Vehabije

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Status: Offline

Re: Vehabije

Post by Major » 28 Jan 2013, 18:13

Ma dajte ljudi manite se kojekakvih simpatija naspram Vehabija,
nebi valjda htjeli da nam oni jednu jedinu Bosansko i Hercegovacku plazu u Neumu uzrupiraju i pod katanac stave.
U Vehabijama i Vehabizmu nema ama bas nista dobro i pozitivno za ovdasnje covjecanstvo, 1400 godina oni kasne.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud

Ruana

Post by Ruana » 28 Jan 2013, 18:17

Major wrote:Ma dajte ljudi manite se kojekakvih simpatija naspram Vehabija,
nebi valjda htjeli da nam oni jednu jedinu Bosansko i Hercegovacku plazu u Neumu uzrupiraju i pod katanac stave.
U Vehabijama i Vehabizmu nema ama bas nista dobro i pozitivno za ovdasnje covjecanstvo, 1400 godina oni kasne.
Zar je Tudjman bio "vehabija"?

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 28 Jan 2013, 18:21

Ruana wrote:
Major wrote:Ma dajte ljudi manite se kojekakvih simpatija naspram Vehabija,
Zar je Tudjman bio "vehabija"?
Neum je u granicama Bosne i Hercegovine, Tudjman i da je htio nije ga mogao dobiti.(ovdje ne mislim na ratne operacije) :jok
Ali, tu je to negdje, poredjenje izmedju ta dva pokreta, Tudjmastva i Vehabizma.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 28 Jan 2013, 18:27

Svaka konfesija,vjera...ima svoje fanatike.
Tudjman po tom planu kotira jako visoko
jer je ostavio iza sebe podmladak koji ce najvise stetiti samoj Hrvatskoj pa onda i drugima.
Ustvari,on je taj pokret ozivio,dao mu laznu nadu,a papci i fanatici :pusi
Dok to ovim koji ih upucuju,donosi ekonomsku i financijsku korist.
To je osobina svih desnih struja u svakom taboru.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jan 2013, 20:52

Pasaga wrote:A Mevlid nije okarakterisan kao terorist,
Ko ga to nije okarakterisao kao teroristom , sem samih vehabija ????????
Ne može biti vehabija a da neđe zapuca i da se putem pripadnosti toj terorističkoj grupi ne proglasi terorista.
Samo simpatizeri tih gamadi od ljudi ih zagovarate i pokušavate pravdati postojanje uzurpiranih i mahnitih ljudi.
Pišem napamet ?
Jok vala.
Kako to pišu o različitim zbivanjem u vezi teroriste vehabije , da vidimo par linkova :

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... pitan.html

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... d49eb9b572

http://www.24sata.hr/svijet/terorist-me ... uca-296528

http://www.vijesti.ba/licnosti-dana-los ... rista.html

http://www.kurir-info.rs/bih-terorista- ... nak-585679

http://www.dnevnik.ba/novosti/kronika/t ... iz-sudnice

http://www.saznaj.ba/vijesti/bih/clanak ... BI-ja/3497

http://www.klix.ba/vijesti/bih/mevlid-j ... /130108045

To je samo početak , a ako želiš još , no frks, stric Google ih ima na desetine.
E sad, ko to nije okarakterisao njega kao teroristu, može li odgovor ?

I opet ponavljam; nije svaki vehabija terorista al je zato svaki terorista vehabija.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Ruana

Post by Ruana » 28 Jan 2013, 20:59

Znaci i Breivik je "vehabija" e to nisam znala a u Skandinaviji zivim.

nl74
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by nl74 » 28 Jan 2013, 21:04

Ma pustite ljude neka žive svojim životom

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jan 2013, 21:21

@Ruana, može li dokaz o tome što ti ovdje iznosiš al na našem jeziku, jer ja ne razumijem strane sem Ruskog .
Dalje, možeš li mi objasniti značenje tvog načina pisanja, šta znači to "vehabije" ?
Vehabije su sekta a sekta znači odpadnici.

Major
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Major » 28 Jan 2013, 21:24

Ruana wrote:Znaci i Breivik je "vehabija" e to nisam znala a u Skandinaviji zivim.
Naravno da Breivik nije vehabija, i ako nije vehabija od kuda bi to mogli znati.
Breivik je jednoglasno od zapadnih kao i svih normalnih medija okarakteristan kao bolesni manijak.
Apropo bolesni manijak,
Breivik je svjesno poubijao omladinu Norveske ljevicarske stranke, sto znaci da je klerofasista i bolesni desnicar.
On nije vehabija, istina je, ali njegova svirepa djela su usko povezana sa djelima i namjerama radikalnih i bolesnih vehabijskih pokreta.

Nije li neshvatljivo da se radikalni vehabizam pokusava legalizirati.
I opet ponavljam; nije svaki vehabija terorista al je zato svaki terorista vehabija.
Nije li @mrki62 u pravu sa njegovom tvrdnjom, i sa cime i kako njegovu tvrdnju opovrgnuti ?

Ruana

Post by Ruana » 28 Jan 2013, 21:32

mrki62 wrote:
To je samo početak , a ako želiš još , no frks, stric Google ih ima na desetine.
E sad, ko to nije okarakterisao njega kao teroristu, može li odgovor ?
А́ндерс Бе́ринг Бре́йвик (норв. Anders Behring Breivik; род. 13 февраля 1979 года) — норвежский националист, террорист, протестантский фундаменталист.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jan 2013, 21:36

Eeeeee , jedno je okarakterizovati i nabrajati šta bi on mogao biti a drugo je suditi , dokazati i osuditi,
Dakle, dokaza nemaš , to je to.
Jašareviću nisu naklapali šta bi mogao biti, već je putem pripadnosti on određen kao terorista a kome je Breivik pripadao ?
Kojoj terorističkoj registrovanoj grupi ?

lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko » 28 Jan 2013, 21:43

cenzura
Last edited by paparaci on 28 Jan 2013, 23:16, edited 1 time in total.
Reason: obrisano vrijeđanje.
Image

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times

Post by harlekin » 28 Jan 2013, 21:56

kad se mrki dohvati vehabije ko pijan plota :plavi
po njemu imaju "normalni" muslimani,a svi drugi su vehabije :kafa
a pod "normalnim"muslimanima su oni koji klanjaju nest jednom godisnje ili to preskoce,i vole potegnut koju zesticu onako snogu kao i svi "normalni" zapadnjaci iako im lipo velikim slovima pise da se to nesmije :ne
nikako coek da skonta da su oni bradati sasvim normalni muslimani :cudi
jest da neki od njih frci pa napravi negdje neku pizdariju,sto nikako ne cudi,i meni da jase citav svijet za vratom scepao bi kalasnjikov i redom :puca
Last edited by paparaci on 30 Jan 2013, 03:48, edited 1 time in total.
Reason: obrisan off.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 28 Jan 2013, 22:00

Mrki, terorista nije samo onaj koji pripada teroristickoj organizaciji. Terorista moze biti pojedinac, usamljeni vuk...

definicija terorizma na engleskom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Definitions_of_terrorism

Pa zar mislis da je glagol terorisati nastao sa pojavom IRE ili vehabija?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jan 2013, 22:26

@ Dust , jedno je izvesti teroristički čin a sasvim drugo je PRIPADATI terorističkim grupama.

Mrki, za lične poruke koristi pp ili za to predviđenu temu.
Last edited by paparaci on 28 Jan 2013, 23:22, edited 1 time in total.
Reason: obrisan off.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 29 Jan 2013, 08:33

Ja sam pisao do sad taj naziv "vehabije" pod navodnim znacima jer sam mislio da postoji mogućnost da se zaista time omalovažava božije ime "el-Vehab" i čak sam čuo neka tumačenja da bi to značilo kao reći "mali bog" ...
Međutim to nije istina ,saznao sam da Vehab znači Darežljivi i kad kažeš vehabija ,kako se taj naziv udomaćio kod nas ,u stvari ne kažeš "mali bog" ,faktički time ne kažeš ništa omalovažavajuće ,a pogotovo nema veze sa riječju Bog

Druga stvar ,kad se posmatra ta pojava u društvu i takav pristup islamu ,mora se znati dosta stvari da bi se donio neki zaključak koji bi bio najbliži istini ,a i taj zaključak je prilično komplexan ,pogotovu za nekoga ko površno zna o tome ,pa ću ja onda reći vrlo jednostavno :
vehabizam ako posmatramo kao neku vrstu ideje onda je to vrlo loša ideja i vrlo štetna za islam ali sami ljudi koji slijede takvu ideologiju većinom nisu ni loši ni štetni ,većinom su to jednostavni ljudi koji žele praktikovati vjeru na što jednostavniji način ali su nažalost zbog te jednostavnosti vrlo podložni manipulaciji
Dakle ,oni koji me poznaju na ovim temama vide da sam prilično promijenio svoj stav ,međutim uvjek sam se trudio tražiti istinu ,a ne tražiti nešto što vodu goni na moj mlin kad je riječ o nekom stavu i dužan sam zbog toga i reći to što sam rekao
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Ruana

Post by Ruana » 29 Jan 2013, 08:49

carobnjak Nurudin wrote:Ja sam pisao do sad taj naziv "vehabije" pod navodnim znacima jer sam mislio da postoji mogućnost da se zaista time omalovažava božije ime "el-Vehab" i čak sam čuo neka tumačenja da bi to značilo kao reći "mali bog" ...
Međutim to nije istina ,saznao sam da Vehab znači Darežljivi i kad kažeš vehabija ,kako se taj naziv udomaćio kod nas ,u stvari ne kažeš "mali bog" ,faktički time ne kažeš ništa omalovažavajuće ,a pogotovo nema veze sa riječju Bog

Druga stvar ,kad se posmatra ta pojava u društvu i takav pristup islamu ,mora se znati dosta stvari da bi se donio neki zaključak koji bi bio najbliži istini ,a i taj zaključak je prilično komplexan ,pogotovu za nekoga ko površno zna o tome ,pa ću ja onda reći vrlo jednostavno :
vehabizam ako posmatramo kao neku vrstu ideje onda je to vrlo loša ideja i vrlo štetna za islam ali sami ljudi koji slijede takvu ideologiju većinom nisu ni loši ni štetni ,većinom su to jednostavni ljudi koji žele praktikovati vjeru na što jednostavniji način ali su nažalost zbog te jednostavnosti vrlo podložni manipulaciji
Dakle ,oni koji me poznaju na ovim temama vide da sam prilično promijenio svoj stav ,međutim uvjek sam se trudio tražiti istinu ,a ne tražiti nešto što vodu goni na moj mlin kad je riječ o nekom stavu i dužan sam zbog toga i reći to što sam rekao
Hvala,stvarno sam mislila da je ruzno ljude zvati vehabijama. Nekad koristim izraz selefije, ali Nurdine danas kod pojedinih ljudi, svak ko klanja i vjeruje je vehabija. Neki ljudi za koje se zna da prakticiraju Islam, ne smiju se zaboraviti obrijat samo jedan dan, odma su vehabije.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 29 Jan 2013, 10:05

Ruana wrote:
carobnjak Nurudin wrote:Ja sam pisao do sad taj naziv "vehabije" pod navodnim znacima jer sam mislio da postoji mogućnost da se zaista time omalovažava božije ime "el-Vehab" i čak sam čuo neka tumačenja da bi to značilo kao reći "mali bog" ...

Hvala,stvarno sam mislila da je ruzno ljude zvati vehabijama. Nekad koristim izraz selefije, ali Nurdine danas kod pojedinih ljudi, svak ko klanja i vjeruje je vehabija. Neki ljudi za koje se zna da prakticiraju Islam, ne smiju se zaboraviti obrijat samo jedan dan, odma su vehabije.
To je tačno i upravo je to ono što Mrki ima kod svog nastupa totalno pogrešno ,a to je ta generalizacija i "lov na vještice" .
Gore ti je da jednog nevinog čovjeka strpaš u zatvor i oduzmeš mu pravo na život ,nego da tri potencijalna zlikovca hodaju na slobodi . Također stav : "nije svaki vehabija terorista ali je svaki terorista vehabija" je primjer te generalizacije ,jer postoje mnoge terorističke organizacije po svijetu npr ETA (baskijska separatistička organizacija koja se bori za neovisnost pokrajine u Španiji ali pri tom se koriste podmetanjem bombi u javnom prevozu ,dakle unose teror nad stanovništvom) ili IRA u Engleskoj.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 29 Jan 2013, 10:29

Evo na primjer rahmetli šejh Hafizović ,ako Bog da šehid ,major armije BiH ,ne da nije bio vehabija nego je bio sufijski šejh prije rata ,dakle veze nema sa vehabizmom
Image

visper
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by visper » 29 Jan 2013, 12:22

E vala te vehabije moze da voli ko god hoce al meni se nimala amabas nimalo nedopadaju
NE CINI DRUGIMA ONO STO NEZELIS DA TEBI DRUGI CINE

Post Reply

Return to “Religija”