Starački dom

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7448 times
Been thanked: 17309 times
Status: Offline

Re: Starački dom

Post by Maja » 20 Mar 2012, 12:45

Čuj ukinula bi staračke domove. Misliš da bi to spriječilo djecu da napuštaju roditelje?
A roditelji stari i nemoćni.. pa kad se još razbole nema ko da ih njeguje.
Ima užasne djece i uvijek kažem bolje biti bez djece, nego da su svakakva. Zamisli kakav je osjećaj biti napušten od vlastitog djeteta? Koji je to udarac za svakog roditelja. Poniženje. Patnja. Neki napuštaju roditelje iako žive s njima. Zatvore ih u sobicu i samo povire kad im daju da jedu. Niti sjede s njima, niti razgovaraju. I ne pričam ovo samo tako.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 20 Mar 2012, 15:26

Necu pricati o starcima,vec o sebi,jer sutra cu biti starica....

Vec sad sam s muzem znala pricati o tome.....ne bih opterecivala svoje dijete,valjda mu je dovoljno sto ima svoju zenu,posao dijete i sto briga na pameti....treba da ja kad ne mognem maknuti,meni pere guzicu? :lud

Pa imaju ljudi strucni za to i placeni,imaju sestre koje redovno daju lijekove,znaci u sigurnom sam ako me zaboli,imaju pet obroka dnevno(znaci zivim blizu doma pa znam sve,znam vlasnicu i radnice)

imaju toplu vodu,ljude koji im doslovce peru guzicu kad oni ne mogu,ljude koji im ukljucuju katetere ako treba,ljude koji ih pitaju kasikom,presvlace,kupaju....imaju televiziju,tombole,progovore s nekim svoje generacije(ovo je izuzetno bitno)

Logicki gledano,da li biste sve nabrojano mogli odraditi,plus zaraditi za kruh i plus obaveze kod kuce i sa djecom?
Sta ste,supermen?

A ako imate starce pri punoj snazi onda njima ne treba niko da ih sluzi.....

Ja cu se svim silama truditi da moje dijete(abd)bude mene imalo zasto voljeti,cijeniti,postovati.....imam druga ciji je otac cijeli zivot pio i tukao mu mater i njih(djecu)...sad kad je ostao sam,kuka....

Nije ovo budala izmislila,sve ima svoje zasto :kafa
(p.s.kaze mi ova radnica kako je jedan starac rekao:"zenu je sevap udariti"a ona mu odgovorila"eh,zato si tu gdje jesi")
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

zabrinuta_mimi
Na probnom
Na probnom

Staracki dom Sarajevo?

Post by zabrinuta_mimi » 05 Jan 2013, 13:27

Pisem iz Zagreba. Nana zivi u Sarajevu i potreban joj je smjestaj u dom.
Mozete li dati neku preporuku za dom, gdje je usluga/njega dobra? Vasa iskustva eventualno?
Drzavni ne dolaze u obzir.
Hvala

Analgetik
Na probnom
Na probnom

Re: Staracki dom Sarajevo?

Post by Analgetik » 05 Jan 2013, 13:50

Moja nana je u starackom domu u Nedzaricima...nemam pojma jel to drzavni ili ne, ali iskreno, fantastican je. Da je drustveno prihvatljivo, ja bih se licno tamo preselio xD. Ima cimericu u sobi, a mozes uzeti i vlastitu sobu (naravno malo skuplje). Svaka soba ima TV, kupatilo, balkon. Imaju 3 obroka dnevno koja su sasvim ok. Imaju vlastitog frizera, intentivnu njegu, kafe aparat i jos stosta. Ispred je veliko dvoriste koje je prelijepo tijekom ljetnih mjeseci. Moze izaci kad hoce, moze doci kad hoce. Kao hotel u principu, a pun je dom uvijek tako da ima i raje za druzenja. Cesto im organizuju priredbe i manifestacije za njih itd itd. Cijena u globalu nije visoka, ali to ovisi od potreba gospodje. Uglavnom raspitaj se, ne znam kakvi su ostali ali ovaj je sasvim uredu, cak stavise. :djed
Semper magis

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 05 Jan 2013, 17:39

Mimi, pogledaj ovo. Ovaj privatni Strački dom se nalazi se nadomak Sarajeva, na Ilidži...

[ytube]http://www.youtube.com/watch?v=jr1hDbVa8OI[/ytube]

U ovom drugom linku imaš brojeve telefona za dalju informaciju...

http://www.market.ba/nekretnine/stanovi ... evo/610815
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

zabrinuta_mimi
Na probnom
Na probnom

Post by zabrinuta_mimi » 06 Jan 2013, 10:46

super, hvala vam! Ovaj Vitalis izgleda stvarno dobro, dobila sam sa jos par strana pohvale o njima.
pogledat cu i odluciti. hvala jos jednom-.

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by niska grana » 06 Jan 2013, 12:13

Vitalis mi se čini dobrim odabirom. Usluga je navodno vrhunska, a ono što pouzdano znam jer u blizini živim - okoliš i prirodni ambijent za tu svrhu idealni.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 16 Apr 2013, 00:54

ma kakav dom, kakvi bakraci. kako god su oni svoj zivot posvetili meni i odrekli se mnogo cega da bih izrastao u ono sto danas jesam, tako i ja imam obavezu i zelju voditi o njima racuna onda kada budu stari i iznemogli. salim se, naravno. i mnogo ranije od navedenog. ;)
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times

Post by Calla » 22 Apr 2013, 13:53

ne znam sada da li je ovaj moj slucaj prikladan na ovu temu ali mislim da ne bi zasmetalo da koju prozborimo o situaciji koja se stvori za svako djete u odraslom dobu kada roditelji postaju stari i nemocni a staracki dom kao opcija jos nije sazrela
evo ja se nalazim sada u jednoj situaciji koju moram da razrjesim sa svojim sestrama
sta i kako se postaviti sada prema nasim roditeljima koji zive jos uvjek sami na bosanskom tlu ostarili i polako skrecu paznju na iznemoglost a mi sva djeca sa svojim porodicama zivimo vani i imamo samo nekakav povrsni telefonski odnos sa njima u formi slanja novca i jedna do dvije sedmice od svake od nas u godini direktnog susreta ,Otac je krenuo od jeseni prosle godine da se zali na svakodnevno provodenje vremena u kotlani lozenje vatre i nabavljanje ogrevnih sredstava i njihovog smjestavanja u podrum sa ogromnim bolovima u ledima i koljenima a nikoga od djece u blizini da pritekne u pomoc,,,!!
Majka nije vise u stanju da odrzava higijenu po cjeloj kuci umara se brzo,,srcane aritmije i hrpa lijekova na dan ometa joj zdravu svakodnevnicu zivljenja,iako nam se svima cini kao vitalna mama
ovo je ja mislim i prva faza roditeljskog povika za pomoc kod odrasle djece u ocekivanju da ce neko djete mozda odluciti i vratiti se nazad,?
ja posle zadnje posjete roditeljima ovakva kakva jesam naoruzana sa samosvjesnoscu i emocijama prema roditeljima krenem u potragu za rjesenjima i pozovem sve tri sestre na razgovor kod mene,
sjedim ja tako i razgovaram sa njima trima o ova dva najmanja problema koji su se aktuelno stvorili kod nasih roditelja i trazim nacina sta da pokrenemo i kako da to rjesimo,
,nadovezala sam ja preventivno i situaciju kuce okucista i sva gruntovna pitanja koja nisu rjesena i lijekove i sve dijagnoze sta su roditelji do sada nakupili i kazem sta mislite odakle da krenemo,,,!!!Ove tri zinule u mene i kazu,,
nista necemo pokretati oni samo kukaju ,,:sok imaju oni dovoljno novca da sebi nabave i cistacicu i drvosjecu ,,itd,itd,,
Mene su moje sestre ovakvim izjavama ostavile bez teksta ostado ja sama na strani roditelja i ovim njihovim problemcicem iako se jos na kraju potrudi kod sestara u objasnjenju da sada izmedu nas sesteroga nastaje generacijska i medugeneracijska problematika volja za zajednickim radom sa roditeljima a ne samo financijska podrska izdaleka vec i pomoc pri nabavci ogrijeva i lozenja vatre ,pomoc pri nabavci i uzimanju lijekova i mnogo stosta mozda i razmisljanje i prmjestanje roditelja sa sela u grad o zivotu u gradu u stanu koji je u blizinini trgovina ili staracki dom koji ima sve na jednom mjestu :cudi
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Ruana

Post by Ruana » 22 Apr 2013, 15:02

paparaci wrote:ma kakav dom, kakvi bakraci. kako god su oni svoj zivot posvetili meni i odrekli se mnogo cega da bih izrastao u ono sto danas jesam, tako i ja imam obavezu i zelju voditi o njima racuna onda kada budu stari i iznemogli. salim se, naravno. i mnogo ranije od navedenog. ;)
Tako i ja razmisljam. Moji roditelji su umrli relativo mladi tako da im nisam uspjela vratiti ni djelic onoga sto su oni ucinili za mene. Danas imam samo svekrvu od 70 godina ali ona moze jos sve sama i nece da zivi ni sakim od djece i svi smo joj blizu, nista joj ne fali sve joj se donese na noge, i u ovoj zemlji gdje moze imati svu potrebnu pomoc i pored svoje djece nema potrebe da ide u dom. Niti bi to njena djeca dozvolila.

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 22 Apr 2013, 15:23

Ocu necu ni otici u staracki dom da ga obidjem, nije zasluzio. On je sebi tu opciju izabrao jer nikad u zivotu nije mogao da pruzi ljubav, zato mu se sad i ne vraca.
A majku cu uzeti sebi. Sta je ta zena sve uradila u zivotu i pretrpila, trebala bi je ko kraljicu gledati.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 22 Apr 2013, 18:12

I dalje smatram da ne bih htjela biti svom djetetu/djeci,nebitno,na teret,pogotovo ako bi trebala oko mene maksimalna skrb.....za ove sad neću ni govoriti,jer sto reče Nela,kod nas je to bauk(i samo kod nas)...... :123

Mm ima dajdzu nepokretnog,u stvari materinog dajdzu,bas je star,ima njemacku penziju,nema zenu,i on je kod kuće,snaha i sin mu doslovce mjenjaju pempase :lud :lud

Pričajte vi koliko hoćete da su ove stvari normalne,meni nisu.......zato sada krampam,da u starost imam iz cega plaćati dom,ako treba i nesto prodati.....cim se ne mognem sluziti-zna se.....a dok god mogu-isto se zna......a opterećivati nekoga i nabijati na nos nekome sto sam ga rodila ili hranila,to mi je van pameti..... :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3855 times
Been thanked: 2901 times

Post by Pasaga » 22 Apr 2013, 20:56

Imam jos majku zivu....blizu je 80.
zivi sama u stanu,polovicno je pokretna...
daleko je od mene,ipak odem cesto,obidjem....pogledam sta joj treba
jer nikad nece rec,uvjek kaze imam sve.....
sestra mi je tu blizu,sljedeci haustor,tako da je ipak na neki nacin sigurnija
i mogu biti malo mirniji.Mada svaki put kad tel.zazvoni,bude mi neprijatno....
Razmisljali smo i o domu.Nismo imali srca,ostaviti je tamo sa nepoznatim ljudima....a nezna ni jezik.
Meni bi bilo najtuznije i najteze kad bih je tamo posjetio,i posle je opet ostavis
....da gleda za tobom,prati te pogledom.....pogledom koji samo ona razumije.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

Post by Ruana » 22 Apr 2013, 21:50

Moja jetrva je prije 7 godina dovela majku iz Bosne ovdje na sopstveni trosak. Uzela veliki stan i sa njima je zivjela. Puno joj je pomogla i sestra iz Holandije. Nakon dvije godine joj je uspjela i socijalno osiguranje tako da je makar lijekove prestala placat. Proslo ljeto rekla da ima zelju otici dolje u svoj grad da vidi sestre i da obidje muzev mezar, oni je sjedu u auto i odvezu je dolje. Dan prije povratka ovamo umrla na spavanju. Zamislite kako je njima drago sto su je pazili.

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK » 23 Apr 2013, 01:15

staviti dragu osobu u starački dom ne može niko normalan, to je moje mišljenje i gotovo...

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 23 Apr 2013, 10:35

Eh sad, vi pričate "staviti ih" u dom, "ne staviti ih"... pa valjda se i roditelje tu nešto pita. :D
Oni su ti koji odlučuju ako su imalo suvisli.

Otac mog kolege je sam htio u starački dom međutim nije imao dovoljnu mirovinu pa moj kolega odvaja za svog oca. A netko sa strane će reći: vidi, stavio ga u dom...

Inače, bili smo ga posjetiti par puta sa kolegom i da znate da se u tim domovima između tih staraca odvijaju prave ljubavne drame :D.
Baš kao da su ušli u drugi pubertet. Meksičke sapunice im nisu ni do koljena. :ooo

Ruana

Post by Ruana » 23 Apr 2013, 10:39

Katja nije isto otici u dom u svojoj zemlji gdje mogu komunicirati i ovdje gdje vecina starih ne zna nijedne rijeci.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 23 Apr 2013, 10:50

Pasaga wrote:Imam jos majku zivu....blizu je 80.
zivi sama u stanu,polovicno je pokretna...
daleko je od mene,ipak odem cesto,obidjem....pogledam sta joj treba
jer nikad nece rec,uvjek kaze imam sve.....
sestra mi je tu blizu,sljedeci haustor,tako da je ipak na neki nacin sigurnija
i mogu biti malo mirniji.Mada svaki put kad tel.zazvoni,bude mi neprijatno....
Razmisljali smo i o domu.Nismo imali srca,ostaviti je tamo sa nepoznatim ljudima....a nezna ni jezik.
Meni bi bilo najtuznije i najteze kad bih je tamo posjetio,i posle je opet ostavis
....da gleda za tobom,prati te pogledom.....pogledom koji samo ona razumije.
koliko je to cesto ?
ja se sada brinem da mi sa njima na ovolikoj udaljenosti i nemamo pravi kvalitativan odnos
,ne znam sada u kojoj drzavi tvoja majka zivi a u kojoj si ti ,
razmisljam ako smo u radnom odnosu i imamo najvise 30 dana slobodnih u godini ja ne znam da li bih se to moglo posvrstati u kvalitativni odnos djeca kao pomocnici i roditeljske potrebe (osamdeset godina starosti)olaksanje je veliko kada je barem jedno djete u blizini kao sto ti napomenu tvoja sestra !

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 23 Apr 2013, 10:50

Ruana wrote:Katja nije isto otici u dom u svojoj zemlji gdje mogu komunicirati i ovdje gdje vecina starih ne zna nijedne rijeci.
Naravno, to mora da je teško.
Zato i kažem, na svakom je da odluči za sebe ako je za odlučivanje sposoban.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 23 Apr 2013, 10:59

kod mene je mama 6 godina mlada od oca,,i naime fizicki sposobnija(tako kaze ne mora da znaci da je ovo istina)i ne osjeca te tegobe sto otac ima ,,tata hoce u staracki dom ,mama nece :lupa

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”