Korona virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: Korona virus

Post by insomnia »

Ovaj “lijek” je davno napustena praksa u svijetu.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2912 times
Been thanked: 24133 times

Post by HAVANA »

Mi nismo svijet. Mi smo nesvijet. Ovde je ta napustena praksa luksuz koji rijetki mogu priustiti najmilijim dok im pokusavaju spasiti zivot. I ti bi ga kupio, ja, svako... da ga zovnu i kazu kupi... Bolje nema. Ima ovo i gore.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10064 times
Been thanked: 17062 times

Post by spacebound »

Nedavno se udala od zaove kcerka. Zvali nas na svadbu. Mi nismo htjeli zbog korone, oni se naljutili. Eno, povaljala ih korona.
Ko je sad pametan?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

Vilo, raport!
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila »

spacebound wrote: 04 Apr 2021, 08:15 Vilo, raport!
Jutro
Kao malo bolje dok lezim :D.
Ustala jutros malo dezinficirati kupaonu dok ostali spavaju
Znaci 10 minuta i moram leci
Leđa rasturaju i zadišem se
Ali nemam jutros temp i prestala je ta neopisiva glavobolja
I imam izrazenu dekoncentraciju
Krenem nesto reci i pola recenice i blokiram...ne mogu se sjetiti iduce rijeci :D.
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by spacebound »

vila wrote: 04 Apr 2021, 08:24
spacebound wrote: 04 Apr 2021, 08:15 Vilo, raport!
Jutro
Krenem nesto reci i pola recenice i blokiram...ne mogu se sjetiti iduce rijeci :D.
Samo da na tome ostane.
Moja mama je bila potpuno izgubljena, nije znala reci ni koje je godiste. Proslo je.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

spacebound wrote: 04 Apr 2021, 08:35

Jutro
Samo da na tome ostane.
Moja mama je bila potpuno izgubljena, nije znala reci ni koje je godiste. Proslo je.
Eto da znate..ako krenem bit previse umiljata ,to nisam ja :D.

Edit :odoh sad meleku izjavit ljubav :srce
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

Jutro
Samo da na tome ostane.
Ja lude bolesti u pm.Nikad ne znas na sta ce udarit. :lupa
HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA »

vila wrote: 04 Apr 2021, 08:38

Samo da na tome ostane.

Hajmo se igrat zagonetki? :ooo
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

HAVANA wrote: 04 Apr 2021, 09:07
vila wrote: 04 Apr 2021, 08:38

Hajmo se igrat zagonetki? :ooo
Hajd ti :D.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

Evo, da ja Havani riješim zagonetku, od prije par dana. Nije baš ono što se traži, ali polako, naići ćemo i na statistiku starosne dobi

PRECIZNI STATISTIČKI PODACI: Stopa smrtnosti od koronavirusa najmanja u HNK i Kantonu Sarajevo

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini su od početka pandemije koronavirusa od posljedica bolesti COVID-19 preminule 6.803 osobe, prenosi N1.

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba najveća je u entitetu Republika Srpska. U tom je dijelu Bosne i Hercegovine do sada potvrđeno 54.958 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 2.746 osoba, što znači da je smrtnost u ovom bh. entitetu čak pet posto, odnosno da od posljedica koronavirusa premine jedna od 20 zaraženih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u tom entitetu je do sada potvrđeno 115.114 slučajeva virusa korona, a preminulo je 3.839 osoba. Smrtnost u ovom entitetu je 3,3 posto, odnosno od posljedica koronavirusa je preminula jedna od 30 zaraženih osoba.

Kada su u pitanju kantoni, najveći broj registrovanih zaraženih je u Kantonu Sarajevo, gdje je od početka pandemije do danas zabilježeno 42.497 slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 969 osoba, što znači da je stopa smrtnosti u Kantonu Sarajevo 2,28 posto, odnosno od posljedica koronavirusa preminula je jedna od 44 zaražene osobe.

U Tuzlanskom kantonu je od početka pandemije koronavirusa do danas zabilježeno 16.676 pozitivnih uzoraka. Od posljedica bolesti COVID-19 preminulo je 748 osoba, te je stopa smrtnosti u Tuzlanskom kantonu 4,48 posto.

U Zeničko-dobojskom kantonu je stopa smrtnosti 9,1 posto. U tom je kantonu kao pozitivno potvrđeno 9.064 uzoraka, a preminulo je 826 osoba. U Srednjobosanskom kantonu je od ukupno 5.367 zaraženih preminulo 410 osoba, te je stopa smrtnosti u tom kantonu 7,63 posto.

U Unsko-sanskom kantonu je do sada zaraženo 3.868, a preminulo je 186 osoba, te je stopa smrtnosti u tom kantonu 4,8 posto. Stopa smrtnosti u Bosansko-podrinjskom kantonu iznosi 3,43 posto. Do sada su koronavirusom u ovom kantonu zaražene 1.603 osobe, a preminulo je njih 55.

U Kantonu 10 je koronavirusom do sada zaraženo 4.037 osoba, a registrirana su 94 smrtna slučaja, te je stopa smrtnosti u ovom kantonu 2,32 posto. Nešto manja stopa smrtnosti, u iznosu od 2,24 posto, je u Zapadnohercegovačkom kantonu, gdje je do sada registrovano 7.389 pozitivnih uzoraka na koronavirus, te 166 smrtnih slučajeva. U Posavskom kantonu je do sada registrovano 1.135 pozitivnih uzoraka, 69 osoba je preminulo, te je stopa smrtnosti u ovom kantonu nešto veća od šest posto.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je do sada registrovano 23.428 pozitivnih uzoraka na koronavirus, a preminulo je 319 osoba. Stopa smrtnosti u ovom kantonu iznosi 1,36 posto.

(N1)
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55002 times
Been thanked: 9805 times

Post by ElTriconi »

Des puta veca smrtnos u zenici veg u hnk? 😱
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Sto se tice moje zupanije
Ili precizno moje opcine ,za to mogu sigurno tvrditi
Za sve koje znam (a znam skoro sve kao pacijente) ako je naveden uzrok smrti od korona virusa ,onda je stvarno tako i bilo
Imas tu jedan dio onkoloskih pacijenata koji su stvarno bili sa losim prognozama ali je korona ubrzala smrt.
od 10 onkoloskih to je bio slucaj kod 3 pacijenta,ostali su umrli od svoje bolesti i nisu ni navedeni u statistiku za koronu
To pisem jer se stalno ponavlja da sad nitko ne umire ni od cega nego se svi biljeze u korona slucajeve
Imas i jedan veliki dio umrlih od korone koji su bili u dubokoj starosti ali su ipak umrli od korone (ne moze se to ignorirati jer su stari pa bi ionako umrli)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

vila wrote: 04 Apr 2021, 09:31 Sto se tice moje zupanije
Ili precizno moje opcine ,za to mogu sigurno tvrditi
Za sve koje znam (a znam skoro sve kao pacijente) ako je naveden uzrok smrti od korona virusa ,onda je stvarno tako i bilo
Imas tu jedan dio onkoloskih pacijenata koji su stvarno bili sa losim prognozama ali je korona ubrzala smrt.
od 10 onkoloskih to je bio slucaj kod 3 pacijenta,ostali su umrli od svoje bolesti i nisu ni navedeni u statistiku za koronu
To pisem jer se stalno ponavlja da sad nitko ne umire ni od cega nego se svi biljeze u korona slucajeve
Imas i jedan veliki dio umrlih od korone koji su bili u dubokoj starosti ali su ipak umrli od korone (ne moze se to ignorirati jer su stari pa bi ionako umrli)

Razumio sam da se različito vodi statistika.
U nekim zemljama, pišu se svi umrli, koji su imali virus, bez obzira na to, da li je on uzročnik smrti.
U nekim drugim, poput Rusije, pišu se samo oni smrtni slučajevi, u kojima je virus uzročnik smrti.
Znači, u tim zemljama, broj žrtava pandemije je mnogo veći, nego što to statistika priznaje.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Stutgart jucer. Hiljade ljudi na ulici protestvuje protiv drustvostaja. Rezimski mediji ili su ih izignorisali ili proglasili ekstremnom desnicom. Policija se nije mjesala

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41494 times
Been thanked: 28285 times

Post by Rum »

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Mjere su svakako za ovcice. Cobani krkaju kavijar i sampanjac
Po Francuskoj se vec dugo suska o ilegalnim vecerama po pariskim restoranima za bogatu klijentelu medju kojom su cesto ministri, sudije, ljudi iz policije... novinari su jucer odnosno prekjucer uspjeli uci u jedan takav restoran i snimiti prilog skrivenom kamerom.
Zanimljivo da im je na samom ulazu naglaseno da se maske obavezno skidaju 😁
Narod kmeci, traze se imena, ostavke...

Nisu doduse ni novinari postedjeni takvih scena.
Nedavno su na jednoj ilegalnoj veceri uhvaceni novinari rezimske BFMTV zajedno sa gostima sefovims kojekakvih bolnica i bolnickih odjela koji su sahatak prije kmezili o propasti koja nam prijeti i uvodjenji strozijih mjera
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2787 times
Been thanked: 8758 times

Post by Duminjo »

Od dugotrajnog COVID-a pati gotovo svaka sedma oboljela osoba.
Od onih koji su sami prijavili dugotrajni COVID, najviše su pogođeni oni u dobi od 35 do 69 godina, kao i žene.

Gotovo svaka sedma osoba koja je testirana pozitivno na COVID-19 osjeća simptome i tri mjeseca kasnije, pokazuju novi podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Najveća studija o dugotrajnom COVID-u britanskog Ureda za nacionalnu statistiku (ONS) otkrila je da ljudi s korona virusom puno češće od opće populacije prijavljuju zdravstvene probleme, koji mogu uključivati bol u mišićima i umor, objavila je novinska agencija dpa, a prenosi Hina.

Na uzorku od više od 20.000 ljudi koji su bili pozitivni na COVID-19 između aprila 2020. i marta ove godine, 13,7 posto nastavilo je osjećati simptome najmanje 12 sedmica.

To je bilo osam puta više nego u kontrolnoj skupini ljudi za koje je malo vjerojatno da su imali COVID-19, navodi ONS.

Od onih koji su bili pozitivni, petina ili 21 posto i dalje je imala simptome koronavirusa pet sedmica nakon testiranja.

Žene pogođenije od muškaraca

Žene su češće prijavljivale dugotrajni COVID od muškaraca, 14,7 posto u usporedbi s 12,7 posto, a najviše je prevladavao među onima u dobi od 25 do 34 godine.

Procjenjeno je da dugotrajni COVID negativno utječe na svakodnevne aktivnosti 674.000 ljudi, dok je 196.000 prijavilo da ih jako ograničava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Od onih koji su sami prijavili dugotrajni COVID, najviše su pogođeni oni u dobi od 35 do 69 godina, kao i žene, ljudi koji žive u najsiromašnijim područjima, zaposleni u zdravstvu ili socijalnoj skrbi i oni s komorbiditetima.

aljazeera
Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5297 times
Been thanked: 6781 times

Post by Vanilla »

Fuddo wrote: 02 Apr 2021, 21:08
XoKli wrote: 02 Apr 2021, 21:06
Image

Brzi antigen test- negativan.
Ma utripovao se, biće da je do vjetra.
Kako znas?
Nije ti se bolan ni upalio.
Treba to C blicat ko farovi
Statije
Gdje si kupio test, tu kod nas ili?

Vilo, ne daj se 💪🍀
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila »

Imas sad kupiti tih testova u ljekarnoj
Oko 20 km
Nisu bas precizni ni pouzdani ali onako mogu posluziti
Post Reply