REMB wrote: 08 Feb 2021, 13:43
Kad smo vec razvezali pricu a vidim da si u materiji; koji sistem treninga smatras dobrim i kolko puta sedmicno istu misicnu skupinu pagadjati?
U ove 2+ godine testirao sam svašta na sebi što se tiče treniranja i raznih programa. Ne znam za druge, ali sam otprilike sada našao šta meni najbolje odgovara i već neka dva mjeseca je kako sam promijenio stil treniranja. Sve je krenulo sa vježbama tijelom, kasnije sam počeo dodavati po malo težine, pa sam počeo dodavati setove i više repeticija. Pa sam radio kombinacije samo sa tijelom i dosta setova i repeticija i dodacvanje težine. Recimo na zgibove i propadanje sam dodavao po 15kg, a na čučnjeve 30kg, s tim da čučnjeve radim na jednoj nozi. Radio sam po 50-80 zgibova, 80-100 propadanja, po 50-80 čučnjeva za svaku nogu sa +30 kg, 50-80 repeticija za listove, prethodno zagrijavanje je uvijek 10 min vježbi bez pauze za core, tj. trbušnjake. Pauze sam kretao sa 3-4 min između setova i smanjivao do 1 min. Kad sam tek krenuo, prve upale su bile, ali sam znao po 2-3 sata trenirati kad prođu, i tako 3 dana sedmično i uvijek sam trenirao cijelo tijelo. Hormoni me ubijali ispočetka, kako je testosteron rastao tako je i motivacija, da ne pričam o napaljenosti, po noći su me budile erekcije i jaka želja za seksom.
Onda su malo stvari krenule nizbrdo, počeo sam da osjećam da slabim. Euforija i dobro raspoloženje poslije treninga je nestajalo poslije pola sata, i treninge sam u tim momentima smanjio na 45 min to sat max. Poslije pola sata postanem nervozan, frustriran i sve me iritira, agresivniji. Počeo sam guglati i našao da sam preforsirao tijelo i da načinom na koji treniram povećavam kortisol, slabim imunološki sistem, a nisam se dobro osjećao. Čak sam i napaljen bio slabo. I onda odlučim da promijenim stil treniranja gdje ću raditi manje repeticija, sa povećanom težinom. Ali sam prvo uzeo nekih 20 dana odmora.
Sad krećem trening sa vježbama za trbušnjake u dvije varijante. Jedna je intezivnija i traje 6 min, druga je laganija i traje 10 min. Kako sam raspoložen biram koji ću, ako osjećam na sebi da mogu intezivnije, onda to radim. Kada osjećam za laganiji trening, onda laganije. Pauza 10 min poslije i krećem sa čučnjevima,. Trenutno dodajem nekih 45-50 kg na sebe i radim na jednoj nozi tu kilažu. 3 seta po 5 repeticija sa 2 min pauze između, jednom sam uradio 5 setova tako do sada i imao sam upalu sutradan. Tako da radim 3x5 na obje noge, ukupno dođe 30. Zgibove radim sa +30kg na svoju težinu, radim 5-10 repeticija sa 2 ili 3 min pauze. Kada osjećam da imam energije i snage radim 10 repeticija. Ide prvi set gdje se obično mogu dva puta se dići, ostali idu po jedna repeticija sa 2 ili 3 min pauze između. Ako osjećam se slabije, radim samo 5 repeticija. Propadanje radim sa nekih +35 i +45 kg. Kada je manja kilaža mogu uraditi 3 repeticije u setu i sa 2 min pauze, tako uradim 3-4 seta u zavisnosti kako se osjećam. Sa većom kilažom mogu uraditi jednu repeticiju u setu i radim 3-4 seta tako sa 2-3 min pauze između. Između svih vježbi pravim pauze od 10 min. Listove uradim jedan set sa svom kilažom i obično mogu 25-30 repeticija uraditi.
Mogu ti reći da se puno bolje osjećam kako sam krenuo sa ovim načinom treniranja, osjećam da hormoni bujaju u meni ponovo. Erekcije po noći, često napaljen i motivisan više. Naravno imam stvari u životu koje jebu i koče pa znam biti neraspoložen, ali je u onoj fazi pretjeranog treniranja znalo biti i gore. I to je to, s vremenom ću pomalo dizati kilažu. Planiram dodavati još nekih vježi, ali moram sebi napraviti opremu za njih, o tom potom.
Edit: postavljao sam ovdje klip gdje sam uradio 400 čučnjeva bez pauze sa svojom težinom, uspio sam drugi put sam uradio 500 kada sam testirao.