Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40508 times
Been thanked: 26775 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Rum »

Upozorenje Sebije Izetbegović zbog stanja u Sarajevu

Image

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu završio je testiranje još 201 uzorka na koronavirus danas do 18 sati, piše Faktor.

Od toga je 60 pozitivnih uzoraka u Kantonu Sarajevo, a u Unsko-sanskom kantonu tri.

”Raste broj zaraženih. Dolaze nam pacijenti sa prilično teškom slikom Covid-bolesti. U Podhrastovima su nam popunjeni kapaciteti intenzivne njege”, kazala je Faktoru prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direkorica KCUS-a.
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2764 times
Been thanked: 22844 times

Post by HAVANA »

insomnia wrote: 12 Feb 2021, 19:44 Bjez ba budalasu koji ce ti to k....
Pozelio :haha
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 26998 times
Been thanked: 30963 times

Re: Alemka Markotić na udaru medija u Hrvatskoj: Priznala da je preko reda vakcinisala majku

Post by Zanki »

:oo moran :plavi
Image
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 233 times

Post by XoKli »

Ako će mi ostat ožiljak od vakcine ko što mi stara i stari imaju onda nek me bodu. Da imam šta djeci pričat :oo
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7769 times
Been thanked: 18266 times

Re: Alemka Markotić na udaru medija u Hrvatskoj: Priznala da je preko reda vakcinisala majku

Post by Maja »

Veliki je grijeh pocinila. Kako je samo smjela :krik
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Toliko mrzi mater :ccc
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Kakvi su to monstrumi koji su krojili mjere u državi :bua

Dr. Ednan Drljević: U cijeloj BiH moguć scenarij kao u Novom Pazaru
KS/ Dr Drljević, član Kriznog štaba: Ovo je zadnje upozorenje, zatvorit ćemo skijališta
Dr. Ednan Drljević: Mjere su ukinute pogrešno, to nije donijela struka! Zaboravite rukovanje, grljenje, ljubljenje
Ednan Drljević upozorava: Opustili smo se, najveći problem bit će u listopadu
Dr. Drljević: U zimskom periodu prijete nam tri opasnosti
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Hoće li izraelski lijek Allocetra biti uspješan u liječenju koronavirusa, i to različitih sojeva, mora potvrditi studija treće faze kliničkih ispitivanja, ali za sada se pokazao kao vrlo uspješan.

Čak 90 posto teških pacijenata oporavilo se nakon liječenja ovim lijekom, prema tvrdnjama firme Biomed Enlivex Therapeutics. Izvijestili su ovoe sedmice da su ohrabrujući rezultati ispitivanja lijeka u fazi 2 u liječenju teških bolesnika s koronavirusom.

Od 16 liječenih pacijenata, sedam je bilo u teškom stanju, a devet u kritičnom. Većina je bila u dobi od 40 do 60 godina i svi su pripadali rizičnim skupinama, odnosno bili su pretili, imali su povišeni krvni pritisak i većina su bili muškarci, kod kojih je stopa smrtnosti od korone veća.

Njih 14 liječenih Allocetrom oporavilo se i pušteno je kući u roku od pet dana, a dva su pacijenta ostala na respiratoru.

https://www.oslobodjenje.ba/magazin/zdr ... hw7HsftY4E
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Naučnici se tako nadaju da bi sada već famozne T ćelije mogle pružiti određeni imunitet i zaštitu od koronavirusa čak i u slučaju ako antitijela postanu manje efikasna u borbi protiv ovog virusa.

"Znamo da su antitijela vjerovatno manje učinkovita u slučaju novih sojeva, ali možda nas T ćelije mogu spasiti. S aspekta nauke to ima smisla, nemamo podatke, ali možemo se nadati", kaže Daina Graybosch, biotehnološka analitičarka iz investicijske banke SVB Leerink u New Yorku.

Dosadašnji razvoj vakcina protiv koronavirusa uglavnom se usredotočio na razvoj antitijela što je potpuno opravdano smatra Alessandro Sette s Instituta za imunologiju La Jolla u Kaliforniji.

"Taj nivo zaštite smatra se zlatnim standardom, ali obično zahtijeva velik broj antitijela. Sjajno je ako možete proizvesti veliki broj antitijela, ali to nije nužno uvijek moguće", kaže Sette.

T ćelije - ubice

Osim antitijela, imunuloški sistem čovjeka proizvodi i veliki broj T ćelija koje također mogu utjecati na virus. Neke od njih čak mogu i uništavati ćelije zaražene virusom i takve ćelije se nazivaju CD8. Druge, tzv. pomoćne T ćelije (CD4) važne su za obavljanje drugih imunoloških funkcija kao što su stimuliranje proizvodnje antitijela i novih T ćelija.

Ipak, kako se ističe, T ćelije ne mogu spriječiti pojavu infekcije virusom s obzirom da se one aktiviraju tek kada je virus već duže vremena prisutan u tijelu. Međutim, njihova uloga može biti presudna u trenutku kada osoba počne razvijati simptome koronavirusa.

"U slučaju koronavirusa, T ćelije bi mogle odigrati ključnu ulogu i napraviti razliku između osoba koje će razviti blage simptome i onih koji će trebati bolničku njegu. Ako su u stanju 'ubiti' ćelije zaražene virusom prije nego što se one prošire iz gornjeg respiratornog trakta, to će utjecati i na sam tok bolesti", smatra Annika Karlsson, imunolog sa Instituta Karolinska u Stockholmu.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/t-ce ... /210215139
Svi mi se morete obratit
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8833 times
Been thanked: 5605 times

Post by Mister No »

The Dark Side Of The Forum...
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Mister No wrote: 16 Feb 2021, 15:29
Bić pliz :rol
bosanski zrak je učinkovitiji od tih vakcina :zubi

Image

Image
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Narod slobodarskog Martinika odlucio odjebati koronu, maske a bome i distancu i otici na karneval
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Eno oni moji belgijanci odose da se testiraju.U prosli utorak bili zajedno a otisli na planinu poslije.Zove kaze kako si,reko ko mina,sto? Kaslju,temperatura,oni,djeca...E jbg.I ja se sutra moram testirati zbog putovanja,kad mi kaze pozitivan,sjedi kuci :sok :lupa
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9245 times
Been thanked: 9194 times

Post by Zana »

Meni se tek vratila čula mirisa i okusa. Nakon tri mjeseca
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Aaaa,jesi smrsala sta,ja ne bi ni jeo menscini.Il bi kelj jeo,jebaji ga,da nadoknadim.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40508 times
Been thanked: 26775 times

Post by Rum »

U Zenici potvrđena dva slučaja britanskog soja koronavirusa

Kako je tim stručnjaka sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu predvođen prof. dr. Teufikom Goletićem, šefom Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, danas u BiH potvrdio još četiri slučaja britanskog soja B117, tražili smo odgovore kakvi su ovo indikatori i šta nas očekuje.

Razlog više je činjenica da je sekvencioniranjem 12 kliničkih uzoraka britanski soj pronađen kod tri državljana naše države – dva sa područja Zenice i jedan sa područja Sarajeva.
To nam govori da su se naša očekivanja u kontekstu širenja B117, poznatijeg kao britanskog soja pokazala tačnima. To nam govori da moramo voditi računa da mjere koje su svima poznate, a to je distanca, maska i izbjegavanje većih okupljanja moraju ostati na snazi. Bojim se da nismo u prilici da se previše opuštamo, pogotovo što osim tog britanskog soja mi smo utvrdili i prilikom prošlog sekvencioniranja, a i sada da imamo još jednu vrlo interesantnu liniju B1258, koja se bitno uspješnije prenosi unutar populacije ljudi nego dosadašnji SARS-Cov-2 virus. Imamo po meni kompliciranje epidemiološke situacije i očigledno na terenu cirkulaciju različitih genetskih linija i varijantnog soja. Tako da opreza, poštivanja mjera nikad dovoljno. U tom kontekstu volim da napravim poveznicu sa Češkom u kojoj su također dominantni upravo B117 i ovaj B1258 koji smo utvrdili u Bosni i Hercegovini”, kaže Goletić.

Na pitanje da li je to potvrda da se britanski soj širi među populacijom u Bosni i Hercegovini, Goletić odgovara:

“To upravo znači to. Nažalost, on se očigledno širi. Mi imamo i nekih prvih pokazatelja da neki od PCR testova, njihova senzitivnost, može doći u pitanje. U tom kontekstu, vjerovatno će Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH dati zasigurno preporuku koji testovi bi bili najadekvatniji za pokrivanje svega što nam trenutno cirkulira u humanoj populaciji u BiH.”

Goletić je podsjetio kako su stručnjaci na početku pandemije upozoravali da bi zbog velikog priliva pacijanata sa srednje teškim ili teškim oblikom, zdravstveni sistem mogao biti “prenapregnut”.

“Budući da je britanski varijantni soj B117, odnosno da je za njega poznato da je prenosiviji od ovog koji je do sada cirkulisao, prema različitim procjenama od 30 do 50 posto, možemo očekivati veći broj inficiranih. Veći broj inficiranih znači i veću vjerovatnoću da će biti inficirani ljudi starijih od 65 godina i druge rizične skupine, posebno oni koji imaju komorbiditete. To može izazvati, nažalost, snažan udarac na zdravstveni sistem. Upravo u tom kontekstu, kad smo govorili o mjerama čak i neke možda treba pooštriti. To je način da pokušamo spriječiti jedan takav neželjeni scenarij i da ne dođemo u poziciju ko može biti primljen, a ko ne može primljen u bolnicu”, kazao je prof. dr. Teufik Goletić.
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Je l to u imenu ima fick(ebanje), u opisu njegovih aktivnosti je i ta da zajebava narod.
teuFI(c)K, odjebi.
Svi mi se morete obratit
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22830 times

Post by Fuddo »

Sav se svijet ufatio za glavu, ne zna sta ce, kuda ce...
Sam fufe vice, nije nista
Lazu nas
Dozvolite da se obratimo
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2269 times
Been thanked: 5405 times

Post by Beni »

Fuddo wrote: 17 Feb 2021, 17:50 Sav se svijet ufatio za glavu, ne zna sta ce, kuda ce...
Sam fufe vice, nije nista
Lazu nas
Sav svijet sem Bosne, kod nas lezerno, sad odo s malcem u igraonu gledat zgodne mame :oo
Fuck you a friendly note to start the day
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila »

Kod nas je fakat sad super stanje
Al sta vrijedi kad ne mogu preko granice
A cjepiva jos nema :123