Jonas wrote:Julia-Klara,
ti samo suti i budi lijepa.![]()
Ok, mnogi ce prije umrijeti i nece docekati mirovine/penzije. Kad muž/zena umre, novca/penziju/mirovinu naslijedit ce muž/zena. Drugacije je novac fuć.

Moderator: Krokodil Behko
Jonas wrote:Julia-Klara,
ti samo suti i budi lijepa.![]()
Ok, mnogi ce prije umrijeti i nece docekati mirovine/penzije. Kad muž/zena umre, novca/penziju/mirovinu naslijedit ce muž/zena. Drugacije je novac fuć.
Vaznu ulogu u tome ima godina rođenja. Oni koji danas imaju starosnu dob od 50 godina, vecinom imaju prava na mirovinu po starim propisima.Nije to daleko...
slusam sinoc na tv-eu neku debatu...
ovaj ministar za zdravstvo kaze da se starsona
granica bez problema moze podici do 72g.
JONASE,sta da radimo.....
To nije pametno. Onaj ko stjece penziju nakon navrsene 65. godine zivota, imat ce 100% mirovinu. Za odredjivanje mirovine bitnu ulogu ima svaki mjesec.Daj pasaga ko da nisi nikad cuo da mozes odglumit budalu i dobit penziju. Od otpremnine napravi kucu na Zegulji omwda ides 2 hefte godisnje dolje a cim ti jave da je komsija napravio garazu a ti odma jos jedan sprat i tako dok ne ostaris.
Uvidjoh ja Jonas da se ti u te socijalne zavrzlame ite kako razumijes, uostalom, nije li to duznost svakog dijasporca, helem,Jonas wrote:Ruana,
To nije pametno. Onaj ko stjece penziju nakon navrsene 65. godine zivota, imat ce 100% mirovinu. Za odredjivanje mirovine bitnu ulogu ima svaki mjesec.Daj pasaga ko da nisi nikad cuo da mozes odglumit budalu i dobit penziju. Od otpremnine napravi kucu na Zegulji omwda ides 2 hefte godisnje dolje a cim ti jave da je komsija napravio garazu a ti odma jos jedan sprat i tako dok ne ostaris.
Što ranije odes u mirovinu, u starosti manje imas love. Jer, sto ranije odemo u penziju (od propisane), umanjuju nam iznos buduće mirovine.
Da, po tom pitanju, takozvani "posleratni sindrom" ili kako ga nazvati je istinit, ali treba da znas jos jedno, a ti to vjerujem vrlo dobro ili trebala bi znati.Ruana wrote:Majore, ludi ili pametni ja ih znam sto su 1989 godiste i kazu dobili penziju na racun postratnog sindroma. Ja ne znam kako je penzionerima kod vas ali ovdje je trenutno najbolje biti prijevremeni penzioner.
Naravno, ta dobra i laksa vremena su odhujala kao jucerasnji snijeg.Ruana wrote:Majore ovdje je sada sve poostreno, a nekad prije su se drzavjanstva skroz lako dobijala. Pa ja imam drzavljanstvo od 2000te, kod Sveda jos lakse.
Nasi su sve rupe u zakonu pronasli. Naravno ne generalizujem nisu svi isti. Tako ima ljudi koji su oduvjek radili i nikad nisu nista zloupotrjebili.
Glumom do penzije, ali nemoj zaboravit da ljudi s takvom penzijom jedva mogu prezivjeti. Zivot je sve skuplji, a primanja sve manja.Ali postoje prijevremene penzije ako je covjek bolestan fizicki ili psihicki a mozes uspjesno i odglumiti.
Ne znam za Bosnu ali znam da je ovdje kod nekih veca penzija nego necija plata, i jos plus razne benificije.Jonas wrote:Ruana,Glumom do penzije, ali nemoj zaboravit da ljudi s takvom penzijom jedva mogu prezivjeti. Zivot je sve skuplji, a primanja sve manja.Ali postoje prijevremene penzije ako je covjek bolestan fizicki ili psihicki a mozes uspjesno i odglumiti.
Ne znam kolika je invalidska mirovina u Bosni, ali cujem tu i tamo da neki primaju 150 €, 200 € i sl.
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests