Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2914 times
- Been thanked: 24134 times
- Status: Online
Re: Zašto Srbi toliko jedu svinjetinu?
Eki nisam jeo, sve poguzluka u bosni sto ima sam jeo i jedem. Joj moram pocet trenirat udebljo sam se.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- XoKli
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 234 times
- Status: Offline
Nusret .. zaboravih prezime. Stolariju proizvodi i montira.HAVANA wrote: 15 Feb 2021, 00:50Cuj deurne. Ko bolan? Ja imo stan u dokter van de perre leiXoKli wrote: 15 Feb 2021, 00:49
Nisi ti jeo sušeni biftek od mog mesara... što bi reko Sejo Brajlovic ne trebaš žvakati samo ramenima gore dole![]()
Bez toga nisam ugovorio poso sa strancem. Sa ovim da odeš u Pfizer , do Marta bi cijels BiH pelcovana bila.
Jedan iz Tuzle mi traži da mu pošaljem po vozaču 5 kila u Deurne(Belgija, kod Antwerpena) platit će sve.
A ima još jedan sa njim u talu mislim, Mehmed... Bio ljetos tamo, Jan Romeostraat.
Možda ih i znaš...
- HAVANA
- Penzioner

To je sa druge strane parka rivierenhof. Ne znam. Davno sam ja otisao, prije 18 godina Prozore iz belgije sto znam, onaj moj u vogosci sto ima fabriku. Alupoint. I on je u antwerpenu. E tu u tom parku sam se ozenio, bio si garant, veliki...

- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Ma što se Nazifa tiče može biti i 6:10 ali ako vode Nebošnjaci. Ljudi imaju svoje tradicije, tako odrasli, navikli. Pa neka je i sirotinjsko meso, ne jedem ni ja kavijar pa ko sam ja da sudim.
Ali Bošnjak, hajd mogu donekle shvatiti alkohol, putuješ Evropom, družiš se, izlaziš pa ne možeš samo na sokovima provoditi se, to i shvatam jer je teško odoliti, popustiš pred većinom da ne ispadneš čudak ali svinjetina?
Pa samo kod nas ima najmanje 6 vrsta mesa kao alternativa a ono ne može bez svinjetine
Kao da je voda, kao da je jedino meso pa moraš, organizam traži
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- HAVANA
- Penzioner

Nazife dragi ti nikako da shvatis da postoje ljudi koji ne vjeruju, ne zanima ih nista od uputa, objava i religijskih pravila.Zasto da ne jedu? Sto je reko nakav i neko da ne valja i da je pih kaka? 
- prog321
- Aktivni forumaš

- Mood:
- Been thanked: 1 time
krme je dno dna sto se tice kvalitete mesa.
Dobro onu prsutu isuse iskuvaju. Nabacaju dodataka i onaj se vonj izgubi. Ali smo dokazali da je govedja prsuta skuplja znaci bolja od krmece.
I opet oni dolaze sa pricom nema nis bolje od krmeceg ovog onog. De ba sirotinjo. Jedete to jer nema govedje alternative. Jer je jednostavno preskupa
Dobro onu prsutu isuse iskuvaju. Nabacaju dodataka i onaj se vonj izgubi. Ali smo dokazali da je govedja prsuta skuplja znaci bolja od krmece.
I opet oni dolaze sa pricom nema nis bolje od krmeceg ovog onog. De ba sirotinjo. Jedete to jer nema govedje alternative. Jer je jednostavno preskupa
It's a morbid observation, but if every one on earth just stopped breathing for an hour, the greenhouse effect would no longer be a problem.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Mnogi Bošnjaci nisu istinski vjernici ali imaju taj islamski background što se tiče načina života.HAVANA wrote: 15 Feb 2021, 07:40 Nazife dragi ti nikako da shvatis da postoje ljudi koji ne vjeruju, ne zanima ih nista od uputa, objava i religijskih pravila.Zasto da ne jedu? Sto je reko nakav i neko da ne valja i da je pih kaka?![]()
E sad se pitam kada je svaki Bošnjak, pa makar bio i ateista, došao u tu situaciju (a ako je neko kao dijete odrastao uz svinjetinu kada je njegov otac, djed ili pradjed došao u tu situaciju?) da se nađe gdje se jede svinjetina i kada je popustio i osjetio neki stid i kompleks zbog svoje tradicije?
Ako ja nosim sa sobom samo mliječnu čokoladu jer nisam naučio na lješnjake zašto ja uvijek popuštam u društvu i jedem njihovu čokoladu da dokažem da sam raja? Zašto drugi ne popuste i ne pređu na mliječnu da dokažu da su raja?
U nas u Njemačkoj dolazio Indijac u stan, ja i supruga pripremali večeru. Nismo ni znali da li se drži tradicije i opet smo gledali na Google šta od indijskih jela da se osjeća ugodnije. U nas Bošnjak "nisam među svojima" i odmah se 20-30 godina tradicije i načina života baca u vodu.
Još ako je neko oženio Srpkinju ili Hrvaticu odmah su njeni sigurni da suprug Bošnjak konzumira svinjetinu jer isključuju mogućnost da je njihov član uz Bošnjaka ostavio svinjetinu. Doduše oni su i isključili mogućnost da će se djeca zvati Asim i Merima već da će biti Vedran i Zorana.
U mene ima rodbine nikada nisu javno dali do znanja da su vjernici ali nije nikada bila svinjetina u kući, e sad se pitam šta bi im tjeralo sina kraj toliko vrsta mesa, jela, varijacija i specijaliteta da navali na svinjetinu kada se osamostali i postane slobodan kao ptica.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Ovo Nije samo kod bosnjaks vec i kod arapa turaka ma opcenito kod svih muslimana postoji neko nepisano pravilo..krme je fuj fuj alkohol je okNaseef Mushroom wrote: 15 Feb 2021, 06:36Ma što se Nazifa tiče može biti i 6:10 ali ako vode Nebošnjaci. Ljudi imaju svoje tradicije, tako odrasli, navikli. Pa neka je i sirotinjsko meso, ne jedem ni ja kavijar pa ko sam ja da sudim.
Ali Bošnjak, hajd mogu donekle shvatiti alkohol, putuješ Evropom, družiš se, izlaziš pa ne možeš samo na sokovima provoditi se, to i shvatam jer je teško odoliti, popustiš pred većinom da ne ispadneš čudak ali svinjetina?
Pa samo kod nas ima najmanje 6 vrsta mesa kao alternativa a ono ne može bez svinjetine![]()
Kao da je voda, kao da je jedino meso pa moraš, organizam traži![]()
Znam bosnje koji u dzamiju usli nisu,Ali svinjetinu ne jedu.izuzetci postoje medju svim muslimanima i po pravilu najnizi stales ili tipovi koji su braku s drugom vjerom ili vec odavno zive na zapadu
Svinjetina je toliko nastrana u drustvu da se vise ne radi o vjerskom pravilu vec kulturoloskom,isto kao sto ne jedemo spuzeve Pa Ako Ih i jedes neces Ih pravit ramizi i fadilu kad ti dodju na sijelo
- HAVANA
- Penzioner

Duboko ti to ides sa objasnjavanjem nekome ko nikad u zivotu nije obracao paznju na te stvari.Zivim kako zivim citav zivot i ne zanima me apsolutno sta neko smatra da trebam ili ne trebam,moram...Moram sta ja hocu i zelim.Ima zakon koji regulise druge stvari.To je moranje.Naseef Mushroom wrote: 15 Feb 2021, 08:43Mnogi Bošnjaci nisu istinski vjernici ali imaju taj islamski background što se tiče načina života.HAVANA wrote: 15 Feb 2021, 07:40 Nazife dragi ti nikako da shvatis da postoje ljudi koji ne vjeruju, ne zanima ih nista od uputa, objava i religijskih pravila.Zasto da ne jedu? Sto je reko nakav i neko da ne valja i da je pih kaka?![]()
E sad se pitam kada je svaki Bošnjak, pa makar bio i ateista, došao u tu situaciju (a ako je neko kao dijete odrastao uz svinjetinu kada je njegov otac, djed ili pradjed došao u tu situaciju?) da se nađe gdje se jede svinjetina i kada je popustio i osjetio neki stid i kompleks zbog svoje tradicije?
Ako ja nosim sa sobom samo mliječnu čokoladu jer nisam naučio na lješnjake zašto ja uvijek popuštam u društvu i jedem njihovu čokoladu da dokažem da sam raja? Zašto drugi ne popuste i ne pređu na mliječnu da dokažu da su raja?
U nas u Njemačkoj dolazio Indijac u stan, ja i supruga pripremali večeru. Nismo ni znali da li se drži tradicije i opet smo gledali na Google šta od indijskih jela da se osjeća ugodnije. U nas Bošnjak "nisam među svojima" i odmah se 20-30 godina tradicije i načina života baca u vodu.
Još ako je neko oženio Srpkinju ili Hrvaticu odmah su njeni sigurni da suprug Bošnjak konzumira svinjetinu jer isključuju mogućnost da je njihov član uz Bošnjaka ostavio svinjetinu. Doduše oni su i isključili mogućnost da će se djeca zvati Asim i Merima već da će biti Vedran i Zorana.
U mene ima rodbine nikada nisu javno dali do znanja da su vjernici ali nije nikada bila svinjetina u kući, e sad se pitam šta bi im tjeralo sina kraj toliko vrsta mesa, jela, varijacija i specijaliteta da navali na svinjetinu kada se osamostali i postane slobodan kao ptica.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Samo da vam javim, običaj NEkonzumiranja svinjetine, potiče iz drevnog Egipta, kao i sunećenje dječaka, neka opšta higijena za trpezom, itd.. Jevreji su to sve samo zdipili, pa upisali kao tobože, bog je njima lično to objavio. Naučno dokazano.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Pa sta ? Mi vjerujemo da je Bog slao pravila poslanike otkad je svijeta i vijekaKrokodil Behko wrote: 15 Feb 2021, 09:04 Samo da vam javim, običaj NEkonzumiranja svinjetine, potiče iz drevnog Egipta, kao i sunećenje dječaka, neka opšta higijena za trpezom, itd.. Jevreji su to sve samo zdipili, pa upisali kao tobože, bog je njima lično to objavio. Naučno dokazano.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

bosnjakinja wrote: 15 Feb 2021, 09:06Pa sta ? Mi vjerujemo da je Bog slao pravila poslanike otkad je svijeta i vijekaKrokodil Behko wrote: 15 Feb 2021, 09:04 Samo da vam javim, običaj NEkonzumiranja svinjetine, potiče iz drevnog Egipta, kao i sunećenje dječaka, neka opšta higijena za trpezom, itd.. Jevreji su to sve samo zdipili, pa upisali kao tobože, bog je njima lično to objavio. Naučno dokazano.
![]()
A ja vjerujem, da je to civilizacijsko dostrignuće, nenadjebivog Egipta, odnosno, ljudskih ruku/mozga djelo i zašto bi ga pripisivali nečemu apstraktnom.
- lilith1
- Inventar foruma

- Has thanked: 509 times
- Been thanked: 1869 times
Jedu ljudi vole to im je sastavni dio mnogih jela
Sto mi jedemo toliko junetinu ? Volimo brate nek jedu ljudi..
Drugo napisa neko da je svinja jeftinija.
Istina je da npr kad se lovi i to npr ulovis dvije svinje i zamjenis za jedno dobro janje jer realno dat janje za jednu svinju nema racunice kod njih ..
Sto mi jedemo toliko junetinu ? Volimo brate nek jedu ljudi..
Drugo napisa neko da je svinja jeftinija.
Istina je da npr kad se lovi i to npr ulovis dvije svinje i zamjenis za jedno dobro janje jer realno dat janje za jednu svinju nema racunice kod njih ..
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Znao sam ja jednog koji je slično razmišljao, Bošnjak, isto nije obraćao pažnju ni na šta i živio kako želi. Oženio Srpkinju je nije gledao ko je, važna je ljubav, bio dobar sa ženinim, sa svima.HAVANA wrote: 15 Feb 2021, 09:03Duboko ti to ides sa objasnjavanjem nekome ko nikad u zivotu nije obracao paznju na te stvari.Zivim kako zivim citav zivot i ne zanima me apsolutno sta neko smatra da trebam ili ne trebam,moram...Moram sta ja hocu i zelim.Ima zakon koji regulise druge stvari.To je moranje.Naseef Mushroom wrote: 15 Feb 2021, 08:43
Mnogi Bošnjaci nisu istinski vjernici ali imaju taj islamski background što se tiče načina života.
Kada je žena zatrudnila on htio neko posebno ime potrefilo se da je tad poginula američka pjevačica Aaliyah i da je se pominjala često u vijestima
Njemu se svidjelo tako ime i odluči kćerku tako nazvati, baš kako se i piše , Aaliyah ali se izgovara Aliija.
Znam čovjeka i da je uvijek htio biti drugačiji pa zato izabrao to ime a ne što zvuči arapski. Da je umjesto nje bila Beyonce odlučio bi se onakav lud i na to ime. Napadoše ga žena i njeni "Jebla te Aalija, znali smo odmah da ćeš tursko izabrati. Šta fali našim imenima poput Marija?".
Mi smo svugdje prihvaćeni i idobno koračamo kroz život sve dok se odričemo ili ne pominjemo naše.
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6707 times
Evo ja dajem cvaju da ljudi jedu kako Bog zapovijeda(bukvalno)
Samo sabura
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 36 times
- Been thanked: 350 times
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa ljudima se praštaju mnoge stvari ako nemaju alternativu kao npr. alkohol za razliku od mesa gdje imaš razlicitih vrsta i nisi spao samo na svinjetinu.bosnjakinja wrote: 15 Feb 2021, 08:58Ovo Nije samo kod bosnjaks vec i kod arapa turaka ma opcenito kod svih muslimana postoji neko nepisano pravilo..krme je fuj fuj alkohol je okNaseef Mushroom wrote: 15 Feb 2021, 06:36
Ma što se Nazifa tiče može biti i 6:10 ali ako vode Nebošnjaci. Ljudi imaju svoje tradicije, tako odrasli, navikli. Pa neka je i sirotinjsko meso, ne jedem ni ja kavijar pa ko sam ja da sudim.
Pa samo kod nas ima najmanje 6 vrsta mesa kao alternativa a ono ne može bez svinjetine![]()
Kao da je voda, kao da je jedino meso pa moraš, organizam traži![]()
Znam bosnje koji u dzamiju usli nisu,Ali svinjetinu ne jedu.izuzetci postoje medju svim muslimanima i po pravilu najnizi stales ili tipovi koji su braku s drugom vjerom ili vec odavno zive na zapadu
Svinjetina je toliko nastrana u drustvu da se vise ne radi o vjerskom pravilu vec kulturoloskom,isto kao sto ne jedemo spuzeve Pa Ako Ih i jedes neces Ih pravit ramizi i fadilu kad ti dodju na sijelo![]()
Što se tiče religije obe stvari su grijeh ali u društvu je prihvatljivije ako se ogriješiš od alkohol pa se konzumiranje svinjskog mesa često gleda kao neki inat ili provokacija.
Jer ako se nekome traži meso a on kraj govedine, piletine, junetine, teletine različito pečeno, kuhano, prženo, pripremljeno uhvati baš za svinjsko meso pred svima u većinski muslimanskim sredinama a i inače naravno da je provokacija i neki inat.
- bosnjakinja
- Inventar foruma

A on takav mutav i ne zasluzuje bolje .s druge strane Moja drugarica emina brat emir ne slave bozic samo cestitaju djedu i nani,njihova mama katolkinja ne slavi tajodjerNaseef Mushroom wrote: 15 Feb 2021, 09:49Znao sam ja jednog koji je slično razmišljao, Bošnjak, isto nije obraćao pažnju ni na šta i živio kako želi. Oženio Srpkinju je nije gledao ko je, važna je ljubav, bio dobar sa ženinim, sa svima.HAVANA wrote: 15 Feb 2021, 09:03
Duboko ti to ides sa objasnjavanjem nekome ko nikad u zivotu nije obracao paznju na te stvari.Zivim kako zivim citav zivot i ne zanima me apsolutno sta neko smatra da trebam ili ne trebam,moram...Moram sta ja hocu i zelim.Ima zakon koji regulise druge stvari.To je moranje.
Kada je žena zatrudnila on htio neko posebno ime potrefilo se da je tad poginula američka pjevačica Aaliyah i da je se pominjala često u vijestima
Njemu se svidjelo tako ime i odluči kćerku tako nazvati, baš kako se i piše , Aaliyah ali se izgovara Aliija.
Znam čovjeka i da je uvijek htio biti drugačiji pa zato izabrao to ime a ne što zvuči arapski. Da je umjesto nje bila Beyonce odlučio bi se onakav lud i na to ime. Napadoše ga žena i njeni "Jebla te Aalija, znali smo odmah da ćeš tursko izabrati. Šta fali našim imenima poput Marija?".
Mi smo svugdje prihvaćeni i idobno koračamo kroz život sve dok se odričemo ili ne pominjemo naše.
Njihov otac je faca i danas
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Sa tim felerom ti si gori od srbina
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman