, valjda im bude lakše.
I kroz njihove ispovijesti vidiš da su najebali u ratu, izdani od strane vlasti.
Naježiš se kad slušaš te ispovijesti.
Jednom se '92. porodi žena i uđe u neki srpski stan. Ono, dodijelili mu. Malo kasnije ga istjerali. Stan dobije neki iz vojne policije.
To su oni herkulesi koji su se šetali po gradu i prepadali djecu.
Njega istjerali na cestu. Useli u neki podrum.
Bili hevtu na ratištu, hevtu kod kuće.
Dok su bili na ratištu, nisu jeli hljeb koji su dobijali, nego bi ga skupljali i nosili kućama, ženama i djeci.
Pa onda kad su slobodni, trči u njive da posiju nešto kako bi prehranili porodice.
Jedan je pješke išao iz tz u živinice kako bi obradio malo zemlje koju je imao.
Drugi bi sjedao na biciklo i vozio na pijacu u srebrenik kako bi video il nešto drugo zamijenio za malo brašna.

Kaže, jedne prilike u komandi stoji paleta margarina. Pitaju za koga je i dobiju odgovor da je za njih i da će dobiti kad se vrate sa linije.
Kada su se vratili, nije bilo nijednog paketića.

Dakle, civilne strukture su opasno zakazale,pa zato i ne čudi ogorčenost boraca.
Da je tako bilo i na drugim ratištima, svjedoči i ovaj video.

Kada je ovaj karavelić 1995. uzeo zvijezdu i spriječio četnike da se spoje sa onima u vozućoj, onda se moglo pričati o deblokadi sarajeva, ali s vana.
Mislim da su drugi i treći korpus imali snage i oružja za taj poduhvat, ali nisu imali vremena.
Nisu čak imali vremena da uzmu doboj jer je rat zaustavljen činom rahmetli alije koji je u tim momentima do tada pobunjenicima(srbi) dao ime, legitimitet, a bome i legalitet.
Facit, da je bilo kako treba ustrojstvo kako civilnih, tako i vojnih struktura, ono što se 1995. uradilo u zonama odgovornosti drugog i trećeg korpusa, moglo se uraditi gotovo godinu ranije.
Vozuća se mogla uzeti u jesen '94. i time otvoriti put za deblokadu sarajeva do koje bi došlo najkasnije u ljeto 1995., a to bi otvorilo potpuno druge mogućnosti za pregovaračkim stolom.
Ustvari ne bi. Ipak nas je vodio rahmetli alija - divan čovjek, loše političar.
Svi mi se morete obratit

prog321
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Mood:

Post by prog321 » 30 Jan 2021, 13:58

Naseef Mushroom wrote: 30 Jan 2021, 11:46
Srebrenica i regija je bila važna za entitet rs, da graniči sa Srbijom. Da je se Krajini desilo šta je se desilo Istočnoj Bosni to bi uticalo na Hrvatsku što se kosi sa planovima zapada da se ugasi srpska krajina i hrvatski Srbi se prebace u BiH.

Nisu Krajišnici ništa hrabriji bili od Bošnjaka Istočne Bosne nego su ovi zadnji namagarčeni od strane zapada sa zaštićenom zonom

Mislim da nisi u pravu. Evo pokusat cu pojasniti.
Vojnici istocne bosne jednostavno nisu bili dovoljno skolovani da bi se znali odbraniti.
Jeste nasjeli su na varku zapada.
Ali inteligentan um ne bi na to nasjeo.

Istu pricu je Un pricao bihacu da ce ga odbraniti . I kad su srbi dosli do bolnice. Dudakovic plasirao dvjesto vojnika na brdu iznad bihaca. Za svaki slucaj ako se linije probiju.
Popricaj sa zapovjednicima srebrenice i zepe. Koja je to neisciplinovana rulja vojnika bila. Nadredjeni im kaze da idu izviditi jedno brdo. Oni kazu idi ti. Ko te ebe.
Jedino su slusali nasera jer bi zaradili metak ako ne poslusaju.
Nisu znali strijele da koriste iako ih je dovoljan broj dostavljen. Vrs usla sa tri tenka u centar srebrenice. A branitelji imali dovoljno zolja i osa da uniste dvadeset tenkova.
Jednostavno nije postojala linija komande poslije nasera.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 397 times

Post by Mirelam » 30 Jan 2021, 14:00

Bihaćka regija i u njoj Živinice i Srebrenik. Bježi na Fufe, ne znaš ti šta pišeš. :D.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Jan 2021, 14:03

Mirelam wrote: 30 Jan 2021, 14:00 Bihaćka regija i u njoj Živinice i Srebrenik. Bježi na Fufe, ne znaš ti šta pišeš. :D.
E moja flopino, jedinica ko kuća. Nauči bosanski jezik, pa onda dođi i ponovo pročitaj napisano.
Svi mi se morete obratit

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 4028 times
Been thanked: 7459 times

Post by Matan » 30 Jan 2021, 14:04

Ako vako nastavis Fufe, bit ces general armije..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Post Reply

Return to “Historija”