Nov sam na ovom forumu, pa bih da se pridružim.
Molim da se ovdje ne shvatim GENERALNO (jer znam da nije baš 100% tako), ali "Ko su ti koji insistiraju na etničkom bosanstvu, tj. koji žele da se izjasne kao Bosanci u situaciji kad se i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, Romi i ostali nazivaju Bosancima, pošto su iz Bosne? Ko su ti koji tvrde da su veći Bosanci od svih pa žele da to potvrde i na popisu?
1. ubačeni elementi iz srpsko-hrvatskih nacionalističkih krugova koji imaju zadatak da među Bošnjacima unesu smutnju, jer su im oni najpogodniji zbog dokazane ljubavi prema Bosni kao jedinoj domovini. Oni su uključeni u razne pokrete civilnog građanskog društva. Njihov cilj je na sljedećem popisu smanjiti broj Bošnjaka koji skupa sa Srbima i Hrvatima čine 3 konstitutivna naroda. Oni lično, će se, naravno, izjasniti kao Srbi i Hrvati.
2. dio onih (vjerovatno veći dio) iz mješovitih brakova, pogotovo u srpsko-hrvatskoj ili nekoj drugoj nebošnjačkoj kombinaciji.
3. okorjerele bošnjačke komunjare, koje kao ostaci komunističkog režima, mrze sve što ima veze sa Islamom, pa iz te patološke mržnje prema Islamu ne žele da se svrstaju u Bošnjake jer su tobože Bošnjaci muslimani. Te okorjele komunjare proklinju majku i oca što su im dali orjentalna (muslimanska imena) pa im kad umru ne žele ni dženazu klanjati niti se približiti džamiji, već kao lešinari gledaju sa strane.
4. nezainteresirani i neinformirani Bošnjaci, koji se i dan-danas pitaju "Otkud odjednom naziv Bošnjak, kad smo prije bili Muslimani (sa velikim M)?" Takvima je još uvijek čudno što svoj jezik sada zovemo bosanski, kad smo u školi prije rata učili srpsko-hrvatski. U svojoj gluposti ne pada im na pamet da se informiraju i šta pročitaju o historiji svog naroda i stogodišnjem negiranju. "Daj ti meni pojest' i popit', ostalo me ne interesuje" - to je njihova logika.
5. politički zatupljeni Bošnjaci, koji smatraju da bošnjaštvo ima veze sa SDA i Alijom, a pošto ne vole SDA i Aliju, ne žele biti Bošnjaci.
6. Bošnjaci inadžije. Kad Bošnjak Bošnjaka uzme u hatur, može mu biti i najgori neprijatelj. Ti Bošnjaci inadžije su na sreću manjina, ali ima ih. Za inat većini Bošnjaka oni neće da su Bošnjaci.
Kažu pitali nekog Fikretovog (babinog) autonomaša:
"Je li, pošto bi ti promjenio svoju vjeru Islam?
a on odgovori: "Nebi vallahi ni za sva blaga svijeta, ali bi za inat Aliji!"
Da se razumijemo, ovo je samo vic, a ja osobno, smatram nase Kladušane Bošnjacima i drago će mi biti da se i oni tako osjećaju. To su naša braća, pored svega što je bilo.
7. Nekadašnji Jugosloveni. Jedan dio Bošnjaka koji su se 1991. godine popisali kao Jugosloveni, u svom lutanju tamo-vamo danas hoće da budu etnički Bosanci. Naravno, biće nekadašnjih Jugoslovena koji će se 2013. godine upisati kao Bošnjaci, ali ima još uvijek onih koji nikako da dođu tobe.
8. Bošnjaci modernjaci. To su oni koji shvataju da Bošnjanin, Bošnjak i Bosanac je, u suštini, isto. Sve tri riječi imaju korijen Bosna i označava nekog iz države Bosne, samo se radi o različitoj, historijski gledano, tvorbi riječi. Bosanski jezik je, kao i svaki drugi, kroz historiju dozivljavao evoluciju. Bosanac je kovanica 20-tog vijeka i nastala u periodu zabranjivanja riječi Bošnjak, kako bi se spriječila identifikacija muslimana kao preostalih autohtonih Bošnjana i Bošnjaka, to jest onih koji polažu pravo na Bosnu. Bosanac je postao zajednički imenitelj i za njih i za već nacionalno opredjeljene pravoslavce i katolike koji se osjećaju kao Srbi odnosno Hrvati. Po logici modernjaka Bošnjak je arhaična riječ i oni žele koristiti riječ Bosanac, pa makar se time formalno, svjesno ili nesvjesno odvojili od ostatka svog naroda.
9. Mrzitelji Sandžaklija. Ovi neće da imaju bilo kakve veze sa Bošnjacima iz Sandžaka, pa tako žele biti Bosanci pošto to Sandžaklije nisu. Apsurd.
10. Bošnjaci koji pate od kompleksa niže vrijednosti u odnosu na Srbe i Hrvate i misle da ih jedino bosanstvo može podići na nivo ravan njima. To su Bošnjaci koji, ni pod koju cijenu, ne žele da se zamjere Srbima i Hrvatima. Oni hoće da se etnički zovu Bosancima pošto su i bosanski Srbi i Hrvati istovremeno i Bosanci po regiji odnosno državi, kao time će ih manje uvrijediti.
11. Bošnjaci koji su se na popisu 1991. izjasnili kao Vanzemaljci, Marsovci, Eskimi, Sarajlije i slične besmislice. Pošto su već zaboravili kako su se tada izjasnili, jer je to bio izraz trenutne inspiracije, sada žele da su Bosanci što im se čini najlakše u situaciji kad je BiH priznata država i članica Ujedinjenih nacija (što 1991. nije bila).
12. Bošnjaci koji vole biti manjina, kojima je uvijek nešto nepravedno, koji su buntovnici i nikad da dođu u suru. Koriste razne pokrete za svoje djelovanje, a teme mijenjaju od danas do sutra zavisno od trenutne situacije. Nije važno koja je tema, važno je biti agilan i antiprotivan. Da se razumijemo, smatram da u raznim građanskim nevladimim organizacijama rade i djeluju ljudi različitih nacionalnosti koji nemaju problema sa identifikacijom i pripadnosti nekom od većinskih ili manjinskih naroda u BiH. Oni mozda pošteno rade svoj posao boreći se za ljudska prava ili rješavanje nekog konkretnog problema funkcioniranja civilnog društva. Ja ovdje mislim na one koji u tim organizacija nalaze pogodno tlo za svoje buntovničko antiprotivno djelovanje. Kao buntovnici oni su uvijek protiv većine, pa tako i bošnjaštva, iako etnički tu pripadaju.
Ako sam koga uvrijedio u ovom mom postu, unaprijed se izvinjavam. Napomenuo sam da stvar nije baš generalna i tako jednostavna. Ako se neko prepoznao u gore navedenim kategorijama, želim ga pozvati da samokritički razmisli o svemu, skupi informacije koje mu nedostaju, poveća znanje o sebi i narodu kojem pripada.
Ja smatram da ja i većina Bošnjaka koji se tako osjećaju imamo potpuno iste etničke korjene i sa komunjarom, i sa neinformiranim i sa inadžijom, i sa jugonostalgičarem, i sa modernjakom, i sa nepolitičnim čovjekom koji ipak pripada Bosni ako je osjeća kao svoju jedinu domovinu. Zato, ne dozvolimo da dijelimo na Bošnjake, Bosance, Hercegovce, Muslimane, Krajišnike, Sandžaklije i slične. Jedan smo narod, a posljedice različitog izjašnjavanja mogu biti katastrofalne. Jedino ime Bošnjak nešto znači, jer je to ustavna i konstitutivna kategorija.
Biti Bošnjak nije ekskluzivno pravo samo onih koji su islamske vjere, već i pravoslavaca, katolika, ateista, agnostika, protestanata i drugih. Kritičari bošnjaštva to objašnjavaju pozivom bivšeg reisa Cerića (i IZ uopće) da se treba izjasniti kao: Bošnjak, vjera Islam, jezik bosanski. Pa logično je da se reis kao vrhovni poglavar Islamske vjerske zajednice obraća svojim vjernicima muslimanima i ukazuje da se izjasne kao Bošnjaci a po vjeri muslimani (Islam) i da nebi slučajno pogriješili pa se izjasnili po komunističkoj klasifikaciji: narod - Musliman sa velikim M. On kao reis se ne obraća katolicima, pravoslavcima, ateistima i drugima jer nije autoritet među njima. Imaju oni svoje autoritete.
Dakle, bitno je da zvaničnici Islamske zajednice pojasne svojim muslimanskim vjernicima da ne ulijeću u zamku Muslimana sa velikim M. Svojim vjernicima oni govore da baš oni koji su učeni i "najveći" muslimani, reis i imami, ne žele biti Muslimani sa velikim M i nasjedati na komunističku podvalu i to poručuju svojim vjernicima. Kamo sreće da po pitanju bošnjaštva to žele uraditi i Katolička i Pravoslavna crkva u BiH ili neki glasnogovornik ateista (Eh Tito, gdje si da im pojasniš, ali ovaj put da ih ne lažeš, lopove jedan mali!).
I, na kraju, cilj mi nije da ovim mojim kategorisanjem "antibošnjaka" nekoga povrijedim, već ako se prepozna, zaboravi na inat i tvrdoglavost i prihvati činjenicu da smo jedan narod, Bošnjaci. Neko je to shvatio prije, neko kasnije, neko će to tek uraditi. Svi danas živi Bošnjaci su rođeni u periodu kad nam se zabranjivalo bošnjaštvo ili se to od nas krilo, a učilo nas sasvim nešto drugo. Dobro da nam se nije potpuno zatrlo ime i porijeklo. Nikad nije kasno, svako ko sa sobom rasčisti i tek sada (ne zbog mene, nego zbog sebe i budućnosti svog naroda), prije popisa, prihvati da je Bošnjak je dobro došao i putpuno ravnopravan, svoj na svome, u svome. Bošnjak govori bosanskim jezikom, a može po vjeri biti musliman, pravoslavac, katolik, protestant, jevrej, ateist, agnostik, budist, nevjernik i slično. Bosna je Bošnjaku, bilo kojeg svjetonazora, jedina domovina i jedino je tu svoj i na svome. Bošnjak je naziv koji nas veže i čini autohtonim narodom zemlje Bosne ponosne, u kontinuitetu, od Kulina bana do današnjih dana. Bosanci i Hercegovci smo svakako po pripadnosti državi BiH, skupa sa onima koji se osjećaju etnički drugačije od Bošnjaka (Srbi, Hrvati, Romi, Albanci, Ukrajinci, Talijani, Makedonci i ostali), a žive ili su rođeni u BiH. Biti Bošnjak samo dodatno potvrđuje naše bosanstvo i čini nas Bosancima NA KVADRAT, Bosancima DO NEBA. Dok je Bošnjaka proporcionalno tome toliko će biti i Bosne. Jer, vjerujte, svako onaj ko je još uvijek u nekoj od gore navedenih (i ne navedenih) grupa lako će u slučaju nestanka Bosne kao države, prihvatiti da je nešto drugo.
Pozdrav svima i BITNO JE BITI BOŠNJAK!
Last edited by
zmajbosanski on 09 Jan 2013, 11:09, edited 1 time in total.