Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 50900 times
Been thanked: 9056 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by ElTriconi » 14 Mar 2021, 15:42

Kae maske ne pomazu, sto ondar oni sto se penju na mont everest nose maske, ha? 🤗☺️
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40823 times
Been thanked: 27285 times
Status: Online

Post by Rum » 14 Mar 2021, 15:49

U četiri dana zakazano 90 dženaza i sahrana u Sarajevu zbog koronavirusa

Image

Da koronavirus uzima danak i sve brže se širi dokaz je veliki broj zaraženih osoba svaki dan, kao i povećani broj smrtnosti. Međutim, i pored svega navedenog veliki broj Sarajlija i dalje negira postojanje koronavirusa, ili umanjuje opasnosti od pandemije, a njihovi sugrađani i dalje umiru što od korone što od drugih bolesti i to više od dvadeset svaki dan.

Dženaze i sahrane po Barama, Vlakovu, manjim i većim sarajevskim grebljima sve su češće, a novine sve punije smrtovnica.

U martu prošle godine u Sarajevu je umrlo 335 osoba. Prosječno 11 osoba dnevno. U samo četiri dana marta, od 8. do 12., u glavnom gradu Bosne i Hercegovine umrlo je najmanje 90 ljudi. Međutim, ovi podaci nisu potpuni jer se očekuje da neke dženaze tek budu zakazane i objavljene.

U odnosu na mart 2020. godine smrtnost je više nego udvostručena. Neki su umrli od koronavirusa, neki zbog korone, treći iz nekog drugog razloga, ali smrtnost u Sarajevu u martu nikada, osim možda u ratu, nije bila veća.
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 14 Mar 2021, 16:01

Jesi li siguran Rum?
Da nisi mozda opet poturio koju posmrtnicu pod koronom a da je osoba preminula zbog drugog razloga....kao sto si to uradio neki dan!

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 14 Mar 2021, 16:18

Izetbegović zabrinuta: Stanje je užasno, bojim se za sutra, molim vas da pomognete

Image

Stanje je užasno! Ovim riječima prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a za Hayat komentira trenutnu epidemiološku siutaciju.

Ističe kako je sa saradnicima upravo napustila Posebni respiratorni centar.

Naglašva kako su sinoć bili tu do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike.

Kapacitet Posebnog repisratornog centra je maksimalno popunjen bolesnicima, čitava zgrada stare hirirugije za covid 19.

“Skoro godinu dana radimo sve što možemo, gotovo sami. Osoblje iscrpljeno. Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i radit ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kiseonik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u snadbijevanju. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li imati dovoljno. Krizni štab KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Apelujem na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih kao i da obezbijede dostatno sndbijevanje KCUS potrebnim količinama kiseonika. Životi svih hospitaliziranih zavise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i na svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici na kraju je kazala je za Hayat.ba generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović.
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 23138 times

Post by Fuddo » 14 Mar 2021, 16:21

Ne treba samo paniciti.
Nije ovo nista.
Pa ja
Dozvolite da se obratimo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 14 Mar 2021, 16:22

A nek nagrade malo to osoblje, ha ja 🤔

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2711 times
Been thanked: 8426 times

Post by Duminjo » 14 Mar 2021, 16:36

vila wrote: 14 Mar 2021, 13:54
Duminjo wrote: 14 Mar 2021, 13:05 Covid ambulanta, Vrazovo

Image

klix
Nemoj me zezat da je ovo slika iz covid ambulante???
Pa tu nema sanse da osoblje izbjegne zarazu
Kod nas ovoga nema...svi se pregledaju u kontejnerima koji se iza svakog pacijenta dezinficiraju
Imaju termin i za lab i za rtg
I te prostorije se iza termina dezinficiraju i prozrace do iduceg termina
Ako laže klix (u ptpisu slike i priče je čitateljka iz bolnice) lazem i ja

Dalje nisam gledo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9681 times
Been thanked: 11423 times

Post by Krokodil Behko » 14 Mar 2021, 16:42

vila wrote: 14 Mar 2021, 13:54
Duminjo wrote: 14 Mar 2021, 13:05 Covid ambulanta, Vrazovo

Image

klix
Nemoj me zezat da je ovo slika iz covid ambulante???
Pa tu nema sanse da osoblje izbjegne zarazu
Kod nas ovoga nema...svi se pregledaju u kontejnerima koji se iza svakog pacijenta dezinficiraju
Imaju termin i za lab i za rtg
I te prostorije se iza termina dezinficiraju i prozrace do iduceg termina

Pa ionako su svi zaraženi valjda :hm

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 14 Mar 2021, 21:08

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 23138 times

Post by Fuddo » 14 Mar 2021, 21:25

Rum wrote: 14 Mar 2021, 21:08
Tu je davnih dana dara prevrsila mjeru.
Postavljaj improvizovane bolnice, ukljuci vojsku, muriju ovlasti da mu glavu od trotoar ostema ako ga nadje na partiju.
Nemas ti tu sta plaho vise kalkulisat.
Dozvolite da se obratimo

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 14 Mar 2021, 21:39

Fuddo wrote: 14 Mar 2021, 21:25
Rum wrote: 14 Mar 2021, 21:08
Tu je davnih dana dara prevrsila mjeru.
Postavljaj improvizovane bolnice, ukljuci vojsku, muriju ovlasti da mu glavu od trotoar ostema ako ga nadje na partiju.
Nemas ti tu sta plaho vise kalkulisat.
Ljudi sa transparentima pred mitraljeze izasli a ti mislis da ce policija moc nesto? :valja

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:

Post by Rum » 14 Mar 2021, 21:41

Izetbegović: Pred kolapsom smo, ako padne Klinički centar onda je završeno sa zdravstvenom uslugom u KS

Image

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a je govorila je za Vijesti u 7 Hayat televizije gdje je još jednom upozorila da se ustanova na čijem je čelu nalazi u teškom stanju.

“Mi smo večeras ponovo u Kliničkom centru sa našim kolegama i kompletnim osobljem. Jedna smjena je otišla, druga smjena je upravo došla. Obišli smo sve bolesnike, situacija je iznimno ozbiljna. Imali smo obavezu pripremiti 465 kreveta. Međutim, večeras smo izbrojali i imamo preko 500 pacijenata. Zahvaljujući tome što smo pravili neke improvizacije, zahvaljujući vještini svih ovih ljudi koje ovdje vidite (pored prof. Izetbegović su bili njeni prvi saradnici, op.a), definitivno smo sasvim limitirani, možemo improvizirati neka od tih mjesta za bolesnike iz suosnivačkih kantona. Dakle, Klinički centar je pun Covid-19 bolesnicima, Podhrastovi su puni i kao što vidite, upravo imamo isporuku kiseonika – kazala je prof. Izetbegović ističući kako je tokom dana dva puta dobila obavijest da su mogući problem zbog snabdjevanja kiseonikom.

“Jučer smo potrošili skoro dvadeset tona kiseonika jer su svi naši pacijenti na visokim protocima kiseonika. To se strahovito brzo troši. Kad smo usporedili sa onim kako se ranije trošilo, to je zaista nemjerljivo mnogo više. Postoje poteškoće u snabdijevanju i ovom prilikom apelujem na Krizni štab Kantona Sarajevo i na ministra zdravstva, na Federalni štab i sve ostale, da se pobrinu da se ovi ljudi koji se ovako junački bore sa bolešću još poštede tih sekiracija u smislu da nemamo kiseonika ili zaštitne opreme –naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Dodaje da još uvijek imaju dovoljno zaštitne opreme i lijekova, ali se to troši u ogromnim količinama.

Generalna direktorica KCUS-a je još jednom istakla da sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo Klinički centar kao najveća ustanova zdravstvenog tipa nema nikakvu komunikaciju.

“Oni su morali predvidjeti ovu situaciju. Krizni štab služi za to, da predvidi, da projektuje situaciju i da simulira stanje. Dakle, oni su morali prema porastu broja zaraženih, pretpostaviti ovu situaciju i do sada formirati neki centar koji bi bio ‘ventil’ praktično za ove neke lakše oblike bolesti, u kojima bi naravno obezbijedili osoblje koje bi se brinulo o tim bolesnicima – kazala je prof. dr. Izetbegović.

“Svi smo tu i svi smo spremni da uđemo u dežure, svi stalno radimo. Ali, jednostavno nekad ste limitirani. Na koncu, mi moramo pružiti usluge svim našim bolesnicima koji imaju maligne bolesti, koji moraju dobiti terapiju zračenjem, hemoterapiju, hemodijalizu, kardiohirurške operacije. U ovoj sedmici planiramo transplantacije bubrega, bez obzira na to što je ovakva situacija pandemije, bolesnici traže svoje i moraju dobiti. I oni koji su covid pozitivni, i oni koji nisu covid pozitivni. Dakle, tercijarna usluga, ono što pruža Klinički centar i sekundarna B je usluga koja se može dobiti samo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Mi možemo raditi sve ono što rade drugi, ali niko drugi ne može raditi ono što možemo mi. I ona vrsta usluga, najsofisticiranijih, najznačajnijih, najvišeg stepena, usluge su koje se dobijaju u Kliničkom centru. Mi moramo podmiriti i završiti taj dio bolesnika, uz naravno pažljivu brigu o ovim bolesnicima koji su Covid-19 – rekla je prof. dr. Izetbegović za Vijesti u 7 Hayat TV-a, te još jednom sve građane pozvala na oprez i da shvate da je situacija ozbiljna.

“Maloprije smo razgovarali sa jednim pacijentom koji je 1986. godište, sasvim mlad čovjek, koji je također na visokom protoku kiseonika sa iznimno razvijenom obostranom upalom pluća. Ko god misli da mladi ljudi ne mogu dobiti koronavirus, vara se, ko god misli da neće prenijeti virus ili da se neće razboljeti, također se vara. To je bolest svih ljudi, virus ne bira, ali mislim da je danas bilo izuzetno važno jer smo napokon odlučili i dozvolili da kamerman i kamera Hayat TV-a uđu i snime situaciju u Covid centru, da opća populacija vidi da to nije nikakva teorija zavjere. Situacija je iznimno ozbiljna i ono što je najstrašnije od svega, mi smo bukvalno pred kolapsom zdravstvenog sistema. Ako padne Klinički centar onda je završeno sa zdravstvenom uslugom u Kantonu Sarajevo, a moguće i šire – zaključila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-

Dodaje da još uvijek imaju dovoljno zaštitne opreme i lijekova, ali se to troši u ogromnim količinama.

Generalna direktorica KCUS-a je još jednom istakla da sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo Klinički centar kao najveća ustanova zdravstvenog tipa nema nikakvu komunikaciju.

“Oni su morali predvidjeti ovu situaciju. Krizni štab služi za to, da predvidi, da projektuje situaciju i da simulira stanje. Dakle, oni su morali prema porastu broja zaraženih, pretpostaviti ovu situaciju i do sada formirati neki centar koji bi bio ‘ventil’ praktično za ove neke lakše oblike bolesti, u kojima bi naravno obezbijedili osoblje koje bi se brinulo o tim bolesnicima – kazala je prof. dr. Izetbegović.

“Svi smo tu i svi smo spremni da uđemo u dežure, svi stalno radimo. Ali, jednostavno nekad ste limitirani. Na koncu, mi moramo pružiti usluge svim našim bolesnicima koji imaju maligne bolesti, koji moraju dobiti terapiju zračenjem, hemoterapiju, hemodijalizu, kardiohirurške operacije. U ovoj sedmici planiramo transplantacije bubrega, bez obzira na to što je ovakva situacija pandemije, bolesnici traže svoje i moraju dobiti. I oni koji su covid pozitivni, i oni koji nisu covid pozitivni. Dakle, tercijarna usluga, ono što pruža Klinički centar i sekundarna B je usluga koja se može dobiti samo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Mi možemo raditi sve ono što rade drugi, ali niko drugi ne može raditi ono što možemo mi. I ona vrsta usluga, najsofisticiranijih, najznačajnijih, najvišeg stepena, usluge su koje se dobijaju u Kliničkom centru. Mi moramo podmiriti i završiti taj dio bolesnika, uz naravno pažljivu brigu o ovim bolesnicima koji su Covid-19 – rekla je prof. dr. Izetbegović za Vijesti u 7 Hayat TV-a, te još jednom sve građane pozvala na oprez i da shvate da je situacija ozbiljna.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 14 Mar 2021, 21:43

Al zato se orgija u mostaru i nocas :spanac

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 234 times

Post by XoKli » 15 Mar 2021, 16:49

Danas momak 23 godine preminuo...korona.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2807 times
Been thanked: 23210 times

Post by HAVANA » 15 Mar 2021, 18:13

XoKli wrote: 15 Mar 2021, 16:49 Danas momak 23 godine preminuo...korona.
I Erminu iz speeda stari jutros.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija » 15 Mar 2021, 18:16

:(

Pandemija je pritisla a zdravstvo nema resursa ,evo i u Zenici je stanje dramatično čitam .
Ostalo je cutanje.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 15 Mar 2021, 18:37

Ja nemam pojma ni gdje cu ni sta cu.Zena kaze ne dolazi kuci. :lupa Pozitivna i ona.Ja radio u subotu,negativan.Maloj 11 dan i rekli mi da nema potrebe nju da testiramo,ona je zavrsila sa koronom.Da dodjem za 20 dana da uradimo antitjela.Ja poslo i nju sa zenom.Pozitivna i ona i dalje.Doktor kaze nema veze,ona je zavrsila sa koronom.11 dan,nema simptoma,gotovo.Zena mozda se ocesala kako se on izrazi a mozda tek pocinje.Druga cerka u drugom stanu,nista joj.Ja nista ne osjetim.Gdje cu u pm? Ako odem kod cerke, sta ako sam pozitivan i zarazim je? Opet da idem kuci,zena skici nemoj zarazices se.Cuj zarazicu se citavo vrijeme zajedno.Ako sam se zarazio zarazio sam se. :lupa

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 15 Mar 2021, 18:38

E sad bi ti valjala svalerka
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 15 Mar 2021, 18:41

A opet dobar mi drug i njega sam vidio prije par dana eno ga treci dan ne moze da skine temperaturu,prica ko iz bunara,dahce,kaslje,boli kaze i sta nikad bolilo nije.Ko da mu kozu kida.Samo vice cuvaj se.Ko kome ovde sta prenosi i kako,koji je ovo qrac,jebo lud zbunjenog.Sreca ne odoh kod stare al ne znam da li da idem kod djeteta.Najbolje da u birou spavam.Zena mi ne da kuci. :ha

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 15 Mar 2021, 18:41

insomnia wrote: 15 Mar 2021, 18:38 E sad bi ti valjala svalerka
Bi da joj j.... mater,nemam kome.