Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Ma džaba i obrazovanje kad te sam sistem pretvori u to, kao i sam odgoj kod kuće i uticaj okoline. Neće to ni naredne generacije promijeniti, već neke tamo za xyz godina u budućnosti.lilith1 wrote: 22 Apr 2021, 18:20Vidi to sve je moguće nekad kad ove odredene generacije ljudi pomru i kada bosnu nasele novije generacije inteligentnije obrazovanije.MarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:11 Isti ti Amerikanci koji su Srbima omogućili RS i našu Armiju zaustavili u oslobađanju teritorija sa kojih je masa ljudi protjerano ili ubijeno... ne bih se ja ni na njih oslanjao. Bošnjaci, Bosanci i kako god da se drugi izjašnjavaju, a koji vole BiH, moraju se prvenstveno osloniti na same sebe i da unutar svojih dvorišta pronađemo one koji bi nas predstavljali kako treba u BiH, regionu i svijetu. Niko nama neće pomoći ako mi prvenstveno sebi ne pomognemo.
Narod koji se osvijesti zna šta hoće i čvrsto stoji na vlastitim nogama bez moljakanja drugih za pomoć. Mi to još uvijek nismo.
Sadaka mentalitet je prvo što treba poslati na smetljište.
Mi smo ti nekako uvijek u tom fazonu žrtve i predstavljamo se tako..mi eto cekamo potvrdu od srbije hoce li biti rata da li ce se vucic ukljuciti u to i mole ga da kaze da nema rata umjesto da uzmu stvar u svoje ruke i budu dostojanstveni..
Taj mentalitet se uvukao nažalost u one najmanje pore ljudskog društva i karaktera. Samo da vidimo hoce li nam ko pomoći gdje se možemo dobro provući ko nam može šta eto dzabe dati i tako..
Tuzno ali tako.
Sad ja polazem nadu u ove nove generacije iskreno..
Sve dok vucica i slicne nazivamo gospodom, nema nama napretka. "Ljudi" nam se u facu smiju.lilith1 wrote: 22 Apr 2021, 18:20Vidi to sve je moguće nekad kad ove odredene generacije ljudi pomru i kada bosnu nasele novije generacije inteligentnije obrazovanije.MarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:11 Isti ti Amerikanci koji su Srbima omogućili RS i našu Armiju zaustavili u oslobađanju teritorija sa kojih je masa ljudi protjerano ili ubijeno... ne bih se ja ni na njih oslanjao. Bošnjaci, Bosanci i kako god da se drugi izjašnjavaju, a koji vole BiH, moraju se prvenstveno osloniti na same sebe i da unutar svojih dvorišta pronađemo one koji bi nas predstavljali kako treba u BiH, regionu i svijetu. Niko nama neće pomoći ako mi prvenstveno sebi ne pomognemo.
Narod koji se osvijesti zna šta hoće i čvrsto stoji na vlastitim nogama bez moljakanja drugih za pomoć. Mi to još uvijek nismo.
Sadaka mentalitet je prvo što treba poslati na smetljište.
Mi smo ti nekako uvijek u tom fazonu žrtve i predstavljamo se tako..mi eto cekamo potvrdu od srbije hoce li biti rata da li ce se vucic ukljuciti u to i mole ga da kaze da nema rata umjesto da uzmu stvar u svoje ruke i budu dostojanstveni..
Taj mentalitet se uvukao nažalost u one najmanje pore ljudskog društva i karaktera. Samo da vidimo hoce li nam ko pomoći gdje se možemo dobro provući ko nam može šta eto dzabe dati i tako..
Tuzno ali tako.
Dobar dio? Pa 99% Bošnjaka u familiji ima Osmane, Mustafe, Sulejmane, Ahmete, Ibrahime, Safete a ne Helmute, Sebastiane, Wolfgange i PetereMorningStar wrote: 22 Apr 2021, 18:23Zato sto dobar dio bosnjaka smatra turke bracom, naglasavam dobar dio i to pretezno onih tankih sa historijom a dobrih sa slusanjem vjerskih predavanja tj. Onim kojim je promaklo da je osmansko carstvo silom okupiralo bosnu, pa haracilo i uzimalo ljude da ratuju za njih, pa slali srbe da uguse bune i pobiju komplet inteligenciju naroda , pa prodali cafirima i takoNaseef Mushroom wrote: 22 Apr 2021, 18:19
Pa da se Kurz svađao sa Macronom ili Berlusconijem ne bi se niko od Bošnjaka javljao, ostali bi neutralni.![]()
Pa ne mozes izjednaciti etnicitet sa nacionanosti.MorningStar wrote: 22 Apr 2021, 18:23Ok ma samo da je jasno to "Bosnjak nije nacionalnost" eto nist drugoVenera wrote: 22 Apr 2021, 18:19
Jeste etnicka nacionalnost.
Ne mozes izjednaciti etnicku nacionalnost kao nacionalnost, dala sam ti link sa obrazlozenjem.![]()
![]()
Idi ba setajMunDzi wrote: 22 Apr 2021, 18:37 Venera, ziva bila nemoj bona prevoditi bukvalno sa engleskog jezika.
Etnicnost i narodnost su jedno te isto.
Nacionalnost je nesto drugo.
Tako to hoda na bilo kojem od nasih balkanskih jezika.
Dakle, ne postoji 'etnicka nacionalnost'.
Cita li mene iko?
Haman uzalud trosim energiju.
Pa zasto se u medijima stalno provlaci "Bosnjacka nacija"?MunDzi wrote: 22 Apr 2021, 18:37 Venera, ziva bila nemoj bona prevoditi bukvalno sa engleskog jezika.
Cita li mene iko?
Pa trebale su te ratne generacije pustiti da nas sve pobiju i svi mirni. Umjesto toga, hiljade ljudi izginulo da bi vi ovako srali o njima. AferimMarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:33Ma džaba i obrazovanje kad te sam sistem pretvori u to, kao i sam odgoj kod kuće i uticaj okoline. Neće to ni naredne generacije promijeniti, već neke tamo za xyz godina u budućnosti.lilith1 wrote: 22 Apr 2021, 18:20
Vidi to sve je moguće nekad kad ove odredene generacije ljudi pomru i kada bosnu nasele novije generacije inteligentnije obrazovanije.
Tuzno ali tako.
Pa eto pogledaj milenijalce u BiH. Uglavnom vlada nezainteresovanost među njima po pitanju politike i konkretno budućnosti BiH. Pored podaničkog i sadaka mentaliteta imaš i nezainteresovanost kao dodatni uteg. Uostalom ja i razumijem zašto su te generacije nezainteresovane... puno govana su izasrale ratne generacije, a očekuju da to milenijalci pokupe i riješavaju njihove probleme. Jad, bijeda, siromaštvo i ostalo je direktan rezultat grešaka upravo ratnih generacija za koje današnje nove generacije nisu krive niti su se pitale, a također moraju biti u tom mulju. Oni koji presijeku ti i napuštaju BiH za boljim životom u nekoj uređenoj zemlji bez da te handre sa pozivima na rat svakih par mjeseci, nesposobnošću kod nabavke vakcina, organiziranog kriminala, mita i korupcije itd. Vide ba djeca danas na TV-u i internetu iz 2-3 klika gdje je mnogo bolji život... nema onog aparata da ti soli pamet kako je sve med i mlijeko kao za vrijeme Juge.
I taj novac ne bi nigdje vidio. Samo bi se odjednom pojavili novi Radončići i drugi.Tasmanijski tigar wrote: 22 Apr 2021, 18:45 248.560.000.000 KM
Ovo je neka minimalna vrijednost samo zemljišta u RS.
Cijena m2 sam množio sa 10 KM
Za mirno razdruživanje tražio bih minimalno
500.000.000.000 KM
Ovo sve pod uslovom da u budućnosti budemo prisiljeni od USA, EU... da se RS izdvoji.
Serem po onom što se po defaultu očekuje od mlađih da riješavaju sve probleme, a najmanje su krivi za ovakvu situaciju.paja patak wrote: 22 Apr 2021, 18:47Pa trebale su te ratne generacije pustiti da nas sve pobiju i svi mirni. Umjesto toga, hiljade ljudi izginulo da bi vi ovako srali o njima. AferimMarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:33
Ma džaba i obrazovanje kad te sam sistem pretvori u to, kao i sam odgoj kod kuće i uticaj okoline. Neće to ni naredne generacije promijeniti, već neke tamo za xyz godina u budućnosti.
Pa eto pogledaj milenijalce u BiH. Uglavnom vlada nezainteresovanost među njima po pitanju politike i konkretno budućnosti BiH. Pored podaničkog i sadaka mentaliteta imaš i nezainteresovanost kao dodatni uteg. Uostalom ja i razumijem zašto su te generacije nezainteresovane... puno govana su izasrale ratne generacije, a očekuju da to milenijalci pokupe i riješavaju njihove probleme. Jad, bijeda, siromaštvo i ostalo je direktan rezultat grešaka upravo ratnih generacija za koje današnje nove generacije nisu krive niti su se pitale, a također moraju biti u tom mulju. Oni koji presijeku ti i napuštaju BiH za boljim životom u nekoj uređenoj zemlji bez da te handre sa pozivima na rat svakih par mjeseci, nesposobnošću kod nabavke vakcina, organiziranog kriminala, mita i korupcije itd. Vide ba djeca danas na TV-u i internetu iz 2-3 klika gdje je mnogo bolji život... nema onog aparata da ti soli pamet kako je sve med i mlijeko kao za vrijeme Juge.
MarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:48Serem po onom što se po defaultu očekuje od mlađih da riješavaju sve probleme, a najmanje su krivi za ovakvu situaciju.paja patak wrote: 22 Apr 2021, 18:47
Pa trebale su te ratne generacije pustiti da nas sve pobiju i svi mirni. Umjesto toga, hiljade ljudi izginulo da bi vi ovako srali o njima. Aferim
Mrs klonirana trolcino.bosnjakinja wrote: 22 Apr 2021, 18:42Idi ba setajMunDzi wrote: 22 Apr 2021, 18:37 Venera, ziva bila nemoj bona prevoditi bukvalno sa engleskog jezika.
Cita li mene iko?
Pametnije bi ti bilo da sehidima odes na mezar i kad demobilisani borci traže neka osnovana ljudska prava, izadjes sa njima na ulicu i pomognes im.MarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:48Serem po onom što se po defaultu očekuje od mlađih da riješavaju sve probleme, a najmanje su krivi za ovakvu situaciju.paja patak wrote: 22 Apr 2021, 18:47
Pa trebale su te ratne generacije pustiti da nas sve pobiju i svi mirni. Umjesto toga, hiljade ljudi izginulo da bi vi ovako srali o njima. Aferim
Zasto ti pametujes Cigaretipaja patak wrote: 22 Apr 2021, 18:56Pametnije bi ti bilo da sehidima odes na mezar i kad demobilisani borci traže neka osnovana ljudska prava, izadjes sa njima na ulicu i pomognes im.MarlboroGold wrote: 22 Apr 2021, 18:48
Serem po onom što se po defaultu očekuje od mlađih da riješavaju sve probleme, a najmanje su krivi za ovakvu situaciju.
A pismen si, valjda znas koga i gdje treba srati