Prevent BH

Moderator: Krokodil Behko

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2695 times
Been thanked: 22492 times
Status: Online

Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura

Post by HAVANA » 15 Apr 2021, 06:30

Duminjo wrote: 15 Apr 2021, 00:46

E pa jebiga. Ti bi da politicari sa Balkana budu pošteni i da nema lopovluka u državnim kravama muzarama.
I ovo je opca bolnica a ne Klinika.

Moze li se regularno izbjeci plaćanje zdravstvenog osiguranja ili je to pod moranje i skidanje sa plate htio ili ne htio?
Vjerovatno se na to i ide. Vec sada mozes prebaciti karton i lijeciti se kod nekih privatnih. Bas me drug zvao da prebacim kod djuguma u atrijum. On uradio za svoju porodicu. Pa ce jos vjerovatno nesto dodatno kombinovati ono zivotno plus zdravstveno sa nekim paketima itd... Nemam pojma kako tacno ide, vise ne hodam nesto po doktorima... Srecom. Kako god, dobra prica, nek ima. Svuda ima, sto ne bi i kod nas.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4293 times
Been thanked: 3207 times
Status: Offline

Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura

Post by Melek » 15 Apr 2021, 06:32

Ma samo nek je kompetentan doktor. Uhljeba ima u svim sektorima. Evidentno je kako rasturaju javni, društveno-politički sektor a još gore je kad se ukajlaju i u medicinski. To je onda tek pitanje o životu i smrti :hm

Inače super stvar, ova klinika, po meni.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 890 times
Been thanked: 1335 times

Post by MorningStar » 15 Apr 2021, 08:11

Doris wrote: 15 Apr 2021, 03:32 Čisti užas!!!
Uništava se javno zdravstvo koje je imalo decenije uloženih finansijskih i ljudskih kapaciteta i gradi se kapitalistički užas za šačicu privilegovanih i njihove dubinske šupkolisce i ostalu sitniju i krupniju marvu.
:valja

Da decenije ulozenih finansijskih kapaciteta i to veoma pogresno ulozenih te ljudske kapacitete "do penzije",uhljebljivanje i stele itd gdje te gledaju kad dodjes kao da se djaba lijecis a oni su kao nesto nesto te tretiraju pacijente kao smece.

Privatnik zakon - kultura,usluznost pacijentu - bezobrazan/na si noga pa peri gu*ice po svici i to ces morat sa osmjehom.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 15 Apr 2021, 08:19

Meni je ok privatni sektor zdravstva
Ulazes svoj novac u privatni biznis
Tko zeli i moze ide privatno
Dobro bi bilo da i obavezno zdravstveno pokriva dio usluga u privatnom sektoru (ali do toga cemo tesko doci)
Zdravstvo je skup sport i koliko god da mi svi kukali i na usluge i na kapacitete i na objekte ...jos uvjek relativno jeftino placamo

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2695 times
Been thanked: 22492 times
Status: Online

Post by HAVANA » 15 Apr 2021, 08:24

vila wrote: 15 Apr 2021, 08:19 Meni je ok privatni sektor zdravstva
Dobro bi bilo da i obavezno zdravstveno pokriva dio usluga u privatnom sektoru (ali do toga cemo tesko doci)
Zdravstvo je skup sport i koliko god da mi svi kukali i na usluge i na kapacitete i na objekte ...jos uvjek relativno jeftino placamo
Sad me zbunjujete. Pa to vec moze? Drug mi kaze da je prebacio karton u atrijum...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

lilith1
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 509 times
Been thanked: 1869 times

Post by lilith1 » 15 Apr 2021, 08:27

Privatno je privatno..
Odeš privatno drže te ko malo vode na dlanu ispred sobe imaš nekoga uvijek ko dolazi obilazi te. Imaš ekstra sobu za sebe..imaš hranu da narucis jer oni imaju svoju kuhinju koja je..ma ko neki dobar restoran..ti samo kazes boli me eto ih deset kod tebe.
Pa doktor se vrati u bolnicu ako treba iako je kuci otisao ako ima neki problem poslije nekog njegovog zahvata..kad bi u drzavnim bili makat upola bolji uslovi..nego ovako i placas tj odbija ti se od plate za to zdravstveno odes opet moras sve platiti.
Nama je zdravstvo i usluga katastrofa i to je činjenica..
Drago ce mi biti ako dovedu i stranih doktora.
You got to know when to hold 'em, know when to fold 'em
Know when to walk away and know when to run
You never count your money when you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin' when the dealing's done

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 15 Apr 2021, 08:36

HAVANA wrote: 15 Apr 2021, 08:24
Sad me zbunjujete. Pa to vec moze? Drug mi kaze da je prebacio karton u atrijum...
Pa super ako moze
Kod nas su rijetki (ako itko) koji imaju ugovore sa zdravstveni
Davno se s tim kao planom krenulo sa privatnim stomatoloslim ordinacijama ali nikad nije zazivjelo
Vitalis je trenutno na nasem podrucju najbolja poliklinika sa sirokim rasponom usluga ali se sve placa

Doris
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Doris » 15 Apr 2021, 08:38

Sa izuzetkom par privatnih zdravstvenih ustanova izvan BiH niko me ni u jednoj privatnoj klinici u BiH nije drzao nista znacajno bolje nego u javnom zdravstvu. Brzina, brzina sve kao na traci u tvornickoj hali da se sto vise zaradi i iz pacijenta napravi veci pacijent i izvuce vise novca za stvari koje mu i ne trebaju.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 15 Apr 2021, 08:43

Doris wrote: 15 Apr 2021, 08:38
Sa izuzetkom par privatnih zdravstvenih ustanova izvan BiH niko me ni u jednoj privatnoj klinici u BiH nije drzao nista znacajno bolje nego u javnom zdravstvu. Brzina, brzina sve kao na traci u tvornickoj hali da se sto vise zaradi i iz pacijenta napravi veci pacijent i izvuce vise novca za stvari koje mu i ne trebaju.
I to stoji...zdravstvo u privatnom sektoru je kao i svaki drugi biznis...sto vise usluga..veca zarada..
Ali dobro je da postoji jer brze dobijes termin za neku uslugu
Platis i gotovo
Jednostavnije,brze i visestruko skuplje
Bolje?
Pod upitnikom velikim
I imas taj neki sminkeraj gdje se osjecas ugodnije i na prvom mjestu

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 15 Apr 2021, 08:54

Dali je zaista visestruko skuplje ? Zdravstveno placa svatko ko radi, te ga placas svaki mjesec nebitno jesi li isao i bilo kakvu uslugu dobio,12 mjeseci koliko dadnes para na zdravstveno ...

Doris
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Doris » 15 Apr 2021, 09:04

vila wrote: 15 Apr 2021, 08:43
Doris wrote: 15 Apr 2021, 08:38

I to stoji...zdravstvo u privatnom sektoru je kao i svaki drugi biznis...sto vise usluga..veca zarada..
Ali dobro je da postoji jer brze dobijes termin za neku uslugu
Platis i gotovo
Jednostavnije,brze i visestruko skuplje
Bolje?
Pod upitnikom velikim
I imas taj neki sminkeraj gdje se osjecas ugodnije i na prvom mjestu
Sta ja znam, prošlo me davno vrijeme oduševljavanja svijetom šminkeraja i reklamama "sva čuda su moguća" RTL-a kablovske tv mog djetinjstva krajem osamdesetih. U međuvremenu sam stvarno puno živjela i koristila puno svakakvih usluga.
Bolje, u smislu šireg konteksta, se osjećam među svojim siromašnim narodom dok čekamo skupa usluge u javnom zdravstvu. Realnije u zagrljaju nečega što munjevito propada i za čim iskreno žalim kao dostupnom svima nego u tvorničkoj hali gdje mi se eventualno i ljubazno iskeze, često ne slušaju ništa šta ih pitaš, furaju svoje dnevne redove i norme da ti prodaju što više. A biće hiljade ljudi koji neće sebi moći priuštiti ni primarnu zdravstvenu zaštitu.
Ne govorim ja o srozanom javnom zdravstvu, nepotizmu, brojnim psihopatama koji se proizvode u medicinski kadar u ovom novom zatvorenom sistemu ludila. Govorim o zdravstvu koje se sistematski uništilo i čiji tragovi još postoje u nekim javnim zdravstvenim ustanovama (navoditi konkretne primjere fantastičnih primjera medicinskog osoblja u domovima zdravlja, bolnicama i javnim klinickim centrima necu a ima ih jos puno).

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2249 times
Been thanked: 5321 times

Post by Beni » 15 Apr 2021, 09:15

MorningStar wrote: 15 Apr 2021, 08:54 Dali je zaista visestruko skuplje ? Zdravstveno placa svatko ko radi, te ga placas svaki mjesec nebitno jesi li isao i bilo kakvu uslugu dobio,12 mjeseci koliko dadnes para na zdravstveno ...
Doprinosi za zdravstveno osiguranje 178 KM, na platu od 700KM
Fuck you a friendly note to start the day

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 15 Apr 2021, 09:35

E bas me raduje ovakva vjest ❤️jos ako uspiju oziviti sve oblasti klinickog lijecenja u jednoj kuci sa dobrim specijalistima I ovo sto je vaznije ako naprave mogucnost sa zdravstvenim osiguranjem I drzavnim I privatnim da mogu svi pacijenti doci u tu kliniku na lijecenje po uputi kucnog ili nekog drugog ljekara to bi bio bombastican koncept samo da se jos dokaze da su sposobni I da hoce svi da se povezu kao ljekarii I da suraduju izmedu sebe da se ne vide kao konkurenti nego kao partneri!!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 15 Apr 2021, 09:36

Beni wrote: 15 Apr 2021, 09:15
MorningStar wrote: 15 Apr 2021, 08:54 Dali je zaista visestruko skuplje ? Zdravstveno placa svatko ko radi, te ga placas svaki mjesec nebitno jesi li isao i bilo kakvu uslugu dobio,12 mjeseci koliko dadnes para na zdravstveno ...
Za 1400 maraka mozes da dobijes finu uslugu za normalne probleme u privatnoj bolnici.Jedino gdje javno zdravstvo ima dobro uporiste su teske bolesti i duge hospitalizacije, medjutim i to je rjesivo kroz privatna zdravstvena osiguranja.

Mislim ono citam , bolesni ljudi oni salju rodbinu da ide kupovati po apotekama lijekove i pelene donositi a o ostalom da ne pocinjemo.Imao sam priliku da obavim operativni zahvat u privatnoj bolnici (Dva puta na dan a i vise po potrebi se pidzama/ona kecelja mijenja , previjanje svaki dan...itd itd) - ma znaci nema teorije da mi moze pasti na pamet u svjesnom stanju da odem u ove javne bolnice.
Last edited by MorningStar on 15 Apr 2021, 09:40, edited 1 time in total.

Doris
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Doris » 15 Apr 2021, 09:39

Calla wrote: 15 Apr 2021, 09:35 E bas me raduje ovakva vjest ❤️jos ako uspiju oziviti sve oblasti klinickog lijecenja u jednoj kuci sa dobrim specijalistima I ovo sto je vaznije ako naprave mogucnost sa zdravstvenim osiguranjem I drzavnim I privatnim da mogu svi pacijenti doci u tu kliniku na lijecenje po uputi kucnog ili nekog drugog ljekara to bi bio bombastican koncept samo da se jos dokaze da su sposobni I da hoce svi da se povezu kao ljekarii I da suraduju izmedu sebe da se ne vide kao konkurenti nego kao partneri!!
Po mogućnosti da imamo svog Vučića koji će nam iz javnog fonda kupiti vitaminčiće od privatnih firmi svojih drugara iz neke naše Mađarske i dijeliti šakom i kapom dok ga svi savremeni penzioneri s uzbuđenjem prate na Instagramu. Neke nene i bakice možda ponovo ovlaže a poneki deda možda doživi i erekciju života. Biće sjajan sistem.

Doris
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:

Post by Doris » 15 Apr 2021, 09:42

MorningStar wrote: 15 Apr 2021, 08:11
Uništava se javno zdravstvo koje je imalo decenije uloženih finansijskih i ljudskih kapaciteta i gradi se kapitalistički užas za šačicu privilegovanih i njihove dubinske šupkolisce i ostalu sitniju i krupniju marvu.

Da decenije ulozenih finansijskih kapaciteta i to veoma pogresno ulozenih te ljudske kapacitete "do penzije",uhljebljivanje i stele itd gdje te gledaju kad dodjes kao da se djaba lijecis a oni su kao nesto nesto te tretiraju pacijente kao smece.

Privatnik zakon - kultura,usluznost pacijentu - bezobrazan/na si noga pa peri gu*ice po svici i to ces morat sa osmjehom.
Malo tu ipak idealizujes o privatnicima. Sve su to isti ljudi koji uposljavaju rodbinu, ljubavnice, ljubavnike i prijatelje. Ne leti se tu bas tako kako mislis.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2249 times
Been thanked: 5321 times

Post by Beni » 15 Apr 2021, 09:45

MorningStar wrote: 15 Apr 2021, 09:36
Beni wrote: 15 Apr 2021, 09:15

Za 1400 maraka mozes da dobijes finu uslugu za normalne probleme u privatnoj bolnici.Jedino gdje javno zdravstvo ima dobro uporiste su teske bolesti i duge hospitalizacije, medjutim i to je rjesivo kroz privatna zdravstvena osiguranja.

Mislim ono citam , bolesni ljudi oni salju rodbinu da ide kupovati po apotekama lijekove i pelene donositi a o ostalom da ne pocinjemo.Imao sam priliku da obavim operativni zahvat u privatnoj bolnici (Dva puta na dan a i vise po potrebi se pidjama/ona kecelja mijenja , previjanje svaki dan...itd itd) - ma znaci nema teorije da mi moze pasti na pamet u svjesnom stanju da odem u ove javne bolnice.
Ja kad sam se ovdje prijavljivo Novo Sarajevo, rece mi teta u Podrucnoj ambulanti Trg Heroja da su popunjeni, da nema mjesta, a bila je nekakva nadrkana, odem u drugu smjenu i druga teta me fino upita kod koje doktorice zelim i ja njoj ispricam sta mi se desilo u prvoj smjeni i ona meni fino haj da napisemo zalbu :oo

A o privatnicima da ne pricam, jednom malcu vadio KKS i FE u domu zdravlja i reko nikad vise a privatno 11 jebenih maraka platis i rahat si tersluka koji dozivis u jvanim ustanovima
Fuck you a friendly note to start the day

MorningStar
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by MorningStar » 15 Apr 2021, 09:46

Doris wrote: 15 Apr 2021, 09:42
MorningStar wrote: 15 Apr 2021, 08:11

Malo tu ipak idealizujes o privatnicima. Sve su to isti ljudi koji uposljavaju rodbinu, ljubavnice, ljubavnike i prijatelje. Ne leti se tu bas tako kako mislis.
Al malo prekosutra , privatnik ide za profitom- a profit ce dobiti uslugom koja ce privuci musterije. Imao sam priliku viditi razliku izmedju dva "sistema" u zdravstvu tako da...mislis da ce privatnik zaposliti nekoga od koga nema koristi ? Ko ce mu nanijet stete u poslu - pa prvo pravilo je ne zaposljavaj prijatelje i rodbinu , radije daj u parama ili sta god al u firmu ni pod razno ako si pametan.

U javnoj bolnici zaboli redom sviju nesto - "ni iz dzepa ni u dzep" e bgm kod privatnika to malo teze.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9387 times
Been thanked: 11143 times

Post by Krokodil Behko » 15 Apr 2021, 10:03

Zar ti stvarno misliš, da će Hastor potrošiti €60.000.000+, bez da je prethodno ispitao, kako stoje stvari s klijentelisanjem "običnih" zdravstvenih osiguranika?

Ne znam šta je tu čudno. Obične apoteke imaju ugovor sa ZZO Sarajevo, a kako tek ne bi ovolike bolnice?

Nema toliko tih bogatih Bosanaca i Hercegovaca, ni da isplate trošak izgradnje, a pogotovo ne da se mjesečno plaća sila plata doktorima i ko zna koliko materijalnih troškova :jok
Obična smo mala i siromašna država i kod nas bolnica samo za bogataše, ne bi mogla izdržati. Pa jebeni McDonalds se omišljao 10 godina, prije nego je odlučio zakoračiti u BiH. Ikea, Lidl, misaoni pojmovi.
Razlog je uvijek isti - siromaštvo.

Calla wrote: 15 Apr 2021, 09:35 E bas me raduje ovakva vjest ❤️jos ako uspiju oziviti sve oblasti klinickog lijecenja u jednoj kuci sa dobrim specijalistima I ovo sto je vaznije ako naprave mogucnost sa zdravstvenim osiguranjem I drzavnim I privatnim da mogu svi pacijenti doci u tu kliniku na lijecenje po uputi kucnog ili nekog drugog ljekara to bi bio bombastican koncept samo da se jos dokaze da su sposobni I da hoce svi da se povezu kao ljekarii I da suraduju izmedu sebe da se ne vide kao konkurenti nego kao partneri!!
Trebalo bi da može. U privatnoj bolnici za srce, u TZ, može se preko zdravstvenog osiguranja.
Veći bi problem bili kadrovi. Doktori odlaze, Sarajlije pogotovo. Trenutno ih krpe s kadrovima iz Istočnog SA. Tamo je sagrađena bolnica "Srbija" ali kako čujem, nemaju dovoljno dobrih kadrova, a ova privatna bi mogla pokupiti i ono što je ostalo.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 15 Apr 2021, 10:21

Snimila žaba da se konji potkivaju pa i ona podigla nogu :bua
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “BH proizvodnja”