Pomiče se starosna granica za penziju

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14140 times
Been thanked: 9746 times
Status: Offline

Re: Pomiče se starosna granica za penziju

28 Jan 2013, 13:54

Jonas wrote:Julia-Klara,

ti samo suti i budi lijepa. :ooo

Ok, mnogi ce prije umrijeti i nece docekati mirovine/penzije. Kad muž/zena umre, novca/penziju/mirovinu naslijedit ce muž/zena. Drugacije je novac fuć.
:grana ne mErEm ni jedno ni drugo :grana
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 448 times

28 Jan 2013, 14:04

Pasaga:
Nije to daleko...
slusam sinoc na tv-eu neku debatu...
ovaj ministar za zdravstvo kaze da se starsona
granica bez problema moze podici do 72g.

JONASE,sta da radimo.....
Vaznu ulogu u tome ima godina rođenja. Oni koji danas imaju starosnu dob od 50 godina, vecinom imaju prava na mirovinu po starim propisima.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 14:28

Ruana,
Daj pasaga ko da nisi nikad cuo da mozes odglumit budalu i dobit penziju. Od otpremnine napravi kucu na Zegulji omwda ides 2 hefte godisnje dolje a cim ti jave da je komsija napravio garazu a ti odma jos jedan sprat i tako dok ne ostaris.
To nije pametno. Onaj ko stjece penziju nakon navrsene 65. godine zivota, imat ce 100% mirovinu. Za odredjivanje mirovine bitnu ulogu ima svaki mjesec.

Što ranije odes u mirovinu, u starosti manje imas love. Jer, sto ranije odemo u penziju (od propisane), umanjuju nam iznos buduće mirovine.

Ruana

28 Jan 2013, 14:50

Moj Jonase ovdje ti to nije tako, nego sto si veca budala veca ti je i penzija, a kirija manja. Ovdje su toliko izglumili i izüarali sistem da sad jedva i oni bolesni dobivaju sto im stvarno treba.

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

28 Jan 2013, 15:43

naj radije nebi ni da mi uplacuje firma to tzv penzijsko bolje da placu malo poveca u penziju necu dospjet sigurno i da se vrati na 60
Image

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 16:01

Ruana,

gle, u Njemackoj zaposlenici u redovitu penziju mogu tek s 67 godina. Od 2012. godine radnici moraju raditi sve duze i duze. Tek tada ostvaruju puno pravo na mirovinu (redovitu penziju). To se odnosi na sve zaposlene koji su rodjeni od 1964. Samo radnici koji su 1946 ili ranije vidjeli svjetlo svijeta (rodjeni), jos uvijek mogu ici u penziju s 65 godina, bez skidanja od penzije. „Njemacki model“ s 67 godina uvode i druge zemlje Europe. Zaposlenici koji ranije odu u penziju, slijedi skidanje od penzije.

Zaposlenici koji su rodjeni (od) 1964 godine, mogu u redovitu penziju tek s 67 godina. Ukoliko ranije odu u penziju, tada im drzava od penzije skida 14,4%.

Ruana

28 Jan 2013, 16:10

Ovdje je starosna graniæ takodje 67 godina, nema veze kad si se rodio. Ali postoje prijevremene penzije ako je covjek bolestan fizicki ili psihicki a mozes uspjesno i odglumiti.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 16:19

Bas citam da prosječnom hrvatskom radniku porezi "pojedu" dvije trećine neto plaće. Tako je "Adriatic institut izračunao da Hrvati 160 dana u godini rade za državu, a na primjeru prosječno plaćenog radnika u zemlji jasno se vidi da radnik koji mjesečno dobije na ruke oko 5500 kuna ili godišnje bruto oko 88 tisuća kuna na godinu vraća državi kroz porez na dohodak, prirez i PDV oko 41 tisuću kuna. To znači, gotovo polovicu njegova bruta ili dvije trećine neto primanja ide u državni ili proračun gradova i općina. Na tu plaću mjesečno odlazi oko 1900 kuna za porez na dohodak i prirez (godišnje 23 tisuće kuna), a od dijela koji dobije na ruke svaka četvrta kuna (18 tisuća) opet ide u proračun putem PDV-a. Prosječno kućanstvo godišnje troši za život 75 tisuća kuna te na sve usluge i robe koje kupuje plaća 5, 10 ili 25 posto PDV-a."

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

28 Jan 2013, 16:21

Najbolje je da se radi dok ne umres :zubi
Samo sabura

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 16:59

Nije najbolje, samo tek rijetki umirovljenici mogu stvarno živjeti isključivo od svoje mirovine. Za život često troše ušteđevinu, rasprodaju djedovinu...

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 16:59

Jonas wrote:Ruana,
Daj pasaga ko da nisi nikad cuo da mozes odglumit budalu i dobit penziju. Od otpremnine napravi kucu na Zegulji omwda ides 2 hefte godisnje dolje a cim ti jave da je komsija napravio garazu a ti odma jos jedan sprat i tako dok ne ostaris.
To nije pametno. Onaj ko stjece penziju nakon navrsene 65. godine zivota, imat ce 100% mirovinu. Za odredjivanje mirovine bitnu ulogu ima svaki mjesec.

Što ranije odes u mirovinu, u starosti manje imas love. Jer, sto ranije odemo u penziju (od propisane), umanjuju nam iznos buduće mirovine.
Uvidjoh ja Jonas da se ti u te socijalne zavrzlame ite kako razumijes, uostalom, nije li to duznost svakog dijasporca, helem,
da ti ponovo dam za pravo i da te pohvalim, kada je u pitanju takozvana kako je mi balkanci nazivamo "budalasta penzija".

Naravno da je ta penzija moguca i da poznajem i takve koji su je dobili...., tko moze dobiti penziju na budalastinu, su one osobe koje su budalaste bile i prije
dobivanja rjesenja o budalastini, pametan insan nema sanse da pobudali,(odnosi se na kratak period podnosenja zahtjeva za mirovinu) da bude lud, jerbo, ti koji mu udjeljuju penziju su pametniji ili "budalastiji" od podnosioca
zahtjeva za prijevremenu mirovinu, dakle, ko dobije mirovinu na balkanski sindrom, on ga je definitivni i nosio u sebi.

Samo jos jedno Jonas, apsolutno je istinito da ako se ide u penziju preije navrsene 65 godine, ovisno kako ti' kazes o godistu rodnja (do 64 godiste)
stepenasto se pomijera starosna penzija, 1960 godjen mora raditi 65,5 god...itd.itd.

U Njemackoj postoji jedna sasvim legalna granica stupanja u mirovinu, to je u 60 god. zivota...ali,
vrlo bitno je gdje smo zaposleni, dali firma u dogovoru sa uredom za rad, odnosno LVA hoce da sklopi ugovor za preuzimanje sredstava za sledecih 5 godina do redovne penzije, odnosno da korisniku nebi bila umanjena mirovina za odredjeni dio procenata, cak i do 30%.

Sve malo vece Njemacke firme svojim uposlenicima placaju takozvane "Betriebsrente", tako da te "tvornicke penzije" ne ovisne o zakonskim mirovinama
izmiruju nastale nedostatke.
Svi uposlenici u drzavnim sluzbama uzivaju te posebne/dodatne mirovine, kao i VW,Audi; BMV, Mercedes, Zdravstvo, Bosch, Bankarstvo, itd. itd.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Ruana

28 Jan 2013, 17:08

Majore, ludi ili pametni ja ih znam sto su 1989 godiste i kazu dobili penziju na racun postratnog sindroma. Ja ne znam kako je penzionerima kod vas ali ovdje je trenutno najbolje biti prijevremeni penzioner.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 17:14

Ruana wrote:Majore, ludi ili pametni ja ih znam sto su 1989 godiste i kazu dobili penziju na racun postratnog sindroma. Ja ne znam kako je penzionerima kod vas ali ovdje je trenutno najbolje biti prijevremeni penzioner.
Da, po tom pitanju, takozvani "posleratni sindrom" ili kako ga nazvati je istinit, ali treba da znas jos jedno, a ti to vjerujem vrlo dobro ili trebala bi znati.
Ko su ti koji su stekli pravo na taj sindrom, odnosno, mogu biti samo oni koji imaju neogranicen boravak u jednoj od Evropskih drzava.
Dakle, kriteriji su ite kako poznati (ratne izbjeglice) kako doci do drzavljanstva maticne drzave.

Vrlo cesto je to bio komplikovan posao, isto tako je vise manje poznato kako su se izbjeglice selektirale za Ameriku, mislim iz Evropskih drzava.

*u sustini si u pravu.

Ruana

28 Jan 2013, 17:27

Majore ovdje je sada sve poostreno, a nekad prije su se drzavjanstva skroz lako dobijala. Pa ja imam drzavljanstvo od 2000te, kod Sveda jos lakse.
Nasi su sve rupe u zakonu pronasli. Naravno ne generalizujem nisu svi isti. Tako ima ljudi koji su oduvjek radili i nikad nisu nista zloupotrjebili.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

28 Jan 2013, 17:36

Ruana wrote:Majore ovdje je sada sve poostreno, a nekad prije su se drzavjanstva skroz lako dobijala. Pa ja imam drzavljanstvo od 2000te, kod Sveda jos lakse.
Nasi su sve rupe u zakonu pronasli. Naravno ne generalizujem nisu svi isti. Tako ima ljudi koji su oduvjek radili i nikad nisu nista zloupotrjebili.
Naravno, ta dobra i laksa vremena su odhujala kao jucerasnji snijeg.
Situacija je vise nego zaostrena, ko je ugrabio, ugrabio je.
Apropo zakonske rupe, kada su ovdje prve izbjeglice pocele pristizati, bio sam iznenadjen koliko su mahom svi znali ovdasnju socijalni sistem.
Dakle, puno sta se promijenilo, ne nabolje, nego na losije, nista drugo ne preostaje nego raditi do date granice.

Sve je to ok. dovoljno je samo da se prisjetim dole mojih komsija koji imaju mizernu mirovinu, bilo bi ne realno i neposteno da jos i mi pocnemo kukati.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 17:37

Ruana,
Ali postoje prijevremene penzije ako je covjek bolestan fizicki ili psihicki a mozes uspjesno i odglumiti.
Glumom do penzije, ali nemoj zaboravit da ljudi s takvom penzijom jedva mogu prezivjeti. Zivot je sve skuplji, a primanja sve manja.

Ne znam kolika je invalidska mirovina u Bosni, ali cujem tu i tamo da neki primaju 150 €, 200 € i sl.

Ruana

28 Jan 2013, 17:41

Taman tako da mi je da ovu djecu iskolujem pa cu onda glumiti, ako dotad ostanem normalna u ovom danasnjem ludilu.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Jan 2013, 17:42

Dječji doplatak u Njemackoj veci je od invalidske mirovine u Bosni. :ooo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

28 Jan 2013, 17:43

Neznam okle da pocnem. :D.
Nadrobili ste,svega i svacega.Da krenem od JOZE :D ,on veli imaju te neke dvije kategorije penzionera.
Tako je upravo i ovdje.Tu se radi o penzionom sistemu.On je promjenjen prije izvjesnog vremena(7-8)g.
Pa sad koga je zapao onaj stari sistem,taj i ima nesto bolju penziju,a po novom,bez obzira jesil radio puni radni vjek :pusi
Sto se tice tih penzija,na taj neki sindrom,ima i toga ovdje i to mahom Bosancerosi.
Nebi ti rekli za bure sljive kako su izmajmunisali.Ljudi nakon godinu-dvije dobili penzije.
Mozda sam ja imao idealne cak i najbolje uslove zato,nikad mi nije palo na um,jer nisam od tog posla.
Ti ljudi vec godinama deru dobru penziju u visini pune A-kase koja je 80% od pune plate.
Tolike godine to uzimati,jos svercati pomalo,rad na crno,zive ko hadzije dok ja se satra.
Ima tu jedna caka,tu penziju mogu primati do 62-godine,i posle prelazi na narodnu,odnosno visina socijale.
Drugo,jos gore je,tu penziju posle nemoze iznijet iz zemlje,dok je tu ima,dok predje granicu-nema.
Ovi su se sjetili pa sad na carinama kontrolisu pasose,automatski ti skida tu penziju,tako sam informisan.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

28 Jan 2013, 17:44

Jonas wrote:Ruana,
Ali postoje prijevremene penzije ako je covjek bolestan fizicki ili psihicki a mozes uspjesno i odglumiti.
Glumom do penzije, ali nemoj zaboravit da ljudi s takvom penzijom jedva mogu prezivjeti. Zivot je sve skuplji, a primanja sve manja.

Ne znam kolika je invalidska mirovina u Bosni, ali cujem tu i tamo da neki primaju 150 €, 200 € i sl.
Ne znam za Bosnu ali znam da je ovdje kod nekih veca penzija nego necija plata, i jos plus razne benificije.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”