Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40637 times
Been thanked: 26980 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Rum »

U Tuzlanskom kantonu ugostiteljski objekti od sutra mogu raditi do 20 sati

Image

hodno pogoršanju epidemiološke situacije, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je odluku o pooštravanju mjere koja se odnosi na skraćenje radnog vremena ugostiteljskim objektima, potvrđeno je za Klix.ba. Od sutra restorani i kafići mogu raditi do 20 sati.

Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu na kojoj je zaključeno da je u proteklih 15 dana u Tuzlanskom kantonu došlo do blagog porasta u broju zaraženih koronavirusom, kao i povećanja postotka novootkrivenih slučajeva u odnosu na broj testiranih.

Također, tokom sastanka je utvrđeno i da je u protekle dvije sedmice zabilježeno znatnije pogoršanje kliničke slike kod oboljelih osoba, zbog čega se pristupilo donošenju jedne mjere, a koja se odnosi na zabranu rada ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu poslije 20 sati.

Odluka po kojoj je ugostiteljskim objektima radno vrijeme ograničeno do 20 sati stupa na snagu u srijedu, a na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva TK usvojio je i ranije odluke koje je donio Federalni krizni štab.

Između ostalog, i dalje je na snazi ograničeno kretanje stanovništva, shodno čemu policijski sat traje od 23 sata uvečer do pet sati ujutro.

Dozvoljeno je okupljanje ljudi na određenom prostoru pod sljedećim uvjetima: ne više od 30 ljudi u zatvorenom prostoru i ne više od 30 ljudi na otvorenom prostoru.

Sva okupljanja unutar navedenih ograničenja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog kućanstva).

Kako je potvrđeno za Klix.ba, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je od Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zatražio i veći angažman u pogledu kontrolisanja poštivanja epidemioloških mjera.

Nakon posljednjeg turnusa testiranja u Tuzlanskom kantonu je potvrđeno 19 novih slučajeva infekcije koronavirusom, a najviše ih je iz Tuzle i to 14. Trenutno su u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH aktivna 454 slučaja, a hospitalizirano je 49 pozitivnih pacijenata i od toga se četiri nalaze na respiratoru.
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Bitno je ispratiti Balasevica
Image
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14376 times
Been thanked: 9955 times

Post by Julia-Klara »

KOd nas od sutra "naredba" da svi u firmi MORAJU raditi od kuce, osim esencijalno bitnih kolega, kojih nemamo, mozda samo IT spot.
Sutra pocinje i masovno testiranje po firmama sa brzim testovima.
:123
Dosadni su... Hocu vakcinu... Ako treba i tu trecu dozu :valja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2698 times
Been thanked: 8356 times

Post by Duminjo »

Pet radnica iz jedne apoteke, u susjednom selu, pozitivno. Jedina apoteka na 10.000 ljudi..
Bice veselo narednih dana
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49884 times
Been thanked: 8851 times

Post by ElTriconi »

Duminjo wrote: 02 Mar 2021, 20:24 Pet radnica iz jedne apoteke, u susjednom selu, pozitivno. Jedina apoteka na 10.000 ljudi..
Bice veselo narednih dana
Nece moc ljudima dat tablete za pritisak 😱😱😱
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Guverner Texasa ukinuo sve mjere protiv korone
Maske vise nisu obavezne i nema vise restrikcija za biznis
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13910 times
Been thanked: 22894 times

Post by Fuddo »

insomnia wrote: 02 Mar 2021, 23:56 Guverner Texasa ukinuo sve mjere protiv korone
Maske vise nisu obavezne i nema vise restrikcija za biznis
Pa ja
Sad se vise nece smrzavat, kad maske skinu, bice im toplo i kad struje nema, a doce im i voda. :D.
Kako je svaki desni parmak na isti kalup, to je cudo.
I kad je raspad sistema, sam zombijima puknes neku suplju nidje veze, i vices hajmooo, zamnoomm...i ti odes u Cancun na more, boli te qratz.
Ma pametan, budale i treba sam jebavat u mozak.
Dozvolite da se obratimo
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Krenula sezona prehlada.
Broj zaraženih koronavirusom prvi put nakon sedam sedmica je u porastu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Svi mi se morete obratit
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz »

Sva ova prica je da nas prisile na vakcinisanje.
Ja imao koronu, dva dana temperatura. Cerka sedam dana temperatura, cimer kinez tri dana temperatura.
Zena bivsa imala par dana, kcerkica koja je preboljela leukemiju imala temperaturicu dva dana, deda koji je jedva ziv samo se nakasljao i prosla ga. Na bivsu punicu izgleda nije ni smio ... sedam bivsih kolega sa posla u Sarajevu imali i u prosjeku imali simptome kao nahlada sedam dana. Jaro u svedskoj sa koronom radi na poslu, kaze svi prelezali koronu pa vise niko ni ne obraca paznju, samo izgubio osjecaj mirisa i okusa. Zena mu deveti mjesec trudna bila nema nikakve simptome. Od jarana u Mostaru pola familije prebolilo koronu, nikom nista. U sestrinoj skoli sva djeca preboljela koronu kuci pa idu redovno na nastavu, Ze-Do kanton po sistemu kako se snadjes. Nikakvih evidencija, kao i u Mostaru.

Koga ovdje lazu?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa da. I svako malo nadju novi soj zarazniji od drugih. U Izraelu sad bajagi njujorski. 😂
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2776 times
Been thanked: 22966 times

Post by HAVANA »

Odraz wrote: 03 Mar 2021, 05:17 Sva ova prica je da nas prisile na vakcinisanje.
Ja imao koronu, dva dana temperatura. Cerka sedam dana temperatura, cimer kinez tri dana temperatura.
Zena bivsa imala par dana, kcerkica koja je preboljela leukemiju imala temperaturicu dva dana, deda koji je jedva ziv samo se nakasljao i prosla ga. Na bivsu punicu izgleda nije ni smio ... sedam bivsih kolega sa posla u Sarajevu imali i u prosjeku imali simptome kao nahlada sedam dana. Jaro u svedskoj sa koronom radi na poslu, kaze svi prelezali koronu pa vise niko ni ne obraca paznju, samo izgubio osjecaj mirisa i okusa. Zena mu deveti mjesec trudna bila nema nikakve simptome. Od jarana u Mostaru pola familije prebolilo koronu, nikom nista. U sestrinoj skoli sva djeca preboljela koronu kuci pa idu redovno na nastavu, Ze-Do kanton po sistemu kako se snadjes. Nikakvih evidencija, kao i u Mostaru.

Koga ovdje lazu?
Ma sve to stoji i ja ih imam dosta tako ali sve je ovo osim obicna gripa i prehlada ako pokupis vecu kolicinu virusa kako se meni cini po slucajevima koje znam. Takvih je mnogo ali bogme ima i horora dobrih i to kod mladjih ljudi. Onaj drug mi je jos na intezivnoj, bolji je, juce je napravio 2 koraka. 2 jebena koraka. 10kg smrso za 10 dana a snimak pluca kaze zena horor. Juce poslije 12 dana drugi drug odveden u bolnicu. 48g,jak,zdrav i dobro velik mudonja citav zivot. Mislim da ga cak i znas. I treceg, lakirera, garant znas... Zajednicko im je da su svi vikali ma nije to toliko, sta hampu dizu... Sad i oni i ovi drugi sto su prelezali sa iole jacim simtomima samo vicu sta je ovo vako tito te jebo. Cuvajte se. Onaj piso u krevet, onaj puzeci do hale isao, onaj na stomaku danima lezo, onaj skonto da lakse dise preko naslona kauca kad se previje... Umrlo ih je par sto sam ih znao. Mozda to nije brojcano puno ali sve je puno. Sve su to ljudi sto bi jos dugo pozivili. Mnogi prodju lako ali ako tok bolesti krene lose i jako bas ide nevjerovatnom brzinom na gore. Redovno oko 8 ili 9 dana raspad sistema. I nema nikakvog pravila. Vrlo cudna bolest.Elem najebali smo kako god i zbog mjera i svega. Rijesit ne znaju, sprijecit ne znaju, koliko ce ovo trajati niko ne zna. Nekad kontam pusti je j... joj mater nek se svi zarazimo. Al ne ide ni tako. Zarazicu se svakako, nema sanse da me masi kako se krecem i radim. Za nadat se da cu biti od onih sa laksim simptomima. I pokupit manju kolicinu virusa. Bog me ne moze ubijediti da teska klinicka slika ne zavisi i od toga izmedju ostalog. Ko i kod hepatitisa. Imas malo kopija u krvi, bori se organizam, lijeci se. Imas puno, pospi se zemljom da se naviknes, sto onaj celo kaze... Znaci vise otvoren prostor, pranje ruku, dezinfekcija... koliko situacija dozvoljava. Izbjegavaj zatvorene i male prostore koliko mozes i eto. Pisaj ga.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag »

Pa sta ce drugo vikati? Ostaje ti da lazes sebe da barem malo zivis. Ljudi su otisli na psihu. Od stresa secer dobiju, neke druge zdrastvene probleme. Znam ljude koji su pukli...ali bukvalno. I onda dodas jos onu brigu finansijske strane, trenutne i buduce. Plus da se nema plan kako normalno zivjeti niti nazire neki odgovor sta je ustvari korona.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Brojkama se opasno manipulise. Pgtv novinari sa bombasticnim naslovima
Jucer ovdje citiraju doktora kako na intenzivnoj nije bilo nikad vise mladjih. Cak ni u vrijeme vrhunca epidemije. Naslovi bodu oci.
Onda pogledas statistiku u clanku i saznas da je to 136 ljudi u zemlji od 67 miliona. Da je razlika danas i najzesceg dana u stvari 16 ljudi. Pri tome nemas pojma u kakvom su stanju bili, kakvom stanju su sada, koliko se zadrzavaju na imtenzivnoj niti nista. Vidis samo bljestavi naslov i panicare
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11339 times

Post by Krokodil Behko »

Kažu sarajevski ugostitelji, ili da mi se ublažem jere, ili da iste važe i u tržnim centrima, gradskom saobraćaju itd. Kažu, kad bi takve mjere primjenili u tramvajima, u istima bi se vozilo po tri-četiri putnika :D.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13910 times
Been thanked: 22894 times

Post by Fuddo »

Poceli davat i jnj vakcinu.
Do maja ce svi primit neku, ko hoce.
Strpite se do tad, onda ce natrpat brodove i slat okolo, ne treba se zalijetat i bost ruskim i indijskim radijacijama.
To da valja rusi bi sebe vakcinisali, ne bi je samo izvozili.
Dozvolite da se obratimo
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Odraz wrote: 03 Mar 2021, 05:17 Sva ova prica je da nas prisile na vakcinisanje.

Koga ovdje lazu?
Kako kome, druže.
Kad sam je dobio, nisam imao temperaturu.
Malo me groznica tresla. Nakon toga proljev. Nakon toga izgubio okus i miris. Nakon toga slabost. Nakon toga ludi kašalj od kojeg nisam mogao da spavam i neki osjećaj kao da su mi pluća puna šlajma. Odem u wc, kašljem ko lud a iskašljem šlajm veličine zrna riže.
Nakon toga kratki dah. Sve se to izdešavalo u par dana. Pa postavljao sam slike, bio bijel ko zid.
Kad je sve prošlo, barem mjesec il dva, ne sjećam se tačno, nisam mogao uz stepenice.
Popnem se na prvi sprat i toliko se zadišem kao da sam trčao maraton.
Imam osjećaj da sam potpuno ozdravio tek onda kad sam otišao na more i dobro se isunčao.

Ono što pretpostavljam, a pretpostavku baziram na osnovu vlastitog iskustva, jeste to da imaš haman pa trajni imunitet.
Ne na način da se ne možeš zaraziti, nego da se ne možeš razbolit.
Bio sam u najbližem mogućem kontaktu sa zaraženim osobama, tačnije njih dvije i to u vrlo kratkom vremenskom rastojanju i nisam se razbolio.
Jedan dan malo škakiljalo u nosu i grlu i to je to.
Svi mi se morete obratit
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40637 times
Been thanked: 26980 times

Post by Rum »

Efekti koronavirusa: Ljudi od 45 godina u formi 80-godišnjaka

Jedan od najboljih izraelskih medicinskih centara objavio je zabrinjavajuću studiju o dugoročnim efektima infekcije koronavirusom. Studija otkriva da su se pacijenti od 45 godina na fizičkim testovima pokazali kao da imaju 80 godina.

Oko 30 ljudi prosječne dobi od 45 godina učestvovalo je u istraživanju koje je sproveo Medicinski centar Bailinson u Petah Tikvi.

Tri mjeseca nakon što su zvanično izliječeni, od bivših pacijenata zatraženo je da izvedu niz jednostavnih fizičkih testova u čemu su se pokazali prilično lošim.

Jedan od zadataka bio je hodanje šest minuta i oni su za to vrijeme prešli oko 450 metara, dok je prosjek za njihovu starosnu grupu oko 700 metara.

Njihov učinak nije bio ništa bolji ni što se tiče čučnjeva. Učesnici studije uspjeli su da ustanu i sjednu 14 puta tokom pola minuta, propustivši normu za cijelih 16 čučnjeva.

Istraživači su rekli da su rezultati bivših pacijenata slični nivoima kondicije koji se obično susreću kod ljudi starih oko 80 godina.

Iako je uzorak od 30 ljudi relativno mali za istraživanje, nalazi izraelskog tima podsjećaju na slična istraživanja sprovedena u Kini.

To istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu “Lanset” u januaru, zasnivalo se na podacima više od 1.700 ljudi u Wuhanu, prosječne dobi od 57 godina.

Kineski ispitanici podvrgnuti su fizičkim ispitivanjima pola godine nakon oporavka od infekcije, a kod 63 posto je utvrđeno da još pokazuju umor ili slabost mišića.

Kada je riječ o testu od šest minuta hodanja, do 29 posto učesnika nije uspjelo da dostigne ni donju granicu normalnog opsega za svoju starosnu grupu. Ostale komplikacije na koje su ispitanici naišli uključuju poteškoće sa spavanjem, anksioznost i depresiju, navodi RT.
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Vidis o ovome pricam. Niko ne kaze u kakvoj su kondiciji bili prije korone. Ne vidim da Zlatanu, Dzeki ili Ronaldu smeta
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2698 times
Been thanked: 8356 times

Post by Duminjo »

BiH 894 nova
Kanton Sarajevo 386