Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl
Moderator: Krokodil Behko
- vučica
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
- Status: Offline
Re: Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl
gulsah ce predat dusu Bogu...odgledala ja skoro sve samo me nasikiraju ccccc
***Ja sam ja,uvijek UNIKAT,nikad DUPLIKAT***
...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

...Moja se radost čuje u tišini,
a ljubav udiše svakim dahom....

Ma nisam imala zivaca pratiti to na tv-u............cekam 82-u epizodu 
ja fakat ne volim serije i ne gledam, ali desi se meni nekoliko dana uzmem dijete da nahranim i zaboravim uzeti daljinski a pocne repriza Sulejmana i tako morala pregledati 2-3 epizode i sad ne mogu da je ne gledam, cak sam i muza zarazila, pa zajedno gledamo. Onda odem na sajam i kupim knjigu, ne mogu ja cekati da vidim sta ce na kraju biti
Samo knjiga i serija malo zajednickih imaju.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7933 times
- Been thanked: 18765 times
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
poslala bi ja i mahidevran s njom
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Maja
- Administrator

Sto? Sta je to sad zgrijesilaMaja wrote:
Imex zar nisi rekla da će Gulšah postati dobra?
Pa sve je gora i gora.
? jel, nezz dokle si
yeesssMaja wrote:Samo za Valide
[ytube][/ytube]
jos nije?
I ode Ibraga ... hm ... i sada, kao da ce mi nedostajati u nastavku serije.
Izvrstan je glumac; kako on samo zna ocima da govori, zadivljujuca scena kad na iftaru kod Sulejmana, predosjecajuci to "nesto lose" sto se njega tice, upitnim pogledom, kao da mu se obraca rijecima "Gospodaru moj, to si me zaista rijesio dati ubiti?!".
Sta ce Hatidze kad cuje
Valjda ce Zumbul po mustuluk kod Hurrem, klizeci ...
Pojavila se Shah sultanija, sestra Sulejmanova i Hatidzina (i one sto joj obezglavise muza po Sultanovoj naredbi), pa se fino iznenadih - ne znam da ju je ikad iko pominjao, a sve i da mi je promakao taj detalj, nije se pojavila cak ni kad joj je Valide umrla. Cini se da bi ona mogla nadomjestiti Ibrahima kao najjaceg rivala Hurrem
E sad necu ni kako ja hocu
- Maja
- Administrator

Ama nije još preselila na ahiret ali će svakog momenta.
A šta je uradila Gulšah...šta nije...zadnje je bilo kad je s uživanjem istjerala Daje koja je došla da posjeti valide.
Mahid je preuzela harem.
Hatidže i Hurem su popravile odnose, ali kako ti reče opet će kasnije zakrviti (biće šamara itd).
I meni je žao što je Ibrahim ubijen
Vjerovatno se bliži kraj serije, jer ne znam hoće li biti zanimljivo bez Ibrahima.
Oplakuje li ga Sulejman de mi reci
A šta je uradila Gulšah...šta nije...zadnje je bilo kad je s uživanjem istjerala Daje koja je došla da posjeti valide.
Mahid je preuzela harem.
Hatidže i Hurem su popravile odnose, ali kako ti reče opet će kasnije zakrviti (biće šamara itd).
I meni je žao što je Ibrahim ubijen
Oplakuje li ga Sulejman de mi reci
cek' da prvo rijesimo slucaj Gulšah
u vrijeme dok Mahidevran upravlja haremom, Gulsah je jos ona ista napast.
Znaci, jos nije doslo do njene transformacije
a ovo drugo ...
Pa ne moze se pogubljenjem Ibrahim-pase razmisljati o skorom zavrsetku serije.
Istorijski gledano jednostavno ne moze, jer, da nista vise, valja i Mustafin kraj prikazati, a Mustafa je smaknut petnaestak godina nakon Ibrage. Ne mogu tako dug period strpati u dvije-tri epizode
Dalje, Mihriman se treba udati, a znajuci za koga, jos se i ne nazire njihova veza. Pa i sama pojava Sah Sultanije i njena, nimalo za podcijeniti, prgava uloga, koja sada jedva da se i nazire kao prgava.
Evo isjecak posljednje, zajednicke im vecere (Iftar), i Ibrin pogled koji pomenuh iznad
[ytube][/ytube]
Istorijski, pak, Hurrem nije prisustvovala toj veceri, negdje procitah.
u vrijeme dok Mahidevran upravlja haremom, Gulsah je jos ona ista napast.
Znaci, jos nije doslo do njene transformacije
a ovo drugo ...
Istorijski gledano jednostavno ne moze, jer, da nista vise, valja i Mustafin kraj prikazati, a Mustafa je smaknut petnaestak godina nakon Ibrage. Ne mogu tako dug period strpati u dvije-tri epizode
Evo isjecak posljednje, zajednicke im vecere (Iftar), i Ibrin pogled koji pomenuh iznad
[ytube][/ytube]
Istorijski, pak, Hurrem nije prisustvovala toj veceri, negdje procitah.
Knjiga i serija bas nemaju puno slicnosti jest da se serija bazirala na toj knizi
Mračne tajne glumaca 'Sulejmana Veličanstvenog'

Veličanstvenog dostigla je vrtoglavu popularnost širom Balkana, a sve veći broj gledatelja ne odvaja se od malih ekrana. Međutim, seriju od samoga početka prate kontroverze i skandali u koje su uključeni glumci serije, kako svojim privatnim životom, tako događajima na setu snimanja
Od početka prikazivanja serije 'Sulejman Veličanstveni' pod povećalom javnosti našli su se i sami glumci iz serije te njihov privatni život. Međutim, kako navodi Telegraf.rs, pretpostavlja se kako im zanimanje javnosti ne smeta previše jer glavni glumci navodno zarađuju vrtoglavih 15 tisuća eura za samo jednu epizodu te navodi sve najveće skandale iza kulisa popularne serije.
Zbog vrućih ljubavnih scena s Meryem Uzerli, fatalnom Huerm, glavni glumac Halit Ergenç zamalo je opasno brak s glumicom Bergüzar Korel, u koju se zaljubio za vrijeme snimanja serije '1001 noć'. Kako su tada pisali mediji, popularna Šeherezada jedva je uspjela, uz pomoć bračnog terapeuta, pobijediti ljubomoru koju je osjećala gledajući svoga supruga u scenama s vatrenom Hurem.
Međutim, nisu svi glumci uspjeli obuzdati strasti na setu serije. Naime, Okan Yalabik i Selma Ergeç, koji tumače uloge Ibrahim Pashe i Sulejmanove sestre Hatice, bili su u ljubavnoj vezi koju je na kraju prekinuo Yalabik koji nije bio spreman za ozbiljnu vezu i brak te ga je više zanimalo tulumarenje. Turski tabloidi u to vrijeme su pisali i kako je Yalabik Selmu čak i nekoliko puta prevario.
69-godišnja Nebahat Çehre, koja tumači ulogu Sulejmanove majke, šokirala je javnost otkrivši kako je siromaštva glumačku karijeru započela glumeći u erotskim filmovima. Osim toga, glumica je ovoga ljeta imala vrlo neugodan i opasan susret s lopovom koji joj je na ulici pokušao strgnuti zlatni lančić, a cijela situacija je zamalo završila fatalno.
U jednom intervjuu fatalna Hurem, koju glumi Meryem Uzerli, otkrila je kako je kad joj je bilo samo 19 godina u badiću prošetala Dubaijem, no nije znala da se ondje žene za takav prekršaj kažnjavaju bičevanjem. Crvenokosa glumica je zbog toga primila deset udaraca bičem. Osim toga, za vrijeme snimanja serija šuškalo se kako je Meryem zapravo lezbijka, no glumica je demantirala te navode.
Snimanje serije obilježila je i tragedija. Naime, nakon devet mjeseci borbe s rakom pluća, scenaristica serije, Meral Okay preminula je u 53. godini. Njezina smrt gotovo je presudila i samoj seriji, jer Meral nije ostavila bilješke za posljednje epizode. Tako se upitno našlo snimanje četvrte sezone serije koje je ipak nastavljeno nakon što je pronađena zamjena.
Na veliko razočarenje brojnih obožavateljica, ispostavilo se kako je Burak Özçivi, koji u seriji glumi Malkodžolu Bali Beja zapravo homoseksualac, a u preljubu s muškarcem uhvatila ga je njegova dugogodišnja djevojka.
No, za brojne obožavateljice tu je i jedna odlična vijest. Naime, šuška se kako bi u nekoliko epizoda serije mogao glumiti i sam Brad Pitt, i to u ulozi zapovjednika protivničke vojske.
Ipak, unatoč svim skandalima, serija 'Sulejman Veličanstveni', baš kao i sam legendarni sultan, samouvjereno vlada malim ekranima diljem Balkana jer, kako se čini, ljubavna priča između Hurem i Sulejmana sasvim je dovoljna da se zaborave svi krvavi ratovi i netočne povijesne činjenice.

Veličanstvenog dostigla je vrtoglavu popularnost širom Balkana, a sve veći broj gledatelja ne odvaja se od malih ekrana. Međutim, seriju od samoga početka prate kontroverze i skandali u koje su uključeni glumci serije, kako svojim privatnim životom, tako događajima na setu snimanja
Od početka prikazivanja serije 'Sulejman Veličanstveni' pod povećalom javnosti našli su se i sami glumci iz serije te njihov privatni život. Međutim, kako navodi Telegraf.rs, pretpostavlja se kako im zanimanje javnosti ne smeta previše jer glavni glumci navodno zarađuju vrtoglavih 15 tisuća eura za samo jednu epizodu te navodi sve najveće skandale iza kulisa popularne serije.
Zbog vrućih ljubavnih scena s Meryem Uzerli, fatalnom Huerm, glavni glumac Halit Ergenç zamalo je opasno brak s glumicom Bergüzar Korel, u koju se zaljubio za vrijeme snimanja serije '1001 noć'. Kako su tada pisali mediji, popularna Šeherezada jedva je uspjela, uz pomoć bračnog terapeuta, pobijediti ljubomoru koju je osjećala gledajući svoga supruga u scenama s vatrenom Hurem.
Međutim, nisu svi glumci uspjeli obuzdati strasti na setu serije. Naime, Okan Yalabik i Selma Ergeç, koji tumače uloge Ibrahim Pashe i Sulejmanove sestre Hatice, bili su u ljubavnoj vezi koju je na kraju prekinuo Yalabik koji nije bio spreman za ozbiljnu vezu i brak te ga je više zanimalo tulumarenje. Turski tabloidi u to vrijeme su pisali i kako je Yalabik Selmu čak i nekoliko puta prevario.
69-godišnja Nebahat Çehre, koja tumači ulogu Sulejmanove majke, šokirala je javnost otkrivši kako je siromaštva glumačku karijeru započela glumeći u erotskim filmovima. Osim toga, glumica je ovoga ljeta imala vrlo neugodan i opasan susret s lopovom koji joj je na ulici pokušao strgnuti zlatni lančić, a cijela situacija je zamalo završila fatalno.
U jednom intervjuu fatalna Hurem, koju glumi Meryem Uzerli, otkrila je kako je kad joj je bilo samo 19 godina u badiću prošetala Dubaijem, no nije znala da se ondje žene za takav prekršaj kažnjavaju bičevanjem. Crvenokosa glumica je zbog toga primila deset udaraca bičem. Osim toga, za vrijeme snimanja serija šuškalo se kako je Meryem zapravo lezbijka, no glumica je demantirala te navode.
Snimanje serije obilježila je i tragedija. Naime, nakon devet mjeseci borbe s rakom pluća, scenaristica serije, Meral Okay preminula je u 53. godini. Njezina smrt gotovo je presudila i samoj seriji, jer Meral nije ostavila bilješke za posljednje epizode. Tako se upitno našlo snimanje četvrte sezone serije koje je ipak nastavljeno nakon što je pronađena zamjena.
Na veliko razočarenje brojnih obožavateljica, ispostavilo se kako je Burak Özçivi, koji u seriji glumi Malkodžolu Bali Beja zapravo homoseksualac, a u preljubu s muškarcem uhvatila ga je njegova dugogodišnja djevojka.
No, za brojne obožavateljice tu je i jedna odlična vijest. Naime, šuška se kako bi u nekoliko epizoda serije mogao glumiti i sam Brad Pitt, i to u ulozi zapovjednika protivničke vojske.
Ipak, unatoč svim skandalima, serija 'Sulejman Veličanstveni', baš kao i sam legendarni sultan, samouvjereno vlada malim ekranima diljem Balkana jer, kako se čini, ljubavna priča između Hurem i Sulejmana sasvim je dovoljna da se zaborave svi krvavi ratovi i netočne povijesne činjenice.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Maja
- Administrator

Mislila sam na to da će možda ubrzati radnju. Npr ako je prvih 10 godina Sulejmanove vladavine prikazano kroz npr 30 epizoda, nakon Ibrahimove smrti će možda sljedećih 10 godina ugurati u 15 epizoda. Ne znam koliko će biti zanimljivo bez njega, pa zato pitam. A šta Šah ima protiv Hurem. Zar joj nije svjedno ko će naslijediti Sulejmana.IM_ex wrote: a ovo drugo ...
Istorijski gledano jednostavno ne moze, jer, da nista vise, valja i Mustafin kraj prikazati, a Mustafa je smaknut petnaestak godina nakon Ibrage. Ne mogu tako dug period strpati u dvije-tri epizodeDalje, Mihriman se treba udati, a znajuci za koga, jos se i ne nazire njihova veza. Pa i sama pojava Sah Sultanije i njena, nimalo za podcijeniti, prgava uloga, koja sada jedva da se i nazire kao prgava.
I de mi prepričaj kad će se u Gulšah desiti taj klik
Zašto će se promijeniti
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Ja nisam gledala ne pamtim,prestala kad je Firuze došla,i od tada ne pratim,samo malo prelistala jedan dan........tako da sad nemam pojma ni o čemu,oduljili brate,nemam ja nerava sto miliona nastavaka 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
trazila si, sad i citajMaja wrote:
I de mi prepričaj kad će se u Gulšah desiti taj klik
Zašto će se promijeniti
Krajnje odana Mahidevran sultani, Gülsah je, samovoljnim nastupima, vjerujuci da su u korist Mahidevran, izazivala kontra efekat, dovodeci sultanu u nimalo zavidan polozaj. Iako ju je sultana nakon svakog ispada kaznjavala, prijeteci joj protjerivanjem iz palace (ili davljenjem vlastitim rukama) uradi li ponovo sta na svoju ruku, Gulsah bi se primirila jedno krace vrijeme, a onda bi ponovo izazvala nered. U vrijeme kad se Mahidevran, ionako izjedajuci samu sebe, doznaje da je Gulsah ta koja stoji iza pljacke Daje hatun, na putu, otpremljene iz harema. Tad je se definitivno odrice, a svjesna da Gulsah nema nikoga, da nema gdje otici, iz zahvalnosti na krajnjoj joj odanosti, postedjuje je progona iz palace.
Gulsah, itekako poznata naloznicama s kojima ce dijeliti haremski prostor, ignorisana, drzala se po strani, odbacena, potpuno usamljena, jadna. Nevjerovatno, al da ti se sazali; tako se i Gül-agi sazalilo, te, kritikujuci je sto je podcijenila glavnu sultaniju i radila za Mahidevran, pruzi joj slamku za spas predlazuci da ode kod Hurrem sultane i pokajnicki zamoli da ju prihvati kao ubuduce samo njoj odanu.
Gülsah bez dvoumljenja odlazi kod Hurrem, no, Hurrem, uvijek u borbi protiv niza protivnika, tog momenta zadnje sto joj je trebalo bila je Gülsah, te ju doceka s visoka, pocastivsi je sarkazmom, ironijom i omalovazavanjem tipa „Sad, kad te se Mahidevran konacno uspjela rijesiti, dolazis meni. Sem problema u koje bi me jos i ti uvaljivala, od tebe ne vidim da bih mogla imati ikakve koristi“. Gülsah grcevito pokusava pridobiti povjerenje velike Hurrem, te sultaniji napominje da ce biti „Njene oci i usi u haremu“, da ce joj prenositi povjerljive vijesti, sultani od koristi. „ ha HA …ti da imas povjerljivu vijest meni od koristi. Ti? Ha Ha. Da mi ubuduce nisi dosla pred oci! NAPOLJE!“. Manja od makova zrna, naklonivsi se sultani, izadje Gülsah; sultana, ne uzimajuci zraka, u nastavku naruzi Gül-agu, sto ju uznemiri najavom Gülsah.
U jadnoj Gülsah odzvanjale su sultanijine rijeci.
Ubrzo potom Gülsah je zaimala jednu takvu vijest, vijest kojom ce bez sumnje pridobiti naklonost Hurrem. Igrom slucaja nasla se na pravom mjestu, u pravo vrijeme, ispred Ibrahimovih odaja. Cula je razgovor Ibrahima i Nigar vezan za trudnocu. Iznenadjena razotkrivenom vezom Ibrahim pase s Nigar, pa jos i trudnocom , sjeti se sultanijinih rijeci i zurno pohita ka njenim odajama. U zurbi, da se na vrijeme udalji sa kriticne tacke, zakacila je za zidnu svjetiljku, ciji klepet pri padu o mramorni hodnik je zanijemio Ibru i Nigar. Bilo je jasno da je neko cuo za njihovu tajnu, te Ibrahim naredi Nigar da ima u nakracem roku da sazna ko to; da mu kaze ko, da se on postara da ucutka svjedoka, a da sve to bude izvedeno prije no svjedok ikome prenese tu vijest.
Gülsah nije imala srece zateci Hurrem sultanu u odajama, tu bjese malena Mihrimah, koja je zeljela znati o cemu se radi, rekavsi da ce ona prenijeti vijest majci, no, Gülsah joj nije rekla, naglasivsi da tu vaznu vijest, koja se tice Ibrahima, mora prenijeti Hurrem licno.
Nigar je bila neumorna u traganju, te je uspjela iscackati da svjedok moze biti samo Gülsah (sad me ne pitaj i kako je uspjela doznati, tog dijela se ne sjecam haha); obavijestila je Ibrahima koji je odmah angazovao ljude koji ce usutkati Gülsah za sva vremena.
Mihrimah je rekla majci za dolazak Gülsah u njenom odsustvu, sto je zainteresovalo Hurrem, obzirom da se Gülsah okurazila ponovo joj doci, a nakon sto ju je onako odbila. Slutila je veoma vaznu joj vijest, ali, kad je poslala po Gülsah, nju je vec pojela noc, niko ne zna gdje je.
Od krvnicki jakih udaraca, daleko od palace, nameceno, po svemu sudeci bezivotno, tijelo Gülsah gurnuto je niz liticu sume.
Tijelo je nasao neko od slobodnih mjestana obliznjeg naselja; osjetivsi da jos daje znake zivota, nalazac ju je smjestio u svom domacinstvu i vratio je u zivot. Hurrem sultana bi se tek s vremena na vrijeme sjetila Gülsah, znacajnije nejasnim joj se cineci „slucajnost“ njenog nestanka i to bas u vrijeme kad ju je trazila da bi joj nesto vazno rekla o Ibrahimu.
Nekad kasnije, Hurrem sultana prima anonimnu pisanu poruku, kojom ju se poziva na diskretan razgovor na odredjenom mjestu, u odredjeno vrijeme. Za opreznu a znatizeljnu Hurrem, izazov je kome ne moze odoljeti. Odlazi u pratnji, ne znajuci cak je li ta osoba musko ili zensko.
Docekala ju je, ledjima joj okrenuta, cebetom umotana silueta, u jadnosjedecem stavu. Nakon sto joj se Hurrem obratila pitanjem „Ko si ti?“, osoba ustade, okrenuvsi se ka njoj, odlazuci cebe s glave. otkrivajuci lice.
Jos uvijek izoblicenog, natecenog i modrog lica, Hurrem jedva da prepozna Gülsah. Ova joj isprica sta je cula, i sta joj se ubrzo potom desilo. Zgrozivsi se vidjenim ozljedama, Hurrem joj obeca da ce ju nagraditi, da ce ju primiti pod svoje okrilje, da ce ju vratiti u harem, garantujuci da joj Ibrahim nece moci nauditi. Ali, da ce ju prvo smjestiti na sigurno mjesto, da se oporavlja, dok ona pripremi teren za momenat prvog javnog pojavljivanja Gülsah u palaci.
Taj momenat znacilo je da Gülsah, kao jedna od Hurrem sultaniji odanih pratilja, bude vidjena od strane hinjavog trojca „Hatidze, Mahidevran i Gulfem“.
I tako …
Gülsah je nuzdom prisiljena biti fina. Hurrem sultanu je postovala i bila joj krajnje odana, sto ne znaci i da je presla u svetice:D Znas kakva je Gülsah, ...
HUuUH
- Maja
- Administrator

Znači Gulšah će opet ostati ista, samo će igrati za drugu stranu tj nama gledaocima prihvatljiviju stranu, pa će nam samim tim biti manje mrska.
I nju će pokvaritiTaj momenat znacilo je da Gülsah, kao jedna od Hurrem sultaniji odanih pratilja, bude vidjena od strane hinjavog trojca „Hatidze, Mahidevran i Gulfem“.
Sta mislis ko ce dohakati Gülsah?
Ma Gulfem ce ti se zgaditi kroz privrzenost Hatidzi. Ta privrzenost bi jos i bila razumljiva da nije bazirana na Hatidzinog mozgicha djelu, da u Hurrem vidi najveceg neprijatelja samo zato sto joj je ona ukazala na nevjeru njenog predragog Ibrahima
Naidjoh na simpa fotku, koju cu rado podijeliti s vama

kazu da su dobre drugarice jos iz skolskih dana
Ma Gulfem ce ti se zgaditi kroz privrzenost Hatidzi. Ta privrzenost bi jos i bila razumljiva da nije bazirana na Hatidzinog mozgicha djelu, da u Hurrem vidi najveceg neprijatelja samo zato sto joj je ona ukazala na nevjeru njenog predragog Ibrahima
Naidjoh na simpa fotku, koju cu rado podijeliti s vama

- Maja
- Administrator

lici na onu Tijanu Dapcevic 
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9753 times
- Been thanked: 11490 times
- Status: Online
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times