Totem wrote: 21 Feb 2021, 22:21
Naseef Mushroom wrote: 21 Feb 2021, 22:17
Ne treba interesovati.
Po definiciji i priči kakvu prosipa Njihova Stranka po većini bošnjačkim mjestima jednog člana te stranke bez obzira koje nacionalnosti ne bi trebalo interesovati da li jedan član predsjedništva obilazi svoj "tor" i koliko puta nego bi ih trebalo samo interesovati rad predsjedništva na državnom nivou.
Znači ta stranka fura građanski princip gdje je Bošnjak većina a gdje su Srbi i Hrvati tu se bave nacionalnim problemima. To otkriva svu dvoličnost i prave namjere te stranke.
Ako će već takvu politiku voditi gdje će se brinuti o nacionalnim pitanjima i koliko je puta pripadnik svakog naroda bio u svom toru onda nisu trebali u većinski bošnjačkim sredinama poput Sarajeva, Zenice i Tuzle na ovim izborima ponuditi sve Nebošnjake kao kandidate za gradonačelnika.
Ali ne, to ne smiješ glasno reći jer će članovi i birači te stranke te napasti da si nacionalista, da brojiš krvna zrnca i važnije je da neko iz tvog naroda bude gradonačelnik umjesto neko sposoban iz reda drugih naroda a u Mostaru član te stranke otvoreno govori o nepravdi prema Hrvatima i nacionalnim pitanjima i to je opravdano.
Jedno je gradonacalnik, drugo je clan predsednistva iz reda jednog od konstitutivnih naroda. Sam poziv, naziv, i cilj je drugaciji
Ne vrijeđaj inteligenciju, ovakve izjave se mogu samo očekivati od političarke iz HDZa a nikako iz te stranke. Stranke poput ove se trebaju boriti protiv modela tri člana predsjedništva i konstitutivnih naroda a ne kritikovati što neko nije dovoljno obišao svoj tor i zašto nije dosljedan čoban pa nije posjetio svoje ovce u Širokom.
Za tu stranku bi koliko je Komšić bio u Čapljini trebalo biti važno isto kao koliko puta je Komšić bio u Tešnju ili Zavidovićima, znači nikako.
Takve stranke bi se trebale zgražavati i osuđivati priče jesi li dovoljan predstavnik svog naroda i koliko si puta bio kod svojih a ne forsirati tu priču. Svako može da ima u stranci osobu koja skrene sa puta od onoga šta stranka propagira i koja ide mimo definicije i programa te stranke ali pošto tu osobu ne samo da nisu odstranili iz stranke već je još brane i pravdaju to dokazuje da se Njihova Stranka i ne trudi da sakriju svoje postojanje i omaložavanje inteligencije bošnjačkih glasača.
Evo šta predsjednik te stranke govori Bošnjacima u Sarajevu i onda uporedi sa pričom Boške u Mostaru
Poput mnogih stanovnika BiH, vi ne pristajete na jednostavnu trojnu nacionalnu podjelu. Što zapravo mislite o nacionalnom identitetu?
Za etničku ili, kako vi kažete, nacionalnu pripadnost ja nisam znao do pred sam početak rata. Naravno, prihvatam mogućnost da su moja porodica i mali socijalni krug ljudi s kojima sam odrastao i provodio mladost bili hendikepirani odsustvom svijesti o svom etničkom identitetu, odnosno o njegovoj važnosti za život u BiH. To kažem jer lideri nacionalnih stranaka sada govore da su i prije rata postojale etničke podjele i da se uvijek gledalo “ko je njihov, a ko naš”. Meni i ljudima s kojima sam odrastao i radio to je potpuno nepoznato. Ja sam dijete, kako se to sada kaže, iz miješanog srpsko-hrvatskog braka čija je šira porodica bošnjačka. Naše podjele, naši identiteti, govorim o svom djetinjstvu i mladosti u Sarajevu, bile su isključivo vezane uz pitanja za koga navijaš u fudbalu, koju muziku slušaš, šta čitaš, šta gledaš i… znaš li kako se Gödelova teorija nekompletnosti manifestuje u svakodnevnom životu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.