Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Moderator: Krokodil Behko

Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

Ne
46
42%
Da
24
22%
Jos razmisljam
6
5%
Vec sam se vakcinisao
34
31%

Total votes: 110

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9187 times
Been thanked: 5869 times
Status: Offline

Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?

23 Mar 2021, 23:21

ElTriconi wrote: 23 Mar 2021, 23:12
Mister No wrote: 23 Mar 2021, 22:53

Nesto spominju u Srbiji da je 60 eura.
Uzmi nezvanicno.
Dok platis za cetveroclanu fameliju vakcinu mores kola registrovat 😱

Ne isplati se to 🤔
Kako se uzme.
Ovi koji predeveraju plate preko 100 KM samo neke tablete za podizanje imuniteta.
The Dark Side Of The Forum...

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

24 Mar 2021, 01:17

Taare wrote: 23 Mar 2021, 11:15Koji doktori? Gdje? Lako je doktoru sa zapada ili iz kine koja za par dana napravi novu bolnicu.
Ja govorim isključivo za bosnu. Bosna je zemlja u kojoj su politika i nestručni kadrovi usrali sve što se moglo usrati.
Meni je itekako poznato da će većina zaraženih proći bez problema, a da će samo mali procenat završiti tragično. Ali, opet, govorimo o bosni. Bosna je zemlja u kojoj zdravstvo stoji pred kolapsom jer imaju par stotina pacijenata.
Moja tetka je oboljela od korone. Malo teža klinička slika. Ženi je 59 godina. Bila desetak dana na bolovanju, otežano disanje, ne može uz stepenice i to.
I onda je morala na posao jer nemaju doktora. iako ne može da se popne na prvi sprat u kući, u četvrtak je morala u salu da operiše pacijenta.
Rođak kardiolog po dužnosti ide na kovid odjeljenje jer nema doktora pa se smjenjuju. Drugi rođak, doktor opće prakse, redovno visi kod oboljelih.
Nema pomisliti na godišnji. Treći rođak, također doktor, završio u bolnici na kisiku.
Nije to zato što je covid-19 opasan kao španska gripa, nego zato što nam je država u rasulu.
Zdravstvo je unisteno prije nekoliko godina, kad je Iron Lady zasjela i otjerala neposlusnike. Sada su posljedice samo naglo uocljive. Zao mi je tvojih rodjaka, to su najbolji ljudi u drustvu koji cuvaju integritet struke. Mozda se jednom oformi svjetska Armija medicinskih radnika s integritetom, nadam se da se to uskoro desi.
Za razliku od dine konakovića koji ne može ući na kcus jer na istom vlada seka i., ja mogu na bilo koje odjeljenje našeg ukc-a.
Dođi sa mnom pa da snimimo reportažu za medije.
Nećemo snimati isključivo kovid odjeljenje, nego i ostatak bolnice, pa da se vidi katastrofalno stanje i oprema iz titinog vakta.
Onda pojasni mojim rođacima koji rade dežuru i po' u komadu kako bi se to trebali ponašati.
Isto tako, pojasni forumašici Zizi505 i njenim ukućanima.
Svi bolesni od korone. Svi sa težom kliničkom slikom - al, eto, nedovoljno teškom da ih sebija primi na kisik, nego im hitna interveniše kod kuće.
Zasto bih im ja nesto objasnjavala i snimala? Pa ja sam na njihovoj strani (cestitih doktora), kao i na strani Zizi kojoj najiskrenije zelim brz oporavak kao i njenima. :cvijece

Ti si tu nesto krivo pokopcao. Jedino cemu se protivim su ekperimentalne vakcine i to sam elaborirala u n-postova na ovoj temi.
I ja sam mišljenja da ne treba vakcinisati redom, pogotovo ne tim neprovjerenim vakcinama.
Ali, ako kažu da neke od vakcina nemaju neželjene posljedice, recimo ova kineska i ona ruska, onda sam za to da se vakcinišu ugrožene kategorije, plus oni koji žele.

I onda otvori sve živo i spašavaj ekonomiju. barem ćeš znati da ugrožene kategorije neće razviti težu kliničku sliku. Što se tiče mladih, ogromna većina preboluje koronu sa blagim ili nikakvim simptomima.
Na taj način stičeš tzv. imunitet krda i onda te boli briga za koronom. Ljudi se vrate u normalu i dišu punim plućima.
Evo, za tvoju ljubav sam pricala sa par frendica iz Beograda. Jedna kaze da je kineska vakcina odlicna, primila obje i razvila antitijela (struka), a druga da oni koji su primili kinesku vakcinu zavrsavaju u bolnicama s pneumonijom. Eto, dvije osobe iz istog grada, dva potpuno razlicita stava. :oo To je samo po sebi indikativno, ali eto, bojim se da ces morati traziti dalje informacije. Ova sto je protiv kineske vakcine kaze da je cula manje losih informacija o Sputniku. Dakle, tesko je/nemoguce doci do relevantnih podataka, sto je opet indikativno.

Namjeravala sam ti o Sputniku doci do informacija iz prve ruke, od frendice Ruskinje, ali se danas porodila pa je ne mogu time gnjaviti trenutno. :D.

Ako mi javi nesto bitno, saznaces.

Ja cu se opet odmoriti od foruma jer mi se malo povraca od citanja upisa na levelu hormonalno izazvanih adolescenata, mislim na 'mahnita, luda, moronka, treba od njih bjezati kao od ludih pasa, treba je vezati za krevet i vakcinisati, baciti u Gulag, bezmozgovici itd.' Mislim, smijesno mi je i ne pogadja me ni sekunde, samo necu da im licno dajem sansu za ekpresiju obilnog bogatstva uma i duha. Neka se malo prebace na neku drugu dostupnu metu. :srcee :srcee

Pozz.

Ne daj se @insomnia. Jaci si od Sputnika. :oo :ok
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4235 times
Been thanked: 4412 times

24 Mar 2021, 01:34

Ja samo ne znam otkud to da neki misle da nisu deo nekog eksperimenta, nevezano sad za vakcinu :ooo
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10005 times
Been thanked: 11893 times

24 Mar 2021, 08:33

srculence7 wrote: 24 Mar 2021, 01:34 Ja samo ne znam otkud to da neki misle da nisu deo nekog eksperimenta, nevezano sad za vakcinu :ooo

Pa to jest, samo malo više vjerujemo, da ćemo preživjeti vakcinu, ako je evropska, ili američka :oo

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10084 times
Been thanked: 17080 times

24 Mar 2021, 08:54

ElTriconi wrote: 23 Mar 2021, 22:02
spacebound wrote: 23 Mar 2021, 07:41

Nece ni tad vjerovat. Ni da im najmiliji od korone umre nece vjerovati. Bit ce da svi lazu i da je umro od neceg drugog.
A drustvene mreze nam pokazu koliko je takvih bezmozgica.
Zajeban je fb za starije, i u mene mama tako vice. I jos nadje onih teorija zavjere pa mi govori kae truju nas iz aviona :lupa
Neki dan me na fb doceka video cojka koji pokazuje kako nas truju i to bijelo sto pada nije snijeg. Napravi grudvu, pali upaljacem, nista, ne topi se, al cadi. Znaci crni bijela grudva. Podijelila jedna moja vamo, vidim ima snimak preko 1000 dijeljenja :ooo

Eh sad, ne znam ja sta je u pitanju, nikad mi fizika i hemija nisu isle, sta da se radi. Nisam toliko pametna, Ali zato na internetu, osim neopjevanih glupana, znam da ima i jako inteligentnog svijeta koji ti svasta znaju objasnit. Google, ukucam par rijeci i nadjem naucno objasnjenje za tu pojavu.
Al jok, de nek ono izmislja nesto i utvara da ih svi lazu, svi truju, svi prate, svi nesto :oo
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2920 times
Been thanked: 24199 times

24 Mar 2021, 08:56

Ja sam odma odusto od vakcine kad sam vidio grudvu. :plavi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

24 Mar 2021, 08:58

Naravno. To sto neki glupan prica o vjestackom snijegu automatski ponistava cinjenicu da sa AZ nesto nije u redu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10084 times
Been thanked: 17080 times

24 Mar 2021, 09:07

To ja nisam rekla.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

24 Mar 2021, 09:31

Nisi direktno.
Ne bi bilo prvi put da EMA odobri stetan lijek. Nedavno su to uradili sa Remdesivirom.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22829 times
Been thanked: 20925 times

24 Mar 2021, 09:44

Tebi treba dati Nobelovu nagradu što se boriš za "istinu".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

24 Mar 2021, 09:45

srculence7 wrote: 24 Mar 2021, 01:34 Ja samo ne znam otkud to da neki misle da nisu deo nekog eksperimenta, nevezano sad za vakcinu :ooo
Ovo je nas glas razuma :srcee
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

24 Mar 2021, 09:46

A mene ako sete za dan bezbednosti sete.
Zasto navodnici? Sve lako provjerljive cinjenice

lilith1
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 509 times
Been thanked: 1869 times

24 Mar 2021, 09:48

Vidjeh objavili da će probat napraviti vakcinu u obliku pilule
🤔
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

24 Mar 2021, 09:53

insomnia wrote: 24 Mar 2021, 09:31 Nisi direktno.
Ne bi bilo prvi put da EMA odobri stetan lijek. Nedavno su to uradili sa Remdesivirom.
Remdesivir nije stetan lijek nego nije ispunio ocekivanja.
https://www.forbes.com/sites/jvchamary/ ... 5358c766c2

WHO jeste pogrijesio jer je odobrio lijek koji nije zavrsio trecu fazu ispitivanja ali je na 1000 ispitanika davao dobre rezultate.
Na 5000 je slika vec bila drugacija - ne pretjerano dobri rezultati ili nikakvi, i jednostavno se odobrenje ukine.

Za razliku od vakcina koje JESU prosle 3 faze, i predocile rezultate ispitivanja (4 odobrene i u Evropi), za razliku od Rusije i Kine koje ili nisu dostavile nikakve rezultate, ili nepotpune ili su "zaboravili" podnijeti zahtjev za kontrolu dokumentacije (izgovor Rusije na pocetku). Trenutno se i Sputnik analizira, tj. njihovi rezultati, bar od strane Evropske agencije za lijekove (ili kako se vec zove).

Ovo sto mi imamo trenutno se naziva "CETVRTA FAZA", i ona se desava kod svakog lijeka, ne samo kod vakcina. Negdje na pocetku ovo sranja sam postavljala i slike sa opisima faza, ali se zaboravilo, nema veze.

Jedini problem koji ja vidim je produkcija vakcina jer je komplikovana, s obzirom da se razlicite komponente proizvode cak i na razlicitim kontinentima, da ne spominjem pakovanje.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

24 Mar 2021, 09:56

lilith1 wrote: 24 Mar 2021, 09:48 Vidjeh objavili da će probat napraviti vakcinu u obliku pilule
🤔
Na ovome smo radili "mi", ali se obustavilo, jer je ipak sa vakcinama bilo brze.
Da li ce se promijeniti u buducnosti ne znam, ali sam sigurna da, kako vrijeme odmice i virus se bolje upoznaje (ne od strane nas laika nego naucnika) vrlo lako bude moguce napraviti i tabletu ili bilo sta za oralnu primjenu.
A radi se i na lijekovima koji ce se ciljano primjenjivati kod vec nastalog oboljenja. ;)

lilith1
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 509 times
Been thanked: 1869 times

24 Mar 2021, 09:59

Julia-Klara wrote: 24 Mar 2021, 09:56
lilith1 wrote: 24 Mar 2021, 09:48 Vidjeh objavili da će probat napraviti vakcinu u obliku pilule
🤔
Na ovome smo radili "mi", ali se obustavilo, jer je ipak sa vakcinama bilo brze.
Da li ce se promijeniti u buducnosti ne znam, ali sam sigurna da, kako vrijeme odmice i virus se bolje upoznaje (ne od strane nas laika nego naucnika) vrlo lako bude moguce napraviti i tabletu ili bilo sta za oralnu primjenu.
A radi se i na lijekovima koji ce se ciljano primjenjivati kod vec nastalog oboljenja. ;)
Ako Bog da jednog dana i to.
Ali opet potrajat će to toga, nije lako ni napraviti lijek koji je učinkovit i dobar.
Mislim da bi bolje i od same vakcine bio lijek koji bi se mogao sto ti kazes primjenjivati kod nastalog oboljenja.
Ali polako idemo ka tome..
Mada mislim da će i to tad mnogo ljudi steci imunitet
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

24 Mar 2021, 10:03

Ja se nadam da ce fobije oko vakcine prestati, jednostavno se putem interneta napravila platforma za sve moguce i nemoguce teorije zavjere.

Glede kineske vakcine jos - Stankova cijela porodica (stine, ujne, sogori, komsiluk :valja ) svi su vakcinicani kineskom, ni jedno nije imalo nikakvih komplikacija. Posto mu je cura doktorica, brat joj je nesto u Ministarstvu zdravlja, kaze da se kineska pokazala puno boljom od ruske.
Eto...Hiljadu ljudi, hiljadu cudi...I ono sa zenama i sisama isto :)

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

24 Mar 2021, 10:15

Pa nije bas ni da je bezopasan
Stručnjaci ukazuju na "mogućnost značajnih nuspojava" remdesivira, kao i na "njegove relativno visoke troškove i logističke implikacije", jer "mora se primjenjivati ​​intravenozno". Po njima se u ovoj fazi ne može reći da remdesivir nema koristi. No, činjenica da njegova učinkovitost nije dokazana, zajedno s nedostacima (moguće nuspojave i trošak) navodi ih da ih ne preporučuju.
https://www.lemonde.fr/planete/article/ ... _3244.html

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

24 Mar 2021, 10:21

Svakako, zato i jeste obustavljena upotreba u svrhu lijecenja kod kovida, ali se sa istrazivanjima ide dalje.
Jedna cinjenica mi je ostala u sjecanju sa mnogobrojih predavanja kojih smo imali, kazu da 90% novih lijekova "padne" na fazi 3.
To (meni licno) pokazuje da osim sto farmaceutska industrija ima monopol i mnogi je ljudi smatraju mafijom (opravdano ili ne), ista ta industrija nikad nije sigurna da ce neki od lijekova proci studije i biti odobren, znaci nema sigurnosti ni za zaradu.

Samo za kraj - industrija najmanje zaradjuje na vakcinama ;) Profit od ovih sad bi se mogao pokazati tek za par godina, ali do tada ce ljudi uglavnom biti vakcinisani i nece biti potrebe da ovolikom proizvodnjom. Cak i da ostane vakcinisanje na godisnjoj bazi mislim da ce biti isto kao i sa vakcinom protiv gripe, a ni nju ne uzimaju svi.
Ostaje da se vidi, ali se nadam da re-vakcinancija svake godine nece biti potrebna, bar ne u ovolikoj mjeri.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

24 Mar 2021, 10:27

😂

Post Reply

Return to “Stare ankete”