Svaka cast onom ko je to organizovao.
Korona virus
Moderator: Krokodil Behko
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
- Status: Offline
Re: Korona virus
Citam da su gradjani u SA ispred covid ambulante se organizovali i obezbjedili stolice za ljude koji cekaju pregled.
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
https://www.escardio.org/The-ESC/Press- ... y-15-worldStudy estimates exposure to air pollution increases COVID-19 deaths by 15% worldwide
Environmental and Occupational Aspects of Heart Disease
Long-term exposure to air pollution has been linked to an increased risk of dying from COVID-19 and, for the first time, a study has estimated the proportion of deaths from the coronavirus that could be attributed to the exacerbating effects of air pollution for every country in the world.
The study, published in Cardiovascular Research [1] today (Tuesday), estimated that about 15% of deaths worldwide from COVID-19 could be attributed to long-term exposure to air pollution. In Europe the proportion was about 19%, in North America it was 17%, and in East Asia about 27%.
Pa onda imamo ovo:
http://www.beta.ba/index.php/aktuelno/1 ... -zagadenjaSARAJEVO - Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupak protiv Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova zbog prekoračenja maksimalnih emisija opasnih gasova definisanih u Nacionalnim planovima o smanjenju emisija (NERP).
Svi mi se morete obratit
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Ne razumijem kako je tolika zagađenost ako nam ne radi industrija .
Ostalo je cutanje.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41494 times
- Been thanked: 28285 times
Pogledajte zašto pogled iz zraka na groblje Vlakovo ledi krv u žilama
Samo je 17. marta 2021. godine evidentirano 36 dženaza i sahrana

Fotograf Armin Durgut objavio je fotografije iz zraka groblja Vlakovo usred pandemije koronavirusa.
Pogled na ovo sarajevsko groblje ledi krv u žilama te se nadamo da će ove fotografije probuditi svijest ljudi da se moraju čuvati i voditi računa o preporukama kako bi zaštitili sebe, ali i ljude oko sebe.
Podsjećamo uvidom u najave sarajevskih pokopnih preduzeća “Pokop”, “Bakije” i “Jedileri” 17. marta 2021. godine evidentirano je 36 dženaza i sahrana koje su obavljene pomenutog dana, a taj broj se svakim danom povećava. Ranijih godina u martu u prosjeku dnevno umiralo desetak stanovnika Kantona Sarajeva.
Opis: Pogled na Vlakovo
Samo je 17. marta 2021. godine evidentirano 36 dženaza i sahrana
Fotograf Armin Durgut objavio je fotografije iz zraka groblja Vlakovo usred pandemije koronavirusa.
Pogled na ovo sarajevsko groblje ledi krv u žilama te se nadamo da će ove fotografije probuditi svijest ljudi da se moraju čuvati i voditi računa o preporukama kako bi zaštitili sebe, ali i ljude oko sebe.
Podsjećamo uvidom u najave sarajevskih pokopnih preduzeća “Pokop”, “Bakije” i “Jedileri” 17. marta 2021. godine evidentirano je 36 dženaza i sahrana koje su obavljene pomenutog dana, a taj broj se svakim danom povećava. Ranijih godina u martu u prosjeku dnevno umiralo desetak stanovnika Kantona Sarajeva.
Opis: Pogled na Vlakovo
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- XoKli
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 234 times
Privatna ložišta,auta kojim ljudi vade katalizator i prodaju za 3-4 stoje,toplane i sve na to dodaj da je Sarajevo kotlina.Hurija wrote: 20 Mar 2021, 13:39 Ne razumijem kako je tolika zagađenost ako nam ne radi industrija .
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8758 times
Parosmija je post-kovid neželjeni efekat i nije nimalo prijatan
Gubitak osećaja mirisa dobro je poznat simptom kovida 19, toliko da se može koristiti za dijagnozu bolesti. Iako se većina ljudi koji pate od gubitka mirisa zbog kovida 19 brzo oporavljaju (u roku od četiri nedelje 89 odsto ljudi, prema studiji iz jula 2020. godine), preostalih 11 odsto prijavljuje stalni gubitak mirisa ili nešto podjednako zabrinjavajuće: primenu čula mirisa, što je medicinski poznato kao parosmija.
"Iako je anosmija potpuni gubitak mirisa, a hiposmija smanjeni osećaj mirisa, parosmija je promena čula mirisa", kaže Set Libermen, docent na katedri za otorinolaringologiju NIU Langone Health, za Health.
Promena mirisa nije promena na bolje. Ljudi sa parosmijom kažu da sve miriše neprijatno, čak i trulo ili odvratno.
"Komad voća može da miriše na hemikalije, ili još gore, na fekalne materije", kaže dr Liberman.
Kerol Pic iz Minesote rekla je "Smithsonian magazine" da je prvi put doživela parosmiju u avgustu 2020. godine, nekoliko meseci nakon pozitivnog testa na kovid 19.
"To je jedinstveni miris", rekla je. "Ni sama ne znam šta je to. To je poput kombinacije pregorelog tosta i nečeg dovoljno jadnog da mi pripadne muka."
b92.net
Gubitak osećaja mirisa dobro je poznat simptom kovida 19, toliko da se može koristiti za dijagnozu bolesti. Iako se većina ljudi koji pate od gubitka mirisa zbog kovida 19 brzo oporavljaju (u roku od četiri nedelje 89 odsto ljudi, prema studiji iz jula 2020. godine), preostalih 11 odsto prijavljuje stalni gubitak mirisa ili nešto podjednako zabrinjavajuće: primenu čula mirisa, što je medicinski poznato kao parosmija.
"Iako je anosmija potpuni gubitak mirisa, a hiposmija smanjeni osećaj mirisa, parosmija je promena čula mirisa", kaže Set Libermen, docent na katedri za otorinolaringologiju NIU Langone Health, za Health.
Promena mirisa nije promena na bolje. Ljudi sa parosmijom kažu da sve miriše neprijatno, čak i trulo ili odvratno.
"Komad voća može da miriše na hemikalije, ili još gore, na fekalne materije", kaže dr Liberman.
Kerol Pic iz Minesote rekla je "Smithsonian magazine" da je prvi put doživela parosmiju u avgustu 2020. godine, nekoliko meseci nakon pozitivnog testa na kovid 19.
"To je jedinstveni miris", rekla je. "Ni sama ne znam šta je to. To je poput kombinacije pregorelog tosta i nečeg dovoljno jadnog da mi pripadne muka."
b92.net
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3195 times
Poslodavci u BiH žele nabaviti vakcine za svoje radnike, inicijativi se pridružuju i sindikati
Nema veze sto su plate nanjize u Evropi 200 eura
Daj ti vakcinešina
Proces vakcinacije protiv koronavirusa u našoj zemlji još je uvijek na klimavim nogama, a posebno je on neizvjestan za one dijelove populacije koji nisu najugroženiji od COVID-a.
Znajući da će prosječan radnik kasno doći na red u državnom procesu imunizacije, poslodavci su pokrenuli ideju nabavke vakcina i za radničku populaciju.
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH za Klix.ba kaže kako je ideja nastala kod jedne grupe poduzetnika kad su vidjeli da se Federalna vlada malo više angažovala u zadnjih nekoliko sedmica da nabavi vakcine.
"Shvatili smo po rasporedu imunizacije da će dobar dio naših radnika doći pred kraj samog procesa vakcinacije pa smo ovdje vidjeli šansu da se 'zakačimo' za vladinu inicijativu, mi da isfinansiramo neke dodatne količine vakcina koje bi priroritetno išle prema našim uposlenicima i eventualno neke donacije lokalnim zajednicama jer je dosta firmi kao društveno odgovorne kompanije iskazale i takvu želju", kaže on.
Problemu u realizaciji ove ideje su već iskazane slabosti federalnih vlasti kroz odabir dobavljača, ali poslodavci ne vide drugi put i ne misle ići mimo regularnih i legalnih tokova.
"Naša ideja je bila da na ovih 500 hiljada doza mi kod istog dobavljača dodamo određene količine po istim uslovima, istim cijenama... Cilj je sačuvati zdravlje i živote naših zaposlenika. To se može tumačiti i kao jedan human potez, ali i poslovni jer će smanjiti potencijalna bolovanja i dati stabilnost u poslovanju", kaže Smailbegović te dodaje kako brojne kompanije imaju značajnih problem u poslovanju zbog ljudi koji oboljevaju od COVID-a.
Preko društvenih mreža već je napravljena određena anketa, a javilo se više od 200 kompanija. Smailbegović kaže kako kod nekih kompanija postoji i određene skepsa jer imaju loša iskustva u saradnji s državom.
Već je kontaktirana Vlada FBiH, a poslodavci su već razgovarali s kompanijama koje su bile u procesu nabave vakcina, a Smailbegović kaže da su reakcije bila jako dobre, ali da je prvo potrebno da i ovaj inicijalni vladin proces zaživi.
"Jučer sam imao sastanak s Medimpexom, ali vidite kako se sve ovo odvija... Mi se nadamo i sigurno ćemo gurati ovaj projekat jer je on krucijalan", kaže on.
Na sličnom tragu su i u Udruženju unije posodavaca Republike Srpske, a poslodavci ističu kako su im se pridružili i neki granski sindikati da bi oni rado bili dio ove inicijative.
"Oni imaju novca od sindikalne članarine i kažu da bi rado uplatili dio sredstava", kazao nam je Smailbegović
Nema veze sto su plate nanjize u Evropi 200 eura
Daj ti vakcinešina
Proces vakcinacije protiv koronavirusa u našoj zemlji još je uvijek na klimavim nogama, a posebno je on neizvjestan za one dijelove populacije koji nisu najugroženiji od COVID-a.
Znajući da će prosječan radnik kasno doći na red u državnom procesu imunizacije, poslodavci su pokrenuli ideju nabavke vakcina i za radničku populaciju.
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH za Klix.ba kaže kako je ideja nastala kod jedne grupe poduzetnika kad su vidjeli da se Federalna vlada malo više angažovala u zadnjih nekoliko sedmica da nabavi vakcine.
"Shvatili smo po rasporedu imunizacije da će dobar dio naših radnika doći pred kraj samog procesa vakcinacije pa smo ovdje vidjeli šansu da se 'zakačimo' za vladinu inicijativu, mi da isfinansiramo neke dodatne količine vakcina koje bi priroritetno išle prema našim uposlenicima i eventualno neke donacije lokalnim zajednicama jer je dosta firmi kao društveno odgovorne kompanije iskazale i takvu želju", kaže on.
Problemu u realizaciji ove ideje su već iskazane slabosti federalnih vlasti kroz odabir dobavljača, ali poslodavci ne vide drugi put i ne misle ići mimo regularnih i legalnih tokova.
"Naša ideja je bila da na ovih 500 hiljada doza mi kod istog dobavljača dodamo određene količine po istim uslovima, istim cijenama... Cilj je sačuvati zdravlje i živote naših zaposlenika. To se može tumačiti i kao jedan human potez, ali i poslovni jer će smanjiti potencijalna bolovanja i dati stabilnost u poslovanju", kaže Smailbegović te dodaje kako brojne kompanije imaju značajnih problem u poslovanju zbog ljudi koji oboljevaju od COVID-a.
Preko društvenih mreža već je napravljena određena anketa, a javilo se više od 200 kompanija. Smailbegović kaže kako kod nekih kompanija postoji i određene skepsa jer imaju loša iskustva u saradnji s državom.
Već je kontaktirana Vlada FBiH, a poslodavci su već razgovarali s kompanijama koje su bile u procesu nabave vakcina, a Smailbegović kaže da su reakcije bila jako dobre, ali da je prvo potrebno da i ovaj inicijalni vladin proces zaživi.
"Jučer sam imao sastanak s Medimpexom, ali vidite kako se sve ovo odvija... Mi se nadamo i sigurno ćemo gurati ovaj projekat jer je on krucijalan", kaže on.
Na sličnom tragu su i u Udruženju unije posodavaca Republike Srpske, a poslodavci ističu kako su im se pridružili i neki granski sindikati da bi oni rado bili dio ove inicijative.
"Oni imaju novca od sindikalne članarine i kažu da bi rado uplatili dio sredstava", kazao nam je Smailbegović
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Et i neko nek me ubijede da ovi zele humanost 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sto je plata 200 maraka pa vakcina Ramize znas da sam te vakcinisao.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Vanilla
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 5297 times
- Been thanked: 6781 times
Ako vam nije mrsko, emisija traje 50 min ali vrlo korisne informacije, i po meni, vrijedi odvojiti te minute i pogledati
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14408 times
- Been thanked: 24190 times
I sta ti tu sad da uradis?
Znaci, svi bolnicki kapaciteti popunjeni, dzenaza ko u ratu, svak ziv se za glavu uhvatio, pokusava spasiti sta se spasiti moze...ono kaze, boli me qratz, odoh na skijanje.
Ovo je prevrsilo svaku mjeru podnosljivosti, dzaba tu ista objasnjavati. Pendrek i marisi, vidis da ne moze drugacije.
Dozvolite da se obratimo
- Mutevelija
- Selonačelnik

Bio kovid ne bio valja mrijeti da li sutra da li prekosutra da li za 50 godina, i sta se plasis?Fuddo wrote: 20 Mar 2021, 17:17I sta ti tu sad da uradis?
Znaci, svi bolnicki kapaciteti popunjeni, dzenaza ko u ratu, svak ziv se za glavu uhvatio, pokusava spasiti sta se spasiti moze...ono kaze, boli me qratz, odoh na skijanje.
Ovo je prevrsilo svaku mjeru podnosljivosti, dzaba tu ista objasnjavati. Pendrek i marisi, vidis da ne moze drugacije.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Jesi li majke ti ista bolje mogao smisliti?Mutevelija wrote: 20 Mar 2021, 17:25Bio kovid ne bio valja mrijeti da li sutra da li prekosutra da li za 50 godina, i sta se plasis?Fuddo wrote: 20 Mar 2021, 17:17
Pa sto ides doktoru kad ti pukne slijepo crijevo?
Sta te boli qratz, ili umro sad ili za 50 godina?
Dozvolite da se obratimo
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Fetica i neka bode hahaFuddo wrote: 20 Mar 2021, 17:17I sta ti tu sad da uradis?
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ides zbog bolova, a ne sto se bojis da ces toliko umrijeti.Fuddo wrote: 20 Mar 2021, 17:28Jesi li majke ti ista bolje mogao smisliti?Mutevelija wrote: 20 Mar 2021, 17:25
Bio kovid ne bio valja mrijeti da li sutra da li prekosutra da li za 50 godina, i sta se plasis?
Pa sto ides doktoru kad ti pukne slijepo crijevo?
Sta te boli qratz, ili umro sad ili za 50 godina?
A smrt ko smrt stas
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Pa na kraju ce to i bit.Rum wrote: 20 Mar 2021, 17:28Fetica i neka bode hahaFuddo wrote: 20 Mar 2021, 17:17
Vidis da to ne odustaje.
Jebote sunce izasli na cnn-u, sanduka more poredanih, slike ko iz Bergama, nakav lik place vice ne znam sta da radimo, pomozite, i onda bolid upregne skije, puse jedno drugom na onom liftu usta...pa dje to normalno?
Dozvolite da se obratimo
- Mutevelija
- Selonačelnik

Dzaba se sikirate bit ce kako je odredjeno da bude.
Niste mogli uticati na virus ni.2019 godine , necete ni sad.
Necu da se sikiram bezveze.
Sta sas svi trebamo se pozatvarati po kucama zbog gripe.
Niste mogli uticati na virus ni.2019 godine , necete ni sad.
Necu da se sikiram bezveze.
Sta sas svi trebamo se pozatvarati po kucama zbog gripe.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Jos radjaju majke Obilice. Bravo za skijase. Kmeze nek placu po podrumu i gledaju montirane slike.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman