Stiljala, kopala, sijala, kosila, sijeno kupila, korisnih domacih zivotinja nikad imala, ali znam koliko posla i vremene zahtijevaju.
Bas jer sve to znam cini mi se da se ovdje dosta romantizira taj seljacki zivot. Govorim o seljackom zivotu kakav je danas skoro pa izumro - zivljenje iskljucivo od onoga sto se sa svojih 10 prstiju stvori od zemlje i zivotinja.
To je mukotrpan posao od jutra do mraka, nema ni petka ni sveca. Ne mozes ti pustit krave i nedjelju odmarat, ne mozes otici nigdje na 2, 3 dana.
A tek kosenje, pa kupljenje sijena, kako je to tesko, pomagala sam rodbini koja ima stoku, pa znam iz prve ruke.
S mamom sijala, bamnju uzgajale i prodavale, ko to nije cistio ne zna kako bukvalno krvavi prsti budu. Onda je nizes, susis i taj niz prodas za 3 KM.
Zemlju sam pomalo obradjivala i kad sam se udala, imam kucicu i oko kuce zemlje. Jedne godine mi divan luk bio, pripremila zemlju, posadila ga, dva puta okopavala, krenula da vadim, svaki 7. nije truho. Sracunam. Platilo se oranje, djubrenje, frezanje, sjemena, prasak za ovo, prasak za ono, ode tu para. Pa gdje je tu moj trud, znoj, vrijeme, umor. Na kraju bude led, pola ti unisti, zlatica izjede krompir, luk istruhne, mrkvu neki crv, sta li, je napadne i kad podvuces crtu lakse otici na pijacu i kupit.
Godinama vec ne sijem nista, iako je lijep osjecaj gledat povrce koje njegujes kako raste i jos ljepsi izaci u bastu pa to otkunuti.
Sad uzivam u seoskom zivotu, a kuca mi je 2 km od centra grada, na nacin da imam svoje dvoriste, siroko, zeleno, imam zivotinjice, pse, mace, a i lije i vjeverice koje naidju pa se nakratko udomace. Gledam srne s prozora, divlje zeceve, kreje, kosove, jastrebove. Imam jorgovan, orah, krusku jabuku, tresnju, sljivu. U lijepa topla jutra, prva kafa na dvoristu, vikendom se moze rostilj raspaliti, djeca imaju ljuljasku i druge djakonije. Rahatluk s te strane, bez komsije da lupa odozgo, odozdo, sa strane, bez da mi neko istresa mrve na balkon, bez saobracaja koji ometa mir i san, bez buke.
A novac iz grada dolazi

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)