Zakon o zabrani pušenja
Moderator: Krokodil Behko
- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
- Status: Offline
Re: Vlada FBiH usvojila prijedlog zakona o zabrani pušenja
Treba zabraniti i bacanje opušaka po ulicama, šetalištima.. travnjacima.. 
.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
ili postaviti dovoljan broj pepeljara 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
Pa treba nešto uraditi i za te vanjske pušače ...
Last edited by Čupava on 07 Jul 2018, 00:09, edited 1 time in total.
.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
ma vala kad zabrane ja ću i prestati
kad sam bio gore na Koševu, nisam pušio nekoliko dana jer je bilo zabranjeno i nisam htio iz principa.
a ovaj što je ležao sa mnom svakih pola sata ode u wc da zapali. i kad sam trebao da izađem, 15-ak minuta prije no što će me pustiti, reko' odoh i ja jednu u wc-u zadiminjati čisto da se broji da sam to uradio. i kako sam to pomislio, kroz glavu mi prođe misao, gledaj sad kad me uhvate u toj sudijskoj nadoknadi, a onaj svako malo išao i ništa.
i fakat
nisam ni dva dima povukao, kad uleti čistačica i napade me.
kad sam bio gore na Koševu, nisam pušio nekoliko dana jer je bilo zabranjeno i nisam htio iz principa.
a ovaj što je ležao sa mnom svakih pola sata ode u wc da zapali. i kad sam trebao da izađem, 15-ak minuta prije no što će me pustiti, reko' odoh i ja jednu u wc-u zadiminjati čisto da se broji da sam to uradio. i kako sam to pomislio, kroz glavu mi prođe misao, gledaj sad kad me uhvate u toj sudijskoj nadoknadi, a onaj svako malo išao i ništa.
i fakat
nisam ni dva dima povukao, kad uleti čistačica i napade me.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Ne treba braniti. Samo naplačivati kazne za bacanje svakog smeća, pa i opušaka, po uzoru na najrazvijenije zemlje.Čupava wrote: 07 Jul 2018, 00:02 Treba zabraniti i bacanje opušaka po ulicama, šetalištima.. travnjacima..![]()
Samo bacaj. Kad dva put platis treci put ces u dzep staviti opusak pa nositi kuci.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9994 times
- Been thanked: 11875 times
- Status: Online
Re: Zakon o zabrani pušenja
Ponovo smo izbjegli metak 
Predsjednik Udruženja/Udruge hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić kaže da našoj zemlji jeste potreban zakon o zabrani pušenja, ali usklađen s pozitivnim evropskim praksama i bh. tradicijom, mentalitetom i običajima.
Hadžić je u razgovoru za Vijesti.ba neprihvatljivom ocijenio inicijativu prof. dr. Mirsada Kacile da se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta po hitnom postupku na dnevnom redu nađe zakon o zabrani i ograničenju korištenja duhana i duhanskih proizvoda.
"Ovaj zakon nije dobro formulisan i prerigorozno je da se u svim javnim prostorima zabrani pušenje. Treba to prepisati od normalnih evropskih zemalja i prilagoditi našim uslovima, tradiciji, običajima i mentalitetu, jer se to ne može i ne smije zanemariti", kaže Hadžić.
U većini evropskih zemalja standardi su takvi da se za ugostiteljske objekte predviđaju posebne prostorije za pušače/nepušače, zatim veličina tih prostorija, adekvatna ventilacija, kao i da je na samom ulazu u objekt istaknuto da se u njemu nalazi takva prostorija.
"Samim tim nepušači se ne bi izlagali riziku da ulaze u prostor koji je predviđen za pušače. Naravno da je zdravlje građana BiH najbitnije, ali zašto na ovakav način vršiti diskriminaciju prema pušačima", pita se Hadžić.
A ovakva inicijativa, dodaje, pogotovo nije primjerena u sadašnjem vremenu pandemije koronavirusa, beznađa, neimaštine...
"U ovom teškom vremenu bi da zabrane pušenje. Pa, ljudi bi i otrov zapalili", govori Hadžić.
Prema njegovim riječima, ovakva inicijativa direktno ugrožava poslovanje i rad restorana, picerija, kafića... "Nama kažu da to Evropa predlaže, ali daleko smo mi od Evrope. Pa, zbog ovakvog zakona, prije nekoliko godina u Hrvatskoj je došlo do masovnog zatvaranja objekata i otpuštanja radnika", poručuje Hadžić.
Možete li vi zamisliti, pita Hadžić, da se kod nas u Bosni prekine tradicija jutarnjeg ispijanja kafe bez cigarete?
"Mi imamo mnoštvo bosanskih kafana sa po tri stola. I ljudi u te kafane upravo dolaze zbog kafe i cigare. Pa trebaju li vlasnici tih objekata staviti ključ u bravu i zatvoriti te objekte? Ponavljam, ja sam za primjenu takvog zakona, ali da je primjeren našem podneblju", zaključuje Hadžić.
KRIZA NA KRIZU: "Neprihvatljiva inicijativa o zabrani pušenja u BiH"

Predsjednik Udruženja/Udruge hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić kaže da našoj zemlji jeste potreban zakon o zabrani pušenja, ali usklađen s pozitivnim evropskim praksama i bh. tradicijom, mentalitetom i običajima.
Hadžić je u razgovoru za Vijesti.ba neprihvatljivom ocijenio inicijativu prof. dr. Mirsada Kacile da se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta po hitnom postupku na dnevnom redu nađe zakon o zabrani i ograničenju korištenja duhana i duhanskih proizvoda.
"Ovaj zakon nije dobro formulisan i prerigorozno je da se u svim javnim prostorima zabrani pušenje. Treba to prepisati od normalnih evropskih zemalja i prilagoditi našim uslovima, tradiciji, običajima i mentalitetu, jer se to ne može i ne smije zanemariti", kaže Hadžić.
U većini evropskih zemalja standardi su takvi da se za ugostiteljske objekte predviđaju posebne prostorije za pušače/nepušače, zatim veličina tih prostorija, adekvatna ventilacija, kao i da je na samom ulazu u objekt istaknuto da se u njemu nalazi takva prostorija.
"Samim tim nepušači se ne bi izlagali riziku da ulaze u prostor koji je predviđen za pušače. Naravno da je zdravlje građana BiH najbitnije, ali zašto na ovakav način vršiti diskriminaciju prema pušačima", pita se Hadžić.
A ovakva inicijativa, dodaje, pogotovo nije primjerena u sadašnjem vremenu pandemije koronavirusa, beznađa, neimaštine...
"U ovom teškom vremenu bi da zabrane pušenje. Pa, ljudi bi i otrov zapalili", govori Hadžić.
Prema njegovim riječima, ovakva inicijativa direktno ugrožava poslovanje i rad restorana, picerija, kafića... "Nama kažu da to Evropa predlaže, ali daleko smo mi od Evrope. Pa, zbog ovakvog zakona, prije nekoliko godina u Hrvatskoj je došlo do masovnog zatvaranja objekata i otpuštanja radnika", poručuje Hadžić.
Možete li vi zamisliti, pita Hadžić, da se kod nas u Bosni prekine tradicija jutarnjeg ispijanja kafe bez cigarete?
"Mi imamo mnoštvo bosanskih kafana sa po tri stola. I ljudi u te kafane upravo dolaze zbog kafe i cigare. Pa trebaju li vlasnici tih objekata staviti ključ u bravu i zatvoriti te objekte? Ponavljam, ja sam za primjenu takvog zakona, ali da je primjeren našem podneblju", zaključuje Hadžić.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Behko,radi sta hos...
samo ovo nesmije proc
Imas sva dopustenja....

samo ovo nesmije proc
Imas sva dopustenja....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Apsolutno podrzavam
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Pasaga
- Hadžija

sta podrzavas ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- insomnia
- Rđav kurac

Zakon.
- Pasaga
- Hadžija

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Podržavam zabranu pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca.
Svi mi se morete obratit
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22814 times
- Been thanked: 20900 times
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2808 times
- Been thanked: 5044 times
"U ovom teškom vremenu bi da zabrane pušenje. Pa, ljudi bi i otrov zapalili"

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- insomnia
- Rđav kurac

Kakav genijalac
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Hoće da iskorijene pušenje? Ništa lakše.
Evo im besplatan savjet kako da bih bezbolno naprave duhan-free zonom.
Koje je godište osoba koja će u ovoj godini postati punoljetna? Ispadne 2003., ili?
Uvesti zakon da osobe rođene 2004. i ranije uopšte ne mogu kupovati duhanske prerađevine.
Znači, iako ćeš sljedeće godine postati punoljetan, čak ni tada nećeš moći kupiti cigare jer zakon predviđa zabranu za godišta, a ne za godine.
Za nekih 30-40 godina maltene nećeš imati nijednog pušača.
Što se tiče onoga što možemo uraditi i u ovim uslovima, već sam naveo da podržavam zabranu pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca.
osimtoga , podržavam i odvojene prostorije za nepušače, ali da to bude vezano za kvadraturu objekta.
Isto tako, prije negoli se odvoje takve prostorije, obavezno raditi ispitivanja u cilju da se ustanovi da li u objektu boravi više pušača ili nepušača i spram toga odrediti veličinu prostorije za jedne i druge.
onaj ko dolazi sa maloljetnom djecom, dužan je da sjedne u dio namijenjen nepušačima.
Evo im besplatan savjet kako da bih bezbolno naprave duhan-free zonom.
Koje je godište osoba koja će u ovoj godini postati punoljetna? Ispadne 2003., ili?
Uvesti zakon da osobe rođene 2004. i ranije uopšte ne mogu kupovati duhanske prerađevine.
Znači, iako ćeš sljedeće godine postati punoljetan, čak ni tada nećeš moći kupiti cigare jer zakon predviđa zabranu za godišta, a ne za godine.
Za nekih 30-40 godina maltene nećeš imati nijednog pušača.
Što se tiče onoga što možemo uraditi i u ovim uslovima, već sam naveo da podržavam zabranu pušenja u vozilima u kojima se nalaze djeca.
osimtoga , podržavam i odvojene prostorije za nepušače, ali da to bude vezano za kvadraturu objekta.
Isto tako, prije negoli se odvoje takve prostorije, obavezno raditi ispitivanja u cilju da se ustanovi da li u objektu boravi više pušača ili nepušača i spram toga odrediti veličinu prostorije za jedne i druge.
onaj ko dolazi sa maloljetnom djecom, dužan je da sjedne u dio namijenjen nepušačima.
Svi mi se morete obratit
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8769 times
- Status: Online
- lilith1
- Inventar foruma

- Has thanked: 509 times
- Been thanked: 1869 times
Ma joj narod sve kuka ovako onako
A puši.
Sad sračunaj da jednu kutiju dnevno puši to je 150 km mjesečno.
Kako se isplati ne znam.
I nek onda ne kuka niko..
A sto se mene lično tiče zabranila bih pušenje cigareta svima.
Ili eventualno da pređu na zdravije varijante koje nisu stetne za druge.
Sebe ubij ako hoćeš ali nemoj druge
A puši.
Sad sračunaj da jednu kutiju dnevno puši to je 150 km mjesečno.
Kako se isplati ne znam.
I nek onda ne kuka niko..
A sto se mene lično tiče zabranila bih pušenje cigareta svima.
Ili eventualno da pređu na zdravije varijante koje nisu stetne za druge.
Sebe ubij ako hoćeš ali nemoj druge
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done