Internet trolovi

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
User avatar
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Posts: 16283
Joined: 04 May 2012, 11:30
Has thanked: 3372 times
Been thanked: 2659 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Lavlje_srce » 04 Apr 2021, 10:20

Image

Izvitopereni impulsi

Džon Oliver je jednom prilikom opisao Internet kao “mračni karneval najnižih ljudskih impulsa”. Čin trolovanja je najbolje opisan poreklom svog naziva — vrstom pecanja prilikom kojeg se mamac zabacuje sa čamca u pokretu.

Trol zabacuje svoj mamac (uvredljivi komentar) u vode Interneta. Riba koja ništa ne sumnja (ciljani korisnik) vidi mamac i oseća potrebu da ide za njime (defanzivni komentar). Ubrzo je zakačena i uvučena bez milosti. Ali za razliku od pecanja ribe, što rezultira jasnom i jestivom nagradom, trolova nagrada nije baš najjasnija.

Trolovanje je koncept koji je teško definisati jer postoje raznovrsne metode trolovanja i različiti stepeni zlonamernosti. Neki izazivaju gnušanje, poput “suicidnog mamljenja” gde trolovi podstiču ranjive korisnike da se ubiju, ili “RIP trolovi” koji vandalizuju memorijalne stranice nedavno preminulih. Ali drugi, poput “grifera” koji igraju onlajn igre na takav način koji namerno remeti ostale igrače, poseduju više nijansiranosti.

Ko su ovi trolovi i šta ih pokreće?

Mračna tetrada

Image

Psiholozi su ustanovili vezu između trolovskog ponašanja i skupa odlika ličnosti koje se nazivaju “mračna tetrada.”

Mračna tetrada se sastoji iz:

Sadizma — uživanje u tuđoj patnji
Psihopatije — nesposobnost za empatiju i kajanje
Makijavelizma — manipulativno i emocionalno “hladno” ponašanje
Narcizma — samoživost i potreba za divljenjem

U nedavnoj studiji, izvedena je korelacija trolova sa tri od četiri odlike mračne tetrade, gde je narcizam neočekivano izostao. Studijom je identifikovano da su trolovi manipulativni, nedostaje im empatije i uživaju u povređivanju drugih. Muškarci su češće ispoljavali ove karakteristike nego žene i bili su skloniji trolovanju. Usamljenost je takođe bila značajan faktor u predviđanju trolovanja kada je u vezi sa Makijavelizmom ili psihopatijom.

U knjizi Troll Hunting, novinarka Džindžer Gorman provodi godine gradeći odnose sa najgorim trolovima koje je mogla da pronađe, pokušavajući da razume šta ih pokreće. Na njeno iznenađenje, trolovi nisu neobrazovane izgubljene duše kojima nedostaje društvenih veština i ne žive u maminom podrumu. Ovi trolovi su imali partnere, decu i puno zaposlenje. Pokazivali su veštine liderstva kao predvodnici velikih trolovskih udruženja. Bili su socijalno inteligentni i kadri da ukažu na slabosti korisnika sa zloslutnom preciznošću. Ali šta je to što ih pokreće?

Mnogi su doživljavali trolovanje kao hobi – nešto što ih je zabavljalo. Neki su bili ideološki motivisani, napadajući svakoga ko se suprotstavljao njihovom sistemu uverenja. Ali oba tipa trolova su se uglavnom okomljavala ne korisnike koji su ugrožavali njihova uverenja ili predstavu o sebi.

Neki trolovi su pokazivali odlike mračne tetrade. Zajednički obrazac bio je preterano korišćenje interneta sa malo ili nimalo roditeljskog nadzora među uzrastima od 11 do 16 godina. Ali neki trolovi se nisu uklapali u tip ličnosti mračne tetrade. Kako su ovi trolovi mogli da se onlajn ponašaju toliko antisocijalno, a pritom se čini da funkcionišu kao tipični članovi društva oflajn?

Image

Deficit empatije

Ljudski mozak je pre svega prilagođen interakcijama licem u lice. Nije bilo dovoljno vremena da se adaptira na komunikaciju preko Interneta.

Neverbalna komunikacija – facijalne ekspresije, gestovi i glasovne nijanse – daju određeni društveni kontekst interakciji. Premda tvrdnja da je 93% komunikacije neverbalno nije tačna, ipak je to suštinski činilac načina na koji komuniciramo. Reči same po sebi mogu biti ograničene. Čak i ako bismo koristili svih 170,000 trenutno upotrebljavanih reči (primer engleskog jezika), ipak ne bismo mogli da dočaramo ono što bi moglo izražajno lice ili sugestivan glas.

Većina diskusija na Internetu dozvoljava samo reči. Dobro, reči i emotikone i GIFove i nalepnice i sve druge zamene kreirane da nadomeste neverbalne naznake.

Ako kažeto nešto zlobno nekome u lice i rasplačete ga, verovatno ćete početi da se osećate nelagodno. Osim ako niste naročito zli ili psihopata, tuđ nemir će pokrenuti empatijsku rekciju i dovesti vas do samilosti. Ako tvitujete nešto zlobno i nekog rasplačete, nema te količine emotikona koji mogu preneti ono što može pogled na rasplakanu odraslu osobu. Ako nema socijalne naznake da izazove empatijsku reakciju, mogli biste da nastavite svoju tiradu zlobnosti.

Odsustvo neverbalnog fidbeka vodi u “deficit empatije”, a to je odlika sociopata.

Toksična disinhibicija

Kada kombinujete deficit empatije sa anonimnošću onlajn interakcija, dobijate “toksičnu disinhibiciju,” što je više nego puki fenomen bahatosti prema osoblju u baru nakon pete čaše tekile.

Anonimnost može voditi u “deindividualizaciju” — privremeni gubitak identiteta koji vodi u ponašanje neusaglašeno sa sopstvenim karakterom. To objašnjava zašto se grupe civilizovanih ljudi mogu upustiti u nerede. Takođe objašnjava i trolovanje. Ukoliko je nedostatak neverbalnih naznaka ono što nas odvaja od patnje druge osobe, deindividualizacija je ono što nas razdvaja od svesti o našem lošem ponašanju.

Puna anonimnost nudi zaštitu od društvenih reperkusija u realnom svetu, a ovo ima temeljne efekte na ljudsko ponašanje. Platforma 4chan, gde registracija nije moguća i korisnici ostaju anonimni bila je neslavni inkubator trolova upravo iz ovog razloga. Kada ne postoje posledice u realnom svetu za vaše akcije, to vas oslobađa od života punog društveno inhibiranih ponašanja. Društvo obeshrabruje antisocijalna ponašanja i ohrabruje procosijalna ponašanja, pa je antisocijalno ponašanje to koje teži oslobađanju.

Mi smo delikatan balans između prosocijalnih ljudskih bića i antisocijalnih primata. kada društvo ne može da nametne prosocijalno ljudsko ponašanje, antisocijalni primat se može vratiti u nadmoć. I tako nastaje trol.

Trol rađa trola

Istraživači na univerzitetima Stenford i Kornel su obavili analizu na velikoj količini podataka od preko 16 miliona komentara od decembra 2012. do avgusta 2013. poreklom sa sajta CNN.com i pronašli da je 1 od svake 4 objave označena kao nasilna dolazila od korisnika bez prethodne istorije trolovskog ponašanja. Ovo sugeriše da trolovanje nije uvek zanimacija s punim radnim vremenom i da bi neko u tome mogao da uživa sporadično.

Istraživači bi mogli da predvide verovatnoću trolovanja na osnovu prirode ostalih komentara u diskusiji i korisnikovog raspoloženja. Ako su prethodni komentari bili negativni, sklonost trolovanju je bila veća. Kao i loše raspoloženje, trolovanje je zarazno. Sve što je potrebno jeste trolovski komentar drugog korisnika i loše raspoloženje pa se stvara okruženje u kome naš unutrašnji trol može da procveta.

Unutrašnji trol

Lakše je smatrati trolove za trule jabuke radije nego ih sagledavati kao nešto što čuči u svakom od nas i čeka odgovarajuće okruženje da se otme kontroli. Ali kada osuđujemo trolove kao inherentno zlonamerne pojedince, ograničavamo svoje razumevanje šta bi to moglo da pokreće ova ponašanja.

Iako su RIP trolovi ili izmamljivači suicida najverovatnije iz redova tipa ličnosti mračne tetrade koji koriste Internet kao sredstvo da udovolje svojim najmračnijim impulsima, manji trolovi mogu biti povremeni učesnici koji će se u to upustiti uz odgovarajuću kombinaciju lošeg dana i zatrovanog okruženja. Tek smo zagrebali po površini našeg razumevanja trolova, ali dokazi kojima raspolažemo sugerišu da bismo svi mogli biti podložni.

Ima li nekog da je imun na toksičnu disinhibiciju? Malo je tih koji odgovaraju na tvit koji ih vređa sa “Oprostite, zaista ne želim da budem neučtiv, ali ako mogu, dozvolite da se s punim poštovanjem ne složim sa vašim mišljenjem iz sledećih razloga…” Premda bi nepromišljeni komentar mogao delovati bezazleno, što manje empatijske postanu naše kolektivne reakcije, veći je rizik da svi postanemo trolovi. Suptilni lančani efekti neuljudnih tvitova mogu postati pomahnitali toksični talasi disinhibirane mržnje.

Trolovanje nije crno-belo, negde je u sivoj zoni između prosocijalnog ljudskog i antisocijalnih primata. Najzad, naša sklonost ka antisocijalnom ponašanju u fizičkom svetu predviđa verovatnoću sličnog onlajn ponašanja.

Kako možemo da ukrotimo svoje unutrašnje trolove?

Što smo odgovorniji za sopstveno ponašanje, imamo manje potencijala da postanemo trolovi. Primenjivanje manje anonimnosti može biti od pomoći, ali ovo za mnoge otvara pitanja privatnosti. Anonimnost takođe može biti dobra stvar. Benigna disinhibicija – prijateljski rođak toksične disinhibicije – jeste mesto na kome korisnici slobodno diskutuju svoje najdublje nesigurnosti i brige sa ostalim korisnicima. To može biti jako terapeutski čin i ne bi ga trebalo obeshrabrivati. Ali, upotrebom anonimnosti samo tamo gde je neophodna, smanjujemo verovatnoću toksične disinhibicije.

Empatija se ne javlja sama od sebe prilikom interakcija preko Interneta, stoga je moramo svesno podsticati. Ako se setimo da su onlajn komentari primljeni bez ikakvih neverbalnih naznaka, možemo se bolje pobrinuti da naše reči ne budu pogrešno protumačene. To će voditi ka manjoj šansi podstrekivanja loše volje kod ostalih korisnika.

Umesto da lično shvatimo grub komentar drugog korisnika, mogli bismo da zastanemo na trenutak i uzmemo u obzir da ova osoba možda nije mislila da zvuči grubo. Ukoliko jeste, možda je imala loš dan i njihov stav je odraz toga, pre nego nečeg ličnog. Saosećanje može ograničiti štetu koju jedan nesnosni komentar može da nanese.

Svest o tome kako odgovaramo na neukusne komentare može napraviti prostor između nas i našeg ponašanja. U ovom prostoru, možemo svesno odlučiti da sajber svađa nije ono što želimo. Možemo takođe prepoznati trenutke u kojima smo ranjivi. Na primer, nakon lošeg dana na poslu, naši onlajn komentari mogu postati zlovoljni i manje usklađeni sa time ko mi zapravo jesmo. Razumeti šta prouzrokuje da se antisocijalni primat aktivira jeste ključ da ga ukrotimo – najveća greška koju svako od nas može da napravi jeste poricanje njegovog postojanja.

Internet nam omogućava da delimo ideje u širokom obimu. Pritom, otkriva sve elemente onoga što podrazumeva biti ljudsko biće – dobro, loše i ružni trol. Ako bismo mogli da adresiramo sopstveni potencijal za toksičnu disinhibiciju na individualnom nivou, imali bismo moć da kolektivno transformišemo “mračni karneval” antisocijalnih primata u “sjajni banket” prosocijalnih ljudskih bića.

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5508 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Maja » 04 Apr 2021, 10:24

Nisam ti ja nista obrisala.
Al se pitam jel moguce da vas toliko vrijedjaju i ljute tamo neke forumske "uvrede" i ko je sta rekao, ko spinovao, ko trolao, ko podmetnuo. Pa vi cete sagoriti za koju godinu.

User avatar
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Posts: 29042
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Has thanked: 3593 times
Been thanked: 2420 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Melek » 04 Apr 2021, 10:27

Maja wrote: 04 Apr 2021, 10:24 Nisam ti ja nista obrisala.
Al se pitam jel moguce da vas toliko vrijedjaju i ljute tamo neke forumske "uvrede" i ko je sta rekao, ko spinovao, ko trolao, ko podmetnuo. Pa vi cete sagoriti za koju godinu.
Pa nisam ni napisao da si mi ti to obrisala, pročitaj ponovo. Problem je Majo taj što generatori konflikta a kojima je konflikt duhovna hrana rockaju forumima. Oštećene duše :cudi
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Krokodil Behko » 04 Apr 2021, 10:30

Melek wrote: 04 Apr 2021, 10:19

Ok, onu mi je završnu riječ Sebija obrisala pa da zaključim ponovo:

Nije Sebija, nego Bakir. Sad je sve u redu.
online

User avatar
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Posts: 36819
Joined: 24 Mar 2019, 14:13
Mood:
Has thanked: 23101 times
Been thanked: 4498 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by ElTriconi » 04 Apr 2021, 10:35

Maja wrote: 04 Apr 2021, 10:24 Nisam ti ja nista obrisala.
Al se pitam jel moguce da vas toliko vrijedjaju i ljute tamo neke forumske "uvrede" i ko je sta rekao, ko spinovao, ko trolao, ko podmetnuo. Pa vi cete sagoriti za koju godinu.
Hajmo mi zapalit po jednu, bolje da ona izgori veg mi :pusi
Sehara mi puna blaga
Al ne haje moja draga 🤗😊

User avatar
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Posts: 37663
Joined: 09 Dec 2012, 16:58
Location: NORDPOL
Has thanked: 2865 times
Been thanked: 2202 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Pasaga » 04 Apr 2021, 10:38

ElTriconi wrote: 04 Apr 2021, 10:35
Maja wrote: 04 Apr 2021, 10:24 Nisam ti ja nista obrisala.
Al se pitam jel moguce da vas toliko vrijedjaju i ljute tamo neke forumske "uvrede" i ko je sta rekao, ko spinovao, ko trolao, ko podmetnuo. Pa vi cete sagoriti za koju godinu.
Hajmo mi zapalit po jednu, bolje da ona izgori veg mi :pusi
dobro si...
ja haman zaboravio
odoh .... :D.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

User avatar
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Posts: 29042
Joined: 20 Jun 2013, 23:18
Has thanked: 3593 times
Been thanked: 2420 times
Status: Offline

Re: Internet trolovi

Post by Melek » 04 Apr 2021, 10:40

Ostavite se pljugi, nije zdravo...
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2021, 14:33

Image


Australijski premijer Scott Morrison najavio je u nedjelju zakon protiv trolovanja na društvenim mrežama koji će zahtijevati da digitalne medijske platforme pružaju informacije o anonimnim korisnicima koji objavljuju klevetnički i uznemirujući sadržaj na svojim platformama.


Najava je uslijedila nakon septembarske presude najvišeg suda Australije kojom je utvrđeno da se izdavači mogu smatrati odgovornim za javne komentare na internetskim forumima, prenio je Associated Press.

Prema zakonu, digitalne medijske kompanije poput Twittera i Facebooka smatrat će se "izdavačima", što ih čini odgovornim za moderiranje klevetničkog i pogrdnog materijala na svojim platformama. Morrison je rekao da će kompanije također morati ukloniti "digitalni štit" koji trenutno pružaju anonimnim trolovima na mreži, kao i dostaviti njihove korisničke podatke.

Dodao je da će vlada tražiti probne slučajeve koji mogu ojačati zakon kako bi digitalne medijske kompanije i anonimni korisnici mogli odgovarati Parlamentu i sudskom sistemu.

"Sloboda govora nije dozvoljena da se kukavički krije u vašem podrumu, kleveta i uznemirava ljude anonimno, i pokušava da uništi njihove živote", rekao je Morison, "To nije sloboda, to je kukavičluk, i za to nema mjesta u ovoj zemlji. U ovoj zemlji cijenimo slobodu govora, a sloboda govora znači da preuzimate odgovornost za ono što kažete."

Morison je rekao da u cilju zaštite građana zemlje, posebno žena i djece koji su žrtve online uznemiravanja, kompanije moraju imati procese za brzo i efikasno uklanjanje klevetničkog sadržaja.

Istraživanje Amnesty Internationala o zlostavljanju na mreži iz 2018. pokazalo je da je tri od 10 ispitanika iskusilo zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu, a skoro polovina onih koji su odgovorili potvrdno bili su u dobi od 18 do 24 godine. Osim toga, 37 posto žena koje su iskusile zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu reklo je da su ih barem jednom prilikom incidenti naveli da strahuju za svoju fizičku sigurnost.

"Ne bi trebalo da budete u mogućnosti da koristite plašt anonimnosti na internetu da širite svoje podle, klevetničke komentare", rekla je australska državna tužiteljica Michaelia Cash na konferenciji za novinare.

Cash je napomenula da će zakon također zahtijevati od kompanija društvenih medija da kreiraju sistem za pojednostavljenje obrade žalbi korisnika. Kada se podnese žalba, kompanija mora "žrtvama" pružiti informacije o anonimnom korisniku kako bi mogli pokrenuti pravni postupak protiv njih.


(klix)
online

User avatar
Taare
greatest
greatest
Posts: 32341
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4410 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Taare » 28 Nov 2021, 14:36

Hani na aparatima :(
Svi mi se morete obratit

User avatar
Šabović Adis
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 11281
Joined: 06 May 2021, 19:30
Has thanked: 1936 times
Been thanked: 2121 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Šabović Adis » 28 Nov 2021, 14:40

Ako ovo stigne do nas najebo sam načisto.
Ne mereeee 👉👌

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 22238
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 12752 times
Been thanked: 12338 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Dori » 28 Nov 2021, 14:40

Svaka čast! :ok
"Sloboda govora nije dozvoljena da se kukavički krije u vašem podrumu, kleveta i uznemirava ljude anonimno, i pokušava da uništi njihove živote"
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

User avatar
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Posts: 19015
Joined: 26 Jan 2020, 16:50
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by MunDzi » 28 Nov 2021, 14:42

Auuuuuuuuuuuuuuuuu.

Prpa forumski stalkeri i trolovi. Prpaaaa.

User avatar
pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 13411
Joined: 08 Nov 2019, 18:06
Has thanked: 4197 times
Been thanked: 4974 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by pizarro » 28 Nov 2021, 14:44

bravo australija.

User avatar
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Posts: 86350
Joined: 28 Nov 2015, 20:04
Has thanked: 853 times
Been thanked: 1641 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Mutevelija » 28 Nov 2021, 15:02

Sigurno neko trolao premijera :D.
Pero la suerte se ensañó contigo
Y te dejó con el alma
Hecha pedazos
Tú corazón
Quedó herido y sin perdón
Ya no sabe como amar
Como piedra endureció

🍉🍉🍉🍉

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 80748
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 9938 times
Been thanked: 6769 times
Status: Online

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Julia-Klara » 28 Nov 2021, 18:31

Bravo!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Fuddo
Maliciozni seronja i forumas godine
Maliciozni seronja i forumas godine
Posts: 83733
Joined: 03 Dec 2018, 21:17
Has thanked: 10896 times
Been thanked: 16166 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Fuddo » 28 Nov 2021, 18:36

Uhapsice nam pjevaca
Dozvolite da se obratimo

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Hannibal » 28 Nov 2021, 18:42

Taare wrote: 28 Nov 2021, 14:36 Hani na aparatima :(
hvala ti brt ☹
🐽

User avatar
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Posts: 26271
Joined: 08 Dec 2012, 19:16
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 14138 times
Been thanked: 3735 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by Veca » 28 Nov 2021, 18:52

:ok samo udri! ...nabio nick i tko je, on je! ...e neces, kukavicooooo! :ha

...Dudo, ti se malo smiri, ocerace nas sve u cuzu! :plavi
Zena koja ima kcer, sjedi na stolici-zena koja ima sinove naslanja se na zid.

User avatar
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Posts: 19015
Joined: 26 Jan 2020, 16:50
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by MunDzi » 28 Nov 2021, 18:52

Satjerati u krmkov kontejner.

User avatar
HAVANA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 53182
Joined: 10 Nov 2019, 11:07
Has thanked: 1875 times
Been thanked: 14871 times
Status: Offline

Re: Australija staje u kraj internet trolovima: Zakon odobrava otkrivanje identiteta korisnika

Post by HAVANA » 28 Nov 2021, 20:31

Ojjj a ja slago da sam ozenjen.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Post Reply

Return to “Internet”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests