insomnia wrote: 23 Feb 2021, 11:38https://www.instagram.com/reel/CLhad5Ln ... eg3s1av2xt
Kae gotov izumrli
Zena Majka Kraljica

Moderator: spacebound

insomnia wrote: 23 Feb 2021, 11:38https://www.instagram.com/reel/CLhad5Ln ... eg3s1av2xt
Kae gotov izumrli
Zena Majka Kraljica

Članak to previše romantizira i preuveličava, a i obojen je politikom identiteta. Kao što rekoh postoji veoma malo dokaza da se radilo o jednom sistemskom matrijarhatu igdje na zemlji. Nijedna civilizacija nije bila feministička utopija. Sam koncept i diskusije o matrijarhatu i traženja validacije u nekim antičkim civilizacijama je zapravo krenuo od prvog vala feministkinja i to od Stanton-ke ako se ne varam.Venera wrote: 23 Feb 2021, 14:46Ovisi od modela i definicije matrijarhata:MarlboroGold wrote: 23 Feb 2021, 11:02
Pa i tu su postojali kraljevi pored kraljica. Jest da se jedno vrijeme loza nastavljala pretežno stablom kraljica i što je ženska participacija u društvu bila mnogo veća u odnosu na druge civilizacije tog vremena, pa i kasnije, ali to je i dalje daleko od matrijarhata.
https://cannotbecontained.com/2017/05/1 ... -of-stone/
Cak je Božanstvo bilo ka Božici, zene su imale spritualnu dominanciju, upravljale religijom, politikom... Postoje kraljice u patrijrhatu, kingdome, ali u gornjem primjeru, kraljevi uopce nisu imali utjecaj, osim kraljice i njene suradnje sa njenom bracom.
Sto je za tebe matrijarhat?![]()

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Kakve veze ima matrijarhart sa necijom idejom feministicke utopije?MarlboroGold wrote: 23 Feb 2021, 14:56Članak to previše romantizira i preuveličava, a i obojen je politikom identiteta. Kao što rekoh postoji veoma malo dokaza da se radilo o jednom sistemskom matrijarhatu igdje na zemlji. Nijedna civilizacija nije bila feministička utopija. Sam koncept i diskusije o matrijarhatu i traženja validacije u nekim antičkim civilizacijama je zapravo krenuo od prvog vala feministkinja i to od Stanton-ke ako se ne varam.Venera wrote: 23 Feb 2021, 14:46
Ovisi od modela i definicije matrijarhata:
https://cannotbecontained.com/2017/05/1 ... -of-stone/
Cak je Božanstvo bilo ka Božici, zene su imale spritualnu dominanciju, upravljale religijom, politikom... Postoje kraljice u patrijrhatu, kingdome, ali u gornjem primjeru, kraljevi uopce nisu imali utjecaj, osim kraljice i njene suradnje sa njenom bracom.
Sto je za tebe matrijarhat?![]()
Postojao je eventualno u nekim plemenima i slično, ali nikad na nivou civilizacije. Pleme nije civilizacija. Za to ne postoje dokazi ili dovoljno jaki dokazi.

Turbofolkrahat

Pa zbog djece valjda.da se ne prezivaju svi razlicito..koteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Feb 2021, 16:28 Ovo nema veze sa temom al ja i dan danas ne kontam zasto je pozeljno da zena mijenja prezime u muzevo nakon vjencanja. To je nacudnija stvar koja se meni u zivotu desila, ev dan danas ne znam ko je ta osoba sa mojim novim prezimenom. Sebe uvijek gledm samo onakvu kakva sam se rodila.

U islamu to Nije dozvoljrno..jedino bosnjaci turci i albanci to praktikuju,a dosla nam iz Evropekoteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Feb 2021, 16:28 Ovo nema veze sa temom al ja i dan danas ne kontam zasto je pozeljno da zena mijenja prezime u muzevo nakon vjencanja. To je nacudnija stvar koja se meni u zivotu desila, ev dan danas ne znam ko je ta osoba sa mojim novim prezimenom. Sebe uvijek gledm samo onakvu kakva sam se rodila.

Pa da nije mama uzela tatino ne bi takva ni bilakoteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Feb 2021, 16:28 Ovo nema veze sa temom al ja i dan danas ne kontam zasto je pozeljno da zena mijenja prezime u muzevo nakon vjencanja. To je nacudnija stvar koja se meni u zivotu desila, ev dan danas ne znam ko je ta osoba sa mojim novim prezimenom. Sebe uvijek gledm samo onakvu kakva sam se rodila.

Ako je cerka i uda se,zadrzi svoja 2 i uzme muzevo...Kako ce se prezivati i koliko je u centimetrima?koteljubi_kadnisamtu wrote: 23 Feb 2021, 17:27 Imam prijateljicu dijete joj ima i njeno i muzevo prezime![]()