SDA

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times
Status: Offline

Re: SDA

07 Apr 2021, 11:57

ironman wrote: 07 Apr 2021, 11:37 @edo
Projekt isplate penzija porodicama sehida i ratnih vojnih invalida.
Projekt penzionisanja penzionera koji je se moradose penzionisat jer su cetnici unistili
sve..ekonkmija i realni sektor na nuli 1995-te a niko nije ostao bez penzije,invqlidnine ili bilo kojeg stecenog prava.
Nastavicemo valja obavit nesti.
To sam pojašnjavala ovdje žrtve su se izjednačavale sa agresorom zarad interesa i šehidskih penzija .Ispalo je da su ljudi odvedeni koji nisu pružali apsolutno nikakav otpor i pobiti danas Šehidi .Na dato se vade i agresori nažalost ,izvade podatke iz općina i pitaju STA su radili ti ljudi ,ispade da su im uzvraćali . Vučes mi na Krajinu Ironman imas tu primjere oko sebe .🌝
Ostalo je cutanje.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 478 times
Been thanked: 1458 times

07 Apr 2021, 12:04

Projekt penzionisanja penzionera koji je se moradose penzionisat jer su cetnici unistili
sve..ekonkmija i realni sektor na nuli 1995-te a niko nije ostao bez penzije,invqlidnine ili bilo kojeg stecenog prava.
Projekt isplate penzija porodicama šehida i ratnih vojnih invalida ..... vidiš da ih vlast od 95 pa na ovamo tretira kao zadnje smeće ''NAŠA VLAST'' ne vlast Srbije
Projekt penzionisanja penzionera jer su se morali penzionisati .... četnici nisu jedini koji su uništili ekonomiju .... ko je učestvovao u procesu privatizacije i prodaje industrijskih kombinata za marku ''stranim investitorima '' i ''lokalnim preduzetnicima i biznismenima'' .... četnici sami uništili??

Ekonomija i realni sektor je bila i biće ISPOD nule jer danas je, po mjerilima naše vlasti, bitno da oni imaju, i da državni aparat funkcioniše, a njima se živo jbe za realni sektor i ekonomiju .... zaduži se kod MMF-a, raskrčmi još ovo malo što je ostalo a za kredite, nema brineš ''sve će to narod otplatiti''
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

07 Apr 2021, 12:21

edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 12:04
Projekt isplate penzija porodicama šehida i ratnih vojnih invalida ..... vidiš da ih vlast od 95 pa na ovamo tretira kao zadnje smeće ''NAŠA VLAST'' ne vlast Srbije
Projekt penzionisanja penzionera jer su se morali penzionisati .... četnici nisu jedini koji su uništili ekonomiju .... ko je učestvovao u procesu privatizacije i prodaje industrijskih kombinata za marku ''stranim investitorima '' i ''lokalnim preduzetnicima i biznismenima'' .... četnici sami uništili??

Ekonomija i realni sektor je bila i biće ISPOD nule jer danas je, po mjerilima naše vlasti, bitno da oni imaju, i da državni aparat funkcioniše, a njima se živo jbe za realni sektor i ekonomiju .... zaduži se kod MMF-a, raskrčmi još ovo malo što je ostalo a za kredite, nema brineš ''sve će to narod otplatiti''
Hajmo redom.
Nikog vlast ne tretira kako si ti napisao.
Stecena prava se isplacuju bez i mjeseca zaostatka.
Penzionisani su radnici u firmama koje su cetnici unistili a suocavanje sa poslovanjem u otvorenoj trzisnoj ekonomiji izbrisalo,to mozes slobodno fakturisat yugoslaviji i njenoj zatvorenoj ekonomiji u kojoj su te firme iskljucivo mogle poslovati.
Ekonomija i realni sektor nije ispod nule.
Jer nasi ljudi su vrijedni i ponosni.
Procitaj izvjesce UIO i uplate pdv.
To ti je realni sektor gotovo 100%.
Uzmi iz PU izjesca o uplati direktnih poreza ,to ti je realni sektor 100%.
I oni drze drzavu na nogama.
A MMF je dobar.
On te pomalo uslovljavanjem tjeraju u izvorni kapitslizam i nauci te da opstajes.
Jer,ne daju pare dok ne usvojis neke zakone ili prodas drzavne mastodont firme iz kojih politika crpi moc.
A to su sve dobre stvari,podrzavam aranzmane sa MMF.
Jer politicare ne mozes osim ucjenom natjerati na za stanovnike neophodne i za zivot nuzne izmjene zakona.
dream of spring...

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 12:29

ironman wrote: 07 Apr 2021, 12:21
edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 12:04

Hajmo redom.
Nikog vlast ne tretira kako si ti napisao.
1 - Stecena prava se isplacuju bez i mjeseca zaostatka.
2 - Penzionisani su radnici u firmama koje su cetnici unistilu a suocavanje sa poslovanjem u otvorenoj trzisnoj ekonomiji izbrisalo,to mizes slobodno fakturisat yugoslaviji i njenoj zatvorenoj ekonomiji u kojoj su te firme iskljucivo mogle poslovati.
Ekonomija i realni sektor nije ispid nule.
3 - Jer nasi ljudi su vrijedni i ponosni.
4 - Procitaj izvjesce UIO i uplate pdv.
To ti je realni sektor gotovo 100%.
5 - Uzminiz PU izjesca o uplatidirektnih pireza ,to ti je realbi sektor 100%.
I oni drze drzavu na nogama.
A MMF je dobar.
On tepomalo uslovljavanjem tjera u izvorni kapitslizam i nauci te da opstajes.
Jer,ne dajh pare dok ne usvojis neke zakone ili prodas drzavne madtodont firme iz kojih politika crpi moc.
6 - A to su sve dobre stvari,podrzavam aranzmane sa MMF.
Jer politicare ne mozes osom ucjenom natjerati na za stanovnike neophodne i za zivot nuzne izmjene zakona.
Hajmo redom:

1 - Jesu li organi vlasti isplatili stečena prava bez zaostataka kad su tako sposobni? Nisu

2 - Jugoslavija nije imala zatvorenu ekonomiju tako da taj argument otpada inžinjeru, pogledaj gdje su se sve prodavali proizvodi iz jugoslovenskih firmi .... lupaš gluposti bez ikakvog argumenta. Krivaja, Šipad, Energoinvest, Agrokomerc, Natron Maglaj, hoćeš još koji primjer zatvorene ekonomije jugoslavenskih firmi is SRBiH?

3 - Vrijedni jesu, ponosni jesu ali su i roblje koje crnči da bi nekolicini bilo dobro ....

4 - Koliki je procenat doprinosa javnih preduzeća u ukupnoj uplati poreza?

5 - Znači država živi od realnog sektora a tretira ga k'o go qrac .... zar nebi radnici u relanom sektoru trebali imati veće plate kad u tolikoj mjeri doprinose državi?

6 - I ja bi ih podržavao da su kreditni aranžmani iz MMF-a usmjeravani u jačanje privrede i poboljšanje uslova rada u realnom sektoru, konkurentnosti naših firmi na međunarodnom tržištu ali kurko .... Aranžmani iz MMF-a se koriste za tekuće troškove državnog aparata a realni sektor pri tome dođe kao kolateral, iliti prvi žirant ....

Imaš li još koji argument

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 12:38

1.stecena prava iz agresije na njih sam mislio i da isplacuju se redovno.
2.molim te,ako nisi upucen ne pisi.
Yugoslavija je bila definicija zatvorene ekonomije. Tu da je 1990 uslo otvoreno trziste slom bi nastupio u roku 6 mjeseci.
Procitaj sta je otvorena trzisna ekonomija pa ces vidjeti.
P.s. hint,jesi li cuo za tide,fairy,sprite,nutelu ikad u svom djetinjstvu ? I to je banalni primjer da ne spominjemi sve moguce i nemoguce proizvode ciji uvoz nije bio moguc jer zatvorena ekonomija.
3. Ne slazem se nimalo.
4. Mizeran u sferi direktnih poreza a to je i bitnije za penzioni i zdravstvwni sistem.
5. Naravno da bi trebali potpisujem koliko juce da radnici u realnom sektoru trebali imati vecu placu od ovih na budzetu.
6.potpuno netacno da je realni sektor zirant.
Procitaj malo sta je mmf i kome u stvari on olaksava poslovanje sirom planete.
dream of spring...

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 12:47

ironman wrote: 07 Apr 2021, 12:38 1.stecena prava iz agresije na njih sam mislio i da isplacuju se redovno.
2.molim te,ako nisi upucen ne pisi.
Yugoslavija je bila definicija zatvorene ekonomije. Tu da je 1990 uslo otvoreno trziste slom bi nastupio u roku 6 mjeseci.
Procitaj sta je otvorena trzisna ekonomija pa ces vidjeti.
P.s. hint,jesi li cuo za tide,fairy,sprite,nutelu ikad u svom djetinjstvu ? I to je banalni primjer da ne spominjemi sve moguce i nemoguce proizvode ciji uvoz nije bio moguc jer zatvorena ekonomija.
3. Ne slazem se nimalo.
4. Mizeran u sferi direktnih poreza a to je i bitnije za penzioni i zdravstvwni sistem.
5. Naravno da bi trebali potpisujem koliko juce da radnici u realnom sektoru trebali imati vecu placu od ovih na budzetu.
6.potpuno netacno da je realni sektor zirant.
Procitaj malo sta je mmf i kome u stvari on olaksava poslovanje sirom planete.
Kome MMF olakšava poslovanje širom planete .... REALNOM SEKTORU?? .... :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi :plavi

Ako realni sektor nije žirant, kako to da rast plata u realnom sektoru 95 na ovamo ne prati rast plata u državnom sektoru ni 0.01% ... o troškovima života i inflaciji da ne pričamo .... Jel ti povećana stopa PDV-a, jel svaki radnik nakon što mu država uzme porez na dohodak plaća i PDV na svaki proizvod koji kupi?

Yugoslavija je bila ono što nijedna bivša republika neće nikad biti ... pa jel ti Njemačka otvorena ekonomija? Jest al u qrcu, nemoj mi šupljirat svega ti.... smiješan si

Naravno da se ne slažeš, jer ti je teško progutati da od silne dobrote u RBiH više nema radničke klase .... imaš 5-6 % onih koji žive kao bubreg u loju, i resto onih koji krpe kraj s krajem ....

Ne pije ti vode ta priča drug moj .... da smo mi bogdom zatvoreni kao što je Juga bila .... Mi bi se naguzili za uvoznu robu .... bolje je uvozno naše je smeće .... kupuješ li ti sad Nutellu ili Mazu, a ?

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 12:54

Tesko je diskutovati.
Kad ti mislis da je Njemacka ekonomija zatvorenog tipa a ekonomija yugoslavije neki vrhunac.
To o.pdv pises kao da ne znas sta je pdv.

A mmf i radi u korist kapitala,privatnog.
To je fakat,samo moras pogledati siru sliku.
dream of spring...

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 13:04

ironman wrote: 07 Apr 2021, 12:54 Tesko je diskutovati.
Kad ti mislis da je Njemacka ekonomija zatvorenog tipa a ekonomija yugoslavije neki vrhunac.

Naravno da je teško .... Njemačka kao i EU ima ograničen uvoz robe izvana, isto kao što je imala i bivša Juga .... prema tome??
Znam ja jako dobro šta je pdv ne brini se ti

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 13:49

edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 13:04

Njemačka kao i EU ima ograničen uvoz robe izvana, isto kao što je imala i bivša Juga ....
Bokte vidio.
dream of spring...

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

07 Apr 2021, 14:36

ironman wrote: 07 Apr 2021, 12:54 Tesko je diskutovati.

Naravno da je teško .... Njemačka kao i EU ima ograničen uvoz robe izvana, isto kao što je imala i bivša Juga .... prema tome??
Nema, druže. Njemačka je otvorena zemlja. Zapad svim silama brani otvoreno tržište. Dakle, njemačka također.
Ali, to ih ne sprečava da ti stave kamenčiće na put kojim ideš. Male kamenčiće, malo veće od bjelašnice ;)

Mali primjer.
Kada je krenula ova pandmija, došlo je do nestašice sredstva za dezinfekciju. Nije ga bilo. Mogao si plaćati suhim zlatom, al džaba kad nema. Nije bilo ni u eu.

I osjetim biznis života. Prilika koja se ne propušta.
Ostvarim kontakt sa firmom iz turske koja je proizvodila te stvari. OOnda Nađem prijevoz tj par šlepera koji bi prevukli te produkte (za prijevoz ove robe potrebno je imati neke certifikate)
Paralelno ostvarim kontakt sa velikim lancima kao što su metro, dm i drugima koji su imali potrebu za tim sredstvima.

Istovremeno je krenula dramaturgija. Zvao carinu, kažu nisu zaduženi. Jbga, pandmija. Zamisli da carina nema odjel za takve stvari.
Preporučili mi da zovem krizni štab. i oni mi kazali da nisu zaduženi. Preporučili regionalnu vladu. Oni me odbili i vratili na krizni štab.
spojili me s nekom osobom, nekom laboratorijom.
Rekli mi da zbog vanredne situacije mogu uvesti iz trećih zemalja.
Preduslov je da donesem probu kako bi testirali uzorak i dali neki eu certifikat.
Ok, nikakav problem- rekao sam-jer sam imao spremnu probu.
Pitao sam kad mogu doći i donijeti je na testiranje.
Evo šta su mi odgovorili: "zbog korona virusa, naši kapaciteti su popunjeni. Prvi slobodan termin je za godinu dana"

Eto kako funkcioniše "slobodno tržište"
Oni itekako imaju mehanizme za zaštitu domaćih proizvođača.

Inače, koliko se sjećam, moja nabavna cijena bila je oko tri eura sa prijevozom.
Išli bi za deset eura po litru naveliko.
Svi mi se morete obratit

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 15:07

Taare wrote: 07 Apr 2021, 14:36

Nema, druže. Njemačka je otvorena zemlja. Zapad svim silama brani otvoreno tržište. Dakle, njemačka također.
Ali, to ih ne sprečava da ti stave kamenčiće na put kojim ideš. Male kamenčiće, malo veće od bjelašnice ;)

Mali primjer.
Kada je krenula ova pandmija, došlo je do nestašice sredstva za dezinfekciju. Nije ga bilo. Mogao si plaćati suhim zlatom, al džaba kad nema. Nije bilo ni u eu.

I osjetim biznis života. Prilika koja se ne propušta.
Ostvarim kontakt sa firmom iz turske koja je proizvodila te stvari. OOnda Nađem prijevoz tj par šlepera koji bi prevukli te produkte (za prijevoz ove robe potrebno je imati neke certifikate)
Paralelno ostvarim kontakt sa velikim lancima kao što su metro, dm i drugima koji su imali potrebu za tim sredstvima.

Istovremeno je krenula dramaturgija. Zvao carinu, kažu nisu zaduženi. Jbga, pandmija. Zamisli da carina nema odjel za takve stvari.
Preporučili mi da zovem krizni štab. i oni mi kazali da nisu zaduženi. Preporučili regionalnu vladu. Oni me odbili i vratili na krizni štab.
spojili me s nekom osobom, nekom laboratorijom.
Rekli mi da zbog vanredne situacije mogu uvesti iz trećih zemalja.
Preduslov je da donesem probu kako bi testirali uzorak i dali neki eu certifikat.
Ok, nikakav problem- rekao sam-jer sam imao spremnu probu.
Pitao sam kad mogu doći i donijeti je na testiranje.
Evo šta su mi odgovorili: "zbog korona virusa, naši kapaciteti su popunjeni. Prvi slobodan termin je za godinu dana"

Eto kako funkcioniše "slobodno tržište"
Oni itekako imaju mehanizme za zaštitu domaćih proizvođača.

Inače, koliko se sjećam, moja nabavna cijena bila je oko tri eura sa prijevozom.
Išli bi za deset eura po litru naveliko.
To isto je imala i bivša Juga .... jarane nisi mogao kupiti uvoznu robu tako lako ako već imaš proizvođača u Jugi jel tako??

Taare
greatest
greatest

07 Apr 2021, 15:14

Naravno. Nema države koja nema mehanizam zaštite domaćih proizvođača.
neki su javni, neki tajni tj indirektni.
Merkel u skladu sa mogućnostima brani interese svog naroda.
Svi mi se morete obratit

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 15:17

Taare wrote: 07 Apr 2021, 15:14 Naravno. Nema države koja nema mehanizam zaštite domaćih proizvođača.
To ja cijelo vrijeme govorim moj Taare ... al ovaj ironman navalio svi daju jedina eto Juga nije dala da se uvozi i bila zatvorena .... al hajd ti to ljudima dokaži .... Žalosno je što je BiH postala k'o otvorena knjiga, nikakve zaštite domaćih proizvođača, a u gro slučajeva uvozimo smeće od artikala, ako imamo sreć pa ponekad zaluta neka druga ili treća klasa proizvoda, ovo ostalo sve da bog dragi sačuva i sakloni .... i onda se ljudi čude što nemamo domaće proizvodnje voća, ovrća, itd itd .....

Taare
greatest
greatest

07 Apr 2021, 15:27

edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 15:17 To ja cijelo vrijeme govorim moj Taare ... al ovaj ironman navalio svi daju jedina eto Juga nije dala da se uvozi i bila zatvorena
Za 50% amera i ostalih zaoadnjaka, juga je bila eldorado. Pravi raj na zemlji. Eto, toliko je bila "loša"
Što se tiče velikih firmi, sve su poslovale u plusu.
Drugo, ostvarene dobit nisu išle u džepove pojedinaca kao što idu u kapitalizmu, nego su se zapošljavali novi radnici, a višak dobiti išao kao ispomoć preduzećima koja nisu ostvarivala dobit.
Svi mi se morete obratit

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 15:28

edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 15:17
Taare wrote: 07 Apr 2021, 15:14 Naravno. Nema države koja nema mehanizam zaštite domaćih proizvođača.
To ja cijelo vrijeme govorim moj Taare ... al ovaj ironman navalio svi daju jedina eto Juga nije dala da se uvozi i bila zatvorena .... al hajd ti to ljudima dokaži .... Žalosno je što je BiH postala k'o otvorena knjiga, nikakve zaštite domaćih proizvođača, a u gro slučajeva uvozimo smeće od artikala, ako imamo sreć pa ponekad zaluta neka druga ili treća klasa proizvoda, ovo ostalo sve da bog dragi sačuva i sakloni .... i onda se ljudi čude što nemamo domaće proizvodnje voća, ovrća, itd itd .....
Prijatelji,Jugoslavija je bila enciklopedijski primjer zatvorene ekonomije.Autokratski kontrolisane od strane kp.
I kao takvo na globalnom "slobodnom trzistu i slobodnoj ekonomiji otvorenog tipa" bi implodirala u roku 6 mjeseci.
Ako se prisjetimo novcanica od par milijardi pa onda to pomnozimo sa drzavama za koje znamo da su imale novcanice u iznosu od milijarde ili vise onda vidimo da je to trziste bilo u nivou Mozambika ili neke juznoamericke kokain zemlje.
Naravno da ocekujem sad da se za propast Yu ekonomije okrivi CIA ali to je vec pase..
Ponavljam ,ekonomija koja je bila stvorena u Titovoj Yu je mogla funkcionirati samo i iskljucivo zato jer su stranci upumpavali milijarde dolara ne bi li se ovi ne priklonili Rusiji. Kad su stranci zavrnuli pipe krenule su banknote od milijarde,..,
dream of spring...

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

07 Apr 2021, 15:30

ironman wrote: 07 Apr 2021, 15:28

Prijatelji,Jugoslavija je bila enciklopedijski primjer zatvorene ekonomije.Autokratski kontrolisane od strane kp.
I kao takvo na globalnom "slobodnom trzistu i slobodnoj ekonomiji otvorenog tipa" bi implodirala u roku 6 mjeseci.
Ako se prisjetimo novcanica od par milijardi pa onda to pomnozimo sa drzavama za koje znamo da su imale novcanice u iznosu od milijarde ili vise onda vidimo da je to reziste bilo u nivou Mozambika ili neke juznoamericke kokain zemlje.
Naravno da ocekujem sad da se za propast Yu ekonomije okrivi CIA ali to je vec pase..
Ponavljam ,ekonomija koja je bila stvorena u Titovoj Yu je mogla funkcionirati samo i iskljucivo zato jer su stranci upumpavali milijarde dolara ne bi li se ovi ne priklonili Rusiji. Kad su stranci zavrnuli pipe krenule su banknote od milijarde,..,
U kojoj ti galaksiji živiš drug moj :lupa

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 15:31

edo_79 wrote: 07 Apr 2021, 15:30

Ako se prisjetimo novcanica od par milijardi pa onda to pomnozimo sa drzavama za koje znamo da su imale novcanice u iznosu od milijarde ili vise onda vidimo da je to reziste bilo u nivou Mozambika ili neke juznoamericke kokain zemlje.
U kojoj ti galaksiji živiš drug moj :lupa
U realnoj.Citav moj zivot.
dream of spring...

Taare
greatest
greatest

07 Apr 2021, 15:32

Ako se prisjetimo novcanica od par milijardi pa onda to pomnozimo sa drzavama za koje znamo da su imale novcanice u iznosu od milijarde ili vise onda vidimo da je to trziste bilo u nivou Mozambika ili neke juznoamericke kokain zemlje.
Nemaš ti pojma. A da te sad bijem nekim činjenicama, vjeruj da ne vrijedi jer ni za milimetar nećeš odstupiti od tog pogrešnog stava.
Svi mi se morete obratit

ironman
sirius
sirius

07 Apr 2021, 15:36

Taare wrote: 07 Apr 2021, 15:32

Nemaš ti pojma. A da te sad bijem nekim činjenicama, vjeruj da ne vrijedi jer ni za milimetar nećeš odstupiti od tog pogrešnog stava.
Da me bijes cinjenicama :D.
Druze ti koji si sad gore u postu izvalio djeciju nebulozu o tome kako su firme koje su dobro radile dobit upumpavale u firme koje su lose poslovale i to iznosis kao dobar primjer :D.
dream of spring...

Taare
greatest
greatest

07 Apr 2021, 15:38

Da, upravo tako. dovoljno mi je da pročitam par tvojih upisa pa da vidim da nemaš pojma kako i na koji način funkcionišu privrede u ta dva sistema o kojima pričamo.
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “Politika u BiH”