postoji Katalog oboljenja po GÖE pravilima recimo za cifreni broj 654,0 zdravstveno osiguranje placa klinici 70 Eura nebitno je li drzavna ili privatna!! Zavisi kako su se zdravstveni ekonomicari dogovorili I kakve su ugovore potpisali sa razlicitim zdravstvenim osiguranjima!!animals wrote: 16 Apr 2021, 11:58Problem je, jel dan lijecenja u tvojoj klinici skuplji od drzavne..Calla wrote: 16 Apr 2021, 11:30
Polako shvatit ce da postoji puno vise sistema u financiranju privatnih Klinika Ja radim u privatnoj kllinici I cak dobijem I 14 platu iz akcionerskog fonda kao dugogodisnja radnica znaci da moja Firma godinama spekulirra po svjetskoj borsi I pravi milionske pluseve pa tim djelom isto ulazu financiraju klinike sektore pa cak I visak neki podijeli svojim radnicima![]()
ako nije, onda je svejedno..ali ako jeste, ko placa razliku..
Prevent BH
Moderator: Krokodil Behko
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2207 times
- Status: Offline
Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3492 times
- Been thanked: 6406 times
Re: U Sarajevu počela gradnja prve privatne opće bolnice vrijedne 60 miliona eura
Jah, bit ce i pacijenti roboti..Calla wrote: 16 Apr 2021, 13:03 Ne brinem nista, Njemacka ce to sve sredit oni pogotovo imaju I visak klinika, manjak doktora I manjak sestara mogli bi bolje rasporedit, napraviti ceka se I na bolje tehnicke mogucnosti, prvo jaka internetska mreza a kasnije ce doci I roboti, zamisli ulazi ti u sobu robot Jůrgen I prica original bosanski sa laserskim okom ti otkrije sve dijagnoze u roku od 5 min odmah u hodniku se poreda robot koji vadi krv, za njim stoji robot sa lijekovima, robot sa hranom picem it'd itd
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
- Has thanked: 4029 times
- Been thanked: 1985 times
Kakav povrsan clanak, koliko kreveta, ko je investiror, arhitekta, jel bila javna rasprava, jesu mijenjali reugulacioni plan,
Sta kaze zavod za planiranje, jel predvidjen ovakav objeakat na ovoj lokaciji
ko ce se ovdje lijeciti, ako je privatno a mi imamo drzavno osiguranje sta to znaci za stanovnike BIH itd
ko ce se ovdje lijeciti, ako je privatno a mi imamo drzavno osiguranje sta to znaci za stanovnike BIH itd
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.
- Matan
- Sila nečista
Ma sirotinja, ko drugi...koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:01 Kakav povrsan clanak, koliko kreveta, ko je investiror, arhitekta, jel bila javna rasprava, jesu mijenjali reugulacioni plan,
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Ma tako ja zezam tog doktora. Inače, vrlo ozbiljan čovjek.
Svi mi se morete obratit
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2207 times
Vrjeme I ljudi se mjenjaju, iskustvo nas formira, nigdje nije isto ni sunce niti zima u svjetu zasto bi medicinske usluge bile svugdje iste.Ako samo napomenem kako je lijeciti se u Africi, shvatili bi vrlo brzo koliko smo u Evropi medicinski u prednosti.animals wrote: 16 Apr 2021, 14:44Jah, bit ce i pacijenti roboti..Calla wrote: 16 Apr 2021, 13:03 Ne brinem nista, Njemacka ce to sve sredit oni pogotovo imaju I visak klinika, manjak doktora I manjak sestara mogli bi bolje rasporedit, napraviti ceka se I na bolje tehnicke mogucnosti, prvo jaka internetska mreza a kasnije ce doci I roboti, zamisli ulazi ti u sobu robot Jůrgen I prica original bosanski sa laserskim okom ti otkrije sve dijagnoze u roku od 5 min odmah u hodniku se poreda robot koji vadi krv, za njim stoji robot sa lijekovima, robot sa hranom picem it'd itd
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
Ako postoji ovakva privatna bolnica, onda mora postojati i privatno ljekarsko osiguranje. Ljudi moraju imati opciju da svoj novac koji uplacuju u zdravstvno stave u neki privatni fond ako im vise odgovora. Mi ne znamo sta smo, jesmo li socijalizam ili smo kapitalizam. Imamo socijalisticko osiguranje za svo stanovnistvo, a pravimo privatne klinike.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Imaju i privatna zdravstvena osiguranja na sve strane ...koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:16 Ako postoji ovakva privatna bolnica, onda mora postojati i privatno ljekarsko osiguranje. Ljudi moraju imati opciju da svoj novac koji uplacuju u zdravstvno stave u neki privatni fond ako im vise odgovora. Mi ne znamo sta smo, jesmo li socijalizam ili smo kapitalizam. Imamo socijalisticko osiguranje za svo stanovnistvo, a pravimo privatne klinike.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
A imas li opciju za uzmes svoje doprinose koje ti uplacuju i da das taj novac za privatno osiguranje?MorningStar wrote: 16 Apr 2021, 15:24Imaju i privatna zdravstvena osiguranja na sve strane ...koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:16 Ako postoji ovakva privatna bolnica, onda mora postojati i privatno ljekarsko osiguranje. Ljudi moraju imati opciju da svoj novac koji uplacuju u zdravstvno stave u neki privatni fond ako im vise odgovora. Mi ne znamo sta smo, jesmo li socijalizam ili smo kapitalizam. Imamo socijalisticko osiguranje za svo stanovnistvo, a pravimo privatne klinike.
- MorningStar
- Inventar foruma
- Mood:
- Has thanked: 890 times
- Been thanked: 1335 times
Ne a apsolutno se slazem da treba dati opciju - ili obavezno da se izabere privatno/javno osiguranje ili pare pa plati ako hoces.koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:26A imas li opciju za uzmes svoje doprinose koje ti uplacuju i da das taj novac za privatno osiguranje?
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
Pa o tome se radi, prave privatne klinike, a ne daju ljudima opciju.
- Taare
- greatest
Cijenjena gospođo/gospođice, ova uslovno rečeno pandemija (uslovno rečeno jer ne smijem ni pomisliti šta bi nam se desilo kada bi covid-19 mutirao u nešto vrlo opasno pa da posljedice budu slične onima kakve je ostavila recimo španska gripa) razotkrila je sav jad ovog sistema.Calla wrote: 16 Apr 2021, 13:29 Znam da je tesko prihvatiti sva vanredna stanjaproci ce, nadajmo se uskoro I svaki pojedinac ima svoju vanrednu pricu, treba uvesti malo I prica koje su dobre, koje funkcioniraju,inace odosmo svi u kollektivnu depresiju, rat korona nacionalizam zdravstvo, ma nije ljudi sve tako crno koliko to mi znamo crno nacrtatiii
Nijemci su se hvalili da živimo u vremenu Hightech-Medizin. Hightech!
4000 pacijenata na intenzivnoj i oni prijete trijažom.
U ksa kolaps zbog 500 pacijenata.
Da izviniš, ljudi umiru usranih gaća jer nema nikoga ko bi ih presvukao.
Hightech...
A svjedočimo da, otkako je svijeta i vijeka, nije bilo više novaca u opticaju.
To su enormne, nezamislive sume.
Pa jbni budžet kantona sarajevo, plus budžeti četiri općine iznosi gotovo 1,5 milijardi maraka.
Na to dodati budžet federacije od 5,5 milijardi.
I opet fali novca, opet se zadužujemo.
Njemački iznosi preko 360 milijardi, i opet se zadužuju.
Pa gdje su novci?
Zašto bosanci i hercegovci koji žive u vremenu tobožnje hightech medicine po šest mjeseci čekaju na mrt termin?
Zašto u bolnicama nema pelena, lijekova, pa ni gaza?
Zato što su novci loše raspoređeni.
Sad, u po krize, federacija bih jednim rebalansom budžeta može osloboditi 100 miliona.
Da izviniš, može ih osloboditi ko iz pichke.
Ali para nema. Pare su potrebne negdje drugdje.
Hiljade milijardi su prokockane u bjelosvjetskim kasinima zvanim berze.
U zadnjih 10 godina, toliko je novca sprženo u tim kasinima da se u čitavoj africi mogao napraviti standard kakvog imaju građani evropske unije.
Drug novalić sa svojim pajdašima proćarda 5,5 milijardi otetih od poreznih obveznika.
nema para za puteve, škole, bolnice...
Od završetka rata, tuzlanski kanton nije dobio metar autoputa.
Mrt 7 miliona...
Al kome ja pričam. Narod zna.
Svi mi se morete obratit
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13097 times
- Been thanked: 21303 times
Nema od te opcije nista ako kompanija za koju radis ne sklopi ugovor sa privatnim osiguranjem i placa dio, uglavnom najveci, za zaposlenog.
Malo ko to moze iz svog dzepa i na zapadu placat.
Znam da ovo sto ja imam kosta firmu 2000 dolara mjesecno. Ja platim 220 svaki mjesec.
Ima izvjestaj, posalju ti.
E sad zamisli to sto ti sad odbija od plate za osiguranje koliko bi to moglo pokrit troskove privatnog osiguranja.
Malo ko to moze iz svog dzepa i na zapadu placat.
Znam da ovo sto ja imam kosta firmu 2000 dolara mjesecno. Ja platim 220 svaki mjesec.
Ima izvjestaj, posalju ti.
E sad zamisli to sto ti sad odbija od plate za osiguranje koliko bi to moglo pokrit troskove privatnog osiguranja.
Dozvolite da se obratimo
- Matan
- Sila nečista
Pa ni u Austriji ne postoji ta opcija..koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:31 Pa o tome se radi, prave privatne klinike, a ne daju ljudima opciju.
Placas drzavno osiguranje, ako ces privatno, placaj sam..
dodatno.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
Pa sve to znam imam i ja isto takvo osiguranje i dio placam. Ali zato postoje osiguravajuce firme da nadju poslovni model kako da se pruze osiguranje da se ljudi lijece i da oni jos zarade. Nije moje da se petljam i znam kako oni da posluju.
- Matan
- Sila nečista
Ma cini mi se da ta opcija ima samo u Americi i Svici..koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:42 Pa sve to znam imam i ja isto takvo osiguranje i dio placam. Ali zato postoje osiguravajuce firme da nadju poslovni model kako da se pruze osiguranje da se ljudi lijece i da oni jos zarade. Nije moje da se petljam i znam kako oni da posluju.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
Cuj nije moje da se petljam?
Pa pricas o opciji da se ljudima da izbor izmedju privatnog i drzavnog osiguranja. Troskovi privatnog su ko zna koliko puta veci od ovog sto sad placaju za drzavno, i sta, sad on kaze uzecu ja privatno, i svu platu sljustrit na osiguranje?
Od cega ce zivit?
Zato ti pisem da je ta opcija moguca jedino ako firma za koju radis ponudi tu opciju, i preuzme troskove.
Pa pricas o opciji da se ljudima da izbor izmedju privatnog i drzavnog osiguranja. Troskovi privatnog su ko zna koliko puta veci od ovog sto sad placaju za drzavno, i sta, sad on kaze uzecu ja privatno, i svu platu sljustrit na osiguranje?
Od cega ce zivit?
Zato ti pisem da je ta opcija moguca jedino ako firma za koju radis ponudi tu opciju, i preuzme troskove.
Dozvolite da se obratimo
- Taare
- greatest
Imaš brt i u njemačkoj. Idu tako daleko da možeš osigurati određene dijelove tijela. Recimo, dodatno osiguranje za zube. Onda, ako ti je porodica sklona nekom raku, osiguraš se dodatno u slučaju tog raka.animals wrote: 16 Apr 2021, 15:43Ma cini mi se da ta opcija ima samo u Americi i Svici..koteljubi_kadnisamtu wrote: 16 Apr 2021, 15:42 Pa sve to znam imam i ja isto takvo osiguranje i dio placam. Ali zato postoje osiguravajuce firme da nadju poslovni model kako da se pruze osiguranje da se ljudi lijece i da oni jos zarade. Nije moje da se petljam i znam kako oni da posluju.
Izgooglaj pa vidi.
Ovo bi bio idealan koncept za bih.
Budući da ogromna većina bošnji ne koriste mozak, njega ne bi trebali ni osiguravati.
Što se tiče cijena osiguranja, recimo da ja za radnicu koja je prijavljena na 100 sati plaćam oko 550 eura osiguranja. Žena ima 53 godine.
A, recimo da za mlađu za isto toliko radnih sati plaćam 400 eura.
Svi mi se morete obratit
- Fuddo
- Maliciozni seronja
Trebam li napomenit da sva ta osiguranja imaju network doktora i bolnica sa kojima rade, tako da opet ne mozes na lijecenje gdje ti prahne. Ustvari, mozes, al ces platit iz svog dzepa.
To sa privatnim klinikama u Bosni rjesis tako sto ih prislis da uzimaju osiguranje koje sad imas, tj. drzavno.
A onda neka se drzava kusura sa njima, oni posalju jedan racun, ovi im posalju odgovor i kazu puno je to, platicemo ti toliko. I opet svi dobri, zaradili. Tako rade svuda, pa ko ga kome uCera, i privatna, i drzavna osiguranja.
To sa privatnim klinikama u Bosni rjesis tako sto ih prislis da uzimaju osiguranje koje sad imas, tj. drzavno.
A onda neka se drzava kusura sa njima, oni posalju jedan racun, ovi im posalju odgovor i kazu puno je to, platicemo ti toliko. I opet svi dobri, zaradili. Tako rade svuda, pa ko ga kome uCera, i privatna, i drzavna osiguranja.
Dozvolite da se obratimo
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Meni nije jasno kako to vi zakomplikujete nesto sto je logicno za shvatiti.
Privatno osiguranje uglavnom mogu priustiti veliki bogatasi.
Od obicne raje mogu priustiti ljudi koji rade za dobre firme - onako kako Fudo i objasni.
Jer to je beneficija koju ti poslodavac nudi - jer poslodavac uplacuje za tebe daleko veci dio nego sto ti uplacujes.
U protivnom ne bi mogao priustiti da je sam uplacujes po punoj cijeni.
I da, ne nude sve firme te benefite.
Privatno osiguranje uglavnom mogu priustiti veliki bogatasi.
Od obicne raje mogu priustiti ljudi koji rade za dobre firme - onako kako Fudo i objasni.
Jer to je beneficija koju ti poslodavac nudi - jer poslodavac uplacuje za tebe daleko veci dio nego sto ti uplacujes.
U protivnom ne bi mogao priustiti da je sam uplacujes po punoj cijeni.
I da, ne nude sve firme te benefite.