Najznacajniji bosnjaci?
Moderator: Krokodil Behko
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23012 times
- Been thanked: 21056 times
- Status: Offline
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Re: Najznacajniji bosnjaci?
Nisam znala puno o njoj, a dobar je kandidat
Huma Kosača Alibegović
Ponosna unuka poglavara južne Bosne Hercega Stipana Kosače. Rođena kćerka velikog vezira Ahmed paše Kosače. Savremenica Gazi Husref bega.
Huma po dijelu bosanske zemlje Humu. Južnu Bosnu je sačinjavao Hum i Zahumlje.
Huma Kosača bila je rođena kćer velikog vezira Ahmed-paše Hercegovića Kosače i princeze Hundi-hatun. Otac joj je dao ime po Humu (Hercegovini). Njen djed sa očeve strane bio je Herceg Stipan Kosača, a sa majčine sultan Bajazid II, a pradjedovi knez Vukac Kosača i sultan Mehmed II Osvajač. Nana sa očeve strane bila je kneginja Barbara von Bayern (Bavarska). Tetka sa očeve strane bila je pretposljednja bosanska kraljica Katarina Kosača, a sa majčine princeza Seldžuka, majka Gazi Husrev-bega. Njen dajdža je bio sultan Selim. Prvi rođaci: princ Ishak-beg Kotromanić, princeza Katarina Kotromanić, Gazi Husrev-beg, Skender-beg Crnojević, sultan Sulejman itd.
Huma Kosača udala se za Mehmed-bega Alibegovića sa kojim je živjela do kraja života u Mostaru, gdje je ostavila obrazovne zadužbine. Interesantno je napomenuti da je imala više braće, od kojih je Ali-beg bio prvi bošnjački pjesnik na orijentalnim jezicima, a drugi brat, Ahmed, prvi bošnjački hafiz.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2855 times
- Been thanked: 5078 times
E kad može Sanela Dženkins onda mogu i Izet Nanić, Safet Isović, Safet Zajko, Enver Šehović.
Ustvari ne da mogu, nego moraju
Ustvari ne da mogu, nego moraju
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Historija ce medju nase velikane sigurno upisati Izeta Nanica kao jednog hrabrog bosnjackog ratnika sehida,Safeta Isovica kao poznatog pjevaca sevdalinki itd
jbg najbolje da promjenimo sad anketu
jbg najbolje da promjenimo sad anketu
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Nisam mislila na TOG Safeta Isovića.bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 13:53 Historija ce medju nase velikane sigurno upisati Izeta Nanica kao jednog hrabrog bosnjackog ratnika sehida,Safeta Isovica kao poznatog pjevaca sevdalinki itd
jbg najbolje da promjenimo sad anketu![]()
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

oops,mada nije ni on za baciti ...no kako kazah imamo velikana iz svih oblasti,ali ja sam pokusala da ova anketa bude historijska licnost(politicka) koja je uticala nas identitet,to su obicno politicari,vladariNora Ibsenova wrote: 04 Feb 2021, 13:55Nisam mislila na TOG Safeta Isovića.bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 13:53 Historija ce medju nase velikane sigurno upisati Izeta Nanica kao jednog hrabrog bosnjackog ratnika sehida,Safeta Isovica kao poznatog pjevaca sevdalinki itd
jbg najbolje da promjenimo sad anketu![]()
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Tvrtko itd
Joj ankete
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2342 times
- Been thanked: 5841 times
Fali Džeko i Pape
Ja ba sta ono u BBI pola radnji ne radi
Fuck you a friendly note to start the day
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Ma zatvorili su bruku radnji otkako je korone, jbg.
I našu su radnju u Banja Luci zatvorili ima mjesec.
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2342 times
- Been thanked: 5841 times
Ja u ponedeljak bio a nidje tebeNora Ibsenova wrote: 04 Feb 2021, 14:07Ma zatvorili su bruku radnji otkako je korone, jbg.
I našu su radnju u Banja Luci zatvorili ima mjesec.
Fuck you a friendly note to start the day
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Tvrtko spada pod zadnju opciju,fino sam napisala
Tvrtko ne utice na bosnjacki identitet nikako, to je moj stav ali tu je kao opcija iz predislamskog dijela Bosnjackog naroda
Ovo nije anketa najbitnijalicnost Bosne i Hercegovine vec Bosnjaka kao naroda
Last edited by bosnjakinja on 04 Feb 2021, 14:24, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1695 times
- Been thanked: 3238 times
Safvet beg Basagic 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Pa ja, ali kako može bit ličnost bilo kakva: Tvrtko I TAKO DALJE. A govorimo o ličnosti, jednini. I šta je i tako dalje, ko su ti ljudi u i tako daljebosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:22Tvrtko spada pod zadnju opciju,fino sam napisala
Tvrtko ne utice na bosnjacki identitet nikako, to je moj stav ali tu je kao opcija iz predislamskog dijela Bosnjackog naroda
Ovo nije anketa najbitnijalicnost Bosne i Hercegovine vec Bosnjaka kao naroda
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Za drzavu je licnost kao takva bitna,za drzavnost Bosne.Medjuim za bosnjake kao narod nije,ni na koji nacin ne utice na nas.Naprotiv,cak vecina bosnjaka do 90ih nije ni znalo za njega..i ovo danas sto se forsira ja vidim kao inat i prisljavanje,jer ako ga mi ne uzmemo uzimaju ga hrvati srbi''Nora Ibsenova wrote: 04 Feb 2021, 14:36Pa ja, ali kako može bit ličnost bilo kakva: Tvrtko I TAKO DALJE. A govorimo o ličnosti, jednini. I šta je i tako dalje, ko su ti ljudi u i tako daljebosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:22
Tvrtko spada pod zadnju opciju,fino sam napisala
Ovo nije anketa najbitnijalicnost Bosne i Hercegovine vec Bosnjaka kao naroda![]()
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Ova me prica nasmija :
Džemal ( Ademage ) Bijedić priča:
”Uvijek isto. Onih poratnih godina postave me za predsjednika Narodnog odbora sreza.
Najavi mi se grupa Mostaraca, Muslimana. Hoće mejtef.
Te se ja pripremim. Evo ih zorom, 5-6, stariji ljudi, sve ih znam.
Kako na vrata, ustanem, pozdravljam: "Dobro jutro drugovi, izvolite."
Odzdravljaju, recitatorski, uglas: "Sabahajrosum, Đemaga. "
Gdje me nađoše, nikad me niko nije zvao Đemaga. Rukujem se sa svima, ponudim da sjednu, pitam je li kafa po ćeifu? Vele da su prvu već popili ali može jedna ”Predsjednikova, na državni trošak.”
E sad ću i ja malo po njihovu pa se pravim nevješt, pitam: "Kojim hajrom, drugovi?" Kažu. Pa ja počnem.
O novim vremenima, o obnovi i socijalističkoj izgradnji, o prioritetu obdaništa, osnovnih i srednjih škola, a nakon finih dvadesetak minuta poentiram s bratstvom i jedinstvom. Šute. Mislim: Evo ih, legli.
Na to će najstariji: ”Dina ti, Đemaga, jesi li ti išao u mejtef?” Opet me nađe. Zna da sam mu sa sinom išao, te šta ću, kažem: "Jesam."
Dočeka me na prvu: ”Pa šta ti fali, eto bi dva dobra Vlaha od tebe mogli napraviti. ”
Propade mi priča. Eto vas tamo, velim... Ne možeš ti ništa narodu na silu nametnuti, a Mostarcima pogotovo....."

/Adnan Rondic/
Džemal ( Ademage ) Bijedić priča:
”Uvijek isto. Onih poratnih godina postave me za predsjednika Narodnog odbora sreza.
Najavi mi se grupa Mostaraca, Muslimana. Hoće mejtef.
Te se ja pripremim. Evo ih zorom, 5-6, stariji ljudi, sve ih znam.
Kako na vrata, ustanem, pozdravljam: "Dobro jutro drugovi, izvolite."
Odzdravljaju, recitatorski, uglas: "Sabahajrosum, Đemaga. "
Gdje me nađoše, nikad me niko nije zvao Đemaga. Rukujem se sa svima, ponudim da sjednu, pitam je li kafa po ćeifu? Vele da su prvu već popili ali može jedna ”Predsjednikova, na državni trošak.”
E sad ću i ja malo po njihovu pa se pravim nevješt, pitam: "Kojim hajrom, drugovi?" Kažu. Pa ja počnem.
O novim vremenima, o obnovi i socijalističkoj izgradnji, o prioritetu obdaništa, osnovnih i srednjih škola, a nakon finih dvadesetak minuta poentiram s bratstvom i jedinstvom. Šute. Mislim: Evo ih, legli.
Na to će najstariji: ”Dina ti, Đemaga, jesi li ti išao u mejtef?” Opet me nađe. Zna da sam mu sa sinom išao, te šta ću, kažem: "Jesam."
Dočeka me na prvu: ”Pa šta ti fali, eto bi dva dobra Vlaha od tebe mogli napraviti. ”
Propade mi priča. Eto vas tamo, velim... Ne možeš ti ništa narodu na silu nametnuti, a Mostarcima pogotovo....."
/Adnan Rondic/
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Opet me nisi razumjela, haj nejse.bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:39Za drzavu je licnost kao takva bitna,za drzavnost Bosne.Medjuim za bosnjake kao narod nije,ni na koji nacin ne utice na nas.Naprotiv,cak vecina bosnjaka do 90ih nije ni znalo za njega..i ovo danas sto se forsira ja vidim kao inat i prisljavanje,jer ako ga mi ne uzmemo uzimaju ga hrvati srbi''Nora Ibsenova wrote: 04 Feb 2021, 14:36
Pa ja, ali kako može bit ličnost bilo kakva: Tvrtko I TAKO DALJE. A govorimo o ličnosti, jednini. I šta je i tako dalje, ko su ti ljudi u i tako dalje![]()
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Tvrtko je trn u oku samo zato što nema ime po ukusu današnjih Bošnjaka i to je sve, a nije ni mogao imati odgovarajuću vjeru (po njima). Najznačajnija historijska ličnost za BiH kao dobri Bošnjanin odnosno Bošnjak.
BiH je cvjetala pod njegovom vladavinom i znatno bježala susjedima u tom vremenu.
Sramota je staviti ga onako na dno i još dodati itd. kao što je Nora objasnila.
To je uvreda za svakog iole ozbiljnog bosanskog historičara.

BiH je cvjetala pod njegovom vladavinom i znatno bježala susjedima u tom vremenu.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Tema je najbitniji Bosnjak a ne najbitnija licnost Bosne i Hercegovine.MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 14:53 Tvrtko je trn u oku samo zato što nema ime po ukusu Bošnjaka i to je sve, a nije ni mogao imati odgovarajuću vjeru (po njima). Najznačajnija historijska ličnost za BiH kao dobri Bošnjanin odnosno Bošnjak.
![]()
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Tvrtko je bio Bošnjak, tj. tadašnji Bošnjanin. Historija se ne uči u džamijama i u džematima.bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:56Tema je najbitniji Bosnjak a ne najbitnija licnost Bosne i Hercegovine.MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 14:53 Tvrtko je trn u oku samo zato što nema ime po ukusu Bošnjaka i to je sve, a nije ni mogao imati odgovarajuću vjeru (po njima). Najznačajnija historijska ličnost za BiH kao dobri Bošnjanin odnosno Bošnjak.
![]()
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Nije! a i ako jeste,ocito nije uticao nikako na bosnjake.tako da ne zasluzuje da bude glavna licnost,no eto tu je i mozete glasatiMarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 14:58Tvrtko je bio Bošnjak, tj. tadašnji Bošnjanin. Historija se ne uči u džamijama i u džematima.bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:56
Tema je najbitniji Bosnjak a ne najbitnija licnost Bosne i Hercegovine.