Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Moderator: Krokodil Behko
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1638 times
- Been thanked: 3063 times
- Status: Offline
Re: Hoćete li se vakcinisati protiv korone?
Samo se pelcujte da se imamo čemu smijat.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1638 times
- Been thanked: 3063 times
Taktika je ovaka ako mi sto nismo pelcovani ne stigmatiziramo pelcovane oni će nas.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4118 times
- Been thanked: 3084 times
Sta ces. Za neke stvari nema lijeka.
Last edited by Lavlje_srce on 18 Apr 2021, 01:25, edited 1 time in total.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8866 times
- Been thanked: 5621 times
E, moj Mistere.Mister No wrote: 17 Apr 2021, 23:00 U SJEDINJENIM DRŽAVAMA je u potpunosti cijepljen svaki peti državljanin. No i oni koji su se cijepili i dalje mogu dobiti koronavirus, iako su takve infekcije izuzetno rijetke i onda obično budu prilično blage, odnosno s blagim simptomima.
Od 75 milijuna ljudi diljem SAD-a koji su do utorka dobili obje doze cjepiva (ili jednu u slučaju cjepiva Johnson & Johnson), oko 5800 njih je kasnije bilo pozitivno na covid-19, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Određeni broj tih infekcija kod cijepljenih bio je ozbiljan. Oko 400 od 5800 ljudi koji su se zarazili nakon potpune procijepljenosti, ili 7 posto, bilo je hospitalizirano, a 74 osobe (1.3%) umrle su zbog komplikacija nakon zaraze covidom-19.
Ipak postoji mala mogućnost zaraze
"Probojne infekcije se mogu očekivati i u skladu su s načinom funkcioniranja većine cjepiva", poručili su iz CDC-ja.
"Očekujemo da će se dogoditi tisuće slučajeva proboja cjepiva iako cjepivo djeluje prema očekivanjima", navodi se u priopćenju.
Takozvane probojne infekcije, odnosno zaraze nakon primanja svih preporučenih doza, dogodile su se kod oko 0.008 posto onih koji su se cijepili protiv covida-19 i stekli imunitet nakon dva tjedna. No slučajevi fatalnih proboja bili su vrlo rijetki. Ministarstvo zdravstva Minnesote priopćilo je kako nije bilo ni jednog smrtnog slučaja u prvih 89 probojnih slučajeva zaraze.
Cjepiva sprječavaju smrtni ishod
Novi podaci CDC-ja također pokazuju da cjepiva protiv covida-19 koja se koriste u SAD-u gotovo u potpunosti štite od smrtnog ishoda nakon zaraze. Od 75 milijuna ljudi koji su bili u potpunosti cijepljeni, samo 74 je umrlo nakon naknadne zaraze koronavirusom. To pokazuje da su cjepiva skoro 99.9% učinkovita u sprječavanju smrti.
Rizik od probojne infekcije vjerojatno neće biti jednak za sve starosne skupine. CDC je priopćio da je oko 40 posto prijavljenih probojnih infekcija zabilježeno kod ljudi starijih od 60 godina, odnosno u onoj demografskoj skupini kod koje je zabilježena i manja učinkovitost cjepiva.
"Građani koji su u potpunosti cijepljeni trebali bi i dalje nastaviti s mjerama predostrožnosti na javnim prostorima; poput nošenja maski, držanja razmaka, izbjegavanja gužve i slabo prozračenih prostora te čestog pranja ruku", rekao je CDC.
Nece antivaskeri ni "A" da kazu na relevantan clanak.
Dzaba ti postavljas.
Lakse im trkeljat.
The Dark Side Of The Forum...
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13958 times
- Been thanked: 23062 times
Naravno da ima lijeka,
Evo, ljudi rade.

A ti nastavi sa besmislenom supljom, pobice nas, potrovace nas, porobice nas...
Evo, ljudi rade.

A ti nastavi sa besmislenom supljom, pobice nas, potrovace nas, porobice nas...
Dozvolite da se obratimo
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8866 times
- Been thanked: 5621 times
Hoce Gejts da čipuje Milunku da je prati dok okopava kukuruz.
Valja se godišnje pelcovat. Zavjera.
Svi ozbiljni i pametni srcani bolesnici se vec decenijama čipuju svake godine vakcinom protiv gripe.
Valja se godišnje pelcovat. Zavjera.
Svi ozbiljni i pametni srcani bolesnici se vec decenijama čipuju svake godine vakcinom protiv gripe.
The Dark Side Of The Forum...
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Mnogo pametni.insomnia wrote: 17 Apr 2021, 23:43 U Nici sad za vikend planirali vakcinaciju prosvjetnih radnika, policije i ostalih izlozenih vecem riziku. Osobe preko 55 godina koji su trebali primiti AZ. Od planiranih 4000 kandidata pojavilo se 58. Zatvorili centar. Kaze pokusace za dvije sedmice ponovo
Sta vas briga.
Vas u Francuskoj ne pogadja covid19.

- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Aha.insomnia wrote: 17 Apr 2021, 23:47 Zato brat bosnjo sto more volu rep iscupati iskolacio ovolike oci, otego bale do poda i kod cetnika na bocu. Pomagajte braco izgidosmo
Jos se upiso u knjigu utisaka, nacrto srce. Drago mu
I do Dendinja svratio da se nakloni gospodinu.
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Za koju godinu necete smjeti goblen u oci pogledati
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- shark-attack
- Inventar foruma
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 403 times
- insomnia
- Rđav kurac
- Taare
- greatest
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23753 times
- Been thanked: 6224 times
...kakav paket?
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Taare
- greatest
Fin. Mlijeko u prahu, jaja u prahu i tako to

Svi mi se morete obratit
- insomnia
- Rđav kurac
- bagra
- Forum [Bot]
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14425 times
- Been thanked: 9985 times
Mislim da mi je bilo pametnije da sam se registrovala u neku veliku bolnicu nego u najblizu 
Nervira me cekanje i neizvjesnost

Nervira me cekanje i neizvjesnost

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40782 times
- Been thanked: 27201 times
Zenica prvak u vakcinaciji u FBiH, počela vakcinacija i opšte populacije

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75+ u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.
U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu, te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranja provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.
Na ovaj način će se elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu prijema vakcine i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.
Za N1 je govorio Šef tima za imunizaciju Zeničko- dobojskog kantona, dr. Alis Kozica.
Koliko vakcina je raspodjeljeno u Zeničko – dobojskom koliko vakcina raspolaže ZDK?
– Do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za svoje zaposlenike, a domovi zdravlja za imunizaciju i građana, te starački domovi, dva u Zenica, po jedan u Usori i Žepču), podijeljeno oko 6.600 vakcina. Tokom vikenda i početkom sedmice očekujemo da su sve raspoređene vakcine upotrijebljene. Vakcine su, redom, stizale, proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa.
Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača. U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBIH koji nam dostavlja vakcine za dalju distribuciju domovima zdravlja.
Da li je završena I faza vakcinacije zdravstvenih radnika koliko ih je bilo u planu?
– Da, nešto više od 2.700 osoba u zdravstvenim ustanovama, prvo javnim domovima zdravlja, bolnicama, a u kasnijoj fazi privatne stomatološke ordinacije, apoteke i klinike je vakcinisano. Svi koji su iskazali želju su vakcinisani i onda se prešlo na fazu vakcinisanja starijih građana.
Kada završavate vakcinaciju u II fazi, u domovima za stare, 75+?
– U ZDK je vakcinisanje po domovima završeno. U manjim mjestima je početkom, a u većim mjestima krajem prošle sedmice krenula i imunizacija OPĆE populacije, 75+, uopćeno 60+ i hroničnih. Za to koga vakcinišu i kojom dinamikom odgovaraju i građane pozivaju Domovi zdravlja. Prema podacima iz domova zdravlja do ovog jutra je upotrijebljeno oko 1.600 vakcina općoj populaciji. Svaka nova isporuka – od onog što pripadne Federaciji, ZDK dobija 15 posto, a onda se distribuira po interesu/prijavama i broju stanovništva na 12 općina/gradova ZDK.
U KS je ‘spremna’ Zetra, a vakcina nema za masovnu imunizaciju? Kada može uopšte biti masovna imunizacija u ZDK?
– Prije početka vakcinisanja opće populacije, dok su još bili vakcinisani zdravstveni radnici, bio je iskazan interes za vakcinisanjem oko 20.000 osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika. Na taj broj treba dodati i mlađe, koji se isto mogu prijavljivati, ali ti spiskovi u ovoj fazi nam nisu dostavljani.
Što se tiče “masovne” vakcinacije ona će posebno biti potrebna ako počnu pristizati Sputnik-V vakcine, obzirom da je njihova upotreba moguća samo u roku od dva sata od trenutka “vađenja iz hladnog lanca”, odnosno specijaliziranih frižidera. I pored toga, pripremljen je punkt za masovno vakcinisanje u Areni Zenica.
Punkt omogućava vakcinisanje 1.000 osoba za jedan dan. Sve tehničke pretpostavke su isplanirane i urađene, tako da jedino preostaje da čekamo veće količine vakcina. Podsjetićemo, da su pojedine medijske najave govorile od 80-180 hiljada vakcina u narednih 5-6 sedmica.

Zeničko-dobojski kanton je prvak u Federaciji Bosne i Hercegovini po pripremljenosti te do sada obavljenoj imunizaciji I i II faze, zdravstvenih radnika i osoba starijih od 75+ u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.
U cilju što efikasnijeg praćenja procesa masovne imunizacije u ZDK Zavod zdravstvenog osiguranja je omogućio pristup centralnom zdravstvenom sistemu, te pružio informatičku podršku za elektronsko evidentiranja provođenja masovne COVID-19 imunizacije građana Zenice u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”.
Na ovaj način će se elektronskom zdravstvenom kartonu evidentirati informacije o primljenoj vakcini, vrsti primljene vakcine, datumu prijema vakcine i datumu revakcinacije. Na ovaj način će se moći pratiti statistička evidencija o broju vakcinisanih i revakcinisanih građana.
Za N1 je govorio Šef tima za imunizaciju Zeničko- dobojskog kantona, dr. Alis Kozica.
Koliko vakcina je raspodjeljeno u Zeničko – dobojskom koliko vakcina raspolaže ZDK?
– Do sada je zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu (12 domova zdravlja i dvije bolnice za svoje zaposlenike, a domovi zdravlja za imunizaciju i građana, te starački domovi, dva u Zenica, po jedan u Usori i Žepču), podijeljeno oko 6.600 vakcina. Tokom vikenda i početkom sedmice očekujemo da su sve raspoređene vakcine upotrijebljene. Vakcine su, redom, stizale, proizvođača AstraZeneca, Pfizer i Sinovac, iz donacija i COVAX programa.
Od sutra počinje revakcinacija “rezervisanim” Pfizer vakcinama – 1.140 vakcina za osobe koje su primile vakcinu ovog proizvođača. U ovom trenutku nemamo službene najave ZZJZ FBIH koji nam dostavlja vakcine za dalju distribuciju domovima zdravlja.
Da li je završena I faza vakcinacije zdravstvenih radnika koliko ih je bilo u planu?
– Da, nešto više od 2.700 osoba u zdravstvenim ustanovama, prvo javnim domovima zdravlja, bolnicama, a u kasnijoj fazi privatne stomatološke ordinacije, apoteke i klinike je vakcinisano. Svi koji su iskazali želju su vakcinisani i onda se prešlo na fazu vakcinisanja starijih građana.
Kada završavate vakcinaciju u II fazi, u domovima za stare, 75+?
– U ZDK je vakcinisanje po domovima završeno. U manjim mjestima je početkom, a u većim mjestima krajem prošle sedmice krenula i imunizacija OPĆE populacije, 75+, uopćeno 60+ i hroničnih. Za to koga vakcinišu i kojom dinamikom odgovaraju i građane pozivaju Domovi zdravlja. Prema podacima iz domova zdravlja do ovog jutra je upotrijebljeno oko 1.600 vakcina općoj populaciji. Svaka nova isporuka – od onog što pripadne Federaciji, ZDK dobija 15 posto, a onda se distribuira po interesu/prijavama i broju stanovništva na 12 općina/gradova ZDK.
U KS je ‘spremna’ Zetra, a vakcina nema za masovnu imunizaciju? Kada može uopšte biti masovna imunizacija u ZDK?
– Prije početka vakcinisanja opće populacije, dok su još bili vakcinisani zdravstveni radnici, bio je iskazan interes za vakcinisanjem oko 20.000 osoba starije životne dobi i hroničnih bolesnika. Na taj broj treba dodati i mlađe, koji se isto mogu prijavljivati, ali ti spiskovi u ovoj fazi nam nisu dostavljani.
Što se tiče “masovne” vakcinacije ona će posebno biti potrebna ako počnu pristizati Sputnik-V vakcine, obzirom da je njihova upotreba moguća samo u roku od dva sata od trenutka “vađenja iz hladnog lanca”, odnosno specijaliziranih frižidera. I pored toga, pripremljen je punkt za masovno vakcinisanje u Areni Zenica.
Punkt omogućava vakcinisanje 1.000 osoba za jedan dan. Sve tehničke pretpostavke su isplanirane i urađene, tako da jedino preostaje da čekamo veće količine vakcina. Podsjetićemo, da su pojedine medijske najave govorile od 80-180 hiljada vakcina u narednih 5-6 sedmica.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.