Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 08:21 Simpatična curica koja igra Daru. Baš su uložili sav trud da se film dopadne zapadu i izazove emocije. Ali džaba.
Ako stradanje dece sa Kozare ti ne izazove emocije...tebi jarane nema spasa....
Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 08:21 Simpatična curica koja igra Daru. Baš su uložili sav trud da se film dopadne zapadu i izazove emocije. Ali džaba.

MarlboroGold wrote: 21 Feb 2021, 09:08 Jučer sam odgledao Quo Vadis, Aida... emotivno slomljen. Film jednostavno mora dobiti oskara.

MarlboroGold wrote: 21 Feb 2021, 09:06 https://cultofghoul.blogspot.com/2021/0 ... 0.html?m=1
Četnički proljev... ko ima volje čitati.

spacebound wrote: 21 Feb 2021, 08:05Dokumentarac Logor. Pogledaj. Mucna svjedocenja. Svjedok prica kako su za Vidovdan pijani cetnici u duhu vjere nalozili ogromnu vatru od starih guma i naredili logorasima da se uhvate u kolo praveci obruc oko iste. Nasumicno su, uz pjesmu i smijeh, nesretnike gurali u vatru.

Mozes me preskocit. Jasno je ko si i cime se sluzis.Totem wrote: 21 Feb 2021, 09:18spacebound wrote: 21 Feb 2021, 08:05
Dokumentarac Logor. Pogledaj. Mucna svjedocenja. Svjedok prica kako su za Vidovdan pijani cetnici u duhu vjere nalozili ogromnu vatru od starih guma i naredili logorasima da se uhvate u kolo praveci obruc oko iste. Nasumicno su, uz pjesmu i smijeh, nesretnike gurali u vatru.
Ima zivih svedoka iz Jasenovca, tada bili deca...oni nisu relevantni svedoci?
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Sa velikom razlikom da su Bošnjaci tada bili u službi drugog a Srbi su u 90im se borili za svoju stvar.Totem wrote: 21 Feb 2021, 09:01 Nisam gledao film, jer nemam gde.
Sto se istorije tice, znam podosta o Jasenovcu. Napuhane cifre, prica o 700.000 zrtava nema veze sa istinom.
Ali, ni najniza cifra o oko 50.000 zrtava je uzasna. To je 50% od zrtava u zadnjem rstu u BiH. Pa sada vidite.
Ali zanemaruju se se druga, strasnija stratista. Glinska crkva, jame oko Gospica, Prebilovci, put od Kozare do Jasenovca, masovna ubistva oko Gacka i Foce....jedino se koliko toliko spasila Banija zbog jakog otpora. Godine u NDH jako podsecaju na ovaj rat u BiH. Samo smenjene uloge malo. U prethodnjem ratu su glavne zrtve bili Srbi, a u zadnjem Bosnjaci i Hrvati.
Sto se tice ucesca Muslimana, tada Hrvata muslimanske veroispovesti...nema tog istoricara koji ce uspeti da spere ljagu sa istih. Koliko se Bosnjaci trudili, ne mogu da sakriju cinjenicu da sav intelektualni, vojni, verski, te svaki relevantni faktor se stavio na usluzi drzave NDH. Da ne pomijemo zvucna imena, spisak bi bio 5 strana...dok od obicnog stanovnistva, cifre ukazuju da skoro sve bilo u ustasama i domobranima. Najozloglasenija po zverstvima ustaska jedinica, Crna Legija, bila saatavljena od Hrvata muslimana sa Sarajevskog podrucja, osnovana od Becira...tako da te izjave o nevinoscu....me malo podsecaju na danasnje izjave Srba, nismo to mi, neko drug je....
Svako negiranje Jasenovca, i slicna stratista, je pljuvanje po svojim zrtvama iz Srebrenice, Prijedora, Doboja, Foce...
I da, treba da se pohledaju svi u oci i da priznaju da mondtrumi zive u sva ta tri naroda. Niti je Dara manje vazna od male Samire, niti je streljanje zarobljenika u Srebrenici manje vazno od streljanja Srba u okolini Gacka. Samo, na Balkanu se ide logikom sto udara po tudjim ledjima, manje bole od jednog udara po vlastiim.
Ne govorim o sebi, govorim o priznatim svjetskim kritičarima koji su "uništili" filmTotem wrote: 21 Feb 2021, 09:06Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 08:21 Simpatična curica koja igra Daru. Baš su uložili sav trud da se film dopadne zapadu i izazove emocije. Ali džaba.

Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 09:22Sa velikom razlikom da su Bošnjaci tada bili u službi drugog a Srbi su u 90im se borili za svoju stvar.Totem wrote: 21 Feb 2021, 09:01 Nisam gledao film, jer nemam gde.
Sto se istorije tice, znam podosta o Jasenovcu. Napuhane cifre, prica o 700.000 zrtava nema veze sa istinom.
Ali, ni najniza cifra o oko 50.000 zrtava je uzasna. To je 50% od zrtava u zadnjem rstu u BiH. Pa sada vidite.
Ali zanemaruju se se druga, strasnija stratista. Glinska crkva, jame oko Gospica, Prebilovci, put od Kozare do Jasenovca, masovna ubistva oko Gacka i Foce....jedino se koliko toliko spasila Banija zbog jakog otpora. Godine u NDH jako podsecaju na ovaj rat u BiH. Samo smenjene uloge malo. U prethodnjem ratu su glavne zrtve bili Srbi, a u zadnjem Bosnjaci i Hrvati.
Sto se tice ucesca Muslimana, tada Hrvata muslimanske veroispovesti...nema tog istoricara koji ce uspeti da spere ljagu sa istih. Koliko se Bosnjaci trudili, ne mogu da sakriju cinjenicu da sav intelektualni, vojni, verski, te svaki relevantni faktor se stavio na usluzi drzave NDH. Da ne pomijemo zvucna imena, spisak bi bio 5 strana...dok od obicnog stanovnistva, cifre ukazuju da skoro sve bilo u ustasama i domobranima. Najozloglasenija po zverstvima ustaska jedinica, Crna Legija, bila saatavljena od Hrvata muslimana sa Sarajevskog podrucja, osnovana od Becira...tako da te izjave o nevinoscu....me malo podsecaju na danasnje izjave Srba, nismo to mi, neko drug je....
Svako negiranje Jasenovca, i slicna stratista, je pljuvanje po svojim zrtvama iz Srebrenice, Prijedora, Doboja, Foce...
I da, treba da se pohledaju svi u oci i da priznaju da mondtrumi zive u sva ta tri naroda. Niti je Dara manje vazna od male Samire, niti je streljanje zarobljenika u Srebrenici manje vazno od streljanja Srba u okolini Gacka. Samo, na Balkanu se ide logikom sto udara po tudjim ledjima, manje bole od jednog udara po vlastiim.
Niti su zločini u 2. svjetskom ratu od strane tih Bošnjaka bili za veliki Bošnjakistan ili Muslimaniju niti su Srbi se 90ih borili za veliki Rusiju ili veliki Grčku nego za svoju veliku Srbiju.
Da je strana na čijoj su strani bili tada Bošnjaci pobijedila Bosnjaci bi onda bili podređeni drugima ili bi imali dio teritorije koju bi drugi nadgledali.
Danas kod najvećeg bošnjačkog nacionaliste, ako se igdje može i naći, nećeš čuti izjave koje se podudaraju sa Ustaštvom ili Trećim rajhom dok ćeš sa druge strane kod jednog srpskog nacionaliste čuti iste stvari kao i kod nacionaliste 90ih ili čak u vrijeme čiča draže.
Ukratko, pošto nema više one ideologije iz 40ih neće više biti ni Dare ali kroz izjave iz Srbijr i manjeg BH entiteta da se naslutiti da bi veoma lahko mogla sutra biti nova Samira.

Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 09:24Ne govorim o sebi, govorim o priznatim svjetskim kritičarima koji su "uništili" filmTotem wrote: 21 Feb 2021, 09:06
Nije samo odbijanje za Oskar nego i kritike o radnji filma koje su nazvali iskrivljenom historijom i propagandomTotem wrote: 21 Feb 2021, 09:32Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 09:24
Ne govorim o sebi, govorim o priznatim svjetskim kritičarima koji su "uništili" film
Nije moje da se uplicem jrl za osksra ili nije, pogotovo sto ga nisam ni gledao

Mister No wrote: 21 Feb 2021, 02:16Pa ne mozes ni znat tacnu istinu o Jasenovcu kada se njome manipulise jos od 45.Maja wrote: 21 Feb 2021, 01:53 I srbima je Aida antisrpska propaganda.
Ja kazem da se sve treba pogledati.
Bezveze je da npr vise znam o njemackim logorima nego Jasenovcu.
Prvo od strane komunista su se uvecavale brojke stradalih radi naplate ratne odstete od Njemacke,
Nakon toga su se od strane Hrvatske umanjivale brojke stradalih radi samog umanjena stepena zločina i skidanja stigme sa Hrvata kao velikih zlocinaca.
Zatim opet imas uvecavale brojke stradalih od strane Srbije u cilju da se politički ocrne Hrvati i relativiziraju zločini koje su Srbi počinili nad drugima.

Upravo film. O umjetnosti.arzuhal wrote: 21 Feb 2021, 09:40 Narodi nesvikli na kritičku misao, odnosno nerazvijene ili nedovoljno razvijene kritičke svijesti,
koji još žive u pretpolitičkom stanju, bez tradicije demokratske kulture već poštivanja plemenskih i etničkih sistema vrijednosti,
nemaju snage da razdvoje historijsku faktografiju, historijske činjenice i neki oblik - u ovom slučaj film - angažirane umjetnosti koja govori, na svoj način, o nečemu iz te historije.
Kritika (argumentovano), pa i kritiziranje (neargumentovano) nekog filma ne znači i negiranje historijskih činjenica. Bilo kojeg filma i bilo kojih činjenica.
OVDJE je riječ o FILMU.
O FILMU.

Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 09:35Nije samo odbijanje za Oskar nego i kritike o radnji filma koje su nazvali iskrivljenom historijom i propagandomTotem wrote: 21 Feb 2021, 09:32
Nije moje da se uplicem jrl za osksra ili nije, pogotovo sto ga nisam ni gledao

Totem wrote: 21 Feb 2021, 09:12MarlboroGold wrote: 21 Feb 2021, 09:08 Jučer sam odgledao Quo Vadis, Aida... emotivno slomljen. Film jednostavno mora dobiti oskara.
I ja sam ga gledao. Uzas. Mislim na desavanja. Od tih grozota i ne mogu da dolovim filmske vrednosti. Jedino ko i uvek, Izudin odigrao za 5 ko i uvek. I kraj filma mi bezveze, zena koja izgubila dva sina i muza, onako da sedi mirna na kraju....i to mi bilo totalno apstraktno. Ali ok, to je valjda bio poruka za oprost...koja nema logike
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest