Astronomija i kosmologija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1576
Joined: 08 Nov 2019, 08:43
Location: Shiroi Machi
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Trafalgar Law » 30 Dec 2020, 09:27

Image

User avatar
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1576
Joined: 08 Nov 2019, 08:43
Location: Shiroi Machi
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Trafalgar Law » 02 Apr 2021, 23:14

Image

User avatar
bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12016
Joined: 12 Jun 2013, 20:00
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by bagra » 05 Apr 2021, 08:59

o vratia se Šime :apl

iz Crne rupe :ooo

ko kaze daj nemoguce eto :kafa

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120404
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6970 times
Been thanked: 7901 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Krokodil Behko » 05 Apr 2021, 09:55

SLAVNI NAUČNIK ODLUČAN I ZABRINUT: Lansirat ćemo teleskop koji će otkriti vanzemaljce


Image

Poznati teoretičar i naučnik Michio Kaku vjeruje da će svemirski teleskop James Webb pronaći život na drugim planetima, ali ne misli da je dobro doći do njih.

Profesor teoretske fizike na City Collegeu u New Yorku razgovarao je za The Guardian o svojim strepnjama u intervjuu o svojoj nadolazećoj knjizi The God Equation. Kaže da vjeruje da smo na putu otkriti vanzemaljski život u roku od jednog stoljeća, piše futurism.com.

"Uskoro ćemo postaviti teleskop u orbitu i imat ćemo hiljade planeta koje ćemo gledati ", rekao je Kaku za The Guardian.



Međutim, teoretičar i najprodavaniji autor ne vjeruje da bismo trebali biti tako brzi da dođemo do drugih životnih oblika čak i ako smo ih pronašli.

"Postoje neke moji kolege koji vjeruju da bismo trebali doći do njih. Mislim da je to užasna ideja”, izjavio je Kaku.

“Svi znamo šta se dogodilo Montezumi kad je prije toliko stotina godina upoznao Cortésa u Meksiku. Sad lično mislim da bi vanzemaljci bili prijateljski raspoloženi, ali ne možemo se kockati s tim. Tako da mislim da ćemo uspostaviti kontakt, ali to bismo trebali učiniti vrlo pažljivo", zaključio je poznati naučnik.
online

User avatar
Remzudin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 4969
Joined: 29 Feb 2016, 19:05
Has thanked: 192 times
Been thanked: 261 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Remzudin » 05 Apr 2021, 09:59

Svaki Objekat u svemiru ima jedno magnetno polje.
Ne gravitacija vuce sve unutra,nego magnetna jacina.
U Holandiji su sa najjacim magnetom u svijetu uspjeli dokazati da sa magnetom mogu drzati
Krastacu u zraku.

User avatar
Trafalgar Law
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1576
Joined: 08 Nov 2019, 08:43
Location: Shiroi Machi
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Trafalgar Law » 08 Apr 2021, 21:47

Moj poslijednji post na ovom forumu uopšte.

Zamolio bih da se acc zatvori.

User avatar
pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 13556
Joined: 08 Nov 2019, 18:06
Has thanked: 4267 times
Been thanked: 5070 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by pizarro » 08 Apr 2021, 21:48

znaju li ljudi tiho otici :sunja

User avatar
bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 12016
Joined: 12 Jun 2013, 20:00
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by bagra » 08 Apr 2021, 22:04

jes brt, pokazi im kako se to radi
sastilom :pivo

neko ga je uvrijedio nema sta bit
umjetnicku je dusu lako povredit
al sta vi znate otome :tuzna

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96424
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34381 times
Been thanked: 21119 times
Contact:
Status: Online

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Rum » 25 Apr 2021, 20:26

Otkrivena neobična crna rupa najbliža Zemlji


Image

ASTRONOMI su identificirali crnu rupu najbližu Zemlji.

Na sreću, vrlo je mala. No otkriće je zanimljivo upravo zato što je manja nego što se to od crne rupe očekuje. Štoviše, toliko je mala da je za nju stvorena posebna kategorija.

Novootkrivena crna rupa nalazi se na samo 1500 svjetlosnih godina od Zemlje u našoj galaksiji.

Zbog neobičnih svojstava i zviježđa u kojem je pronađena, tim sa Sveučilišta Ohio, koji ju je otkrio, nazvao ju je Jednorog.

"Kada smo pogledali podatke, ta crna rupa Jednorog jednostavno je iskočila", rekao je astronom Tharindu Jayasinghe. "Pa kako to da je nismo vidjeli prije? Ispostavilo se da smo imali spuštene astronomske rolete", dodao je.

Treba napomenuti da simulacija prikazana na naslovnoj slici nije Jednorog, već prikaz onoga što se zbiva u sustavu zvijezde i crne rupe kada crna rupa počne razvlačiti zvijezdu i gutati njezine plinove.

Jazovi u ljestvicama mogućih masa crnih rupa
Prema teoriji, crne rupe mogu postojati u svim veličinama - od sićušnih koje brzo nestaju do supermasivnih divova koji pokreću srca galaksija. Mnogi će se sjetiti da se nakon pokretanja eksperimenata u Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u u medijima spekuliralo o mogućnosti da ondje slučajno bude stvorena neka sićušna crna rupa.

Međutim, kada je riječ o crnim rupama koje nastaju urušavanjem jezgara mrtvih zvijezda u svemiru, astronomi su tijekom godina otkrili da u ishodima tih procesa postoje neka ograničenja, a s time i praznine u mogućim masama.

Primjerice, ako se uruši zvijezda mase manje od granične za koju izračuni daju da je približno 2.3 mase našeg Sunca, Opća relativnost predviđa da će postati neutronska zvijezda ili bijeli patuljak, a ne crna rupa. Naime, Opća relativnost i Standardni model fizike čestica predviđaju da postoji gornja granica za mase stabilnih neutronskih zvijezda, a koja iznosi približno 2.3 mase Sunca. To ne znači a priori da u kolapsu zvijeze mase manje od granične, pod nekim specifičnim okolnostima, ne može nastati crna rupa. Ipak, očekivati je da se to ne događa, a modeli to potvrđuju. Donedavno nisu pronađene crne rupe nastale urušavanjem zvijezda s masama manjim od od 5 Sunčevih.

Spuštene astronomske rolete
Prije nego što su astronomi pronašli prve manje crne rupe, njihovo postojanje bilo je toliko dvojbeno da su, kada su primijetili da obližnju divovsku crvenu zvijezdu nešto privlači, isprva odbacili mogućnost da bi to mogla biti malena crna rupa.

No, Jayasinghe je to promatrao iz drugačije perspektive. Kao doktorandu, mentor mu je rekao da je moguće da u svemiru postoje i male crne rupe, a on je to htio istražiti. Analizirajući podatke različitih teleskopskih sustava i satelita, svoja umijeća brusio je na istraživanju crvenog diva u zviježđu Jednoroga, koji je bio u posljednjoj fazi svojeg života.

Brzina zvijezde i način na koji ju je vukla gravitacija sugerirali su da pored nje postoji crna rupa. Izračuni su utvrdili da bi veličina tog nevidljivog suputnika mogla biti oko 3 Sunčeve mase.


"Baš kao što Mjesečeva gravitacija iskrivljuje Zemljine oceane, uzrokujući da se oni izboče prema Mjesecu i u suprotnom smjeru od njega, proizvodeći plime i oseke, tako i crna rupa iskrivljuje zvijezdu u oblik sličan lopti za američki nogomet, s jednom osi duljom od druge", objasnio je astronom Todd Thompson, koji je u prošlosti pomogao pronaći neke druge male crne rupe.

"Najjednostavnije objašnjenje je da je riječ o crnoj rupi - a u ovom slučaju je najjednostavnije objašnjenje ujedno i najvjerojatnije", dodao je Thompson.

Zašto satelit razvlači suputnika kao loptu za ragbi?
Budući da je iskrivljenje crvenog diva u oblik lopte za ragbi bilo ključno za otkriće crne rupe, zanimljivo je pokušati razumjeti zašto se ono događa.

Ako se pitate zašto se plima javlja na suprotnim stranama Zemlje, odnosno zašto se javlja i na strani okrenutoj suprotno od Mjeseca, a ne samo na onoj okrenutoj prema njemu, dok se oseka javlja u područjima između (što vrijedi i za sustav crne rupe i divovske zvijezde), pokušajte si predočiti neke ključne sile koje djeluju na oceane na Zemlji. Pritom imajte na umu da je zvijezda cijela elastična, dok su na Zemlji to uglavnom samo vodene mase.

Prije svega i iznad svega u ovom sustavu dva tijela imamo djelovanje privlačne sile gravitacije Mjeseca na Zemlju koja pada s kvadratom udaljenosti pa je najsnažnija na dijelu Zemlje okrenutom prema Mjesecu, a najslabija na suprotnom dijelu (plave strelice na slici dolje).

Osim toga imamo centrifugalnu silu zato što se čitava Zemlja vrti oko zajedničkog središta masa Zemlje i Mjeseca, tzv. baricentra koji se nalazi između središta Zemlje i Mjeseca. Zbog toga se voda na čitavoj Zemlji želi micati u smjeru suprotnom od smjera Mjeseca na liniji kojom su gravitacijom povezani Zemlja i Mjesec (žute strelice na slici dolje), slično kao što se voda u kanti koju vrtite oko sebe "zalijepi" za dno kante na liniji vaša ruka - kanta.

Konačno, imamo djelovanje Zemljine gravitacije na oceane koje je posvuda slično, a smjer mu je prema središtu Zemlje.

Kada se sve te sile zbroje i oduzmu, dobivaju se rezultirajuće sile koje izgledaju kao na slici dolje (debele tamno plave strelice). Plima i oseka raspoređuju se po Zemlji u skladu s tim strelicama.

Ovo je pojednostavnjeni model, no, ako ste ga uspjeli shvatiti, budite ponosni, jer je pitanje mehanizma plime i oseke jedno od onih koje profesori fizike znaju postavljati studentima na fakultetima.


Image

Znanstvenici desetljećima nisu znali postoje li u svemiru ikakvi kandidati za manje crne rupe. Ako rezultati istraživanja, koje će biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, budu potvrđeni, Jednorog će se pridružiti omanjem skupu od nekoliko drugih otkrivenih malenih crnih rupa.

Mislim da nas ovo područje istraživanja gura prema tome da stvarno mapiramo koliko u svemiru oko nas ima crnih rupa male, srednje i velike mase", kaže Thompson.

"Jer svaki put kada pronađete neku, ona vam daje neke odgovore na pitanja koje zvijezde se urušavaju, koje eksplodiraju, a koje se nalaze u sredini“, dodao je.

Jazovi na ljestvici masa crnih rupa
Postoje dva glavna jaza na ljestvici masa crnih rupa koje nastaju urušavanjem zvijezda.

Zvjezdane crne rupe su crne rupe koje nastaju gravitacijskim urušavanjem zvijezda. Kada zvijezde potroše svoju nuklearnu energiju koja stvara potisak prema van, njihov materijal počinje se urušavati pod privlačnim silama goleme gravitacije koja nadvlada potisak. One imaju mase u rasponu od oko 5 do nekoliko desetaka Sunčevih masa.

No, neki modeli evolucije zvijezda predviđaju da crne rupe s masama u dva raspona ne mogu izravno nastati gravitacijskim kolapsima zvijezda. Oni se ponekad razlikuju kao "donji" i "gornji" maseni jaz, što približno predstavlja raspon od 2 do 5, odnosno od 50 do 150 Sunčevih masa. Ovdje treba imati u vidu da je modeliranje kolapsa ultrakompaktnih objekata vrlo zahtjevno i precizne predikcije treba uzimati sa zrnom soli.

Donji jaz u masama
Postojanje donjeg masenog jaza, odnosno manjka crnih rupa s malim masama, temelji se na tome da je do sada uočen mali broj kandidata s masama unutar nekoliko Sunčevih, a iznad maksimalne moguće mase neutronske zvijezde. No, teorijska osnova za taj mogući jaz nije baš jasna. Situacija se može zakomplicirati činjenicom da su bilo kakve crne rupe pronađene u ovom rasponu masa mogle nastati spajanjem dvojnih neutronskih zvjezdanih sustava, a ne zvjezdanim kolapsom. Kolaboracija LIGO/Virgo izvijestila je o tri moguća kandidata koji su se pojavili u njihovim promatranjima gravitacijskih valova.

Kada se tome doda novo otkriće Jednoroga, može se zaključiti da možda postoji mnogo crnih rupa male mase koje trenutno ne gutaju nikakav materijal, stoga ih se ne može otkriti uobičajenim snimanjem u području rendgenskih zraka koje nastaju trenjem materijala nastalim prilikom takvog gutanja.

Gornji jaz u masama
Raspon za gornji jaz u masama kreće se od 52 do 133 mase Sunca. 150 Sunčevih masa smatra se gornjom granicom mase zvijezda u trenutnoj eri svemira.

Gornji jaz mase predviđen je sveobuhvatnim modelima kasne faze evolucije zvijezda. Očekuje se da će s povećanjem mase supermasivne zvijezde doći do faze u kojoj se javljaju tzv. supernova nestabilnosti zvjezdanog para, tijekom kojih stvaranje slobodnih elektrona i pozitrona u sudaru između atomskih jezgara i gama-zraka privremeno smanjuje unutarnji tlak koji se u jezgri zvijezde opire gravitacijskom urušavanju. Taj pad tlaka dovodi do djelomičnog urušavanja, što zauzvrat uzrokuje jako ubrzano izgaranje u termonuklearnoj eksploziji i konačno dovodi do potpunog raspada zvijezde koja za sobom ne ostavlja nikakav zvjezdani ostatak - ni neutronsku zvijezdu ni crnu rupu.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Posts: 3112
Joined: 15 Aug 2020, 00:40
Has thanked: 94 times
Been thanked: 319 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by CikCikCikPogodi » 03 Jun 2021, 19:28

Karta Crne Materije Lokalnog Svemira Otkriva Skrivene Mostove Izmedu Galaksija
Image
Nova karta crne materije u lokalnom svemiru je otkrila nitaste strukture koje povezuju galaksije. Karta je napravio internacionalni tim Penn State Univerziteta, koristenjem machine learninga, omogucit ce izucavanje prirode crne materije, kao i proslost i buducnost lokalnog svemira.

Kozmicka mreza

Prema studijama objevljenim u The Astrophysical Journal, i predstavljenom od strane Pennsylvania State Univerziteta, koje je ucestvovao u studiji u sluzbenom glasniku 24. Maja objavljena je prva mapa ovakve vrste u Svijetu.
Prosli pokusaji mapiranja kozmicke mreze poceli su sa modelom ranog svmira koji su simulirali evoluciju modela krzo milijarde godina. Ali ova metoda je kompjuterski zahtjevna i nije mogla da proizvede rezultate koji su dovoljno detaljni kako bi se vidio lokalni svemir.

U novoj studiji, naucnici su uzeli potpuno novi pristup, koristeci machine learning kako bi izgradili model koji koristi informacije distribucije i kretanja galaksije kako bi predvidio raspodjelu crne materije. Naucnici su izgradili i usavrsili svoj model koristeci veliki set simulacija galaksija, pod nazivom Illustris-TNG, koji dolazi sa galaksijama, gasovima, vidljivom materijom i crnom materijom.

Tim je specificno odabrao galaksije upredljive sa Mlijecnim Putem i na kraju identifikovao koja svojstva galaksija su potrebna da se predvidi raspodjela crne materije. Naucnici su onda primjenili svoj model u podatcima lokalnog svmira od Cosmicflow-3 kataloga galaksija.
Image
Prema strudiji, katalog posjeduje podatke o raspodjeli i kretanju vise od 17.000 galaksija ublizini Mlijecnog Puta.
Mapa je uspjesno proizvela poznate strukture u lokalnom svmiru, "lokalne galaksije" - sve galaksije ublizini Mlijecnog Puta, bliske "lokalne grupe", galaksije u Virgo klasteru i lokalnu pustos - dio svemira koji ima slabu koncentraciju galaksija.
Otkrio je takoder nekoliko novih struktura koje je potrebno istraziti, sto ukljucuje niti koje povezuju galaksije.

Izvor: Guardian Magazine

User avatar
srculence7
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 18138
Joined: 31 Mar 2016, 03:35
Location: iza zatvorenih vrata
Has thanked: 3742 times
Been thanked: 3693 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by srculence7 » 04 Aug 2021, 02:12

Neku noć mi je jedna volonterka, koja je na master studijama na PMF-u, nisam upamtila smer :rumenko
pokazala Jupiter i Saturn, jasno su se videli na nebu i mlečni put preko neke aplikacije, fascinantno izgleda 😍 I preko te aplikacije može da se vidi i u kom znaku su trenutno planete, tada je Jupiter bio u Vodoliji a Saturn u Jarcu, baš me zainteresovalo :inasab
Još da sam upamtila kako se aplikacija zove :123
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 22566
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 12955 times
Been thanked: 12597 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Dori » 08 Aug 2021, 22:44

”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

User avatar
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Posts: 5761
Joined: 19 Sep 2019, 15:46
Has thanked: 1872 times
Been thanked: 2284 times
Status: Offline

Re: Astronomija i kosmologija

Post by Skin » 08 Aug 2021, 23:16

sad mi dragi isprica o zvijezdi koju su arapi nazvali suha, a to su dvije zvijezde zapravo. i moze posluziti kao provjera vida :D.

User avatar
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Posts: 96424
Joined: 17 Oct 2010, 17:29
Mood:
Has thanked: 34381 times
Been thanked: 21119 times
Contact:
Status: Online

Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Rum » 26 Oct 2021, 16:02

Image


NA NEŠTO više od 400 svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje nalazi se mladi egzoplanet. To samo po sebi nije tako neobično. Znanstvenici su do sada otkrili na tisuće egzoplaneta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava.

No ono zbog čega je ovaj udaljeni planet poseban jest to da su astronomi dobili njegovu izravnu sliku, što je jako rijedak slučaj. Naime, planet 2M0437b jedan je od najmlađih egzoplaneta čiju direktnu snimku imamo.

Image

"Analizom svjetla koje dolazi s ovog planeta možemo saznati nešto o njegovom sastavu, a možda i o tome gdje je i kako nastao, u davno nestalom disku plina i prašine koji su se formirali oko njegove matične zvijezde", rekao je astronom Eric Gaidos sa Sveučilišta Hawai'i u Manoi.
Izravno i neizravno opažanje dalekih planeta

Postoji više razloga zbog kojih je teško dobiti izravnu snimku nekog egzoplaneta. Za razliku od zvijezda oko kojih kruže, ti planeti su vrlo maleni i slabog sjaja, što znači da su obično pretamni da bi se mogli vidjeti našom trenutnom tehnologijom.

Znanstvenici stoga uglavnom otkrivaju egzoplanete na neizravan način, na temelju njihovog učinka na svoje zvijezde. Ako egzoplanet tijekom svoje orbite prođe između nas i zvijezde, onda možemo registrirati male, periodične promjene u njenom svjetlu.

Osim toga, egzoplanet također ima slab gravitacijski učinak na zvijezdu, čineći da se ona pomalo "ljulja", odnosno uzrokujući lagano pomicanje valne duljine njezine svjetlosti, piše Science Alert.

Ovakvo neizravno opažanje egzoplaneta je najlakše ako je planet jako velik i ako se nalazi blizu zvijezde tako da je većina potvrđenih egzoplaneta masivna i na bliskim orbitama.
Koliko je velik 2M0437b?

Egzoplanet 2M0437b je prilično velik, ali je također prilično udaljen od svoje zvijezde – na oko 100 astronomskih jedinica (Pluton je udaljen od Sunca oko 40 astronomskih jedinica). Obično su egzoplaneti toliko udaljeni od svoje zvijezde previše hladni da bi emitirali infracrveno zračenje, ali ovdje to nije slučaj zbog mladosti samog planeta.

Budući da je star samo nekoliko milijuna godina, ovaj planet još je uvijek relativno topao (od 1127 do 1227 Celzijevih stupnjeva) zbog intenzivnih procesa koji se zbivaju tijekom njegova formiranja. To znači da ga možemo vidjeti iako je od nas udaljen 417 svjetlosnih godina.

Znanstvenici su ga registrirali 2018. pomoću teleskopa Subaru na Havajima, a kasnije su ga promatrali u infracrvenom zračenju putem opservatorija W. M. Keck.

Istraživanje naziva Zodiacal Exoplanets in Time (ZEIT) XII: A Directly-Imaged Planetary-Mass Companion to a Young Taurus M Dwarf Star trebalo bi uskoro biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Neka si nam Živa I Zdrava Sultanija 💚
Muškarac bi trebao biti naspram žene, kao što je to hridina naspram morskih valova. Čvrst, nesalomljiv i postojan!!!

User avatar
Taare
greatest
greatest
Posts: 32341
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4410 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Taare » 26 Oct 2021, 17:13

Rum wrote: 26 Oct 2021, 16:02 Analizom svjetla koje dolazi s ovog planeta možemo saznati nešto o njegovom sastavu, a možda i o tome gdje je i kako nastao, u davno nestalom disku plina i prašine koji su se formirali oko njegove matične zvijezde", rekao je astronom Eric Gaidos sa Sveučilišta Hawai'i u Manoi.
Ja sam za legalizaciju droga koje koriste ovi budalaši :D.
Planeta udaljena 400 svjetlosnih godina i oni će bulaznit o tome kad i kako je nastala :grana
Pa ne znaju tačno kad je nastala zemlja na kojoj obitavaju.
Nego, imam prijedlog za te budalaše.
Nek dođu kod mene i vježbaju na gasu kojeg ispuštam. Kad na osnovu prdenja shvate šta sam jeo, onda nek bulazne o udaljenim planetama.
Svi mi se morete obratit

User avatar
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Posts: 31541
Joined: 22 Mar 2020, 15:54
Has thanked: 2680 times
Been thanked: 5116 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Matan » 26 Oct 2021, 18:38

Koliko je to kilometara..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

User avatar
Masamune
DeLorean
DeLorean
Posts: 42806
Joined: 12 Dec 2019, 23:29
Mood:
Has thanked: 14081 times
Been thanked: 12681 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Masamune » 26 Oct 2021, 18:40

animals wrote: 26 Oct 2021, 18:38 Koliko je to kilometara..
400ly= 3784292310847824km

:D.

Sudeći po online digitronu
When people believe in me I am good, but when people doubt me I am great.

User avatar
Fuddo
Maliciozni seronja i forumas godine
Maliciozni seronja i forumas godine
Posts: 84399
Joined: 03 Dec 2018, 21:17
Has thanked: 11042 times
Been thanked: 16580 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Fuddo » 26 Oct 2021, 18:41

:D.

1 light-year =
9.461 × 10 na 12, kilometera

Pa sve puta, 400

Ma nije to ni daleko
Dozvolite da se obratimo

User avatar
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Posts: 31541
Joined: 22 Mar 2020, 15:54
Has thanked: 2680 times
Been thanked: 5116 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Matan » 26 Oct 2021, 18:42

I sta kazu, kad cemo je poceti naseljavati..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

User avatar
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 22566
Joined: 12 Nov 2019, 14:35
Mood:
Has thanked: 12955 times
Been thanked: 12597 times
Status: Offline

Re: Nevjerojatna fotka: Pogledajte kako izgleda planet udaljen 400 svjetlosnih godina

Post by Dori » 26 Oct 2021, 18:42

Ma bježi….Ne želim i razmišljati o tome…Nepojmljivo mi je koliko smo mi i stvari mali….Za sunčev sistem, kamo li dalje.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests