Najznacajniji bosnjaci?

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply

Ko je najznacajnijia bosnjacka licnost?

Alija Izetbegovic
10
40%
Mehmed Spaho
0
No votes
Dzemal Bijedic
5
20%
Husein beg Gradscevic
2
8%
Gazi Husref beg
1
4%
Isa beg Ishakovic
2
8%
neki od predislamskih bosnjaka(Tvrtko itd)
5
20%

Total votes: 25

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times
Status: Offline

Re: Najznacajniji bosnjaci?

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 15:10

Marlboro Jel se ti izjasnjavas bosnjakom?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22189 times
Been thanked: 20277 times

Post by Masamune » 04 Feb 2021, 15:17

bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:59 Nije! a i ako jeste,ocito nije uticao nikako na bosnjake.tako da ne zasluzuje da bude glavna licnost,no eto tu je i mozete glasati :respekt
Mislim da onda nema smisla da uopšte bude na anketi. I sigurno se ne izjašnjavam današnjim Bošnjakom koji nema veze sa onim od nekad.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 04 Feb 2021, 15:18

Alija najznačajnija ličnost :grana
Svi mi se morete obratit

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 04 Feb 2021, 15:23

Tko je Gradščević? Lapsus calami?
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1143 times

Post by arzuhal » 04 Feb 2021, 15:26

E, čuj, kralj Tvrtko Bošnjak, a Bošnjaci nastali 1993, u Holidej Innu, u Sarajevu... Svašta...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 15:32

arzuhal wrote: 04 Feb 2021, 15:26 E, čuj, kralj Tvrtko Bošnjak, a Bošnjaci nastali 1993, u Holidej Innu, u Sarajevu... Svašta...
Jel utice Tvrtko na tebe kao licnost?

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 15:34

MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 15:17
bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 14:59 Nije! a i ako jeste,ocito nije uticao nikako na bosnjake.tako da ne zasluzuje da bude glavna licnost,no eto tu je i mozete glasati :respekt
Mislim da onda nema smisla da uopšte bude na anketi. I sigurno se ne izjašnjavam današnjim Bošnjakom koji nema veze sa onim od nekad.
Ti si bosanac, manjina od 1% ali u boga glasna :ooo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 04 Feb 2021, 15:37

Eto te kao Nazif, a nema sta niste radili da plasite narod da ce biti u ostalim ako navedu Bosanac.

Uostalom meni Bosnjaci ne smetaju, ali neke stvari treba zvati pravim imenima.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 15:44

MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 15:37 Eto te kao Nazif, a nema sta niste radili da plasite narod da ce biti u ostalim ako navedu Bosanac.

Zasto se onda mjesas u to koga bosnjaci smatraju svojim?

Bosanac drugi naziv za nekadasnji jugoslaven.ima vas 1% a hocetel da are faktor neki

Vise ima Muslimana sa veliko m, nego vas ..ako pogledas popis

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 04 Feb 2021, 15:53

bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 15:32
arzuhal wrote: 04 Feb 2021, 15:26 E, čuj, kralj Tvrtko Bošnjak, a Bošnjaci nastali 1993, u Holidej Innu, u Sarajevu... Svašta...
Da. Naprimjer, utječe na način da znam da Bošnjaci nisu "izvedeni narod" od Srba (ili Hrvata), kako nam stalno objašnjavaju, da smo Srbi koji su prihvatili islam i prodali vjeru za večeru, koliko god to možemo argumentovano oboriti...

Utječe na način što je Bosna, za vrijeme Tvrtka i drugih bosanskih vladara, bila centar evropske hereze - kako je to govorio moj pokojni profesor Vladimir Premec - zemlja u kojoj si mogao biti i pripadnik katoličke crkve, i pravoslavac, i bosanski krstjanin, odnosno pripadnik Crkve bosanske. A po čemu je to važno? Pa zato što je Bosna još tada bila dovoljno široka da u njoj žive zajedno pripadnici različitih vjerskih učenja, dok u Evropi to nije moglo tako, evropske države to nisu tada tolerisale, u Evropi je vladalo pravilo - Cuius regio, eius religio (Čija vlast/regija, njegova i religija). Dakle, još tada se klesao identitet Bosne i Bošnjaka.

A to mi je važno jer sam ja danas Bošnjak koji također živi i želi da živi u savremenoj Bosni koja jeste ili bi morala biti otvorena i široka za sve ljude, bez obzira na njihov identitet, odnosno bilo koju identitarnu odrednicu (vjeru, etničku pripadnost, itd).

Na taj način, bez obzira na vjersku različitost između moje i Tvrtkove famalije, mi smo isti narod, sa istim pogledima na Bošnjane/ke i Bosnu.

Inače, na mene su lično najviše utjecali šejh Abdulvehab Ilhamija, šejh Mehmed ef. Hafizović, Musa Ćazim Ćatić, Alija Isaković, Zulfikar Džumhur, Zele Lipovača, Senad Avdić, Ozren Kebo...

A, inače, za utjecajne na općem, ne ličnom nivou, osim već nabrojanih, spomenuo bih i reisa Džemaludina Čauševića, Husagu Čišića, Safvet-bega Bašagića...

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by arzuhal » 04 Feb 2021, 15:55

... fra Matiju Divkovića..

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 16:00

arzuhal wrote: 04 Feb 2021, 15:53
bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 15:32

Da. Naprimjer, utječe na način da znam da Bošnjaci nisu "izvedeni narod" od Srba (ili Hrvata), kako nam stalno objašnjavaju, da smo Srbi koji su prihvatili islam i prodali vjeru za večeru, koliko god to možemo argumentovano oboriti...

Utječe na način što je Bosna, za vrijeme Tvrtka i drugih bosanskih vladara, bila centar evropske hereze - kako je to govorio moj pokojni profesor Vladimir Premec - zemlja u kojoj si mogao biti i pripadnik katoličke crkve, i pravoslavac, i bosanski krstjanin, odnosno pripadnik Crkve bosanske. A po čemu je to važno? Pa zato što je Bosna još tada bila dovoljno široka da u njoj žive zajedno pripadnici različitih vjerskih učenja, dok u Evropi to nije moglo tako, evropske države to nisu tada tolerisale, u Evropi je vladalo pravilo - Cuius regio, eius religio (Čija vlast/regija, njegova i religija). Dakle, još tada se klesao identitet Bosne i Bošnjaka.

A to mi je važno jer sam ja danas Bošnjak koji također živi i želi da živi u savremenoj Bosni koja jeste ili bi morala biti otvorena i široka za sve ljude, bez obzira na njihov identitet, odnosno bilo koju identitarnu odrednicu (vjeru, etničku pripadnost, itd).

Na taj način, bez obzira na vjersku različitost između moje i Tvrtkove famalije, mi smo isti narod, sa istim pogledima na Bošnjane/ke i Bosnu.

Inače, na mene su lično najviše utjecali šejh Abdulvehab Ilhamija, šejh Mehmed ef. Hafizović, Musa Ćazim Ćatić, Alija Isaković, Zulfikar Džumhur, Zele Lipovača, Senad Avdić, Ozren Kebo...

A, inače, za utjecajne na općem, ne ličnom nivou, osim već nabrojanih, spomenuo bih i reisa Džemaludina Čauševića, Husagu Čišića, Safvet-bega Bašagića...
Dobar argument, na taj nacin to mogu i ja da vidim

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 04 Feb 2021, 16:05

bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 15:44
MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 15:37 Eto te kao Nazif, a nema sta niste radili da plasite narod da ce biti u ostalim ako navedu Bosanac.

Zasto se onda mjesas u to koga bosnjaci smatraju svojim?

Bosanac drugi naziv za nekadasnji jugoslaven.ima vas 1% a hocetel da are faktor neki

Vise ima Muslimana sa veliko m, nego vas ..ako pogledas popis
Eto nadam se da je Arzo, Bosnjak, tebi turbo Bosnjakinji sad malo prosirio vidike.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 04 Feb 2021, 16:14

bosnjakinja wrote: 03 Feb 2021, 19:23
Mohr wrote: 03 Feb 2021, 18:11 Dobro, draga drugarice Bošnjakinjice :pusa to je ipak (samo) vjerska zastava, tada (još samo) lokalne muslimanske raje. A pritom i veoma redukcionistička, sa jednom zastavom za Bosnu i drugom za Hercegovinu. (P)otužno... :tjesi
Pa da je srecom opstala :oo
Srećom nije... :pusa

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 16:16

Mohr wrote: 04 Feb 2021, 16:14
bosnjakinja wrote: 03 Feb 2021, 19:23

Pa da je srecom opstala :oo
:zao

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 04 Feb 2021, 16:17

bosnjakinja wrote: 04 Feb 2021, 16:16
Mohr wrote: 04 Feb 2021, 16:14

:zao
Neka te ba... :pusa

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija » 04 Feb 2021, 16:37

MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 12:40 Prve tri žene koje si navela... kako su one najznačajnije? Šta su korisno uradile za narod osim što su se udale za milijardere ili bile u vezama sa slavnim osobama poput Dijane (koja se slikala gola za časopise između ostalog)?

Jedino bih Helićku izdvojio.

Pa eto mozemo praviti i anketu MG predložite da čujemo🌝
Ostalo je cutanje.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 04 Feb 2021, 17:08

Bojemica zaboravila zaključat vrata hapsane u kojoj ga drži, a on umjesto da iskoristi priliku i uradi nešto pametno, dođe i ničim izazvan piše njake niđe vze pamflete :grana
Svi mi se morete obratit

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja » 04 Feb 2021, 17:11

Hurija wrote: 04 Feb 2021, 16:37
MarlboroGold wrote: 04 Feb 2021, 12:40 Prve tri žene koje si navela... kako su one najznačajnije? Šta su korisno uradile za narod osim što su se udale za milijardere ili bile u vezama sa slavnim osobama poput Dijane (koja se slikala gola za časopise između ostalog)?

Jedino bih Helićku izdvojio.

Pa eto mozemo praviti i anketu MG predložite da čujemo🌝
Evo i ja sam za

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3780 times
Been thanked: 6953 times

Post by Matan » 04 Feb 2021, 17:12

Jeste vas dvije sestre od tetku
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”