Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Taare wrote: 22 Apr 2021, 11:39O čemu ti, čovječe? Vidiš li šta piše? Kad ih pitaš šta su/koje vjeroispovijesti, kažu da su muslimani...animals wrote: 22 Apr 2021, 09:09
Zasto Bosnjak mora biti i musliman..
Zasto Bosnjak vezes za Islam.
onaj upis je bila kritika onima koji kažu da su muslimani a ponašaju se tako kako se ponašaju.
Što se tiče nacionalnog opredjeljenja, prvi sam koji je protiv toga da se vežu vjera i nacija i to sam opetovano pisao na forumu.
Ja sam bošnjak musliman, ali i insomnia je bošnjak ali ateista.
Odraz je također bošnjak, a ne pripada nijednoj od ovih vjera.
Dakle, ono što nas veže jeste to da smo svi mi djeca bosne i hercegovine i da nosimo hiljadugodišnje ime. Što se tiče vjere, ista je svakako privatna stvar svakog pojedinca.
Ja sam upoznao lika koji je odbio da se izjasni kao Bošnjak, kaže zato što je ateista a u razgovoru pominje "Mi Muslimani"ironman wrote: 22 Apr 2021, 11:20Mislim na ljude ciji se djedovi zovu Ibrahim,Muhamed,Sulejman a nene Emina,Zarifa ili Safija.
To sto su unuci postali "ateisti" ili Klingonci ne moze pobrisati ono kako stvari doista stoje.
Znas to samo mezis djaba..
bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 11:42Taare wrote: 22 Apr 2021, 11:39
O čemu ti, čovječe? Vidiš li šta piše? Kad ih pitaš šta su/koje vjeroispovijesti, kažu da su muslimani...
onaj upis je bila kritika onima koji kažu da su muslimani a ponašaju se tako kako se ponašaju.
Što se tiče nacionalnog opredjeljenja, prvi sam koji je protiv toga da se vežu vjera i nacija i to sam opetovano pisao na forumu.
Dakle, ono što nas veže jeste to da smo svi mi djeca bosne i hercegovine i da nosimo hiljadugodišnje ime. Što se tiče vjere, ista je svakako privatna stvar svakog pojedinca.
razlika je sto je insomnija sin mujo i fate koji su muslimani
znaci bosnjak je kulturoloski muslimanskog backgrounda,isto kao sto je hrvat katolickog,svedjanin protestantskog,finac protestantskog,rus pravoslavnog,japanac budistickog ,cecen muslimanskogitd
mislim nije tesko skontat,svi oni mogu postati ateisti,japanac preci na islam,rus na katolicizam,cecen na pravoslavlje ali to ne mjenja ono osnovno-kulturoloski background
Tako je. A od mene imaju status legendi. Što neko reče, ustati kad se spomenu.Chloe wrote: 22 Apr 2021, 10:40koliko znam Behku, njegov komentra nije na FB objavu nego prethodni post.
p.s. sva trojica imaju moje veliko poštovanje.
sta je smijesno ?MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:46bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 11:42
znaci bosnjak je kulturoloski muslimanskog backgrounda,isto kao sto je hrvat katolickog,svedjanin protestantskog,finac protestantskog,rus pravoslavnog,japanac budistickog ,cecen muslimanskogitd
mislim nije tesko skontat,svi oni mogu postati ateisti,japanac preci na islam,rus na katolicizam,cecen na pravoslavlje ali to ne mjenja ono osnovno-kulturoloski background![]()
Al u hopama , japanska kultura je jaca od religije - ono u sto oni vjeruju je mix shintoizma i budizma , tj. Napravili su domacu religiju. Cesto mocne drzave urade nesto slicno.. kao Iran koji je "adaptirao" islam svojoj kulturi ili britanci sa anglikanskom crkvom / sve koncepti koji su u suprotnosti tvoje teze da kultura i nacionalni/narodni identitet se izvlace iz religije
]Religion in Japan manifests primarily in Shinto and in Buddhism, the two main faiths, which Japanese people often practice simultaneously. According to estimates, as many as 80% of the populace follow Shinto rituals to some degree, worshiping ancestors and spirits at domestic altars and public shrines. An almost equally high number is reported as Buddhist. Syncretic combinations of both, known generally as shinbutsu-shūgō, are common; they represented Japan's dominant religious practice before the rise of State Shinto in the 19th century
Naravno, zato ja uopšte ne shvatam kritike poput "Piješ alkohol a ne jedeš svinjetinu" ili "Pominješ Allaha a visiš u kladionici", to nema toliko veze sa religijom koliko ima veze sa vjerskim backgroundom. Koliko ima Bošnjaka koji su samo dva puta u godini u džamiji i to za Bajrame.bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 11:42Taare wrote: 22 Apr 2021, 11:39
O čemu ti, čovječe? Vidiš li šta piše? Kad ih pitaš šta su/koje vjeroispovijesti, kažu da su muslimani...
mislim nije tesko skontat,svi oni mogu postati ateisti,japanac preci na islam,rus na katolicizam,cecen na pravoslavlje ali to ne mjenja ono osnovno-kulturoloski background
MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:52Al u hopama , japanska kultura je jaca od religije - ono u sto oni vjeruju je mix shintoizma i budizma , tj. Napravili su domacu religiju. Cesto mocne drzave urade nesto slicno.. kao Iran koji je "adaptirao" islam svojoj kulturi ili britanci sa anglikanskom crkvom / sve koncepti koji su u suprotnosti tvoje teze da kultura i nacionalni/narodni identitet se izvlace iz religije![]()
Pa to i jeste poenta Bošnjakinje. Samo si potvrdio šta je napisala.MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:52Al u hopama , japanska kultura je jaca od religije - ono u sto oni vjeruju je mix shintoizma i budizma , tj. Napravili su domacu religiju. Cesto mocne drzave urade nesto slicno.. kao Iran koji je "adaptirao" islam svojoj kulturi ili britanci sa anglikanskom crkvom / sve koncepti koji su u suprotnosti tvoje teze da kultura i nacionalni/narodni identitet se izvlace iz religije
]Religion in Japan manifests primarily in Shinto and in Buddhism, the two main faiths, which Japanese people often practice simultaneously. According to estimates, as many as 80% of the populace follow Shinto rituals to some degree, worshiping ancestors and spirits at domestic altars and public shrines. An almost equally high number is reported as Buddhist. Syncretic combinations of both, known generally as shinbutsu-shūgō, are common; they represented Japan's dominant religious practice before the rise of State Shinto in the 19th century
"Picajzliras"According to the annual statistical research on religion in 2018 by the Government of Japan's Agency for Culture Affairs, 69.0 percent of the population practices Shinto, 66.7 percent Buddhism, 1.5 percent Christianity, and 6.2 percent other religions.[3] (Total adherents exceed 100% because many Japanese people practice both Shintoism and Buddhism.)
Al malo sutra , ona je napisala da kulture vuku korijene iz religijE - sto u slucaju Japana (i drugih) je veoma netacno jer su uzeli i miksali sto im je volja da imaju nesto svoje distinktivno (za dio kulture)Naseef Mushroom wrote: 22 Apr 2021, 11:56Pa to i jeste poenta Bošnjakinje. Samo si potvrdio šta je napisala.MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:52
Al u hopama , japanska kultura je jaca od religije - ono u sto oni vjeruju je mix shintoizma i budizma , tj. Napravili su domacu religiju. Cesto mocne drzave urade nesto slicno.. kao Iran koji je "adaptirao" islam svojoj kulturi ili britanci sa anglikanskom crkvom / sve koncepti koji su u suprotnosti tvoje teze da kultura i nacionalni/narodni identitet se izvlace iz religije
]
za tvoj info japanci su imali jaku religiju prije dolaska budizam,njima je osnova moliti se svojim umrlim precima,to im je sve u zivotu,vjerovanje da ides na onaj svijet gdje postajes ancestorMorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:58Al malo sutra , ona je napisala da kulture vuku korijene iz religijE - sto u slucaju Japana (i drugih) je veoma netacno jer su uzeli i miksali sto im je volja da imaju nesto svoje distinktivno (za dio kulture)Naseef Mushroom wrote: 22 Apr 2021, 11:56
Pa to i jeste poenta Bošnjakinje. Samo si potvrdio šta je napisala.
Upravo - kultura Japanaca je savila vjeru te prilagodila sebi - nesto kao Iran , ili Britanija.bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 12:00za tvoj info japanci su imali jaku religiju prije dolaska budizam,njima je osnova moliti se svojim umrlim precima,to im je sve u zivotu,vjerovanje da ides na onaj svijet gdje postajes ancestorMorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:58
Al malo sutra , ona je napisala da kulture vuku korijene iz religijE - sto u slucaju Japana (i drugih) je veoma netacno jer su uzeli i miksali sto im je volja da imaju nesto svoje distinktivno (za dio kulture)
slucajno se tu fundamentalno sukobilo s budizmom,koji propagira reinkarnaciju.s pravom su se pitali kako to 2 spojit? umires i postajes ancestor vs umires i ponovo se radjas?
hajmo mi svoje smixat i zadrzat nasu vjeru staru
ali opet je taj mix njihova vjera,oni to zovu kako zovu budizam ,cesto i sintoizam ali to su njihove vjere ,i mozes japanac preci na drugu vjeru ali ne moze pobjeci od kulture![]()
Sto su ti japanci.MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 11:56"Picajzliras"According to the annual statistical research on religion in 2018 by the Government of Japan's Agency for Culture Affairs, 69.0 percent of the population practices Shinto, 66.7 percent Buddhism, 1.5 percent Christianity, and 6.2 percent other religions.[3] (Total adherents exceed 100% because many Japanese people practice both Shintoism and Buddhism.)ajd nek sam i to cuo - mora neki lokalni izraz u slabo naseljenom kraju
![]()
Zapadno krscanstvo je na svim regijama gdje naletilo na jake kulture poprimilo i lokalne obicaje te kulturoloske norme - ovo danas u zapadnoj eu naprimjer je puno paganskih obicaja.bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 12:03 tako znam japanca koji je presao na krscanstvo ,ali oltar gdje ima slike djeda pradjeda kojima se za svaki "obon" moli nikada nije ni pomislio da izbaci,to je za njih sve kazem vam![]()
Iran je sadrzao osnove o cemu pricas? ima li nesto u islamu u Iranu sto je totalno strano islamu opcenito? ili u krscanstvu u Britaniji? ista? nemoj mi politike crkve mjesatiMorningStar wrote: 22 Apr 2021, 12:02Upravo - kultura Japanaca je savila vjeru te prilagodila sebi - nesto kao Iran , ili Britanija.bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 12:00
za tvoj info japanci su imali jaku religiju prije dolaska budizam,njima je osnova moliti se svojim umrlim precima,to im je sve u zivotu,vjerovanje da ides na onaj svijet gdje postajes ancestor
slucajno se tu fundamentalno sukobilo s budizmom,koji propagira reinkarnaciju.s pravom su se pitali kako to 2 spojit? umires i postajes ancestor vs umires i ponovo se radjas?
hajmo mi svoje smixat i zadrzat nasu vjeru staru
ali opet je taj mix njihova vjera,oni to zovu kako zovu budizam ,cesto i sintoizam ali to su njihove vjere ,i mozes japanac preci na drugu vjeru ali ne moze pobjeci od kulture![]()