Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13979 times
Been thanked: 23119 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by Fuddo » 31 Mar 2021, 18:11

Taare wrote: 02 Nov 2020, 12:07 Ne laprdaj i ne izmišljaj.
Bolnica je zadnja opcija...salje se u bolnicu samo ljude koji imaju izrazito izrazene sumptome i koji se doslovno bore za dah?
Lažeš.
Pola moje familije radi na ukc tz.
Na zaraznom je bio party, muzika, dostava hrane iz restorana.
Između ostalih, boravio je i nurudin peštalić, inače bh multimilioner koji ne jede bolničku hranu.
Njega je zarazio njegov prijatelj a federalni premijer - novalić.
Na podhrastovima imaš pet(5!) ljudi kojima je potrebna pomoć pri disanju.
Tko si ti pamnjakovicu da siris ovdje svoje teorije i odredujes tko ce umrijeti?
A takvi kao ti (ima ih more) upravo i pridonose sirenju .svojim nebulozama i omalovazavanjem postojanja pandemije
Ti si pametnica, nema šta :roll
Da who nije promijenio kriterije za pandemiju, korona nikad ne bi mogla biti proglašena pandemijom.

Drugo, daj mi citat u kojem određujem ko će umrijeti.
Ako nemaš, prestani sa lažima.
a svi vi ostali onkoloski bolesnici,asmaticari,dijabeticari i starci crknite
Kolateralna steta za vase blagostanje
Prestani da lažeš i poturaš mi ono što nikad nisam napisao.
Naprotiv! Napisao sam da takve treba zaštititi.
To što ti vidiš ono što želiš da vidiš, pa onda lažeš, definitivno nije moj problem.

I još jednom, na čitavom sarajevskom kantonu, samo pet osoba treba podršku kisikom.
Pet!
Rešeširao sam na stranici opće bolnice. Oni nemaju nijednog pacijenta kojem je potrebna podrška prilikom disanja. Nijednog.
Ima li neko ko je imao barem trojku iz matematike, pa da nam izračuna procenat?
Gotovo čitavu godinu bih je bila otvorena tj bez ikakvih mjera.
Hodalo se, družilo i slavilo.
Rezultat toga je pet osoba kojima je potrebna pomoć pri disanju. Pet.

U najmnogoljudnijem, tuzlanskom kantonu, imaš 63 osobe na liječenju iliti 0,01% od toga njih 10 treba pomoć prilikom disanja i to je 0,002% kad matematičari zaokružuju ovaj broj, zaokruže ga na 0
Dakle, na gotovo milion stanovnika imaš 15 ljudi kojima je potrebna pomoć aparata.
Početkom pandemije, imali smo 250 respiratora.
Koliko je još kupljeno, kako privatno, tako i preko onog malinara?
Šta je sa respiratora koje proizvodimo?

U izradu respiratora bili uključeni anesteziolozi, pulmolozi i drugi stručnjaci sa UKC Tuzla, a krajnji cilj je bio proizvesti respirator koji bi kvalitetom i cijenom bio konkurentan uvoznim, te samimim tim i dostupniji zdravstvenim ustanovama u BiH

Mjerenje je proveo Verlab d.o.o. iz Sarajeva, potvrdio je Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinžinjeringa.

– Mi smo od strane TND grupe iz Gradačca, koja proizvodi te respiratore pozvani da izvršimo mjerenja kako bi mogli da usaglase vrijednosti prije samog slanja na certifikacijsku kuću u Veliku Britaniju.Tako da smo mi izveli preliminarna mjerenja prije zvaničnih mjerenja u Velikoj Britaniji. Svi parametri su zadovoljavajući, dobili smo jako kvalitetne vrijednosti.

Ako zatreba, ne mora se čekati na testove iz londona, nego ih se u roku odmah može staviti u funkciju.
Ali zašto ako smo imali 250 + kupljeni, a samo je 15 ljudi u dva najveća kantona kojima je potreban respirator?!

Prestanite prepadati ovaj već izbezumljeni narod, bando paničarska.
I ono ima obraza nastaviti pisati na ovoj temi?
Nevjerovatno.
Zaista, rijedak primjerak (ne) karaktera.
Dozvolite da se obratimo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 31 Mar 2021, 18:33

Fuddo wrote: 31 Mar 2021, 18:11 I ono ima obraza nastaviti pisati na ovoj temi?
Nevjerovatno.
Zaista, rijedak primjerak (ne) karaktera
Beskorisna maso, znam da ti razmišljanje nije karakteristika kojom se možeš pohvaliti. Osim toga, bezbroj puta si dokazao da si osoba bez karaktera i da ne usvajaš argumente koji ti se prezentuju.
Ali, eto, može se ponavljati.
To što je napisano, napisano je u tom vremenu i tad je bilo stvarno tako.
Sad ću provjeriti aktuelno stanje na kovid odjeljenju u tz.
Čim dobijem info, stavljam je na forum.

Dok čekaš info, evo malo statistike. Oficijelni podaci za 2029. i 2020. godinu.

https://zis.ks.gov.ba/vitstat/Pregled_r ... 5B%5D=2019

https://zis.ks.gov.ba/vitstat/Pregled_r ... 5B%5D=2020

Uočljiva je povećana smrtnost u odnosu na 2019. i to za 0,18%
Svi mi se morete obratit

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 31 Mar 2021, 18:35

Procenat smrtnosti od zaraze COVIDom je 0.25% prema WHO - tako da ne vidim neke velike polemike.

TAFKAP
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 1564 times
Been thanked: 2650 times

Post by TAFKAP » 31 Mar 2021, 18:36

Beni wrote: 29 Mar 2021, 23:19
Fuddo wrote: 29 Mar 2021, 23:17 Beni, sta ti je Hasan?
Nisam ja iz olova :valja
A Adis? :D.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13979 times
Been thanked: 23119 times

Post by Fuddo » 31 Mar 2021, 18:41

I nastavlja ono,
Nista to njemu nije.
Nevjerovatno.
Dozvolite da se obratimo

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2807 times
Been thanked: 23196 times

Post by HAVANA » 31 Mar 2021, 18:49

Koliko je umrlo ljudi ove godine u sarajevu za prva 3 mjeseca a koliko recimo 2019? Bas me interesuje, gdje se to moze pogledati?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 31 Mar 2021, 18:52

Nek se nadje - dont shoot the messenger :hihi

Image

arzuhal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
Has thanked: 574 times
Been thanked: 1139 times

Post by arzuhal » 31 Mar 2021, 18:54

Dan-dva nakon što je Novalić obznanio da je FBiH uputila pismo namjere Kini da kupi pola miliona vakcina, reakcija:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ambasad ... /210331128

:plavi
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 31 Mar 2021, 18:57

MorningStar wrote: 31 Mar 2021, 18:52 Nek se nadje - dont shoot the messenger :hihi

Image
Ja za sarajevo pitah. Prva 3 mjeseca 2021.I starosna dob.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 31 Mar 2021, 18:58

Nisam odgovarao na tvoj post nego generalno sam postavio stanje u drugim zemljama..

XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 234 times

Post by XoKli » 31 Mar 2021, 19:28

Beni wrote: 31 Mar 2021, 16:47
Fuddo wrote: 31 Mar 2021, 16:43

A gledaj ti debila?
Da, zaista nema potrebe.
Svak ziv samo sto nije bodljikave zice na granice stavio, ova stuha vice, nema potrebe za testovima.
Malj, i zatuc.
Ovo sam neki dan napisao.

-Epidemiolozi: Zadnji val širenja koronavirusa u Sarajevu je došao sa skijališta koja su bila otvorena za strane turiste kojima nije trebao PCR test prilikom ulaska u BiH.
-"Ekspertna" Vlada KS:
Zatvaraj kafane, teretane, kladionice. Skijališta ne diraj!!
Bio sam na skijanju kao i bruku moje raje.
Treći val dolazi sa bjelasnickih kafana i privatnih derneka po apartmanima.
U Austriji možeš skijati,ali kafane i hoteli su zatvoreni.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2276 times
Been thanked: 5471 times

Post by Beni » 31 Mar 2021, 20:01

XoKli wrote: 31 Mar 2021, 19:28
Beni wrote: 31 Mar 2021, 16:47

Ovo sam neki dan napisao.

-Epidemiolozi: Zadnji val širenja koronavirusa u Sarajevu je došao sa skijališta koja su bila otvorena za strane turiste kojima nije trebao PCR test prilikom ulaska u BiH.
-"Ekspertna" Vlada KS:
Zatvaraj kafane, teretane, kladionice. Skijališta ne diraj!!
Bio sam na skijanju kao i bruku moje raje.
Treći val dolazi sa bjelasnickih kafana i privatnih derneka po apartmanima.
U Austriji možeš skijati,ali kafane i hoteli su zatvoreni.
Mozes li u austriju ici bez PCR testa da se skijas ?
Fuck you a friendly note to start the day

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2276 times
Been thanked: 5471 times

Post by Beni » 31 Mar 2021, 20:12

HAVANA wrote: 31 Mar 2021, 18:49 Koliko je umrlo ljudi ove godine u sarajevu za prva 3 mjeseca a koliko recimo 2019? Bas me interesuje, gdje se to moze pogledati?
Iz Federalnog zavoda za statistiku za Klix.ba je rečeno da podaci obuhvataju osobe umrle u periodu od 1. januara do 31. maja 2018., 2019. i 2020. godine, uz napomenu da podaci za tekuću nisu konačni jer se radi o prvim rezultatima.

U prvih pet mjeseci 2018. godine u Federaciji BiH je preminulo ukupno 9.529 osoba, od toga je 4.736 muškaraca I 4.793 žena. U istom period 2019. godine preminulo je 9.895 osoba, od čega 5.041 muškaraca I 4.854 žena.

Od prvog dana januara do kraja maja tokom ove godine preminulo je 8.474 osobe, 4.284 muških I 4.190 žena.
Fuck you a friendly note to start the day

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 31 Mar 2021, 20:26

Ma imam kanton sarajevo i taj neki skok 2020 ali me interesuje ova 3 mjeseca 21g a ne mogu da nadjem.Mislim da je dosta vise nego ovaj skok 2020g. Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9678 times
Been thanked: 11419 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 31 Mar 2021, 20:37

Neće oni te podatke isturiti tako lako, bar ne u sred ovog perioda, kad nema vakcina, a umire se rekordno.
Ko zna gdje, ali sam negdje čitao, prije nekih sedam dana, baš o umiranju u Sarajevu i porast je u prvbim mjesecima i do 200%. Ali ne mogu se sjetiti, gdje sam to čitao. Morao bih prevrnuti portale sedmicu unazad

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9678 times
Been thanked: 11419 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 31 Mar 2021, 20:40

HAVANA wrote: 31 Mar 2021, 20:26 Ma imam kanton sarajevo i taj neki skok 2020 ali me interesuje ova 3 mjeseca 21g a ne mogu da nadjem.Mislim da je dosta vise nego ovaj skok 2020g. Image

Evo ga. Podaci iz pokopa. Jezivo

TOKOM MARTA 600 UMRLIH U KS: Potresni prizori, u "Pokopu" nema mjesta u mrtvačnici

Sarajevo u trećem pandemijskom valu proživljava kataklizmu ogromnih razmjera!

Glavni grad Bosne i Hercegovine, rekao bi pjesnik, ne suši obraza.

"Kuga novog doba", poput one iz Ljetopisa Mula Mustafa Bašeskije, uzima na stotine života, a prema zvaničnim informacijama, tokom mjeseca marta u Kantonu Sarajevo je preminulo više od 600 ljudi!!!

Ova informacija danas je portalu Radiosarajevo.ba zvanično potvrđena u sarajevskom KJKP "Pokop", gdje je najbolje mogu posvjedočiti ono što proživljava glavni grad Bosne i Hercegovine jer u mrtvačnici odavno nemaju mjesta!

Imrovizirane mrtvačnice
Situacija je dramatična i podsjeća na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Najveće žariste novog vala pandemije koronavirusom već dugo je grad
Sarajevo. Suočeni smo sa stalnim povećanjem broja smrtnih slučajeva, a prema posljednjim podacima, do ovog trenutka, samo u mjesecu martu život je izgubilo preko 600 ljudi", kaže za Radiosarajevo.ba generalni direktor KJKP "Pokop" Goran Cerić.

Situacija je, dodaje Cerić, uistinu teška.

"Mi u "Pokopu" smo svjedoci koliko je života izgubljeno i kakvo je realno stanje u gradu. Građani moraju da znaju da improviziramo na razne načine kako bi adekvatno smjestili tijela preminulih lica koja čekaju ukop, jer u mrtvačnici odavno mjesta nema. U našoj improviziranoj "mrtvačnici" u svakom trenutku imamo najmanje 40 preminulih lica, i to je zastrašujući podatak", zabrinut je Cerić.

S obzirom na kontinuirani rast smrtnih slučajeva, iz preduzeća "Pokop" mole građane na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

"Kako bi zaustavili ovu pošast koja svakodnevno odnosi desetine života", kazao je Cerić.

Od početka 2021. godine u Sarajevu je preminulo više od 900 osoba.

Radi ilustracije, u 2017. godini, prema podacima KJKP Pokop na području Sarajeva preminule su 963 osobe, a godinu kasnije 987 naših sugrađana.

Broj umrlih je nešto porastao 2019. godine, te statistike bilježe 1.061 umrlu osobu te godine.

Horor u Sarajevu
U prvoj godini pandemije, 2020. godine, broj preminulih u glavnom gradu BiH bio je 1.669 osoba!

Naglašavamo da je riječ o podacima KJKP Pokop, dok pogrebne usluge u Sarajevu obavljaju i pokopna društava Bakije i Jedileri.

Kako god, statistika još jednom bolno dokazuje svim "nevjernim Tomama" da ne stoje baš ocjene da se, eto, kao, uvijek umiralo, te nema razloga za veliku brigu...

Posljednje informacije – ako već nisu svi dosadašnji apeli medija i struke - moraju biti konačni alarm da se ostave po strani neozbiljnost, neodgovornost, ali i strančarenja, političke igre, podvale, te da se sve institucije i snage ovog društva usmjere ka jednom cilju – spašavanju građana Bosne i Hercegovine, onih koji su, po ko zna koji put ostavljeni na cjedilu, bezmalo od svih...

Na koncu, sve ovo opravdava i sve one koji su, spašavajući živu glavu, išli proteklih dana na vakcinisanje u Srbiju, kada bh. vlasti, još uvijek, i to našim novcima, nisu bili sposobni da osiguraju masovnu imunizaciju stanovništva.

Kako bi rekao Aleksndar Seksan (Miro) u filmu "Remake" Dine Mustafića:

"J... te Psiho, kakav je ovo horor".

Autor: Faruk Vele

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 31 Mar 2021, 20:43

Kao sto sam i pretpostavljao.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 31 Mar 2021, 20:52

E sad bi volio da vidim za ova 3 mjeseca godista umrlih. I da im se popisam na ove 0,nesta... postotke smrtnosti i starije od 80...Da, ko u ratu mi umiru i zaglavljuju bolnice. I opet ne mozes budalama objasniti da trebaju mjere, da moze nauditi korona itekako, da se strpe bar malo dok padne, popusti... Djeci svojoj prvoj ne mogu da objasnim, svaki dan nanovo trubi, pazi, stavi masku blabla... A o poslu da ne govorim. Nikako ga nema al ne mozes dozvat budale, ne zna sta ce od sebe pa meni dodje sjedit po 2 sata i supljirat, ode jedan eto drugog a zna ih i po troje doci. :lupa Ne mogu da ih otjeram al stvarno budale. I jedan po jedan se razboljevaju, onda sve skontaju. Al eto nakog novog, ne znaju valjda sta ce od sebe pa landaraju.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4119 times
Been thanked: 3086 times

Post by Lavlje_srce » 31 Mar 2021, 20:59

Taare wrote: 31 Mar 2021, 17:50
Lavlje_srce wrote: 30 Mar 2021, 20:55

Mene je njegovo preseljenje bas uzdrmalo. S obzirom na to da je u pitanju forumas, ne mogu to komentarisati nigdje osim - na forumu. Osim toga, jako su potresni snimci koje je snimila njegova zena. Ona je to snimila - da bi pomogla drugima, pa se time sto se nesto cuvamo ne dajuci komentare o tome, samima sebi odmazemo.

Ono sto je ona objavila zlata vrijedi; od informacija o lijekovima (Favira, Remdesivir, Tocizilumab) - koje je ona predlozila ljekarima, inace mu ih ne bi dali, do informacija o tome kako mu je oduzet telefon, a njoj dat broj koji je zvala 360 puta (slovima tri stotine sezdeset puta) bez odgovora - do toga da ih je molio da ga puste, a oni su odbili, do toga da jedna medicinska sestra brine o 25 pacijenata. Zena je dala sve od sebe da mu pomogne i nije uspjela. Sad pokusava pomoci ostalima sto je za svaku pohvalu i postovanje.

Covjek je umro sam, sto je nedopustiva okrutnost. Mogli su i njoj dati skafander, mogli su na kraju krajeva napraviti plasticnu pregradu da se ljudi oproste. Zamisli da nije mogao cuti djecu. Jedna stvar su mjere predostroznosti, a nesto sasvim drugo je okrutna, bezumna bescutnost. Njoj bi bilo lakse da ga je barem mogla vidjeti. I djeci, mogli su se barem cuti preko video poziva dok je bio u stanju.

Sto se tice respiratora, nije nikakva novost da oko 50% onih koji zavrse na respiratoru i podlegnu. Ko zna u kakvom je on bio stanju kad su odlucili da ga stave na respirator, doktori su dali sve od sebe, u to ne sumnjam. RIP dragi @prog321 jos jednom.
Maksuz provjerih kakvo je stanje u njemačkoj.
Ako imaš nekog člana porodice koji leži na kovid odjeljenju, možeš ga posjetiti.
jedini preduslov je da nosiš ffp3 masku i naočare.
Za ovo što radi gospoja sebija, definitivno ima osnova za tužbu.
Pa naravno da ima osnova. Nadam se da ce to i uciniti (i naci advokata s integritetom da se ovim pozabavi). Djeluje mi kao drcna zena. :ok

Neka joj je Bog na pomoci.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 31 Mar 2021, 21:03

Upravo dobih povratnu informaciju. U tz je smješteno oko 180 pacijenata. Od tog broja, njih 20-ak je na respiratornom.
Blizu su popunjenost kapaciteta i krenuli su da uređuju dodatni kovid izolatorij na hirurgiji.

Sve u svemu, izgleda da je ova godina daleko gora od prethodne.
O razlozima zbog kojih je to tako, moći ćemo nekada kasnije kada ovo sranje bude historija.
Sad zasad, imamo činjenicu da je ova godina jedna velika katastrofa.
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “Zdravlje”