Netačno. Evlija(množina od veli) dolazi u značenju prijatelja.
A ibrahim, a.s. je nešto posebno. Za njega kur'an ne kaže da je evlija, nego halil (خليل)
Halil je ono što bi kod nas bio jaran. Ta vrsta prijateljstva.

Netačno. Evlija(množina od veli) dolazi u značenju prijatelja.

Ja sam mislio na prijatelja generalno, nisam isao u arapske frazeTaare wrote: 28 Dec 2020, 17:24Netačno. Evlija(množina od veli) dolazi u značenju prijatelja.
A ibrahim, a.s. je nešto posebno. Za njega kur'an ne kaže da je evlija, nego halil (خليل)
Halil je ono što bi kod nas bio jaran. Ta vrsta prijateljstva.
Zaista zavisi od licne percepcije, ali generalno u islamu najpoznatiji Allahov prijatelj je Ibrahim (Abraham) a.s. jer ga Allah zove takvim.lilith1 wrote: 28 Dec 2020, 16:04 “Slušajte! Zaista, Allahovi prijatelji neće imati straha, i neće tugovati– oni koji su vjerovali i postupali bogobojazno. Za njih su radosnevijesti u ovom životu i na ahiretu – nema mijenjanja Allahovih riječi;ovo je zaista veliki uspjeh.” (10:63-65)

Ako mislis na reformu tipa krscanske, koja je porodila decenije klanja izmedju protestanata I katolika, muslimani vec imaju sunite I siije I rezultat politickog razdvajanja ljudi smo imali priliku vidjeti u Iraku I Siriji.MarlboroGold wrote: 28 Dec 2020, 20:56 Gojeni da li je moguća neka vrsta reforme u Islamu preko sufizma? Jednom smo o ovome razgovarali nas par.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Mahsus selam, nadam se da ste ti i tvoji dobro u ovaj vakat svakojakih iskušenja
We alejkumu selam arzo moj!

Ne zamjerim njemu koji ne zna pa miješa lokalne tradicije iliti uvedene adete i islam.Gojeni H wrote: 29 Dec 2020, 07:59Ako mislis na reformu tipa krscanske, koja je porodila decenije klanja izmedju protestanata I katolika, muslimani vec imaju sunite I siije I rezultat politickog razdvajanja ljudi smo imali priliku vidjeti u Iraku I Siriji.MarlboroGold wrote: 28 Dec 2020, 20:56 Gojeni da li je moguća neka vrsta reforme u Islamu preko sufizma? Jednom smo o ovome razgovarali nas par.
S druge strane ta ista reforma u krscanskoj Evropi je dovela krscanstvo u komu, a izrodila niz idolopoklonickih religija kao sto su razni nacionalizmi, komunizmi, fasizmi koji su uz pomoc tehnoloskog napretka donijeli veliki jad I bijedu.
Sufizam je postao institucionalizovan kao I mainstream Islam tako da je tesko da kao takav moze donijeti velike reforme u islamski svijet.
Tesko da "zvanicni islam" moze donijeti znacajne promjene. U vecini tih arapsko-azijsko-africkih nedemokratskih rezima takav Islam je rezimski oglasivac koji po strukturi I namjeni ne moze izvrsiti nikakve promjene ni duse ni uma.
Bez obzira na relativan uticaj politike IVZ BiH cesto nismo (ni muslimani a ni oni koji to.nisu) svjesni pozitivnog uticaja zvanicne odvojenosti drzave I IVZ
Halalosum. Ne cita insan misli pa da zna sta je pitac nakastio svojim pitanjem.Taare wrote: 29 Dec 2020, 13:38Ne zamjerim njemu koji ne zna pa miješa lokalne tradicije iliti uvedene adete i islam.Gojeni H wrote: 29 Dec 2020, 07:59
Ako mislis na reformu tipa krscanske, koja je porodila decenije klanja izmedju protestanata I katolika, muslimani vec imaju sunite I siije I rezultat politickog razdvajanja ljudi smo imali priliku vidjeti u Iraku I Siriji.
S druge strane ta ista reforma u krscanskoj Evropi je dovela krscanstvo u komu, a izrodila niz idolopoklonickih religija kao sto su razni nacionalizmi, komunizmi, fasizmi koji su uz pomoc tehnoloskog napretka donijeli veliki jad I bijedu.
Sufizam je postao institucionalizovan kao I mainstream Islam tako da je tesko da kao takav moze donijeti velike reforme u islamski svijet.
Tesko da "zvanicni islam" moze donijeti znacajne promjene. U vecini tih arapsko-azijsko-africkih nedemokratskih rezima takav Islam je rezimski oglasivac koji po strukturi I namjeni ne moze izvrsiti nikakve promjene ni duse ni uma.
Bez obzira na relativan uticaj politike IVZ BiH cesto nismo (ni muslimani a ni oni koji to.nisu) svjesni pozitivnog uticaja zvanicne odvojenosti drzave I IVZ
Zamjeram tebi koji pristaješ na tako nešto.
Islam je vjera stvoritelja nebesa i zemlje tj univerzuma i svega što postoji.
Takav ne objavljuje faličnu vjeru kojoj je potrebna reforma.
Sam Allah kaže da je upotpunio vjeru. Dakle, kompletna bez ikakvih nedostataka.
Reći da nije tj da joj je potrebna reforma, ravno je kufru.
Halali, jednostavno nisam mogao prešutjeti.

Pa onaj za kojeg je Allah rekao da ga je usavršio.

moj hodza....kod mene ce svi u dzehenem....komplet porodica sira uza i sa majcine i sa tatine strane...plus i raja ce mi...Mutevelija wrote: 17 Jan 2021, 21:54 Na Sudnjom Danu će ljudi biti prozvani po imenima očeva, mnogi će se tad iznenaditi sto sa imenom oca sa kojim će biti skupa prozvani.

Nisam hodza samo mi je kuca blizuk dzamijeSibila wrote: 02 Feb 2021, 22:50moj hodza....kod mene ce svi u dzehenem....komplet porodica sira uza i sa majcine i sa tatine strane...plus i raja ce mi...Mutevelija wrote: 17 Jan 2021, 21:54 Na Sudnjom Danu će ljudi biti prozvani po imenima očeva, mnogi će se tad iznenaditi sto sa imenom oca sa kojim će biti skupa prozvani.
ja u svom zivotu ne znam nikoga ko bi mozda mogao makar vidjeti dzeneta.....

ti ?Mutevelija wrote: 02 Feb 2021, 22:59U zadnje vrijeme ne vollim ni razglabat puno o vjeri osjecam se nemjerodavnim licemjernim i tako![]()

Pa eto osjecam se kad jeno govoris drugo radis neceg se ne pridrzavas.Sibila wrote: 02 Feb 2021, 23:02ti ?Mutevelija wrote: 02 Feb 2021, 22:59
U zadnje vrijeme ne vollim ni razglabat puno o vjeri osjecam se nemjerodavnim licemjernim i tako![]()
zasto ?
u meni proradilo licemjerstvo......tesko mi pa se boga sjetila....
ok. nemoj onda...![]()

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest